MY.UAНовини
Директор НАНЦ Євген Дикий: Простий романтик може потрапити до Антарктиди лише туристом
Директор НАНЦ Євген Дикий: Простий романтик може потрапити до Антарктиди лише туристом

Директор НАНЦ Євген Дикий: Простий романтик може потрапити до Антарктиди лише туристом

Через місяць в Антарктиді розпочинається літо і туристичний сезон. Директор Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ), вчений-біолог, колишній боєць «Айдару» Євген Дикий розповів KP.UA про літній сезон на найбільш південному континенті, про будні полярників та про свої досягнення на посаді.

На літньому загоні полярників економлять

- Через місяць в Антарктиді розпочинається літо. Чим літня експедиція відрізняється від зимової?

- Зараз ми змушені відмінити роботу сезонних загонів - економимо. Працює тільки зимувальний склад. Дуже багато наукових досліджень робили саме під час цього літнього антарктичного сезону. Зимувальний склад – це такі true-полярники, які проводять там до 13 місяців. Це команда життєзабезпечення - лікар, кухар, дизеліст-електрик, системний механік і адміністратор зв’язку-айтішник, і від семи до дев’яти науковців - переважно геофізики, метеорологи і біологи. Вони відповідають за безперервність досліджень, які проводились десятиріччями. Це вартові Антарктиди.

А літній загін – це «мисливці» та «збирачі». Вони приїжджають на два-три місяці. На станції вони лише сплять та їдять – постійно на човнах, на островах, де вони відбирають зразки для дослідження в Україні, в тому числі на замовлення наших інститутів.

- Чим відрізняється літня Антарктида від зимової?

- Взимку температура зараз не падає нижче -30. А літня температура - це постійні переходи довкола нуля, від -5 до +5. І хоча по антарктичних мірках це дуже "тепленько", це не означає, що там курорт. Там практично 100% вологість, 270 днів на рік щось падає – сніг або дощ, адже ми стоїмо на морі. Також дуже сильні вітри і дуже поривчасті. Через це ми не можемо використовувати відновну енергетику. Сонця там майже нема, а вітряки зриває такими вітрами. Тому вимушені залишатись ретроградами та жити на дизелі. Звичайно, стараємось не надто багато його палити, але.. Хай пробачить нас Грета.

- Кажуть, літня Антарктида зелена…

- Вона не зелена. Але порівняно з тим, що було, вона почала зеленіти. Це через глобальне потепління. Кольори Антарктиди - це чорні скелі, коричневі і безліч переходів від білого до синього – це колір льоду, криги, морської води. Не 50, а 550 відтінків синього, бірюзового, білого, блакитного... Але останніми роками з’являється все більше зелених вкраплень - розростаються мохи і аж цілих два види квіткових рослин, які виживають в цих умовах. В Україні, приміром, 1400 видів квіткових рослин. Раніше цих вкраплень не було, але поки що їх мало.

В Антарктиді почали з'являтися зелені кольори – це мох. Фото: ФБ НАНЦ

Туристи на станції – це свято

- Про що свідчитьтемпературний рекорд в липні, коли температура в Антарктиді піднялась до +9?

- Це погано. Антарктида тане. Це великий морозильник. Що тепліше, то стрімкіше цей процес проходить. Ми це спостерігаємо та навіть чуємо. Там абсолютна тиша, і час від часу можна почути такі звуки, як снарядний вибух – це відвалився черговий шматок криги і хлюпнувся в море. Кожного літа їх стає все більше і більше. Біля нас відвалюються здоровенні брили, розміром з будинок.

- В грудні стартує туристичний сезон в Антарктиді. Здається, полярники не дуже люблять туристів через можливу шкоду для екосистем?

- Я б з вами не погодився. Для зимувального загону, який рік не бачив людей, туристи – це таке щастя. Це свято на станції. А щодо впливу на екосистеми – не забувайте, що антарктичний туризм, мабуть, найкраще регульований. Там нема "диких" туристів. Асоціація антарктичного туризму встановлює дуже жорсткі правила відвідування. Для станції - це не тільки спілкування з людьми, це ще й вітаміни. Фрукти та овочі рік в морозилці лежати не можуть, тому капітанам робимо замовлення на доставку свіжих.

У буднях полярників є місце і для свят. Фото: ФБ НАНЦ

- Як проводиться відбір людей в антарктичну експедицію?

- Ми проводимо відбір на конкретні посади - це не набір в похід. В першу чергу ми шукаємо професіоналів. Дуже багато записується романтиків, я по-людськи їх дуже добре розумію, але якщо вони не володіють необхідними спеціальностями, то в Антарктиду – лише туристом, а не в складі оплачуваної державою експедиції. Реально важко зітхаємо над половиною анкет - людина то, може, і хороша, але хороша людина - це не професія. Далі – відсутність хронічних захворювань, оскільки при загостренні на зимівлі евакуювати з Антарктиди на материк складно, а то і неможливо. Там є лікар, але який би хороший він не був, це лише медкабінет, а не багатопрофільна лікарня. Одного разу нам довелось евакуювати полярника з гострим апендицитом – його лікар прооперував, але пішли ускладнення. Він живий лише тому, що нам повезло – на сусідній американській станції як раз стояв їхній криголам. Вони його пригнали, відвезли його з лікарем на найближчий аеродром на острові в 500 км, а чілійці туди пригнали військовий борт, щоб його доставити до лікарні. Якби поруч не було криголама, історія могла б закінчитись по-іншому.

Третій етап відбору – пройти психолога. Складно прожити рік в умовах ізоляції і закритого колективу, коли весь світ за 15 тисяч км. Не всі здатні витримати пів року темряви. Це називається сенсорна депривація – коли довгий час не отримуєш ніяких вражень.

Криголам «Ноосфера» забезпечує зв'язок вчених зі світом. Фото: ФБ НАНЦ

Зарплата їхати в Антарктиду не мотивує

- Що мотивує людей їхати в Антарктиду, окрім науки? Чи їздить туди хтось, як, приміром, на заробітки?

- Я такого не бачив - грошей там насправді не такий аж вагон. Ми ледь-ледь в 2020 році вперше за 20 років добились підвищення зарплати. Полярники на станції отримували 2000 доларів, але зараз через зміну курсу гривні до долара ця сума зменшилася. Це не фантастика за такі умови, але це вже адекватна компенсація і конкурентна зарплата. Ми хоча б зняли питання дефіциту робочих спеціальностей - науковці завжди в черзі стоять до нас, а от знайти хорошого дизеліста чи механіка, пропонуючи на морозі 500 доларів, було дуже складно. Але зарплата зафіксована в гривнях, а ви самі бачите, що сталось з курсом після 2022 року. Але в будь-якому разі сім’ї не голодують, поки люди на станції.

Ключова мотивація в цих людей - це все ж таки Антарктида, нові враження – це як в космос злітати. Всі, хто йде до нас на роботу, це романтики. Нам лише потрібно відібрати найбільш професійних із них.

- Нам полярники розповідали, що вони почуються в Антарктиді, як вдома. Чи все можна з собою з дому привозити в Антарктиду, наприклад, чи можна взяти улюблений кактус чи морську свинку?

- На жаль, не все. Тварини виключені. Вони можуть завезти якусь болячку, яка в них на материку проходить легенько, але у антарктичних тварин до неї немає імунітету. І в них почнеться епідемія, як у нас – з ковідом. Рослини можна, якщо є оранжерея з повністю закритим циклом – на гідропоніці. Тоді можна навіть собі свіжі овочі вирощувати. Ми над цим працювали перед війною. Зараз все на паузі.

Цікаво, що в Антарктиді тварини не лякані - вони не бояться людини, оскільки не знають, що ось це двоноге – страшний хижак, який знищив ледь не найбільше видів тварин і рослин за всю історію планети. Вони бачили лише науковців або туристів під дуже хорошим контролем. Нещодавно був цікавий експеримент в Африці. Науковці прокручували різні звуки тваринам на водопої і спостерігали за стресовою реакцією. Звуки людського голосу навіть пошепки викликали набагато більший страх у всіх тварин, ніж ревіння тигрів. Антарктида – це їхня територія, вони це знають, а морські котики, наприклад, навіть можуть бути агресивними. Ти йдеш по їхній території, ну – гав на тебе! А пінгвіни, навпаки, можуть зібратись довкола тебе і вивчати, що це за незнайома штука в них на острові висадилась. Мене вони смикали за штани та навіть розв’язали шнурки. Це з головою компенсує неможливість взяти з собою котика чи собачку.

Господарі Антарктиди - пінгвіни, які сприймають людей як екзотичних гостей. Фото: ФБ НАНЦ

«Гадки не мав, наскільки кризовим менеджером стану»

- Наскільки взагалі можна вважати наших вчених просунутими, наприклад, в світових рейтингах?

- Ну, вибачайте, це кумедне запитання. Для початку варто було б поцікавитись скільки грошей вкладається в науку в інших країнах і скільки у нас. Наука - це коштовна річ. Вкладати якісь кумедні копійки, яких ледь вистачає на проживання, і після цього очікувати топ-рейтингів… Але попри те, що в нас наука страшенно обмежена саме жахливим браком фінансування, окремі науковці ухитряються навіть в таких умовах бути конкурентоспроможними.

По Антарктиді серед вчених ми піднялись на 32-е місце. Хотілось би бути у двадцятці. Але при існуючому фінансуванні це означає, що реальна користь від одного нашого науковця набагато вища, ніж від його західного колеги. Брак коштів та поганий менеджмент ми компенсуємо талантами та завзятістю. Як і на війні.

- Ви прийшли на цю посаду в 2018 році. Чи вдалось досягнути поставлених цілей?

- Частково. Я не очікував, що саме на мою каденцію прийдеться спочатку пандемія, а потім велика війна. Я з гіркою посмішкою згадую момент, коли назвав себе кризовим менеджером. Тоді мої попередники завалили тендерні процедури, і експедиція була під загрозою. Треба бути обережним у виразах. Навіть гадки не мав, наскільки кризовим менеджером мені доведеться бути. Так, щоб на одного директора і ковід, і велика війна – це ворогу не побажаєш. Але справляємось.

Значну частину реконструкції нашої старенької станції вдалось зробити. Дещо навіть зараз під час війни ми завершуємо. Ресурс станції продовжений на кілька десятків років. Також ми купили криголам «Ноосфера». 2021 рік став роком відновлення українського науково-дослідного флоту після 20-річної перерви.

Ми суттєво піднялись в науковому рейтингу – кожного року на декілька позицій. Мені вдалось перетворити антарктичний центр з логістичної установи на наукову. Також я відкрив Антарктиду для українок. До цього 20 років була жорстка заборона жінкам працювати в Антарктиді. Казати це цивілізованому світу навіть смішно - це те досягнення, яким ми не пишаємось перед колегами. Те, що ми в 2018 році ми пустили жінок в Антарктиду - це приблизно те саме, що сказати «ми навчились зуби чистити». Але для України це дійсно стало подією.

Будинок для вчених на довгі місяці стає станцією ім. Вернадського. Фото: ФБ НАНЦ

Питання руба

Чому білі ведмеді не їдять пінгвінів

- Які стереотипи чи міфи про полярників ви найбільше не любите?

- Про шапки-вушанки і постійне "бухання" спирту. Це радянський стереотип про "Сєвєр", куди їхали за "длінним рубльом". Тут немає нічого спільного з нашою антарктичною реальністю. Також ми спростували стереотип, що Антарктида - це царство чоловіків. Ну і стереотип не про полярників, а про Антарктиду – знаєте, як задовбали "білі ведмеді"? Пояснювати людям різницю між Арктикою і Антарктикою - це мене найбільше втомило. Тільки недавно мене відпустило - коли Швеція почала інформаційну кампанію, щоб її не плутали зі Швейцарією. Я зрозумів, якщо в них так стоїть проблема, то гріх ображатись, що плутають постійно Арктику з Антарктикою. У нас навіть серед депутатів мало хто зміг відповісти на запитання, чому білі ведмеді не їдять пінгвінів.

P.S. Про те, як науковці-полярники захищають країну в лавах ЗСУ, читайте в нашому наступному матеріалі.

Вдалий кадр - це зі свого теж наукове досягнення. Фото: ФБ НАНЦ

Теги за темою
вчені
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Злата Огнєвіч відреагувала на чутки про роман із солістом "Бумбокс" Хливнюком: Він мені подобався
Комсомольская правда
2024-10-08T10:29:20Z
Ексдружину Бена Аффлека помітили на побаченні з нареченим
Фокус
2024-10-08T10:21:21Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
«Ми всі ридали»: актор серіалу «Дивні дива» розповів про драматичний фінал п’ятого сезону
ITC
2024-10-19T22:16:02Z
Кохана лідера Шахтаря поділилась знімками у бікіні: пікантні фото дівчини
24tv
2024-10-19T20:12:48Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
Відбувся американський тур українських артистів Power Of Ukraine, який охопив великі міста США.
FM-TV
2024-10-19T20:12:18Z
В якому кольорі зустрічати 2025 рік чоловікам: від цього залежить ваш успіх
24tv
2024-10-19T18:21:54Z
Стало відомо, де просунувся ворог - Deep State
TSN
2024-10-19T23:36:01Z
Атаки "добрих" дронів: в російських Курську, Брянську та Орловській області заявили про обстріли
24tv
2024-10-19T23:33:33Z
Британія закликала Китай не постачати зброю росіянам – Politico
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T23:24:38Z
США закликали Ізраїль менше бити по Лівану через великі втрати серед населення
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T22:54:10Z
«У Гітлера були у всьому винні євреї, у Путіна – українці» – головний рабин України про пропаганду РФ
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T22:45:42Z
Ізраїльська розвідка планує напасти на Іран – витік секретних документів
ZN UA
2024-10-19T22:40:11Z
Експерт пояснив, чому F-16 стали розчаруванням для України
TSN
2024-10-19T22:15:18Z
Війна, день 969. США не мають принципових заперечень проти запрошення України до НАТО
Football.ua
2024-10-19T22:01:30Z
Росіяни вдарили бомбами по Запоріжжю: постраждало 10 людей, опубліковано фото наслідків
ZN UA
2024-10-19T22:01:07Z
У Силах Безпілотних Систем назвали підрозділи, до яких можна долучитись через Дію
InternetUA
2024-10-19T23:01:58Z
День ангела 20 жовтня: кого та як вітати з іменинами
TSN
2024-10-19T22:15:32Z
Скандал з військовими "Асгарду": Дмітрієв назвав скаргу "інформаційною атакою"
TSN
2024-10-19T22:15:31Z
Українці зможуть отримати ваучери на навчання: хто та на які професії
Хвиля
2024-10-19T21:30:50Z
20 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T21:06:04Z
Букінгемський палац показав, як король Чарльз ІІІ виглядав у 17 років
Комсомольская правда
2024-10-19T20:58:42Z
Марія Бурмака: "Мої пісні не брали на радіо, бо вони були українською". Віч-на-віч з Тетяною Крижановською.
FM-TV
2024-10-19T20:45:09Z
Більшість людей про такі гроші тільки мріють: трійка найбагатших тварин у світі
24tv
2024-10-19T20:42:27Z
Їй було 13, а вона на 25 років старша: шкільна вчителька одружилася зі своєю "зразковою" ученицею
Знай
2024-10-19T20:39:43Z
Збитки українських екосистем від війни сягнули $65 мільярдів - Шмигаль
УкраинФорм
2024-10-19T21:58:56Z
ПриватБанк попередив про масштабні регламентні роботи: послуги будуть недоступні сім годин
InternetUA
2024-10-19T20:46:41Z
Нафтогаз відповів, що робити, якщо газова колонка видає дивні звуки
Хвиля
2024-10-19T19:45:04Z
Українців попереджають про прискорення інфляції та девальвацію гривні: прогноз бізнесу
Фокус
2024-10-19T19:03:25Z
В Україні дорожчає базовий овоч: ціна підвищилася на 33%
Политека
2024-10-19T19:00:28Z
Можуть "розморозити"? Українців попередили про подорожчання води, світла та газу у 2025 році
Знай
2024-10-19T18:36:37Z
"Приват24" не працюватиме в ніч на 20 жовтня: в чому причина
24tv
2024-10-19T18:15:17Z
Цінник "почервонів" до 136 грн: супермаркети показали, скільки коштують яйця, олія та куряче філе
Знай
2024-10-19T17:06:14Z
До 32 грн за кілограм: ціни на яблука вгамувались, але взимку знову битимуть по кишені
Знай
2024-10-19T16:06:40Z
"Загроза для Харкова": окупанти, ймовірно, отримали нове завдання - Жмайло
GlavRed
2024-10-19T23:36:11Z
У Києві вдруге від початку доби оголосили повітряну тривогу, столицю атауцють "шахеди"
ZN UA
2024-10-19T23:22:41Z
Російські війська намагаються прорватися в Курахівку з різних сторін — DeepState
TSN
2024-10-19T22:15:16Z
Наслідки ворожих ударів по Сумах та Харкову
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T22:06:30Z
У Шостці кількість поранених унаслідок російського удару зросла до 11
УкраинФорм
2024-10-19T21:48:31Z
Карта бойових дій в Україні станом на 20 жовтня 2024 року
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T21:00:25Z
На фронті сталося 138 зіткнень, пів сотні з них - на Курахівському напрямку
УкраинФорм
2024-10-19T20:57:57Z
У Кривому Розі прогриміли вибухи: росіяни вгатили по місту балістикою
GlavRed
2024-10-19T20:45:28Z
Боєць "Азову" розкритикував українців за недостатню мобілізацію
Знай
2024-10-19T20:12:18Z
5 найкращих продуктів для чистої та здорової шкіри: вживайте їх щодня
24tv
2024-10-19T21:57:12Z
Що робити перед сном, щоб якісно спати всю ніч: 7 цінних методів
24tv
2024-10-19T20:21:49Z
Вистачить п'яти хвилин: лікар відкрив таємницю роботи мозку при безсонні
Фокус
2024-10-19T19:30:51Z
Доісторичний гастрономічний казус: наш потяг до вуглеводів розвинувся задовго до землеробства
Фокус
2024-10-19T18:27:34Z
Схоже що прокуратуру вразив пенсіонний вірус: виявилось, що 42-річна очільниця Черкаської облпрокуратури тільки пенсії отримує 785 000 на рік
Украина Криминальная
2024-10-19T18:06:44Z
Канадські курці відсудили рекордне відшкодування збитків від трьох тютюнових гігантів
ZN UA
2024-10-19T17:10:50Z
Прорив у сфері трансплантацій: пересадку нирок між ВІЛ-інфікованими визнали безпечною
24tv
2024-10-19T15:09:44Z
Як оформити лікарняний, не виходячи з дому
Знай
2024-10-19T15:06:39Z
Як закуски впливають на самопочуття українців під час застілля
Знай
2024-10-19T14:51:30Z
У Кривому Розі після російської атаки постраждало понад десять людей
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T23:30:35Z
У Киргизстані знайшли тіла шести загиблих унаслідок сходження лавини
УкраинФорм
2024-10-19T23:10:35Z
Росіяни атакували Кривий Ріг, постраждали 13 людей
УкраинФорм
2024-10-19T22:48:36Z
У Нігерії втретє за тиждень стався блекаут
УкраинФорм
2024-10-19T22:30:31Z
У Запоріжжі співробітник ТЦК стріляв у повітря: що відомо
ZN UA
2024-10-19T22:15:56Z
Після вибухів у Кривому Розі триває аварійно-рятувальна операція - Вілкул
УкраинФорм
2024-10-19T22:06:17Z
У Харкові було чутно вибух: перші подробиці
TSN
2024-10-19T21:54:54Z
На Кубі стався другий блекаут після того, як там почали відновлювати електропостачання
InternetUA
2024-10-19T21:23:06Z
Росія вдарила по Запоріжжю: серед поранених – діти
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T21:12:16Z
Шалена прикрість: які помилки зіпсують мариновані огірки
24tv
2024-10-19T21:36:22Z
Як виростити на підвіконні розмарин: найпростіший метод від господинь
Политека
2024-10-19T20:33:30Z
Скоринка золота й хрустка: якою хитрістю користуються шефкухарі при смаженні риби
24tv
2024-10-19T19:36:18Z
Створюємо псевдоправду в мозку: психолог розповів, як ми випадково можемо порушити життя інших
Фокус
2024-10-19T19:27:55Z
Названо знаки Зодіаку з екстрасенсорними здібностями: хто може читати думки людей
Политека
2024-10-19T18:22:13Z
Ці рослини можна ростити на балконі навіть взимку: вони виглядають неймовірно
24tv
2024-10-19T18:00:42Z
Як позбутися неприємного запаху взуття в домашніх умовах: недорогі методи фахівців
Политека
2024-10-19T17:15:50Z
Рецепт овочевого салату по-корейськи: значно смачніше, ніж просто морква
Политека
2024-10-19T17:01:59Z
Як вигнати кротів із городу раз і назавжди: найдієвіші методи
Политека
2024-10-19T16:22:54Z
Компанія Apple виконала запит Роскомнагляду та видалила додаток телеканалу "Настоящее Время"
ZN UA
2024-10-19T21:05:00Z
Китай розробляє радар, який може ефективно виявляти і відстежувати навіть F-22 Raptor
InternetUA
2024-10-19T19:22:20Z
Мороз проти лопатей: чи впливає холод на роботу вітрогенераторів
24tv
2024-10-19T19:21:40Z
Названо правила безпечного використання Wi-Fi
InternetUA
2024-10-19T18:13:54Z
У Міноборони відреагували на повідомлення про можливий злам Резерв+
24tv
2024-10-19T18:00:46Z
Зміна атмосферних річок впливає на глобальні кліматичні процеси
Portaltele
2024-10-19T17:19:52Z
Хто такий "Джокер" і що він робить в інформпросторі воюючої країни?
Детектор М
2024-10-19T17:09:05Z
Вирішує важливу проблему: нове відкриття вчених дасть змогу поліпшити суперкомп'ютери
InternetUA
2024-10-19T16:32:53Z
Telegram-бот застосунку "Резерв+" викрадав дані своїх користувачів: що відомо
TSN
2024-10-19T16:10:23Z
Ганна Шевчук встановила рекорд України у спортивній ходьбі
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T23:30:58Z
Двоє ветеранів з Прикарпаття здобули п'ять нагород на Arnold Classic Europe
УкраинФорм
2024-10-19T23:30:22Z
Попри перемогу жіноча збірна України з футзалу не кваліфікувалась на чемпіонат світу
ГЛАВКОМ NET
2024-10-19T22:24:19Z
Борнмут — Арсенал 2:0 Відео голів та огляд матчу АПЛ
Football.ua
2024-10-19T21:36:21Z
Реал насилу обіграв Сельту
Football.ua
2024-10-19T21:07:56Z
Ювентус насилу обіграв Лаціо в меншості
Football.ua
2024-10-19T20:58:12Z
Ноги відмерзли: легендарний Холіфілд назвав боксера з найстрашнішим ударом
24tv
2024-10-19T20:57:50Z
Баскетбольна Суперліга. Перемоги «Запоріжжя» та «Кривбаса», поразка БК «Рівне»
УкраинФорм
2024-10-19T20:40:46Z
Шовковський: Непросто тренуватися, коли в розпорядженні залишилося лише вісім польових гравців
Football.ua
2024-10-19T20:19:51Z
У Києві помічено цікавого американського позашляховика – з пластмасовим кузовом
AutoCentre
2024-10-19T18:40:50Z
В Україні впав попит на китайські авто: названо найпопулярніші моделі
Хвиля
2024-10-19T17:30:05Z
Фахівці попереджають автомобілістів про небезпеку неправильного використання протитуманних фар
24tv
2024-10-19T13:42:37Z
Так робить більшість: чому не варто тримати руку на важелі перемикання передач
GlavRed
2024-10-19T11:27:35Z
Як розкладається мобільний баштовий кран Spierings
AutoCentre
2024-10-19T10:22:31Z
На український ринок вийшов компактний кросовер Honda із витратою 5,4 л на 100 км
Фокус
2024-10-19T09:15:47Z
Українцям приходять космічні штрафи за автомобілі, яких у них нема: хто в зоні ризику
Знай
2024-10-19T08:51:38Z
Трековий снаряд: презентовано новий екстремальний спорткар Porsche
Фокус
2024-10-19T08:06:05Z
У Dodge Durango з’явилася 710-сильна версія з цінником $114 000
AutoCentre
2024-10-19T07:04:43Z