MY.UAНовини
Конфлікти в Європі після Першої світової, ч. II: Як Польща вирішувала "литовське питання"
Конфлікти в Європі після Першої світової, ч. II: Як Польща вирішувала "литовське питання"

Конфлікти в Європі після Першої світової, ч. II: Як Польща вирішувала "литовське питання"

100 років тому Варшава примудрилася посваритися з усіма сусідами, відірвавши від них чималі території

По закінченні Першої світової війни (1914-1918) нові держави Європи, що виникли на уламках імперій Габсбургів, Гогенцоллернів і Романових, почали шматувати одна одну, намагаючись урвати собі якомога більше територій. В хід йшли політичні інтриги, мовні й історичні обґрунтування, а то й просто військова сила.

Одна з таких територіальних суперечок виникла на північному сході Речі Посполитої — на польсько-литовській етнічній межі. І її також вирішували зі зброєю в руках в 1919-1920 роках.

Читайте першу частину історичного огляду: "Конфлікти в Європі після Першої світової, ч. I: "Zmartwychwstanie" білого орла, або Як Польща воскресла".

Тимчасовий керівник Польської держави Юзеф Пілсудський на початку XX століття мріяв про федеративне утворення в кордонах Першої Речі Посполитої (зразка 1772 року), а отже — про союз Польщі, Литви, Білорусі та України. Польща на сході мала віковічного ворога — Московію-Росію, на заході — агресивну Німеччину. І якщо Пілсудський бачив головним ворогом незалежної Польщі Росію, то його опонент націонал-демократ Роман Дмовський орієнтувався на Москву і наголошував: головним ворогом є нащадки тевтонів.

"Суперечка між Дмовським та Пілсудським з приводу польської східної політики не залишилася поза увагою великих держав, хоча вони, як і прикордонні нації, вважали, що обидві течії були лише прикриттям польських імперіалістичних планів", — писав польсько-американський історик Пьотр Вандич в книзі "Ціна свободи".

"Начальник держави" був уродженцем Литви, шляхтичем литовсько-білоруського походження з роду Пілсудських і Білевичів, які настільки спольщилися, що забули мову предків. Через походження їх називали литвинами (не плутати із сучасними литовцями), але вони часто з погордою ставилися до "селянської мови". Проте багато хто з литвинів увійшов до табору прибічників незалежності Литви.

Юзеф Пілсудський приймає парад польських військ у Вільнюсі (Вільно). Весна 1919 року

Надії Пілсудського не справдилися. На хвилі боротьби націй за самовизначення лідери Литви (незалежність країна отримала від німецьких окупантів ще 16 лютого 1918 року; столицею став Вільнюс-Вільно) вирішили будувати свою державу самостійно. Віленський край на сході держави був населений здебільшого поляками, євреями та білорусами; литовців там мешкало лише 8-9%; в столиці — взагалі два відсотки! Аргументи сторін спиралися на історію Великого князівства Литовського (литовці) і на мовно-етнічну ситуацію (поляки — понад 50% населення краю).

У січні 1919 року у Вільнюсі відбувся заколот, організований поляками. Вони протрималися недовго: за кілька днів у місто увійшли більшовицькі війська. Була створена Литовсько-Білоруська Радянська Соціалістична Республіка. Проте вже у квітні польські війська зайняли не тільки столицю Литви, але й більшу частину Білорусі з Мінськом. Литовський уряд перебував у Каунасі (Ковно), в околицях Вільнюса йшли бої з поляками, на півночі — з більшовиками.

На сході Білорусі влітку 1919 року радянсько-польський фронт стабілізувався: Варшава не бажала втручатися у конфлікт "білих" і "червоних" росіян. Вона вважала їх ворогами незалежності Польщі та великодержавними імперіалістами, які опинилися по різні боки барикад. Лідер білих генерал Антон Денікін, мати якого була полькою, навіть не захотів розмовляти з посланцями Пілсудського.

Юзеф Пілсудський зі своїм штабом. Весна 1920 року

Варшавський уряд своєю чергою не визнавав незалежність Литви зі столицею у Вільнюсі. Наприкінці серпня 1919 року в Сейненському краї (нині це Підляське воєводство на північному сході Польщі), який контролював литовський уряд, стався заколот.

Він передчасно розкрив плани Варшави. Хоча поляки й захопили там владу, литовці зуміли практично одночасно, 29 серпня, ліквідувати у Каунасі заколот, організований Польською військовою організацією. Плани заколотників стали відомі литовській розвідці, сотні поляків — політиків, поміщиків й офіцерів були арештовані.

Ще одна спроба державного перевороту відбулася за два тижні й теж завершилася фіаско, остаточно пересваривши Литву і Польщу. Майже до початку Другої світової ці держави перебували у стані війни.

Наприкінці зими 1920 року виник ситуативний союз Литви та Радянської Росії. Вони мали спільного ворога — Річ Посполиту. Союзники почали бойові дії, московський уряд обіцяв у разі захоплення Вільнюса повернути його Литві. Проте понад місяць, до 25 серпня 1920 року, червоні не допускали литовців у місто. Саме в ці дні завершувалася вирішальна битва радянсько-польської війни — відома як "Диво на Віслі". Червоні, які дійшли до передмість Варшави та Львова, були вщент розгромлені. "Переможна" ще недавно армія під проводом Михайла Тухачевського і Семена Будьонного панічно втікала на схід за лінію Керзона (практично збігалася з етнічними межами між поляками та українцями й білорусами).

Посол Великої Британії в Берліні Едгар Вінцент, лорд д’Абернон, який приїхав подивитися на хід переможної битви поляків з більшовиками поблизу столиці Польщі, згодом писав про можливі наслідки перемоги московитів: "Якби Карл Мартел не зупинив сарацинських завойовників під Туром… в оксфордських коледжах тепер, напевне, вивчали б Коран… Якби Пілсудський і Вейган не зупинили тріумфальну ходу Радянської армії у Варшавській битві, то не тільки християнство зазнало б небезпечного удару, а й саме існування західної цивілізації опинилося б під загрозою".

Парад польської кавалерії в місті Сейни. Кінець серпня 1920 року

Як союзники червоних литовці опинилися у складній ситуації. Проте наступ поляків на Вільнюс зупинили держави Антанти. І вигулькнули "зелені чоловічки". Уродженець Віленського краю, такий самий литвин, як Пілсудський, його протеже — Люціан Желіґовський формально залишив службу у Війську Польському і створив великий загін з "добровольців", який нібито вийшов з покори. Генерал провів блискавичну військову операцію, захопивши Вільно і райони на південний східні від міста.

Був проголошений такий собі аналог сучасної сепаратистської "Л/ДНР" — "Серединна Литва". 12 жовтня 1920-го Желіґовський став верховним правителем маріонеткової "держави". А за два роки сепаратисти вже стали польськими громадянами, бо "Серединна Литва" просто увійшла до складу Речі Посполитої попри протести Литовської республіки.

Однак 1926 року, під час Травневого перевороту у Варшаві саме Желіґовський як військовий міністр Польщі забезпечив перемогу заколотників-пілсудчиків над законною владою Речі Посполитої. Пілсудський з 1923 року був у добровільному засланні в містечку Сулеювек, де потроху готував повернення до влади. До самої смерті в травні 1935 року Юзеф Пілсудський, не займаючи значних посад у державі, повністю контролював ситуацію в ній, маючи диктаторські повноваження.

Знамениті 14 пунктів президента США Вудро Вілсона, озвучені ще 8 січня 1918 року, стали дороговказом для перебудови міжнародного устрою по завершенні Першої світової війни. Державні кордони мали узгоджуватися з етнічним поділом.

Проте "з огляду на існування багатьох безнадійно змішаних районів та потребу враховувати економічні, стратегічні й історичні фактори, визначити абсолютно справедливі кордони було практично неможливо. Щоправда, після Першої світової війни залишилося менше національних меншин, аніж було перед війною, але в добу нестримного націоналізму вони створювали нерозв’язні проблеми", — писав польсько-американський історик Пьотр Вандич ("Ціна свободи").

Парад польських військ, присвячений "інкорпорації" "Серединної Литви" до складу Другої Речі Посполитої. Березень 1922 року

І от що цікаво, 13-й пункт після Версаля-1919 виконували лише частково або ним взагалі нехтували. За цим пунктом незалежна Польська держава "мала включати в себе всі території з незаперечно польським населенням, якому повинен бути забезпечений вільний і надійний доступ до моря, а політична і економічна незалежність, так само як і територіальна цілісність, повинні бути гарантовані договором".

І що насправді вийшло? Національні меншини (українці, євреї, німці, білоруси, литовці) опинилися на маргінесі життя авторитарної держави. Польський публіцист Збіґнєв Залуський писав: "Ніколи міжвоєнна Польща не була інтегрованою країною. Завжди в ній була Польща "А" та "Польща "Б". Це стосувалося не тільки економічної політики держави, а й позиції всіх політичних сил. Усі вони ігнорували у своїй діяльності східні окраїни".

Населені здебільшого українцями та білорусами, "Східні креси" між двома світовими війнами залишалися безправною колонією з мінімумом політичних й економічних свобод.

Завершення матеріалу — про польсько-українську війну 1918-1919 року — читайте в суботу, 2 грудня, вранці.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Міністр охорони звільнив керівництво центральної МСЕК та профільного департаменту міністерства
Комсомольская правда
2024-10-23T03:23:27Z
Україна готова обговорювати коригування формули миру: Єрмак повідомив, за яких умов
ГЛАВКОМ NET
2024-10-23T03:21:12Z
У Польщі затримали українця за сприяння в незаконному перетині мігрантами кордону з Білоруссю
УкраинФорм
2024-10-23T02:44:14Z
Китай дуже комфортно себе почуває: як цьому допомагає Росія
24tv
2024-10-23T02:42:56Z
Очільниця податкової Сумської області позичила майже 3 млн грн у 12-річного сина: деталі
Фокус
2024-10-23T01:51:01Z
Неприємна для Путіна річ: як світ може відреагувати на "клуб диктаторів"
24tv
2024-10-23T01:48:47Z
Пенні Пріцкер отримала Орден Княгині Ольги І ступеня в Вашингтоні
УкраинФорм
2024-10-23T01:43:42Z
На Прикарпатті судитимуть спонсора концертів, які влаштовували окупанти на ТОТ
УкраинФорм
2024-10-23T01:34:01Z
Євро може впасти у ціні, якщо Трамп виграє вибори у США ‒ Reuters
ZN UA
2024-10-23T00:55:04Z
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
У Трускавецькому музеї створили культурно-мистецький простір «Зв’язок поколінь: від УПА до ЗСУ»
УкраинФорм
2024-10-23T01:25:37Z
Дочка Олени Кравець показала рідкісне фото з бойфрендом - деталі
GlavRed
2024-10-22T23:27:38Z
"Люблю його, хоча й побоююсь": Оля Цибульська повідомила про важливі зміни
GlavRed
2024-10-22T22:27:47Z
Після 13 років разом і 8 років заручин: Джейсон Стейтем і Розі Гантінгтон-Вайтлі планують весілля - ЗМІ
GlavRed
2024-10-22T22:27:02Z
Син путіністки Валерії може сісти до в'язниці за півмільйона доларів
GlavRed
2024-10-22T21:27:47Z
Путініста Кіркорова перевірять на зв'язок із ЛГТБ
GlavRed
2024-10-22T21:27:30Z
Курс на безпеку: організатори Євробачення-2025 запровадять нові правила
GlavRed
2024-10-22T21:27:19Z
Її мають знати всі: пісня про Довбуша знову віруситься у тіктоці
24tv
2024-10-22T21:00:31Z
У Середземному морі є три ворожі кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр"
TSN
2024-10-23T03:21:58Z
Мобілізація по-новому: оновити дані в ТЦК виявилось недостатнім
TSN
2024-10-23T03:06:54Z
З Днем працівників реклами 2024: найтепліші привітання у картинках, прозі та віршах
24tv
2024-10-23T03:03:38Z
Корчинський визнав, що мобілізаційний вік може опуститися до 14 років
Знай
2024-10-23T02:30:03Z
Українцям дали прогноз закінчення війни: минулий не справдився
Знай
2024-10-23T01:30:21Z
Китайська група авіаносців пройшла через Тайванську протоку — міноборони Тайваню
ZN UA
2024-10-23T01:01:17Z
На Київщині по ворожих безпілотниках працює ППО
УкраинФорм
2024-10-23T00:39:52Z
Як правильно українською сказати "ви праві": Авраменко здивував відповіддю
GlavRed
2024-10-23T00:27:33Z
ЗСУ отримають український багі "Варан": основні переваги транспортного засобу
Хвиля
2024-10-23T00:12:36Z
Миш’як, свинець і залишки вибухівки: військові екологи проаналізували ґрунт на Миколаївщині
УкраинФорм
2024-10-23T03:10:38Z
Нічна атака на Київщину та поразка «Шахтаря»: головне за ніч
ГЛАВКОМ NET
2024-10-23T03:06:06Z
На Донеччині працюють 9% довоєнної кількості підприємств харчової промисловості
УкраинФорм
2024-10-23T02:57:30Z
Російська армія просунулася в Курській області: деталі від ISW
ГЛАВКОМ NET
2024-10-23T02:45:36Z
Ворог окупував Новосадове - Deep State
TSN
2024-10-23T02:36:52Z
Росія окупувала населений пункт на Донеччині
ГЛАВКОМ NET
2024-10-23T02:30:42Z
Мінлива хмарність та без опадів: прогноз погоди на 23 жовтня
ГЛАВКОМ NET
2024-10-23T02:12:35Z
Гороскоп на 23 жовтня для всіх знаків Зодіаку: зверніть увагу на фінансові питання
Политека
2024-10-23T02:01:10Z
Російські війська окупували Новосадове: DeepState оновили карту фронті
24tv
2024-10-23T01:57:18Z
Від 57 до 69 гривень: як змінилися ціни на олію за місяць
Хвиля
2024-10-23T03:24:45Z
Qatar Airways здійснила рейс першого у світі літака зі Starlink
InternetUA
2024-10-23T03:01:00Z
Готуйте щонайменше 10 000 грн: "Нафтогаз" запропонував українцям оновити лічильники
Знай
2024-10-23T02:12:07Z
Уряд надав додаткову допомогу на тверде паливо для опалення: як отримати
Хвиля
2024-10-23T02:06:51Z
Amazon встановлює дуже низькі ціни для свого нового магазину
InternetUA
2024-10-23T02:01:53Z
Експерт пояснив, чому аудит критичних підприємств та бронювання мають проводитися одночасно
Хвиля
2024-10-23T01:12:47Z
"Росія платитиме за підтримку України": у США підтвердили надання Києву 20 млрд доларів
ZN UA
2024-10-22T21:34:11Z
Туреччина експортувала до Росії військові товари, але тепер ввела таємну заборону на це
24tv
2024-10-22T21:15:22Z
У НБУ пояснили, як довго в Україні триватиме режим керованої гнучкості курсу валют
Хвиля
2024-10-22T20:36:06Z
Правоохоронці викрили шахраїв, які під виглядом керівників ВЦА ошукували підприємців
УкраинФорм
2024-10-23T02:39:58Z
З Костянтинівської громади за тиждень евакуювали 77 дітей - поліція Донеччини
УкраинФорм
2024-10-23T02:12:47Z
Шахраї виманили понад ₴177 тисяч в жительки Тернопільщини, пропонуючи прибуткову роботу в мережі
УкраинФорм
2024-10-23T01:12:15Z
На Сумщині пролунало 112 вибухів: пошкоджено будинки
TSN
2024-10-23T01:03:24Z
На Черкащині чоловік напідпитку кинув бойову гранату в підлітків
TSN
2024-10-23T00:33:32Z
У Чернівцях судитимуть жінку, яка крала смартгодинники
InternetUA
2024-10-22T23:43:59Z
На Рівненщині затримали викрадачів мопедів
УкраинФорм
2024-10-22T23:06:45Z
СБУ повідомила про підозру організатору втечі ухилянтів з Прикарпаття
УкраинФорм
2024-10-22T22:27:10Z
На Чернігівщині знешкодили бойову частину крилатої ракети, яка не здетонувала
УкраинФорм
2024-10-22T21:01:23Z
Як захистити дерева від хвороб та шкідників восени, не витративши ні копійки: методи садівників
Политека
2024-10-23T03:23:45Z
Важливо знати: як уникнути йододефіциту
ZN UA
2024-10-23T01:04:37Z
Є в кожному холодильнику: чудодійний інгрідієнт, що змусить орхідею знову пустити бутони
GlavRed
2024-10-23T00:27:47Z
Щурі і миші втечуть самі: названо засіб, який назавжди позбудеться гризунів
GlavRed
2024-10-22T19:27:26Z
Зверніть увагу на ноги: 8 незвичайних ознак, що в крові зашкалює холестерин
TSN
2024-10-22T18:30:29Z
Харчування проти раку, яке допоможе знизити багато ризиків
24tv
2024-10-22T18:03:16Z
Сире чи пастеризоване: яке молоко можна пити під час вагітності
24tv
2024-10-22T17:51:24Z
У Німеччині виявили перший випадок віспи мавп
Европейская правда
2024-10-22T17:24:53Z
Що буде, якщо їсти моркву щодня: лікарі назвали п'ять безспірних переваг цього овоча
TSN
2024-10-22T16:27:42Z
WhatsApp дозволить зберігання контактів безпосередньо в додатку
УкраинФорм
2024-10-23T03:22:01Z
Google прибирає пошукову стрічку сайту з додаткових посилань
InternetUA
2024-10-23T01:01:19Z
Оновлення безпеки Samsung Galaxy Fold 4 доступне в більшості регіонів
InternetUA
2024-10-22T23:01:37Z
Дев’ятий рік AM4: AMD готує нові процесори Ryzen 5 5600XT, 5600T та Ryzen 3 5300G
ITC
2024-10-22T22:13:26Z
46 моделей смартфонів Samsung отримають One UI 7 з Android 15: список
InternetUA
2024-10-22T19:46:12Z
Як підтримувати ідеальну температуру вдома: 5 інноваційних способів
24tv
2024-10-22T19:03:13Z
Чому море солоне і до чого тут "ефект накопичення": цікава відповідь
GlavRed
2024-10-22T18:27:17Z
Чому не можна користуватись смартфоном з розбитим екраном
InternetUA
2024-10-22T18:01:09Z
На польському радіо ведучих замінили на штучний інтелект
Комсомольская правда
2024-10-22T17:46:06Z
Збудуться найзаповітніші мрії: 4 знаки зодіаку, яким пощастить у листопаді
GlavRed
2024-10-23T03:27:55Z
Експерти закликали до кінця жовтня поставити миску з сіллю на вікно: для чого це
GlavRed
2024-10-23T03:27:50Z
Свята вже близько: запишіть рецепт незвичайного салату з апельсином та куркою
24tv
2024-10-23T03:09:26Z
Водолії мають обмежити коло спілкування: гороскоп на 23 жовтня
24tv
2024-10-23T02:03:36Z
Рецепт панкейків від "Майстер Шефа" Клопотенко: секретні інгредієнти додадуть особливого смаку
Политека
2024-10-23T01:01:43Z
Як виростити апельсин вдома на підвіконні: найпростіший метод
Политека
2024-10-23T00:01:22Z
Як з першого погляду справити незабутнє враження: нюанси етикету
GlavRed
2024-10-22T23:27:42Z
День ангела 23 жовтня: кого та як вітати з іменинами
TSN
2024-10-22T22:33:35Z
Люля в баклажані: особливий рецепт від Володимира Ярославського
24tv
2024-10-22T21:54:45Z
"Реал" оформив божевільний камбек і розгромив дортмундську "Боруссію" в Лізі чемпіонів
TSN
2024-10-22T22:33:28Z
Трилер Реала, перемога Жирони, осічки ПСЖ та Ювентуса: результати Ліги чемпіонів за 22 жовтня
24tv
2024-10-22T21:33:24Z
Барселона – Баварія: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів 2024-2025
24tv
2024-10-22T21:33:22Z
«Арсенал» – «Шахтар»: результати матчу
ГЛАВКОМ NET
2024-10-22T21:03:55Z
«Шахтар» поступився «Арсеналу» в Лізі чемпіонів УЄФА
УкраинФорм
2024-10-22T20:55:38Z
Зваблива Нікольченко потішила публіку своїми вміннями: ефектне відео гімнастки
24tv
2024-10-22T20:27:56Z
БК «Дніпро» програв «Сассарі» у Кубку Європи ФІБА
УкраинФорм
2024-10-22T20:13:55Z
Бєлік – про перемогу над Арсеналом U-19: Це була хороша гра і дуже важлива перемога з огляду на турнірне становище
Football.ua
2024-10-22T19:20:18Z
Збірна України розпочинає виступ на Всесвітній Гімназіаді-2024
УкраинФорм
2024-10-22T18:57:24Z
Майстри схрестили ретрокар Chevrolet з електричним BMW: у 50-х бачили саме таке майбутнє
Знай
2024-10-23T02:51:40Z
У США Honda відкликає понад 720 тисяч автомобілів через проблему із паливним насосом
УкраинФорм
2024-10-23T02:21:45Z
Вітчизняним енергетикам передали 7 автовишок на шасі IVECO Daily
AutoCentre
2024-10-22T18:00:47Z
Обрано найкращий компактний автобус 2025 року
AutoCentre
2024-10-22T18:00:08Z
На дорогах з'явився незвичайний дорожній знак: що означають чорно-білі трикутники
GlavRed
2024-10-22T16:27:39Z
Штрафи до 1700 гривень: водіям витрясуть гаманці — кого омине
Знай
2024-10-22T16:21:01Z
В Україну поставлено партію нових вантажівок MAN TGL
AutoCentre
2024-10-22T16:03:26Z
Ательє Manhart анонсувало 800-сильний BMW M5
AutoCentre
2024-10-22T15:13:07Z
Skoda показала найпотужнішу та найексклюзивнішу версію Fabia
AutoCentre
2024-10-22T14:13:32Z