Чорний чи білий? Житній чи пшеничний? Мабуть, кожен із нас поставав перед питанням – який хліб корисніше їсти під час схуднення.
Виявляється, що відмовлятися від нього не варто, бо хороший хліб містить цінні рослинні білки і вуглеводи, вітаміни групи В, калій, магній, цинк, фосфор, кальцій, селен. Гастроентеролог Олександра Якименко розповіла Фактам ICTV, який хліб не тільки корисний для шлунка, а й здатний сприяти схудненню.
Який хліб обрати при схудненні
Під час схуднення краще вживати житній хліб з грубої муки або із додаванням цільнозернового борошна чи виключно з нього. Тому що оболонка на зерні уповільнює всмоктування вуглеводів і таким чином не призводить до гіперстимуляції підшлункової залози та підвищення рівня інсуліну. А ось відмовитися слід від білого борошна вищого ґатунку.
– Такий хліб не дуже корисний, бо є швидким вуглеводом. Сильно підвищує рівень цукру у крові та рівень інсуліну, – каже лікарка.
Хліб з білого борошна вищого ґатунку особливо шкідливий для дітей та хворих на цукровий діабет. Скачки інсуліну в крові, які викликає вживання білого хліба, змусять вас відчути голод вже через пів години після прийому їжі.
Корисним також буде хліб із різним насінням. Це додає корисних речовин і певних вітамінів. Однак, для тих, хто на дієті, важливо звертати увагу не лише на склад продукту, а й на його калорійність.
Так, з розрахунку на 100 г продукту, в різних видах хліба міститься наступна кількість калорій:
- Білий хліб з борошна вищого сорту – 300 ккал
- Житній хліб – 180-190 ккал
- Цільнозерновий хліб – 160-180 ккал
– Стандартний шматочок хліба важить близько 30 г. Можна їсти 1-2 шматки хліба за один прийом їжі. Якщо на сніданок і вечерю у вас будуть інші вуглеводи, то цього цілком достатньо, – радить Олександра Якименко.
А ще запам’ятайте, що сухарі і тости корисніші за свіжий хліб. І не лише для тих, хто худне.
– Якщо у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то рекомендують підсушувати хліб, не їсти свіжим. Тому перед вживанням скибочки хліба можна трішки підсушити в духовці або тостері, – радить Олександра Якименко.
Коли і як краще їсти хліб
Основну порцію хліба рекомендується з’їдати у першій половині дня. Тоді калорії будуть використані з користю. А ще – не заїдайте хлібом все. Адже непомітно до своєї добової калорійності можна додати 300-500 калорій.
– Так, картоплю, макарони, рис краще їсти без хліба. До того ж, ці продукти взаємозамінні. Нежирне м’ясо і рибу також можна з’їсти без хліба. Не намазуйте шоколадну пасту чи джеми на хліб. Тим самим ви підвищите глікемічний індекс хліба і вже за годину-півтори матимете знову відчуття голоду, – застерігає гастроентерологиня.
Хліб доречно їсти з першими стравами, салатами та тушкованими овочами. А ще – не вживайте хліб гарячим. Щойно спеченому хлібу потрібно дати охолонути хоча б кілька годин, перш ніж його їсти.
– Коли хліб гарячий, активуються склеювальні властивості глютену. Відтак, він складніше перетравлюється та всмоктується, – попереджає Олександра Якименко.
Загалом, на думку лікаря, у всьому має бути міра. Лише за таких умов ваш організм, вірогідно, скаже вам дякую.