/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F2fcb572064168046de5405adf5af3871.jpg)
Цукор їм теж не догодив: у ЄС не задоволені експортом української продукції
Франція не задоволена українським цукром
Обсяги експорту українського цукру у сезон 2023 – 2024 можуть вдвічі зрости порівняно з попереднім роком та в десятки перевищити середній показник за останніх 5 років – 21,5 тисячі тонн. За прогнозами конфедерації цього року масштаби можуть сягнути – 700 – 800 тисяч тонн.
Нам потрібна чітка відповідь від Європейської комісії щодо управління надходженням цукру у майбутньому,
– заявили у групі виробників CGB.
З початку жовтня 2022 року Україна встигла експортувати 427 тисяч тонн, тоді як показник з вересня 2023 року становить – 25 тисяч тонн.
Такій експортній активності могли посприяти наступні умови:
- Україна зберегла запаси цукру ще із сезону 2022 – 2023;
- високі світові ціни на цукор протягом усього сезону;
- заборона експорту цукру, яка тривала з 5 червня по 15 вересня цього року.
Попри зростання експорту цукру, ціни на нього залишаються високими через загальний дефіцит. Нині вартість білого цукру перевищує 800 євро за тонну, що є найвищим показником за 10 років.