Технологія дозволяє відстежити не лише певний регіон, де вирощують виноград, але й маєток, де вино виготовлялося.
Вчені зі США та Швейцарії створили “сомельє” зі штучним інтелектом. Мета – відрізняти якісне вино від підробки за тонкими відмінностями в концентраціях десятків сполук. Про це повідомляє
“Навколо багато шахрайства з вином: люди роблять якесь лайно у своїх гаражах, друкують етикетки і продають їх за тисячі доларів. Ми вперше демонструємо, що наші хімічні методи мають значну чутливість, щоб визначити різницю”, – сказав професор Александр Пуже з Женевського університету в Швейцарії.
У своїй роботі дослідники звернулися до газової хроматографії, яку використали для аналізу 80 вин із семи різних маєтків у французькому регіоні Бордо. Методика зазвичай використовується в лабораторіях для розділення й ідентифікації сполук, що утворюють суміш.
Даний алгоритм враховує всі хімічні речовини, виявлені у вині. Свої результати програма відображає на двовимірній сітці, де групуються вина зі схожими ознаками.
Нагадаємо, український стартап отримав $70 млн на розвиток ШІ-технологій.