MY.UAНовини
14 мільйонів на сіль: чи варто витрачати у Києві такі гроші під час війни та яка є альтернатива
14 мільйонів на сіль: чи варто витрачати у Києві такі гроші під час війни та яка є альтернатива

14 мільйонів на сіль: чи варто витрачати у Києві такі гроші під час війни та яка є альтернатива

Екологи кажуть про "чорну діру", в якій зникають мільйони гривень.

У соціальних мережах обговорюють активність комунальних служб Києващодо закупівлі кам’яної солі для посипання доріг в ожеледицю. А це – мільйони гривень.

Наприклад, ШЕУ Подільського району планує у грудні придбати 2000 тонн кам’яної солі на понад 14 мільйонів гривень. Цікаво, що це ж ШЕУ, оголосило тендер у кінці листопаду на сіль за 10,5 мільйонів гривень, але потім його відмінило.

Сайт ТСН.ua з’ясовував, чому комунальні служби раптово вирішили купувати сіль на початку зими та чи є альтернатива дорогій солі у боротьбі з ожеледицею.

Коли люди дізнаються, що на закупівлю солі хочуть витратити 14 мільйонів, у них очі стають круглими від подиву. Особливо у тих, хто зараз відчайдушно збирає по копійці кошти військовим на автомобілі, теплі речі, дрони. Бо під час війни вулиці можна посипати звичайним піском і не викидати мільйони у сніг.

Сіль купують "за планом"

У комунальному підприємстві ШЕУ Подільського району нам повідомили, що хочуть закупити сіль відповідно до плану заготівлі технологічних матеріалів для обробки дорожнього покриття в осінньо-зимовий період 2023-2024 років.

"Такий план затвердженого Розпорядженням Київського міського голови № 987 від 13.10.202З "Про утримання автомобільних доріг i тротуарів у місті Києві в осінньо-зимовий період 202З-2024 років". ШЕУ Подільського району необхідно для утримання вулично-шляхової мережі Подільського району 3800 тонн солі", - повідомив на запит ТСН.ua Володимир Мартинюк в. о. начальника КП ШЕУ Подільського району.

Він додає, що залишок солі з минулого сезону складає 30% від необхідної потреби. Тому у вересні 202З року була проведена закупівля солі об’ємом у 415 тонн. До речі, згідно даних на Prozorro, на це було потрачено майже 3 млн гривень.

"У зв'язку із погіршенням погодних умов та для належного утримання дорожно-шляхової мережі Подільського району у зимовий період 202З-2024 років, відповідно до Розпорядження, оголошена закупівля солі у кількості 2000 тонн", - пояснює Володимир Мартинюк.

Чому відмінили тендер?

У Департаменті транспортної інфраструктури КМДА нам пояснили, що спочатку КП хотіло придбати 1500 тонн солі за понад 10 мільйонів гривень, але цей тендер було скасовано.

"Причина у тому, що зараз у КП з’явилося фінансування і вони вирішили купити солі стільки, скільки їм насправді її потрібно, щоб не докуповувати пізніше. Тому попередній тендер відмінили", - розповіли сайту ТСН.ua у Департаменті транспортної інфраструктури.

Зараз КП подало заявку на новий тендер, вже на понад 14 мільйонів і збільшили обсяг солі до 2000 тонн. Тендер відбудеться 7 грудня, а його переможець має доставити сіль замовнику до 31 грудня 2023 року.

Чому європейська сіль дешевша?

Раніше сіль комунальники закуповували у ДП "Артемсіль" у Донецькій області, зараз там ведуться активні бойові дії, тому кам’яну сіль для посипання доріг купують за кордоном. До речі, її вартість там менша ніж в Україні, але додаються витрати на доставку.

"Тендерна вартість солі не завищена, вона нормальна, бо зараз середня ціна за 1 тонну кам’яної солі – 7600 гривень. У минулому році вартість солі була більшою – близько 10 тисяч гривень за тонну", - поясняють у Департаменті транспортної інфраструктури КМДА.

Купують сіль під час снігопадів

У Департаменті пояснюють, чому комунальні підприємства купують сіль лише зараз, коли місто вже потерпає від снігопадів. Там кажуть, що закупівля матеріалів проводиться відповідно до наявного фінансування і у межах плану, який затверджує міський голова

"В залежності від витрат, усі ці матеріали додатково закуповуються – потреба у солі є завжди. Наприклад, зараз вулиці Подільського району посипаються сіллю, яка у комунальних служб залишилася з минулого сезону. Але вони хочуть поповнити свої запаси, щоб не бути обмеженими в них. Адже від цього залежить умови дорожнього руху у районі", - пояснюють у Департаменті.

Альтернативи солі немає?

У мерії кажуть, що сіль закуповують і інші дев’ять столичних ШЕУ, бо готуються до сезону снігопадів та ожеледиці. Кожен район потребує різних обсягів, адже вони різняться за площею та довжиною вулиць. Тому процес закупівлі перебуває на різних етапах в залежності від наявного фінансування.

У комунальній корпорації "Київавтодор" додають, що у країнах Європи та Північної Америки оптимальним реагентом для зимового утримання доріг визначено сіль, що підтверджується багаторічним її застосуванням у цих країнах.

"Попередньо фахівцями "Київавтодор" вивчалося питання  впровадження новітніх протиожеледних хімічних реагентів та технологій. Під час експериментів такі реагенти дійсно показали непогані результати щодо танення всіх видів сніжно-льодових відкладень на дорожніх покриттях, зменшення слизькості оброблених покриттів та відносну екологічну безпечність. Однак вартість таких реагентів у кілька разів більша ніж вартість солі, а їх витрата значно більша за витрату солі (в залежності від температури повітря)", - повідомив сайту ТСН.ua Олександр Павловський, заступник генерального директора КК "Київавтодор".

А якщо посипати піском?

А ось екологи зауважують, що є інші варіанти боротьби з ожеледицею. У європейських містах для обробки вулиць під час снігопадів використовують різні суміші та реагенти. 

"Але вони набагато дорожчі ніж сіль та й усі ці засоби, так чи інакше, шкодять довкіллю. Особливо, коли все це потрапляє під дерева та на газони. Це негативно відображається на рослинах – вони гинуть. Яскравий приклад – каштани на Хрещатику у Києві, їх роками нищила сіль після зими", - розповідає сайту ТСН.ua еколог Олександр Соколенко.

Експерт додає, що більш екологічно безпечніший засіб проти ожеледиці – пісок. Він менше ефективний ніж сіль, але люди не падають, якщо ним посипані тротуари. 

"Проблема піску у тому, що навесні його потрібно прибирати, підмітати, бо місто потерпатиме від суцільної пилюки, а це додаткові витрати", - додає Олександр Соколенко.

Сіль нищить дерева: що потрібно робити?

Еколог стверджує, що проблема Києва у тому, що місто до цього часу абсолютно непристосоване до природніх катаклізмів – сильних злив або великих снігопадів.

"У місті має бути розвинута інфраструктура – сучасні та зручні тротуари, закритий доступ до дерев. Рослини в умовах мегаполісу мають живитися від окремого джерела, а не з того, що стікає до них з калюж – сіль, технічний бруд від автомобілів. Тож для того, щоб будувати сучасне місто потрібно про нього дбати, а в Києві цього поки немає", - зазначає еколог.

Тротуари з підігрівом та ліквідація слизьких місць

Олександр Соколенко додає, що Києву потрібні сучасний розвиток і планування з урахуванням тих напрацювань, які вже є у західній чи навіть у східній Європі. 

Наприклад, за словами еколога, тротуари можна зробити з підігрівом і не думати, де б купити мішок солі або ще чогось.

"У нас вода виливається з водостічних труб прямо на тротуар біля будинку. Звісно, що у сильний мороз вона замерзає, а місце біля труби перетворюється у суцільний каток. У Європі вода не виливається на тротуар, під ним прокладена ще одна труба, яка під’єднана до міської стічної каналізації. Там не потрібно посипати це місце ні піском, ні сіллю. Так, можливо, все це дрібні деталі, але якщо їх поступово реалізувати, то нам не потрібні будуть тонни солі за мільйони гривень", - стверджує еколог.

"Совкові" звички та гроші у "чорну діру"

Він підкреслює ще одну проблему – наші чиновники діють "совковими" методами. Вони звикли жити лозунгами типу: потрібно 200 тонн солі для одного району і 300 тонн для іншого. А як ця сіль використовується і чи взагалі вона потрібна, ніхто точно не знає. 

За словами Олександра Соколенка, чиновники гордовито нам демонструють снігоприбиральну техніку по телебаченню, мовляв, вона у нас є, ось, подивіться. Але проходить 4-5 днів після снігопаду, а вулиці залишаються неочищеними. До них просто нікому немає справи.

"Мені здається, що у деяких комунальних служб основна мета – це не покращити благоустрій міста, а просто списати або вкрасти гроші. А те, що ми не отримаємо належних послуг нікого не хвилює. Цієї осені, я особисто спостерігав, як люди в комунальних куртках косили траву біля метро "Дарниця", точніше не траву, а пісок на якому вона росла. Люди просто спалювали бензин у косарках. Але ж той бензин купили за бюджетні кошти і його марне спалювання в косарках – ознака "чорної діри", в якій зникають бюджетні кошти. У цій "дірі" зникають і мільйони, які витрачають на висадку дерев у місті, а у спеку їх не поливають, щоб знову попросити мільйони на нові саджанці. Гадаю, що та ж історія і з закупівлею тонн солі – доцільність цієї закупівлі та реальних витрат у місті, ніхто не може чітко проконтролювати", - підсумовує Олександр Соколенко.

Раніше сайт ТСН.ua публікував ексклюзивний прогноз погоди на грудень: чи будуть люті морози і де випаде сніг на Новий рік.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Соловьев опозорился фейком о подрыве "Хезболлы": израильтяне смеются над безграмотным пропагандистом
Новости Украины
2024-09-17T20:57:41Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Фейковые британские сайты распространяют дезинформацию о западных компаниях в Украине - СМИ
Хвиля
2024-09-25T00:12:32Z
Харрис или Трамп: результаты опроса Reuters/Ipsos
ZN UA
2024-09-25T00:10:43Z
Таких санкций ждали давно: ЕС определил новый приоритет для удара по РФ
Comments UA
2024-09-18T14:19:47Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Маразм зашкаливает. РФ определилась со странами ЕС, не угрожающими ее "традиционным ценностям"
Comments UA
2024-09-21T21:27:19Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
"Динамо" – "Лацио": онлайн-трансляция матча Лиги Европы
ZN UA
2024-09-24T21:18:50Z
В МОК хотят вернуть Россию к участию в Олимпиаде, но есть нюанс
Новости Украины
2024-09-24T19:57:21Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Убегает из страны: известная российская певица лишается своего имущества
Comments UA
2024-09-24T20:21:28Z
Лили Коллинз покорила публику стройными ножками и элегантностью
Знай
2024-09-24T18:51:49Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
Звезда "Лиги смеха" Розовый высмеял окупантов, которые внесли его в российский аналог "Миротворца"
TSN
2024-09-13T09:39:17Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Поведут всех за собой: прирожденные лидеры по знаку Зодиака
Marie Claire
2024-09-24T19:30:40Z
Слизни ее ненавидят: садовод назвал особое растение, которое отпугает вредителей
GlavRed
2024-09-24T18:27:32Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Гороскоп на 21 сентября 2024 года по картам Таро для всех знаков зодиака
UAToday
2024-09-20T15:33:00Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Опасный чай: как напиток взаимодействует с лекарствами и какие побочные эффекты вызывает
Comments UA
2024-09-24T14:57:38Z
Грудное вскармливание повышает интеллект ребенка: правда ли это
Comments UA
2024-09-24T14:43:26Z
Работа сидя или стоя: как полезнее работать
Comments UA
2024-09-24T14:43:20Z
Что скрывается за индексом "Е" в магазинных продуктах: перечень пищевых добавок
GlavRed
2024-09-24T14:41:55Z
Окончил 9 классов: врач без лицензии выполнял сложные операции в течение 20 лет
Фокус
2024-09-24T12:39:04Z
Норвегия выделила миллионы евро на эвакуацию и лечение украинцев в Европе
Корреспондент
2024-09-24T12:35:25Z
Какую зелень лучше выращивать осенью, чтобы быстро получить новый урожай
Политека
2024-09-24T12:32:35Z
В Одессе задержан мужчина, убегавший от представителей ТЦК
Корреспондент
2024-09-11T14:55:29Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
В Запорожье раздались взрывы: что известно
TSN
2024-09-24T20:09:09Z
Мгновенное возмездие за Харьков: в Белгороде взрывы и пожары – росСМИ
TSN
2024-09-24T20:09:04Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
Новый подозреваемый в деле об избиении ветерана в Смеле: подробности
Comments UA
2024-09-11T17:30:35Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
В Умани ввели особый режим на въезд
Корреспондент
2024-09-23T16:13:13Z
Китай впервые вывел в море все свои авианосцы – СМИ
Корреспондент
2024-09-25T00:01:31Z
Уроки языка: как будет украинский «заведующий»
ZN UA
2024-09-25T00:01:31Z
Пропаганда умерла, да здравствует постпропаганда
Хвиля
2024-09-23T13:57:23Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Оккупанты начали обрабатывать дроны химическими веществами - ОТУ "Харьков"
Хвиля
2024-09-24T23:12:59Z
Харьков под ударами баллистики
Корреспондент
2024-09-24T22:57:23Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Эксперты назвали 10 лучших бюджетных автомобилей в 2024 году
Comments UA
2024-09-24T16:09:32Z
Ford Ranger – проходимый автомобиль с хорошей надежностью
Топ Жир
2024-09-24T15:21:13Z
СМИ обнаружили новую схему нелегальных поставок элитных авто в Россию
Фокус
2024-09-24T14:40:16Z
Недорогого китайского конкурента Tesla с запасом хода 685 км показали до премьеры
Фокус
2024-09-24T12:46:02Z
Водителям не избежать огромных штрафов: за что точно остановит полиция
Знай
2024-09-24T12:28:07Z
Дизайн как у Land Rover и мотор BMW: в Киеве засветился новый необычный пикап
Фокус
2024-09-24T12:24:55Z
Нефтяные доходы РФ упали до минимума за восемь месяцев
Корреспондент
2024-09-24T17:12:58Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Украина пытается предотвратить атаки РФ по инфраструктуре критических объектов ядерной энергетики - эксперт
Хвиля
2024-09-24T20:06:40Z
Назван крупнейший финансовый центр мира
Корреспондент
2024-09-24T19:06:05Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Международные резервы Украины выросли
Корреспондент
2024-09-13T11:51:04Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Sony вооружает покемонов: Palworld стала доступна на PlayStation 5
GameMag
2024-09-25T00:07:14Z
Ужасы столичной подземки: Metro Awakening выходит 7 ноября — на State of Play показали новый трейлер
GameMag
2024-09-25T00:01:53Z
Официально: Monster Hunter Wilds выходит в феврале 2025 года
GameMag
2024-09-24T23:48:04Z
Horizon Zero Dawn официально получит ремастер для PlayStation 5 и ПК, а LEGO Horizon Adventures выйдет 14 ноября
GameMag
2024-09-24T23:24:35Z
Японский вестерн: Sony анонсировала Ghost of Youtei
GameMag
2024-09-24T22:51:30Z
Официально: Дополнение The Lake House для Alan Wake II выходит в октябре
GameMag
2024-09-24T22:33:32Z