MY.UAНовини
"Між дітьми утворилася прірва": світовий освітній експерт оцінив рівень знань школярів в Україні під час війни
"Між дітьми утворилася прірва": світовий освітній експерт оцінив рівень знань школярів в Україні під час війни

"Між дітьми утворилася прірва": світовий освітній експерт оцінив рівень знань школярів в Україні під час війни

Інтерв'ю із засновником міжнародного оцінювання школярів PISA Андреасом Шляйхером.

На початку грудня 2023 року було оприлюднено результати міжнародного дослідження якості освіти — PISA-2022. Воно відбувається раз на три роки й охоплює понад 80 країн світу. Україна взяла участь у дослідженні вдруге. Цього разу його провели не через три, а через чотири роки через пандемію COVID-19. Попри труднощі, спричинені війною, його вдалося організувати у 18 з 27 регіонів нашої країни. Результати виявилися очікувано нижчими за результати минулого циклу.

Засновник міжнародного оцінювання школярів PISA Андреас Шляйхер в інтерв’ю ведучій ТСН Марічці Падалко розповів, що найважче дається українським учням, а чим вони здивували, як треба змінювати освітнє середовище та чому утворилася прірва між дітьми, які навчаються у великих містах і в маленьких селах. 

Далі — пряма мова.

Як би ви відреагували на результати дослідження PISA, як були би батьком українського школяра?

Мене найбільше вражає той факт, що українській освіті вдалося втриматися на плаву — у багатьох європейських країнах ми побачили падіння рівня освіти через пандемію. А Україна пережила і пандемію, і зараз переживає війну — і зберігає результат. Це дійсно вражає. Але це один бік монети. Інший бік — ми бачимо, як багато ще можна покращити. Учні добре вміють відтворювати завчений матеріал. Але їм важко вдається застосовувати ці знання на практиці, використовувати в нових видозмінених ситуаціях. Це те, що є важливим сьогодні. І це треба покращити.

Коли ви говорите про ці важливі навички і про те, що їх треба покращити — з чого слід починати?

По-перше, треба змінювати освітнє середовище, де учні є просто пасивними споживачами інформації. Їм слід ставати активними споживачами. Не просто дізнаватися про результат наукового експерименту, а робити його власноруч, експериментувати. “Активне” навчання дуже важливе, але для цього потрібно створювати відповідне освітнє середовище з-поміж вчителів і учнів. І я вже бачив приклади цього в Україні. Це вже відбувається, тому я доволі оптимістичний щодо ваших перспектив.

Я думаю, що багато хто в Україні приголомшений результатами читацької компетенції учнів — і для багатьох це відкриття. Адже, ми в Україні — і батьки, і вчителі — вважали, що наші діти гарно вміють читати. Втім, цього за результатами вашого дослідження виявилося недостатньо. Як ви оцінювали читацьку компетентність?

У нас схожі результати в багатьох країнах. І, напевно, діджиталізація з одного боку, це позитивна річ, але з іншого боку, вона зробила читання більш поверхневим. В 20-му столітті під грамотністю розуміли здобуття знань — у вас є підручник, ви його читаєте і вчите. Сьогодні все інакше. У вас є гугл, ви все можете знайти в Мережі, багато всього — і треба вміти розуміти речі, особливо ті, які мають кілька значень, треба вміти відокремлювати факти від суджень — і цьому часто в школі не навчають. У школі вас змушують просто вірити в те, що написано в підручниках. Це не дає можливості учням ставити під сумнів те, що написано. У цьому і полягає читацька компетентність — чи можеш ти використовувати знання, а не тільки їх здобувати. У багатьох українських учнів з цим проблеми. І не тільки в українських.

Можливо, це частина нашого тоталітарного спадку, адже колись жили в тоталітарній країні?

Я, до речі, в цьому не впевнений. Ми спостерігаємо це в багатьох країнах. Наприклад, коли я навчався в школі, читання було дуже простим завданням. Якщо ти не знаєш правильну відповідь, ти можеш її знайти в підручнику. І ми вірили, що ця відповідь правильна. Так всіх вчили. Це доведеться змінювати. Коли ти шукаєш інформацію в Гугл, або в JPT чаті, тобі ніхто не каже, що є правильним, а що ні. І це вже залежить від твоєї компетенції — докопатися до істини. Те саме я спостерігаю в природничих дисциплінах. Ми викладаємо точні науки, як релігію. Ми вас апріорі змушуємо вірити в наукові теорії, даємо вам багато вправ потренуватися, і в кінці тестуємо вас, чи ви пам’ятаєте правильні відповіді. І це не має нічого спільного з науковими знаннями. Наука саме про те, щоб будь-які знання піддавати сумніву, а не просто їх відтворювати.

А ви думаєте, що вчителі готові працювати в реальності, де не буде правильних і неправильних відповідей? Що учням в першу чергу слід думати і мати власну думку. Вчителі до цього готові?

Багато з них готові. І в Україні я, до речі, бачив багато таких. Це також залежить від культурних особливостей. Що ми перевіряємо: чи знає учень правильні відповіді, або чи вміє він ставити правильні запитання? Змінити цей підхід дуже важливо, але водночас складно. Я з великою повагою ставлюся до роботи вчителів в Україні. Вони викладають учням величезний обсяг матеріалу. Але наше майбутнє полягає в тому, щоб вивчати менший обсяг матеріалу, але значно глибше. Питання не в тому, чи пам’ятаєш ти формули чи теореми, а в тому, чи можеш ти мислити як математик. Не в тому, що ти вивчиш всі історичні дати і події, а в тому, чи ти можеш мислити як історик — розуміти, як сформувалася нація, суспільство, як воно змінювалося і чому, який сьогоднішній контекст. Але вчителям доводиться доносити учням такий обсяг матеріалу, що в них просто навіть можливості немає зануритися в такі глибини.

У результатах дослідження — прірва між дітьми, які навчаються у великих містах і в маленьких селах. Це загальна тенденція чи суто українська особливість?

У багатьох країнах схожі тенденції, але в Україні це особливо помітно. І це один з найбільший викликів для вашої країни. Два фактори відбилися на результатах дослідження: місце проживання учня і його соціальне походження. Тому найважливішим завданням для України, я вважаю, знайти спосіб заохотити найталановитіших вчителів викладати у найвіддаленіших школах. Розумієте, в минулому наше суспільство було дуже поблажливим до людей з невеликим набором навичок. Для них було багато можливостей. У майбутньому це буде все складніше і складніше. І ця освітня поляризація потім перетвориться на економічну поляризацію, а ще, може, і на політичну. Ми вже спостерігаємо це в багатьох країнах світу. 

Із вашої відповіді виглядає так, що найважливіше для освіти в маленькому селі привезти туди гарного вчителя. Чи є ще інші фактори?

Ні, я вважаю, що починати треба з вчителя. Інфраструктура, умови — це все другорядне. Найголовніше, це вчитель, для якого його предмет — це його пристрасть, а також вчитель, який може побудувати стосунки з учнями. Якщо ти мешкаєш в селі, дуже складно уявити майбутню цінність гарної освіти. Якщо ти не бачиш перед собою заможного роботодавця, який зможе найняти тебе на роботу. Якщо ти гарно вчитимешся і матимеш відповідні компетенції, то саме вчитель має тобі допомогти уявити свою професійну мрію, визначити твої сильні сторони, розгледіти, до чого ти маєш схильність. Допомогти тобі зрозуміти, як ти можеш стати в чомусь справді дуже вправним, як це може допомогти суспільству.

За три роки знов відбудеться PISA, чи ви бачите можливості для покращення, враховуючи, що повномасштабна війна триває?

Я бачу, що в Україні є дуже сильна візія, якою має бути освіта. Це важливо. І ви вже можете бачити, як це стає реальністю в початковій школі. Я був вражений тут початковими класами, які застосовують нову модель освіти, де діти вчаться набагато більш усвідомлено, кожен в своєму темпі. Найголовніше, мені здається, зробити українську освіту максимально наближеною до сьогоднішніх реалій. Бо я бачив і вашу старшу школу, яка ще зберігає старі моделі, тому і їх важливо змінити поступово. І я сподіваюся, на це вистачить сил.

Я знаю, що ви будете зустрічатися з українським вчителями. Які будуть ваші рекомендації?

Я буду їх заохочувати іноді відходити від шкільного плану і давати учням можливість більше заглибитися у щось конкретне. Мені здається, що саме цього часто не вистачає. Я знаю, що шкільні плани для вчителів тут дуже об’ємні і вимогливі. Але іноді саме нам, як вчителям, доводиться бути винахідниками найкращих освітніх практик і творцями сприятливого середовища для навчання. Ставити собі запитання: що за учні переді мною, ким вони хочуть стати і як я їх можу підтримати. Я дуже сподіваюся, що вчителі знаходитимуть більше часу для позакласного спілкування з учнями, щоб побудувати з ними стосунки. Якщо вчителю це вдається, він почувається щасливішим на своєму робочому місці і в своїй професії.

Ми зараз часто говоримо про так звані м’які навички, soft skills, і їхню важливість. Але як пояснювати їхню важливість людям, які цього не усвідомлюють, тому що м’які навички не можна виміряти чи оцінити. Який, приміром, зв’язок між “софт скілз” і математичною компетенцією?

Це цікаве запитання. Я би сказав так, що багато “жорстких навичок” 20-го століття стають “м’якими навичками” 21-го. Весь матеріал, які ми вчили, ви вже можете знайти в JPT чаті. Що раніше треба було довго вчити, тепер легко моментально знайти. І тому багато “м’яких навичок” минулого століття стають фундаментальними навичками для 21-го: чи можеш ти з собою уживатися, чи ти себе приймаєш, чи зможеш ти працювати з людьми, які від тебе відрізняються, чи можеш ти жити на цій планеті. І в кризу, як ви бачите, все це проявляється. Ми бачили, що українські діти справляються, демонструють свою стійкість.  Якщо ви сьогодні запитаєте роботодавців, кого вони шукають — звісно, це технічки навички і загальна компетентність. Але разом з тим, вони скажуть, ми шукаємо людей, які самі собі дають раду, які мають достатній рівень допитливості, сміливості і лідерства і вміння знаходити спільну мову з іншими. І я згоден вами, що нам треба віднайти спосіб вимірювати ці навички. Адже, як можна покращити те, що ти не можеш реалістично оцінити?

А який “софт скіл” ви сьогодні вважаєте найважливішим?

Жити в світі, де слова можуть мати кілька значень, а ситуації кілька інтерпретацій, бути здатним працювати з людьми, які відрізняються від вас. Бо технології зараз роблять все, щоб спростити вам життя: аби ви бачили людей, які схожі на вас, які думають, як ви, які роблять те, що і ви. І так наші навички знаходити спільну мову з людьми, які не завжди поділяють вашу думку, значно погіршуються. Над цими навичками треба працювати.

Як це може допомогти учням?

У минулі часі школа була природнім середовищем. Там ви вперше зустрічалися з дітьми з інших родин, з іншими традиціями. Сьогодні технології створюють певні соціальні “бульбашки”. Дітям треба повернути природнє середовище, і це можуть своїми зусиллями зробити вчителі, аби дітьми в школі навчилися взаємодіяти, з тими, хто має відмінну думку, навчитися дебатувати на будь-яку тему. 

Ви вважаєте, що війна — це хороший час опанувати нові “м’які навички”?

Я бачив, який руйнівний вплив ця війна мала на учнів, на вчителів, на школи і на родини в Україні. Але воля до змін все одно тут вражаюча. Криза часто є періодом, коли ми відмовляємося від старих звичок, дивимося в майбутнє і приймаємо його. Я бачу, що саме зараз Україна має шанс трансформувати свою освіту. Тут стільки хороших ініціатив. Я зустрічаю вчителів, які просто неймовірні герої — вони перетворили свої школи на абсолютно нове середовище. Я справді вважаю, що зараз час можливостей.

Який момент в українській школі останнім часом вам запам’ятався найбільше?

Я вчора був у початковій школі у Вінниці. Привіз подарунки від учнів з японської Фукусіми, які теж пройшли через великі випробування в 2011.  Це було прекрасно — і як діти раділи, і як вони можуть поєднати і приймати різні культури.

Наші діти говорили з вами англійською?

Так, я до речі, був вражений. Вони не лише можуть розмовляти іноземною мовою, вони сміливо ставлять запитання. І це для мене нова ознака. Ще кілька років тому я такого не спостерігав. Діти були сором’язливі і скуті. Мову вивчали — переважно набір слів і граматичних конструкцій. Тепер вони її вчать розмовляючи нею. Вони дуже активні. Це справді вражає.

Можливо, це вже наслідки їхнього “біженства” за кордоном, в Європі, коли в них не було іншого виходу, як розмовляти іншою мовою?

Так, можливо. А ще я був вражений, як вони перетворили бомбосховище у чудовий освітній простір. Це з місця старого перетворилося на місце радості і знань.

Коли ви вперше почали їздити в Україну?

У 2016 році.

І що за останні сім років найбільше змінилося?

Коли я вперше приїхав сюди, модель “Нової української школи” здавалася дуже віддаленою і абстрактною перспективою. І я вже побачив, як це стало реальністю в початковій школі і частково в середній. Я сподіваюся колись це побачити і в старших класах. Але я дивлюся в майбутнє з оптимізмом, бо за ці роки спостерігав неймовірну волю до змін із дуже обмеженими ресурсами. Україна не багато інвестує в освіту. Значно менше, ніж інші європейські країни. І навіть з наявними ресурсами я вже бачу багато змін.

Результати PISA-2022 можна переглянути на сайті Міністерства науки і освіти України.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Стало известно, кто мог предоставить Путину разрешение напасть на Украину
Comments UA
2024-05-28T17:12:28Z
Политический эксперт рассказал, кто может стать президентом Украины после Зеленского
Знай
2024-05-23T12:42:25Z
Зачем Янукович прилетал в Беларусь: какую игру затеял Путин
Comments UA
2024-05-25T16:27:22Z
Страшная катастрофа остановит войну в Украине: старец Игнатий получил пророческое видение
Апостроф
2024-05-23T19:33:23Z
Впервые в истории: в Иране женщина зарегистрирована кандидатом в президенты
Корреспондент
2024-06-02T01:31:22Z
С приговором Трампу не согласна треть американцев - опрос
Корреспондент
2024-06-02T00:37:46Z
Критик Путина прогнозирует мрачное окончание войны: какие города потеряет Украина
Comments UA
2024-05-19T10:06:21Z
СМИ: Трампу могут запретить въезд в почти 40 стран мира
Обозреватель
2024-05-31T21:38:28Z
У Зеленского объяснили, почему люди не хотят идти на войну
Comments UA
2024-05-22T08:54:19Z
Лечение не помогает: бывшая певица из Украины показала своего мужа-стриптизера в неадекватности
Comments UA
2024-05-26T20:45:50Z
Забрала детей и бросила мужа: российская певица уехала из страны
Comments UA
2024-05-21T20:42:59Z
17-летняя внучка российского клоуна превращается в пластиковый манекен
Comments UA
2024-05-26T19:51:09Z
Тина Кароль рассказала об обучении 15-летнего сына в Лондоне: Суперпрофессор немного
Комсомольская правда
2024-05-27T08:24:44Z
Митрополит Епифаний отметил создателей фильма "Дом "Слово": Бесконечный роман" наградами - детали
Апостроф
2024-06-01T20:06:48Z
Как блондинки изменили лицо Голливуда: рейтинг лучших фильмов
Comments UA
2024-06-01T19:30:30Z
Светлана Тарабарова сообщила о горе в семье
Корреспондент
2024-05-28T10:51:01Z
Беременная жена Сергея Тигипко показала трех сыновей-красавцев и как собирала их на последний звонок
TSN
2024-05-31T11:51:45Z
TAYANNA показала заметно подросшего 11-летнего сына и удивила, как он изменился
TSN
2024-05-26T15:33:27Z
Удар по пятиэтажке в Харькове 31 мая: число погибших увеличилось
ZN UA
2024-06-01T10:33:20Z
В Харькове раздался взрыв во время воздушной тревоги: Терехов сообщил о попадании
Обозреватель
2024-06-01T11:03:44Z
"Смерть на улице": Москву затопило, молния охотится за россиянами. ВИДЕО
Новости Украины
2024-06-01T10:54:19Z
В центре Москвы "накрыли" большой бордель с мужчинами-шлюхами
Корреспондент
2024-05-21T10:24:28Z
В Винницкой области прогремели взрывы, регион атакуют "шахеды"
ZN UA
2024-06-01T22:04:09Z
В Киеве Range Rover влетел в троллейбус: много пострадавших. Видео
Обозреватель
2024-06-01T21:59:17Z
В Харькове произошла драка с участием мужчин в военной форме: что известно
Фокус
2024-05-22T16:36:42Z
На Волыни ликвидировали подпольный завод по производству бытовой химии
Корреспондент
2024-05-31T19:06:39Z
В Румынии задержали двух граждан Украины, напавших на пограничника на Закарпатье: подробности
TSN
2024-05-26T18:06:12Z
"Вынужденный временный шаг": "Укрзалізниця" сообщила об изменениях в курсировании нескольких поездов
Обозреватель
2024-06-01T10:32:12Z
Цена важного продукта растет по всему миру: какая стоимость будет в украинских магазинах
Политека
2024-06-01T10:32:41Z
Пенсии в Украине пересчитают с 1 июня не всем: кто получит 1000 грн прибавки
Обозреватель
2024-05-24T22:34:45Z
В Минэнерго почти определились с новым тарифом на свет: каким будет подорожание
Знай
2024-05-23T18:30:51Z
Украинцев заставляют переплачивать в супермаркетах: какую хитрость используют
Обозреватель
2024-06-02T00:26:06Z
Доходы общего фонда госбюджета снизились
Корреспондент
2024-06-01T20:25:01Z
Украинцам могут отменить пенсии: существует пять оснований для прекращения выплат
Политека
2024-05-22T16:40:30Z
Ночью россияне атаковали гидроэлектростанции: детали
TSN
2024-06-01T14:16:46Z
В Украине скорректировали цены на крупы: сколько заплатим за гречку, рис и пшено
Знай
2024-05-30T05:06:20Z
Аналитики назвали площадь Украины, захваченную россиянами с 2024 года
TSN
2024-06-01T09:33:45Z
Прогноз погоды на июнь 2024 года: появилось предупреждение о возможных морозах
Политека
2024-06-01T03:23:11Z
Возле Киева появился гигантский столб дыма: что произошло
TSN
2024-05-25T13:18:37Z
Россияне нацелились на крупный украинский город: враг хочет "перерезать" ключевую трассу на востоке
Comments UA
2024-05-28T18:51:36Z
На оккупированных территориях захватчики проводят "инвентаризацию" сельскохозяйственных земель — ЦНС
TSN
2024-06-02T01:36:03Z
300 прилетов по городу за сутки: в ВСУ рассказали о ситуации вокруг Часова Яра
Обозреватель
2024-06-02T01:20:48Z
"Стыдно на них смотреть": пенсионер пытался записаться в ВСУ из-за уклонистов
Фокус
2024-05-23T08:51:37Z
Россияне отводят войска от украинского города, который хотели захватить: в ВСУ объяснили ситуацию
Comments UA
2024-05-22T18:51:44Z
Счастливчики судьбы: три знака Зодиака, которые получат все, о чем мечтали в июне
Апостроф
2024-05-27T18:30:19Z
Ольгу Сумскую всколыхнуло новое большое горе: "Светлая память"
Политека
2024-05-31T08:04:15Z
Уничтожили все: мужчина показал, что арендаторы сделали с его идеальным жильем
Фокус
2024-06-01T06:10:15Z
Настанет время великой радости: старец Анастасий увидел конец войны
Апостроф
2024-05-27T20:39:47Z
Стало известно, как в Китае унизили Путни с помощью еды: чем кормили диктатора
Comments UA
2024-05-20T16:09:15Z
В ООН назвали число убитых РФ украинских детей
Корреспондент
2024-06-02T01:31:34Z
"Да будет проклята наша терпеливость, которая подходит только волам!" Василий Шкляр – об окончании войны, опасности символов СССР и мистике на фронте
Обозреватель
2024-06-02T01:09:45Z
Украинцы могут перейти на другой вид пенсии и получать большее: в ПФУ сообщили важные моменты
Политека
2024-05-21T18:01:59Z
ВСУ выбивают окупантов на севере Харьковщины: что происходит на фронте
Comments UA
2024-05-26T18:03:01Z
Когда в Украине закончится война – прогноз майора ВСУ
TSN
2024-05-19T12:09:49Z
"Одна из ужаснейших вещей". То, что сделал Фьюри после боя с Усиком, вызвало возмущение в сети
Обозреватель
2024-05-23T16:58:14Z
Реванш Фьюри против Усика все же будет: промоутер британца назвал время и место
Comments UA
2024-05-22T08:22:49Z
Экс-чемпион мира пересмотрел бой Усик – Фьюри и сделал откровенное признание о случившемся в поединке
Обозреватель
2024-05-22T16:52:39Z
Драматичная развязка! Полуфинал чемпионата мира по хоккею завершился громкой сенсацией. Видео
Обозреватель
2024-05-25T19:49:04Z
Немецкий производитель оружия проиграл финал Лиги чемпионов
ZN UA
2024-06-01T23:43:06Z
Официально. Результат финала "Боруссия" – "Реал" вывел "Шахтер" в Лигу чемпионов
Обозреватель
2024-06-01T21:59:59Z
Промоутер Фьюри заявил, что британец действительно победил Усика
Корреспондент
2024-05-24T14:12:21Z
Стало известно, какую травму получил Усик в бою с Фьюри
Корреспондент
2024-05-21T10:51:20Z
"Сделали так, что Усик выиграл": легенда бокса из России "раскрыл" заговор вокруг боя украинца с Фьюри
Обозреватель
2024-05-20T19:31:01Z
"Дьявольская комета подлетает": известный астролог определил, что ждет Украину летом на всех фронтах
Знай
2024-05-27T01:30:12Z
Слух: раскрыты спецификации первых процессоров AMD Ryzen 9000 для платформы AM5
Overclockers
2024-05-31T21:15:17Z
Как дома сделать фонарь из подручных средств: будет светить долго
Апостроф
2024-05-22T18:27:53Z
Что будет, если зарядить телефон "чужим" зарядным устройством
Telegraf
2024-05-19T17:24:45Z
В США на дне озера нашли каноэ времен Стоунхенджа: фото
Апостроф
2024-06-02T01:12:16Z
Эти аниме-ресницы взорвали мир бьюти-трендов, Google и TikTok: наконец стало известно, как их сделать
Знай
2024-06-01T20:51:24Z
Не от мира сего. В глубинах Северного Ледовитого океана нашли то, чего "там быть не должно"
Фокус
2024-05-24T08:36:56Z
Зубы из стекла и усики-лампочки: полуночный кошмар из глубин океана выбросило на пляж
Фокус
2024-05-23T08:57:17Z
Разыскиваемый за хакерство в США украинец зарабатывает миллионы в Украине
Comments UA
2024-05-23T06:21:37Z
5 лучших поз йоги для уменьшения жира на животе
Обозреватель
2024-05-21T03:40:48Z
Напоите свой мозг: 4 напитка, которые улучшат память, настроение и концентрацию
Фокус
2024-05-28T20:36:28Z
Как быстро сбросить лишний вес: 6 упражнений на скакалке
Обозреватель
2024-05-28T17:04:03Z
От них болит живот: 8 фруктов, которые могут вызвать вздутие живота
Фокус
2024-05-27T16:27:44Z
Как правильно пропалывать картошку: советы для щедрого урожая
Апостроф
2024-06-01T23:12:58Z
В Украине ввели новые правила для реабилитации пациентов: что изменилось
Comments UA
2024-06-01T22:00:52Z
Без химии: 5 эфирных масел, которые помогут от мошек и комаров
Фокус
2024-05-27T09:12:45Z
Значительно лучше, чем обычная каша: как приготовить шоколадный блинчик из овсянки
Обозреватель
2024-05-27T03:10:53Z
Почему стоит употреблять яблочный чай: преимущества для здоровья
Обозреватель
2024-05-25T07:37:39Z
Шеф-секреты: как приготовить молодой картофель с чесноком и травами
Comments UA
2024-05-21T07:45:46Z
Чем подкормить чеснок, чтобы головки были крупными и здоровыми/Поможет органическое удобрение
Апостроф
2024-05-27T13:24:34Z
Как найти белку среди лис за 10 секунд: коварная оптическая иллюзия
Апостроф
2024-05-25T19:33:43Z
Ракам - счастье, Водолеям - грандиозный фарт. Таро-прогноз на деньги в июне 2024
Фокус
2024-05-25T07:12:05Z
​Тест на внимательность: найди на рисунке 9 животных
Апостроф
2024-06-01T22:15:06Z
Близнецам – новые знакомства, а Весам – саморазвитие: что приготовили звезды знаками Зодиака 2 июня
Апостроф
2024-06-01T21:06:45Z
Секреты хозяйкам: как почистить молодой картофель без ножа
Апостроф
2024-05-24T19:12:41Z
Гороскоп на субботу 25 мая 2024 года
UAToday
2024-05-24T15:03:15Z
Как замариновать свежие огурцы за 5 минут: с чесноком, укропом и медом
Обозреватель
2024-05-26T20:07:19Z
Свежий, мощный и современный: в сети неожиданно появились эскизы новой модели "Lanos"
Знай
2024-05-24T16:51:23Z
В Украине собственники авто с ГБО под угрозой потери прав: почему не получится "сэкономить"
Знай
2024-05-25T14:51:52Z
Новый недорогой Volkswagen для большой семьи выехал на дорогу. Фото
Обозреватель
2024-05-31T21:49:22Z
Как развивалось автомобильное ателье Pininfarina
AutoCentre
2024-05-22T21:57:34Z
Немедленно остановите авто: на какие тревожные звуки нужно обращать внимание
Апостроф
2024-06-02T00:18:29Z
Новый Kia Sportage показали в сети: каким будет недорогой кроссовер
Обозреватель
2024-06-01T17:20:01Z
На дорогах был замечен автопоезд со стратегическим бомбардировщиком B-1
AutoCentre
2024-05-25T17:04:42Z
В Китае выпустили стильный и недорогой гибрид с рекордным запасом хода
Фокус
2024-05-24T16:45:48Z
Зарядки на колесах: какие модели электрокаров могут питать дом
Апостроф
2024-05-22T21:18:25Z