У багатьох родин випікання кексу з сухофруктами і горіхами на Різдво – щорічний семейний ритуал, пише Politeka.net.
Один з секретів різдвяного кексу у тому, що він має настоятися. Отже, приготувати кекс з сухофруктами і горіхами можна вже сьогодні, а їсти вже у святковий день.
Рецептом різдвяного кексу поділилася відома ведуча Валентина Хамайко в ефірі «Сніданок з 1+1».
Різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами.
Для його приготування знадобляться такі інгредієнти: борошно – 400 г, масло – 350 г (кімнатної температури), цукор – 350 г, мед – 3 ст.л., яйця – 6 шт., розпушувач – 1 ст.л. коньяк.
Для начинки знадобляться: родзинки різних сортів – 900 г, в'ялені вишні – 220, г курага – 100 г, горіхи – 150 г, мелена кориця – 1 ст.л., мелена гвоздика – 1 ст.л., лимон – 2 шт. коньяк – 150 мл, апельсиновий сік – 100 мл.
«Різдвяний кекс має свої особливості. Потрібно готуватись до цього рецепту і хоча б за декілька днів різні сухофрукти залити смачним коньяком. Ці сухофрукти має настоятись, увібрати цей коньяк», - порадила Валентина Хамайко.
Але, заспокоює ведуча, під час випікання алкоголь буде випаровуватись, тож їсти його можна буде і дітям також.
«А ось цей пряний аромат все одно залишитсья», - додала Валентина Хамайко.
Викладаємо у миску вершкове масло, збиваємо його і додаємо цукор. Збивши його, потрошки вводимо яйця. Вони теж повинні бути кімнатної температури. Інакше масло з яйцями почне збиватись грудками.
Різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами.
Потім у суміш додаємо борошно з розпушувачем і сухофрукти.
«Вийде таке промасляне тісто. Цього боятися не потрібно. Ми його будемо змішувати з сухофруктами», - зазначила ведуча.
Валентина Хамайко також порадила усім, хто хоче приготувати різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами запастися терпінням, адже випікається він близько двох годин. А потім він чекає на Різдво.
«Він не зачерствіє. А навпаки віддасть зайву вологу і стане дуже смачним і насиченим», - додала Валентина Хамайко.
Суміш з сухофруктами вимішуємо до однорідності. Форми для випікання заповнюємо пергаментом – щоб тісто не прилипло.
«Накладаємо тісто у форми не до верху, залишаємо хоча б сантиметр», - порадила Валентина Хамайко.
Випікати різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами треба пильнуючи.
"На деяких етапах, коли ви побачите, що зверху пропечеться, можна буде закривати трішки фольгою, або прикривати чимось. Щоб верх у нашого кекса не горів", - попередила Валентина Хамайко.
Останні Новини України:
Як зробити салат із пекінської капусти і курки ще смачнішим - кухар розкрила секрет.
Також нагадаємо, що Юрій Горбунов дав оригінальний рецепт олів'є.
Забудете про звичайний омлет: Ольга Сумська розповіла рецепт сніданку за 5 хвилин.