В українські магазини потрапив небезпечний сир, у якому виявлено патогенні мікроорганізми "стафілокок коагулазопозитивний". Небезпечний продукт під маркою Reblochon de Savoie потрапив на прилавки експортом із Франції. Про це повідомила Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти та корми ( Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF).
- У зараженій продукції виявлено збудник стафілококової інфекції. Наразі експерти досліджують усіх виробників цього сиру, щоб зробити свої висновки щодо зараженої продукції, - зазначили європейські фахівці.
Окрім України, сир зі стафілококом потрапив до Бельгії та Іспанії. Серед харчових продуктів стафілокок найчастіше передається через молочні чи кондитерські вироби, консерви, м'ясо. Потрапивши в організм, стафілокок виділяє ентеротоксини, які є причиною харчового отруєння у 90% людей. При сильному отруєнні може викликати зараження крові, бронхіт, ендокардит, менінгіт.
Ознаки захворювання з'являються вже за кілька годин після вживання таких продуктів. Найбільш частими симптомами зараження стафілококом є біль у животі, нудота та блювання. Якщо отруєння сильне, також виникають головні болі, судоми та прискорене серцебиття.
Раніше в Україну завезли небезпечні мандарини з Єгипту, які на українські ринки потрапили імпортом з Греції. У цих фруктах виявили перевищення вмісту пестициду диметоат у 33 рази. Українських операторів ринку зобов'язали вилучити отруйні фрукти у найкоротший термін.