MY.UAНовини
Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята
Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята

Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята

Історія і традиція святкування Різдва в Україні сягають своїм корінням у давнину. Деякі традиції збереглися ще з дохристиянських часів.

Напередодні святкування Різдва за одразу декількома православними обрядами питання збереження традицій знову набуває актуальності. "Телеграф" поспілкувався з представниками церкви, знавцями звичаїв і господинями, котрі дбайливо зберігають традиції в своїх родинах. Однак саме церква диктувала не лише правила харчування та поведінки, а й стала частиною народної традиції колядництва.

Тож ми розбиралися, які святвечірні та різдвяні звичаї існують в Україні, чим частували господині, що українці вважали добрими прикметами, а чого намагались уникати. Разом із фахівцями розберемось, де є міф, а де правда в тих традиціях, які зараз існують.

Велике свято Різдва: чому піст — це не про їжу, а про духовність

Різдво Христове — це одне з дванадесятих, найбільших свят у церкві. Цьогоріч Різдво для основної частини християн східного обряду настане 25 грудня. На оновлений новоюліанський календар ПЦУ перейшла тільки з вересня. Зміна дат нерухомих свят для вірян трохи незвична, розповідає секретар управління Львівської єпархії ПЦУ протоієрей Руслан Матвієнко. Він зазначає, що може знадобитися рік або більше для того, щоб вони звикли остаточно. Та священник наголошує — перед святом важливо пам'ятати що ми святкуємо і зосередитися на цьому. "Ми, живучи вже дві тисячі років по тому, як народився Христос, наче ті люди, які перебували там в той час — готуємось до зустрічі з ним. Господь народжується завжди і він нагадує нам про це, чого він прийшов і в чому полягає його ціль. Ціль приходу полягає у спасінні наших душ, зближенні з нашим Творцем", — додає протоієрей.

Святу передує Різдвяний піст, який, за новоюліанським календарем, почався 15 листопада. Це не тільки обмеження у їжі, головна в нього інша складова: "Це духовний наш зріст, це розуміння, до чого ми готуємось, що нам для цього потрібно і якими нам потрібно стати. Тому церква закликає нас поститися, аби ми достойно зустріли свято Різдва. Зустріли як справжні духовні діти свого небесного батька. Нам не потрібно встановлювати пости, якщо ми будемо жити достойно. Піст — період особливого приготування, але і поза постом ми маємо намагатися жити, як в пості — правдою, любов’ю, молитвою, стриманням від недобрих справ. Це має бути пріоритетом для кожної людини", — розповідає Руслан Матвієнко.

Наступного дня після Різдва прославляють Богородицю. До вагомих свят церковного циклу також належить згадка про великомученика Стефана, 1 січня — святителя Василя, 6 січня — Богоявлення. Нагадаємо, це свято в народі більш відоме як Водо́хреще. За новим календарем воно припадає на 6 січня.

"Це також велике свято, коли вже традиційно ми освячуємо в храмах воду, яка зберігається впродовж всього року, це називається чином великого освячення води. І за нашою традицією, цикл свят завершується святом Стрітення Господнього", — додає протоієрей. Він зазначає, що на свята людям варто відкинути штучні розбіжності. — Ми повинні бути єдині та об’єднатися навколо своєї держави, яка є в нас одна. І ми повинні настільки її любити, або бути готовими її захищати, але мало того, її любити, потрібно ще й працювати та творити все щиро, совісно, так, аби ми відчували, що це є земля наших предків, нас і грядущого покоління".

Різдвяні міфи та зміна традицій

Так бачить стіл на Різдво штучний інтелект

Церковна традиція поститися значно вплинула і на народні звичаї. На Святвечір страви мають бути пісні. Нині ми вважаємо 12 різдвяних страв аксіомою, оскільки, за віруваннями, це пов'язано із кількістю апостолів Христа. Однак така традиція не була повсюдною, каже старша наукова співробітниця відділу етнології сучасності Інституту народознавства НАН України Леся Горошко-Погорецька.

"Є різдвяні міфи про 12 страв. Але така кількість пісних страв не є обов’язковою настановою. Страв могло бути менше, досить поширеною кількістю страв було 9 – про це свідчать записи. Якщо сім’я була незаможною, тоді обов’язковими були три страви — борщ, кутя та узвар", — розповідає науковиця "Телеграфу".

Вона зазначає, що символіка числа 12 може прив’язуватися до кількості апостолів, в дохристиянські часи — до 12 сузір’їв, саме ж число є сакральним у різних культурах, бо є варіацією іншого символічного числа – 3.

Різдвяна трапеза /Рисунок Осипа Куриласа 1926 р.

Леся Горошко-Погорецька також розповідає, що в сучасному світі змінюється сприйняття багатьох символічних речей. Наприклад, на Львівщині традиційною стравою на Різдво є пампухи. Однак багато людей ставлять їх на стіл ще й у Святвечір, проте в їхньому рецепті — вершкове масло та яйця, що не є пісним. Також у традиційний борщ додавали вушка з грибами, а зараз деякі люди почали кидати пельмені.

Організаторка фестивалю Fine Food та адміністраторка багатотисячної спільноти, присвяченої розмаїттю галицької кухні, Ірина Масленікова ділиться, що в останні часи на Різдво почав зростати попит на суші. Як з'ясувалось, цю страву з риби та рису багато людей вважає пісною, попри використання у деяких варіантах сиру чи омлетів.

Обрядові страви на Святвечір та Різдво

Кутя — це обрядова страва, що є обов'язковою на столі у Святвечір. Вона була спочатку ячмінною, а потім стала пшеничною. Іноді її роблять з рису. Етнологиня зазначає, що це не автентичне, адже рис в Україні поширився пізно. Окрім зерна, в куті зазвичай були мед (медова сита, розчин меду) й інші інгредієнти. Кутю зазвичай ставили на покуті, там, де в хаті ікони.

У сучасному світі всім частинам куті знайшлося пояснення. Ірина Масленікова розповідає, що на Львівщині вірять — аби рік був успішний, треба поїсти куті обов’язково: "Основа куті це є пшеничне зерно, бо воно означає родючість, життя. У куті має бути мед — це є символ здоров'я, солодкого життя. На Галичині заведено на Різдво брати найкраще, і мед старались купити найправдивіший, у перевірених людей. Це складник, який має значення, а тому страва впливає позитивно. Мак та горіхи символізують родючість і багатство".

Окрім узвару, на святвечірньому столі третя обов’язкова страва — борщ. Ірина Масленікова розповідає, що зазвичай пісний борщ може бути приготований з квасолею і грибами та засмажений на олії. Вона поділилась сімейним рецептом пісного борщу на Святвечір.

Пісний борщ

На 3 літри води

  • 2 середні буряки
  • 2 середні картоплини
  • 2 середні морквини
  • 3 зубчики часнику
  • 2 цибулини
  • Сіль, цукор, перець за смаком
  • 1 ст. л. оцту або лимонного соку
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 3-4 горошини чорного та духмяного перцю
  • 1 лавровий лист
  • Олія для смаження.

Спосіб приготування:

В підсолений окріп кладемо почищений, промитий буряк і проварюємо на середньому вогні протягом 15-20 хвилин. Далі кладемо почищену, розрізану на чотири частини картоплину, цілу цибулину, порізану кільцями моркву, часник, спеції та варимо до готовності усіх овочів. За потреби знімаємо пінку. Окремо на сковорідці з олією підсмажуємо до золотавості дрібно нарізану цибулю, слідом кладемо натерту на дрібній терці моркву й томатну пасту, тушкуємо до м’якості моркви. Виймаємо з каструлі готовий відварений буряк, тремо на грубій тертці і додаємо до сковорідки з цибулею та морквою, тушкуємо 3-5 хвилин. Буряк можна використати лише один, тож коректуйте густоту борщу за власним бажанням. Картоплю виймаємо, розминаємо виделкою і повертаємо в каструлю, слідом даємо тушковані овочі зі сковорідки. На слабкому вогні доводимо до легкого кипіння, додаємо оцет або лимонний сік, варимо ще 3-4 хвилини. Якщо колір не є насиченим, можна в кінці додати чистого соку з буряка. Знімаємо з вогню, залишаємо під кришкою настоятись і можна подавати на стіл.

Також на пісному святковому столі особливе місце відводили рибним стравам — наприклад, маринованому оселедцю. Хто мав більший достаток, брали скумбрію, переважно копчену, або лосося. Також традиційними є вареники, які на Галичині називають "пирогами", однак плутати їх з дріжджовою випічкою не слід. За словами галицької господині, вареники роблять з картоплею, капустою, або одночасно із обома начинками, засмажують цибулею на олії. Готують пісні голубці і взагалі страви з додаванням грибів.

"Дуже хороша традиційна страва це підливка з грибів. Вона теж пісна і дуже смачна. Та у цей вечір навіть звичайні страви мають особливий смак. Можливо, через вибір обов’язково найкращих інгредієнтів, а можливо, через весь настрій підготовки", — розповідає Ірина Масленікова.

Одна з традиційних страв на Різдво на Галичині є струцля. Не всі місцеві господині наразі її готують. Ірина Масленікова розповіла, що також не готувала раніше, але хоче відродити цей звичай у родині:

"Струцля — це плетенка, просто дріжджова випічка, її називають ще калач. Вона робиться з 4-6 валиків тіста і має сакральне значення. Завитки тіста символізують пелени Ісуса Христа. Струцля символізує народжене дитя. Її ставили на плетену таріль, де під низ клали сіно і накривали вишитою серветкою. Це дуже глибоко і дуже автентично".

Струцля/ Плетенка з маком

  • 400 мл молока
  • 80 г цукру
  • 8 г сухих або 24 г пресованих дріжджів
  • 1 ч.л. солі
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. оцту
  • 650 г борошна
  • 30 г м’якого вершкового масла

Для змащування:

  • 1 жовток
  • 1 ст.л. молока

Для посипки:

  • 3 ст.л. маку

Спосіб приготування:

У миску виливаємо тепле молоко, додаємо дріжджі, столову ложку цукру із загальної кількості та 100 г борошна, перемішуємо і накриваємо рушником на 15 хвилин, щоб дріжджі стали активними і виросли удвічі.

Далі в опару додаємо решту цукру, одне яйце, сіль, оцет, перемішуємо до однорідності. Частинами додаємо борошно і замішуємо тісто протягом 10 хвилин, далі до тіста додаємо м’яке вершкове масло і вимішуємо ще протягом 5 хвилин. Повертаємо тісто у змащену вершковим маслом миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце для підходу на годину-півтори (залежно від температури на кухні).

Тісто гарно підійшло, обминаємо його і ділимо на три рівні частини. Кожну частину ділимо на ще три рівні частини, формуємо джгутики і заплітаємо в косичку, обидва краї добре защіплюємо і викладаємо на деко, простелене пергаментом, даємо час трохи підійти. Верх змащуємо, розмішавши молоко з яйцем і посипаємо маком. Ставимо випікати в розігріту до 180 °С духовку на 20-30 хвилин.

Різдвяний стіл на Галичині не обходиться без м’яса. Галицька кухня народилась на симбіозі багатьох культур — польської, австрійської, єврейської, тож деякі страви незвичні для решти України. На столі на Різдво завжди ставили найкращі м’ясні делікатеси — ковбаси, шинки, полядвицю (в’ялена або копчена свиняча корейка), шпондер (варений або печений зі спеціями підчеревок). Окремо готували пампухи з різними начинками — мак, фрукти або змішаний варіант.

Підготовка до святкування

Готувались до свята з розмахом — закуповували продукти, перемивали всю хату. "Є речі дуже традиційні. Наприклад, у нас це вишита скатертина з грубого полотна і її ми використовували один раз на рік на Святвечір і потім на Різдво на другий день на святковий сніданок", — розповідає Ірина Масленікова. На стіл ставили гарний підсвічник і перед вечерею запалювали святкову свічку. На стіл виставляли все найкраще, не тільки продукти, а й посуд.

Ірина називає підготовку до свята "марафоном господинь", бо треба не тільки встигнути наготувати та прибрати, а й красивими відвідати церкву, де сповідь є частиною різдвяного посту, що минає. На стіл завжди ставили додаткову таріль для померлих. Існує також традиція залишати їжу на столі, адже померлі в цей час відвідують живих. Іноді на кути стола ставили часник, щоб відлякати зло від родини.

*Про народні прикмети, традиції та ворожіння на Святвечір, автентичні колядки та творення нових читайте на сайті "Телеграф" у неділю, 24 грудня, вранці.

Теги за темою
РіздвоТрадиції
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
«За що її судити?». Відома українська співачка стала на захист Алли Пугачової
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:36:56Z
47-річна телеведуча розсекретила ім'я первістка після виписки з пологового
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T09:33:48Z
Білик встановила рекорд 2025 року серед співачок і висловила каналу «1+1» все, що накипіло
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T09:00:33Z
«Була така повненька, прищавенька». Відома артистка розповіла, як розпочинала свою кар'єру Таїсія Повалій
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T08:36:26Z
Melovin розповів, скільки грошей йому необхідно для життя в Києві: реакція соцмереж
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T07:18:09Z
Україна обрала представника на Дитяче Євробачення-2025
ГЛАВКОМ NET
2025-10-12T17:39:36Z
Дружина Віталія Білоножка назвала артистку, яка відмовилась виступати на вечорі його пам'яті
ГЛАВКОМ NET
2025-10-12T17:09:52Z
Зустріч Олени Кравець з батьком довела акторку до сліз
ГЛАВКОМ NET
2025-10-12T14:21:28Z
Експрем'єра Канади Джастіна Трюдо заскочили за поцілунками з відомою співачкою
ГЛАВКОМ NET
2025-10-12T12:30:24Z
ЄС пом'якшив митні обмеження на деякі види агропродукції з України
AgroPortal
2025-10-13T12:25:01Z
Семеро працівників ДТЕК відзначено грамотами Верховної Ради за внесок в розвиток вуглепрому
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:36:32Z
Пошуки управителя припинено, АРМА повертає ТРЦ «Гулівер» державі
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:33:14Z
Земельний банк: бюджетні надходження від оренди держземель сягнули 1,1 млрд грн
AgroPortal
2025-10-13T11:30:52Z
Ціни на овочі й паливо сповільнили інфляцію в Україні - НБУ
Agravery
2025-10-13T11:30:00Z
Fonterra інвестує $150 млн у збільшення виробництва вершків
AgroPortal
2025-10-13T11:00:09Z
Передача вагонів із зерном та шротами до Європи зросла на 84%
AgroPortal
2025-10-13T10:30:54Z
Програма 5-7-9%: у прифронтових регіонах ввели пільгове рефінансування
AgroPortal
2025-10-13T10:00:39Z
Після різкого падіння нафта почала дорожчати: що стало причиною
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T09:36:29Z
Чому одні країни підтримують Україну, а інші ні?
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T12:06:40Z
Трамп розказав, як він сварив Віткоффа за довгі розмови з Путіним
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T12:06:14Z
У Польщі судитимуть екссоратника Навального і його дружину, звинувачених у шпигунстві
Европейская правда
2025-10-13T11:42:24Z
ЗМІ: ЄС хоче прискоритись у досягненні згоди щодо "репараційної позики" для України
Европейская правда
2025-10-13T11:37:46Z
Більшість поляків вірять, що США стануть на їх захист у разі нападу Росії
Европейская правда
2025-10-13T11:37:39Z
Україна надала Польщі новий дозвіл на ексгумації жертв Волинської трагедії
Европейская правда
2025-10-13T11:21:29Z
У Росії почалась травля Кадирова після конфлікту з впливовим силовиком
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:15:05Z
Axios: Віткофф і зять Трампа напряму зустрічались з ХАМАС, щоб укласти угоду щодо Гази
Европейская правда
2025-10-13T11:06:07Z
Медведєв нахамив Трампу і пригрозив відповіддю на поставку Tomahawk Україні
Европейская правда
2025-10-13T10:57:27Z
Напад на синагогу на Оболоні: правоохоронці встановили зловмисників
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T12:00:35Z
Прокуратура на Львівщині викрила заступника командира військової частини, який залучав підлеглих до виконання приватних робіт
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:42:55Z
У Словаччині зіштовхнулися два потяги: щонайменше 20 постраждалих
Европейская правда
2025-10-13T11:21:00Z
Правоохоронці закрили АЗС на Київщині, яка продавала неякісне пальне без ліцензій
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:06:18Z
У Римі вилучили 200 кг кокаїну на 16 млн євро
Европейская правда
2025-10-13T09:33:41Z
У Берліні стався вибух у будинку, є постраждалі
Европейская правда
2025-10-13T09:27:45Z
Помста за фейкове фото: у Києві кавалер жорстоко побив та пограбував дівчину
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T08:33:45Z
Бійка на Оболоні: поліція розслідує напад у столичному метро
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T06:54:23Z
Потужний шторм затопив південь Каталонії та Валенсію
Европейская правда
2025-10-13T05:39:23Z
«Спецоперація» Путіна вдарила по достатку росіян – дослідження
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T12:00:26Z
Оголошено лауреатів Нобелівської премії з економіки
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:03:19Z
Розвідка викрила десятки російських підприємств, які уникнули санкції
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T10:57:36Z
В уряді Молдови запевняють, що модернізація армії не порушує нейтралітет країни
Европейская правда
2025-10-13T10:40:16Z
У Литві стартували військові навчання "Storm Strike"
Европейская правда
2025-10-13T10:33:37Z
«Альо, Тамбов?». Що думають росіяни про війну та українців
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T09:27:44Z
Компанія FM-TV розпочала щорічні зйомки Різдвяно-Новорічного телепроєкту! Як долучитися?
FM-TV
2025-10-13T09:19:28Z
НАТО розпочав свої ядерні навчання Steadfast Noon
Европейская правда
2025-10-13T09:06:31Z
Реформа на межі колапсу: які проблеми показав перший день нових правил перетину кордону ЄС
Европейская правда
2025-10-13T09:06:15Z
Скільки років живуть українці: статистика після пандемії
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T12:21:49Z
TikTok та Telegram сприяють продажу нелегального препарату для схуднення
InternetUA
2025-10-12T10:03:43Z
Як зберегти суглоби здоровими та рухливими: поради ревматологів
Комсомольская правда
2025-10-12T10:03:15Z
Який м'яз у тілі людини є найсильнішим: відповідь учених може здивувати
Фокус
2025-10-12T07:45:11Z
Над Україною бушує магнітна буря потужністю 5 балів: лікарі попереджають про небезпеку
TSN
2025-10-12T07:18:08Z
Знижують стрес та зміцнюють серце: дієтолог назвав топ-5 найкорисніших соків
Знай
2025-10-12T03:51:39Z
Можуть зіпсувати весь образ: косметологи назвали найпопулярніші помилки у макіяжі
Знай
2025-10-11T20:51:05Z
Каша за копійки, яка рятує нашу підшлункову: чому ми дарма недооцінюємо її користь
TSN
2025-10-11T15:36:20Z
Який чай корисніший - чорний чи зелений: поставлено остаточну крапку в питанні
GlavRed
2025-10-11T15:27:37Z
Українці не квапляться пересідати на електричні автомобілі: у яких регіонах країни їх найбільше
Знай
2025-10-12T10:51:59Z
В’єтнамські електробуси VinFast презентували у Європі
AutoCentre
2025-10-12T10:09:17Z
Компанія MG виходить на ринок автобусів
AutoCentre
2025-10-12T08:06:33Z
Бампери з Польщі для вантажівок Volvo, Man, Mercedes, DAF, Scania
AutoGeek
2025-10-11T18:39:14Z
Opel показав нову версію Grandland із запасом ходу 700 км
AutoCentre
2025-10-11T18:13:56Z
На аукціон виставили унікальний Mercedes 90-х із величезним двигуном від суперкара
Фокус
2025-10-11T16:27:52Z
Єдиний позашляховик «Україна» буде виставлено на продаж
AutoCentre
2025-10-11T16:09:42Z
Можна "вбити" двигун, якщо не знати: скільки секунд потрібно, щоб прогріти авто
GlavRed
2025-10-11T14:27:34Z
Відбулася світова прем’єра Mercedes-Benz eIntouro
AutoCentre
2025-10-11T14:15:11Z
У Києві 14-19 жовтня відбудуться продуктові ярмарки: повний перелік локацій
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:33:39Z
Сенсація на Дунаї: рибалка впіймав дуже рідкісного осетра
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:24:37Z
Як "Територія А" святкувала 30-річчя і у Львові!
FM-TV
2025-10-13T11:03:35Z
У Києві ціни на огірки сягають майже 180 грн за кіло. Огляд із супермаркетів
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T10:12:28Z
На Харківщині окупанти зруйнували ліцей, відремонтований за 200 млн грн
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T09:51:47Z
На Вінниччині рибалка-браконьєр наловив карасів на понад 30 тис грн
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T09:21:17Z
Аварійні відключення світла: перелік областей
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T06:51:17Z
Рух декількох трамваїв змінено через ремонт на Кирилівській: перелік маршрутів
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T06:36:40Z
Синоптики попередили про заморозки: де очікується похолодання
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T06:33:22Z
Гороскоп на 13 жовтня: Близнюкам - нова ідея, Терезам - невелике напруження
FaceNews
2025-10-12T17:54:44Z
Щоб усі рослини пережили зиму: ось що потрібно зробити у жовтні в саду
24tv
2025-10-12T10:48:44Z
Гороскоп на тиждень з 13 по 19 жовтня: Тельцям - хаос, Ракам - допомога
GlavRed
2025-10-12T10:27:40Z
Відпустка буде зіпсована через ці речі: що варто залишити вдома перед подорожжю
24tv
2025-10-12T10:12:55Z
Коли краса болить: історія боротьби за «ідеальне тіло»
ZN UA
2025-10-12T10:03:41Z
Природоохоронці б'ють на сполох: родина Трампа збудує елітний курорт на острові в Албанії
24tv
2025-10-12T10:03:05Z
Приємне з корисним: 3 "золоті" поради, як залишатися у формі під час подорожей
24tv
2025-10-12T09:03:21Z
Що підказують зірки, прогноз для всіх знаків на 12 жовтня
360ua.news
2025-10-12T09:00:28Z
Карпати засипало снігом: на горі Піп Іван помітили казковий зимовий пейзаж
Фокус
2025-10-12T07:51:20Z
Вчені назвали найефективніший спосіб щось запам'ятати
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T05:21:29Z
Прогноз магнітних бур на 13-5 жовтня: якою буде сонячна активність
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T04:27:18Z
Популярний криптогаманець показує нульовий баланс: користувачі панікують через технічний збій
ГЛАВКОМ NET
2025-10-12T19:30:45Z
У Швеції чоловік копав черв’яків для риболовлі, а натрапив на унікальний середньовічний скарб
ГЛАВКОМ NET
2025-10-12T17:36:01Z
Як штучний інтелект вплинув на ринок праці – дослідження
ГЛАВКОМ NET
2025-10-12T15:06:13Z
Найближчими днями Apple представить безліч нових продуктів
InternetUA
2025-10-12T10:33:59Z
Наймолодші та найстаріші планети Сонячної системи: наукові факти й суперечливі теорії
ZN UA
2025-10-12T10:30:19Z
Головоломка для найзіркіших: лише одиниці знайдуть оленя за 10 секунд
GlavRed
2025-10-12T10:27:23Z
MTV закриває музичні телеканали у Великій Британії
Детектор М
2025-10-12T10:00:15Z
Україна здобула 16 нагород на молодіжному чемпіонаті світу з самбо
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T12:27:17Z
Стародубцева вийшла до другого кола турніру WTA
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T11:27:46Z
Українки перемогли вихованок коханки Путіна та здобули золото клубного чемпіонату світу
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T10:42:17Z
Спорт, що повертає віру в себе: стартував проєкт звичайні
VGorode
2025-10-13T10:42:17Z
Воротар збірної Азербайджану поспілкувався з пропагандистами з РФ перед грою з Україною
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T09:12:04Z
Дрони, кінологи та сапери. Під час гри Італія – Ізраїль очікуються особливі заходи безпеки
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T08:42:07Z
Російський гімнаст, який збирався йти на війну, відмовився змагатися у нейтральному статусі
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T08:24:10Z
Капітанка збірної України з баскетболу допомогла «Валенсії» перемогти у чемпіонаті Іспанії
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T08:09:49Z
Спорт може стати новим сенсом життя для людей з ампутацією – ампфутболіст Линдов
ГЛАВКОМ NET
2025-10-13T07:54:28Z