MY.UAНовини
Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята
Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята

Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята

Історія і традиція святкування Різдва в Україні сягають своїм корінням у давнину. Деякі традиції збереглися ще з дохристиянських часів.

Напередодні святкування Різдва за одразу декількома православними обрядами питання збереження традицій знову набуває актуальності. "Телеграф" поспілкувався з представниками церкви, знавцями звичаїв і господинями, котрі дбайливо зберігають традиції в своїх родинах. Однак саме церква диктувала не лише правила харчування та поведінки, а й стала частиною народної традиції колядництва.

Тож ми розбиралися, які святвечірні та різдвяні звичаї існують в Україні, чим частували господині, що українці вважали добрими прикметами, а чого намагались уникати. Разом із фахівцями розберемось, де є міф, а де правда в тих традиціях, які зараз існують.

Велике свято Різдва: чому піст — це не про їжу, а про духовність

Різдво Христове — це одне з дванадесятих, найбільших свят у церкві. Цьогоріч Різдво для основної частини християн східного обряду настане 25 грудня. На оновлений новоюліанський календар ПЦУ перейшла тільки з вересня. Зміна дат нерухомих свят для вірян трохи незвична, розповідає секретар управління Львівської єпархії ПЦУ протоієрей Руслан Матвієнко. Він зазначає, що може знадобитися рік або більше для того, щоб вони звикли остаточно. Та священник наголошує — перед святом важливо пам'ятати що ми святкуємо і зосередитися на цьому. "Ми, живучи вже дві тисячі років по тому, як народився Христос, наче ті люди, які перебували там в той час — готуємось до зустрічі з ним. Господь народжується завжди і він нагадує нам про це, чого він прийшов і в чому полягає його ціль. Ціль приходу полягає у спасінні наших душ, зближенні з нашим Творцем", — додає протоієрей.

Святу передує Різдвяний піст, який, за новоюліанським календарем, почався 15 листопада. Це не тільки обмеження у їжі, головна в нього інша складова: "Це духовний наш зріст, це розуміння, до чого ми готуємось, що нам для цього потрібно і якими нам потрібно стати. Тому церква закликає нас поститися, аби ми достойно зустріли свято Різдва. Зустріли як справжні духовні діти свого небесного батька. Нам не потрібно встановлювати пости, якщо ми будемо жити достойно. Піст — період особливого приготування, але і поза постом ми маємо намагатися жити, як в пості — правдою, любов’ю, молитвою, стриманням від недобрих справ. Це має бути пріоритетом для кожної людини", — розповідає Руслан Матвієнко.

Наступного дня після Різдва прославляють Богородицю. До вагомих свят церковного циклу також належить згадка про великомученика Стефана, 1 січня — святителя Василя, 6 січня — Богоявлення. Нагадаємо, це свято в народі більш відоме як Водо́хреще. За новим календарем воно припадає на 6 січня.

"Це також велике свято, коли вже традиційно ми освячуємо в храмах воду, яка зберігається впродовж всього року, це називається чином великого освячення води. І за нашою традицією, цикл свят завершується святом Стрітення Господнього", — додає протоієрей. Він зазначає, що на свята людям варто відкинути штучні розбіжності. — Ми повинні бути єдині та об’єднатися навколо своєї держави, яка є в нас одна. І ми повинні настільки її любити, або бути готовими її захищати, але мало того, її любити, потрібно ще й працювати та творити все щиро, совісно, так, аби ми відчували, що це є земля наших предків, нас і грядущого покоління".

Різдвяні міфи та зміна традицій

Так бачить стіл на Різдво штучний інтелект

Церковна традиція поститися значно вплинула і на народні звичаї. На Святвечір страви мають бути пісні. Нині ми вважаємо 12 різдвяних страв аксіомою, оскільки, за віруваннями, це пов'язано із кількістю апостолів Христа. Однак така традиція не була повсюдною, каже старша наукова співробітниця відділу етнології сучасності Інституту народознавства НАН України Леся Горошко-Погорецька.

"Є різдвяні міфи про 12 страв. Але така кількість пісних страв не є обов’язковою настановою. Страв могло бути менше, досить поширеною кількістю страв було 9 – про це свідчать записи. Якщо сім’я була незаможною, тоді обов’язковими були три страви — борщ, кутя та узвар", — розповідає науковиця "Телеграфу".

Вона зазначає, що символіка числа 12 може прив’язуватися до кількості апостолів, в дохристиянські часи — до 12 сузір’їв, саме ж число є сакральним у різних культурах, бо є варіацією іншого символічного числа – 3.

Різдвяна трапеза /Рисунок Осипа Куриласа 1926 р.

Леся Горошко-Погорецька також розповідає, що в сучасному світі змінюється сприйняття багатьох символічних речей. Наприклад, на Львівщині традиційною стравою на Різдво є пампухи. Однак багато людей ставлять їх на стіл ще й у Святвечір, проте в їхньому рецепті — вершкове масло та яйця, що не є пісним. Також у традиційний борщ додавали вушка з грибами, а зараз деякі люди почали кидати пельмені.

Організаторка фестивалю Fine Food та адміністраторка багатотисячної спільноти, присвяченої розмаїттю галицької кухні, Ірина Масленікова ділиться, що в останні часи на Різдво почав зростати попит на суші. Як з'ясувалось, цю страву з риби та рису багато людей вважає пісною, попри використання у деяких варіантах сиру чи омлетів.

Обрядові страви на Святвечір та Різдво

Кутя — це обрядова страва, що є обов'язковою на столі у Святвечір. Вона була спочатку ячмінною, а потім стала пшеничною. Іноді її роблять з рису. Етнологиня зазначає, що це не автентичне, адже рис в Україні поширився пізно. Окрім зерна, в куті зазвичай були мед (медова сита, розчин меду) й інші інгредієнти. Кутю зазвичай ставили на покуті, там, де в хаті ікони.

У сучасному світі всім частинам куті знайшлося пояснення. Ірина Масленікова розповідає, що на Львівщині вірять — аби рік був успішний, треба поїсти куті обов’язково: "Основа куті це є пшеничне зерно, бо воно означає родючість, життя. У куті має бути мед — це є символ здоров'я, солодкого життя. На Галичині заведено на Різдво брати найкраще, і мед старались купити найправдивіший, у перевірених людей. Це складник, який має значення, а тому страва впливає позитивно. Мак та горіхи символізують родючість і багатство".

Окрім узвару, на святвечірньому столі третя обов’язкова страва — борщ. Ірина Масленікова розповідає, що зазвичай пісний борщ може бути приготований з квасолею і грибами та засмажений на олії. Вона поділилась сімейним рецептом пісного борщу на Святвечір.

Пісний борщ

На 3 літри води

  • 2 середні буряки
  • 2 середні картоплини
  • 2 середні морквини
  • 3 зубчики часнику
  • 2 цибулини
  • Сіль, цукор, перець за смаком
  • 1 ст. л. оцту або лимонного соку
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 3-4 горошини чорного та духмяного перцю
  • 1 лавровий лист
  • Олія для смаження.

Спосіб приготування:

В підсолений окріп кладемо почищений, промитий буряк і проварюємо на середньому вогні протягом 15-20 хвилин. Далі кладемо почищену, розрізану на чотири частини картоплину, цілу цибулину, порізану кільцями моркву, часник, спеції та варимо до готовності усіх овочів. За потреби знімаємо пінку. Окремо на сковорідці з олією підсмажуємо до золотавості дрібно нарізану цибулю, слідом кладемо натерту на дрібній терці моркву й томатну пасту, тушкуємо до м’якості моркви. Виймаємо з каструлі готовий відварений буряк, тремо на грубій тертці і додаємо до сковорідки з цибулею та морквою, тушкуємо 3-5 хвилин. Буряк можна використати лише один, тож коректуйте густоту борщу за власним бажанням. Картоплю виймаємо, розминаємо виделкою і повертаємо в каструлю, слідом даємо тушковані овочі зі сковорідки. На слабкому вогні доводимо до легкого кипіння, додаємо оцет або лимонний сік, варимо ще 3-4 хвилини. Якщо колір не є насиченим, можна в кінці додати чистого соку з буряка. Знімаємо з вогню, залишаємо під кришкою настоятись і можна подавати на стіл.

Також на пісному святковому столі особливе місце відводили рибним стравам — наприклад, маринованому оселедцю. Хто мав більший достаток, брали скумбрію, переважно копчену, або лосося. Також традиційними є вареники, які на Галичині називають "пирогами", однак плутати їх з дріжджовою випічкою не слід. За словами галицької господині, вареники роблять з картоплею, капустою, або одночасно із обома начинками, засмажують цибулею на олії. Готують пісні голубці і взагалі страви з додаванням грибів.

"Дуже хороша традиційна страва це підливка з грибів. Вона теж пісна і дуже смачна. Та у цей вечір навіть звичайні страви мають особливий смак. Можливо, через вибір обов’язково найкращих інгредієнтів, а можливо, через весь настрій підготовки", — розповідає Ірина Масленікова.

Одна з традиційних страв на Різдво на Галичині є струцля. Не всі місцеві господині наразі її готують. Ірина Масленікова розповіла, що також не готувала раніше, але хоче відродити цей звичай у родині:

"Струцля — це плетенка, просто дріжджова випічка, її називають ще калач. Вона робиться з 4-6 валиків тіста і має сакральне значення. Завитки тіста символізують пелени Ісуса Христа. Струцля символізує народжене дитя. Її ставили на плетену таріль, де під низ клали сіно і накривали вишитою серветкою. Це дуже глибоко і дуже автентично".

Струцля/ Плетенка з маком

  • 400 мл молока
  • 80 г цукру
  • 8 г сухих або 24 г пресованих дріжджів
  • 1 ч.л. солі
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. оцту
  • 650 г борошна
  • 30 г м’якого вершкового масла

Для змащування:

  • 1 жовток
  • 1 ст.л. молока

Для посипки:

  • 3 ст.л. маку

Спосіб приготування:

У миску виливаємо тепле молоко, додаємо дріжджі, столову ложку цукру із загальної кількості та 100 г борошна, перемішуємо і накриваємо рушником на 15 хвилин, щоб дріжджі стали активними і виросли удвічі.

Далі в опару додаємо решту цукру, одне яйце, сіль, оцет, перемішуємо до однорідності. Частинами додаємо борошно і замішуємо тісто протягом 10 хвилин, далі до тіста додаємо м’яке вершкове масло і вимішуємо ще протягом 5 хвилин. Повертаємо тісто у змащену вершковим маслом миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце для підходу на годину-півтори (залежно від температури на кухні).

Тісто гарно підійшло, обминаємо його і ділимо на три рівні частини. Кожну частину ділимо на ще три рівні частини, формуємо джгутики і заплітаємо в косичку, обидва краї добре защіплюємо і викладаємо на деко, простелене пергаментом, даємо час трохи підійти. Верх змащуємо, розмішавши молоко з яйцем і посипаємо маком. Ставимо випікати в розігріту до 180 °С духовку на 20-30 хвилин.

Різдвяний стіл на Галичині не обходиться без м’яса. Галицька кухня народилась на симбіозі багатьох культур — польської, австрійської, єврейської, тож деякі страви незвичні для решти України. На столі на Різдво завжди ставили найкращі м’ясні делікатеси — ковбаси, шинки, полядвицю (в’ялена або копчена свиняча корейка), шпондер (варений або печений зі спеціями підчеревок). Окремо готували пампухи з різними начинками — мак, фрукти або змішаний варіант.

Підготовка до святкування

Готувались до свята з розмахом — закуповували продукти, перемивали всю хату. "Є речі дуже традиційні. Наприклад, у нас це вишита скатертина з грубого полотна і її ми використовували один раз на рік на Святвечір і потім на Різдво на другий день на святковий сніданок", — розповідає Ірина Масленікова. На стіл ставили гарний підсвічник і перед вечерею запалювали святкову свічку. На стіл виставляли все найкраще, не тільки продукти, а й посуд.

Ірина називає підготовку до свята "марафоном господинь", бо треба не тільки встигнути наготувати та прибрати, а й красивими відвідати церкву, де сповідь є частиною різдвяного посту, що минає. На стіл завжди ставили додаткову таріль для померлих. Існує також традиція залишати їжу на столі, адже померлі в цей час відвідують живих. Іноді на кути стола ставили часник, щоб відлякати зло від родини.

*Про народні прикмети, традиції та ворожіння на Святвечір, автентичні колядки та творення нових читайте на сайті "Телеграф" у неділю, 24 грудня, вранці.

Теги за темою
РіздвоТрадиції
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Олена Мозгова висловилась про концертне майбутнє Потапа та Винника
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T16:13:52Z
Оголошено фільм, який представлятиме Україну на кінопремії «Оскар-2026»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T15:24:10Z
Ротару та інші зірки відреагували на масовану атаку росіян на Київ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T11:48:40Z
Переможниці шоу «Холостяк» загрожує ув'язнення – екскохану Терена викликано до суду
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T08:48:05Z
Рідні Брюса Вілліса переселили його в окремий будинок через хворобу
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T05:54:51Z
Аліна Гросу у кіно: співачка зіграє багатогранну героїню у стрічці про кохання
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T16:06:22Z
У Тернополі невідомі чоловіки не на жарт налякали Анну Трінчер
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T15:51:32Z
Концерт пам'яті Миколи Мозгового. Тіна Кароль та Злата Огнєвіч не поділили легендарну пісню
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T12:54:38Z
Квіти не дарував. Мозгова розказала, чому зрадила Пономарьова
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T12:45:56Z
Спиртзавод на Тернопільщині здешевили і вкотре виставили на продаж
AgroPortal
2025-08-28T16:00:02Z
«Укрзалізниця» змінила маршрути поїздів через російські обстріли
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T15:51:09Z
Яблука стрімко дешевшають, проте досі удвічі дорожчі, ніж торік
AgroPortal
2025-08-28T15:00:25Z
Імпорт добрив через морські порти України частково розблоковано
AgroPortal
2025-08-28T14:30:39Z
Тендер без конкуренції: на Хмельниччині лікарня МВС замовила ремонт на 34 млн грн
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T14:06:21Z
Україна здатна виробляти 2,2 млн т цукру, але немає збуту
AgroPortal
2025-08-28T14:01:48Z
Держаудитслужба продемонструвала, що відбувається з проєктами відбудови, де завищуються ціни
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T14:01:30Z
На Вінниччині намолотили майже 2,5 млн тонн зерна нового урожаю
Agravery
2025-08-28T13:52:35Z
Ціни на молоко-сировину зростають, однак значних стрибків не очікується
AgroPortal
2025-08-28T13:31:50Z
Білий дім прирівняв обстріл Росією Києва з ударами по російських НПЗ
Европейская правда
2025-08-28T17:59:15Z
Путін б’є по Києву, а Трамп погрожує санкціями Україні
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T17:58:31Z
Посольство США після ударів РФ нагадало заклик Трампа до переговорів "обох сторін"
Европейская правда
2025-08-28T17:34:32Z
Зеленський про масовану атаку РФ: це удар по Трампу
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T17:30:36Z
США підтримали рішення європейців ініціювати відновлення санкцій проти Ірану
Европейская правда
2025-08-28T17:15:32Z
«Я не хочу бути песимістом, але..». Голова МЗС Італії зробив заяву щодо війни в Україні
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T17:09:54Z
Литва теж ігнорує санкції Угорщини проти "Мадяра": наші двері відкриті для вас
Европейская правда
2025-08-28T17:07:53Z
Обстріл Києва: політолог вбачає, що ця пекельна атака - сигнал від Путіна Китаю
FaceNews
2025-08-28T17:07:47Z
Сійярто зірвався на Сибігу та Сікорського: "Це не наша війна!"
Европейская правда
2025-08-28T17:04:17Z
ГУР підірвало цистерни з пальним на станції "Твер" у Росії, все у вогні: відео моменту
FaceNews
2025-08-28T17:49:07Z
Російський удар по Києву: загинула 17-річна Марина Гришко
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T16:33:42Z
У Франції через крадіжку кабелів був порушений рух поїздів між Парижем та Ліоном
Европейская правда
2025-08-28T16:01:43Z
Італія: суд присудив компенсацію водієві, який пошкодив авто через дикого кабана
Европейская правда
2025-08-28T15:22:45Z
Київ: під час нічної атаки загинув 14-річний син працівника «Укрзалізниці»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T13:45:09Z
Знайшовся власник влученої готівки зі службового кабінету Крупи
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T12:33:24Z
Масована атака на Київ 28 серпня: загиблі діти, поранені співробітники "Нової пошти", перебої з поїздами
VGorode
2025-08-28T11:15:29Z
Киянка розповіла, як вижила після влучання «шахеда» у її квартиру
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T10:18:51Z
На Кіровоградщині зіткнулися два автобуси: шестеро загиблих, серед яких дитина
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T09:24:17Z
Пісторіус про російські дрони в Німеччині: "З цим не так багато можна зробити"
Европейская правда
2025-08-28T18:09:35Z
Польща у 2026 році планує витратити на оборону 4,8% ВВП
Европейская правда
2025-08-28T16:43:30Z
НАТО піднімав винищувачі в Естонії через російський літак
Европейская правда
2025-08-28T16:14:11Z
Російський флот отримав одразу три нові бойові кораблі
FaceNews
2025-08-28T16:00:16Z
Найважча за всю війну: Ігнат розкрив подробиці атаки на Київ
FaceNews
2025-08-28T15:45:16Z
Фінальний шанс: як повернутися на службу із СЗЧ до 30 серпня через «Армія+»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T14:15:41Z
Уряд Фінляндії офіційно запропонував підвищити вік резервістів до 65 років
Европейская правда
2025-08-28T14:02:54Z
«Сталевий купол»: Туреччина презентувала нову систему ППО
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T13:36:00Z
Держстат до кінця року планує оцінити чисельності населення, але методика буде інша
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T13:00:18Z
План на випадок війни: Франція готується прийняти сотні тисяч поранених
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T05:27:52Z
Сезон небезпеки для алергіків у розпалі: як уберегтись від амброзії
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T10:36:09Z
Укусив кліщ – що робити? Алгоритм дій від інфекціоніста
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T19:03:37Z
Синдром хронічної втоми чому ми постійно виснажені
Comments UA
2025-08-26T17:49:41Z
Ріжуть якнайшвидше. Київська невідкладна допомога позбавляється 25% хірургів
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T11:12:29Z
Відкриття вчених: у мозку людини знайдено «секретну GPS-систему»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T06:33:43Z
У Києві збільшилася кількість хворих на коронавірус
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T13:27:50Z
Загроза, яку не можна ігнорувати. Інфекціоніст пояснює як реагувати, коли вас вкусив кліщ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T11:45:39Z
АЧС охопила 51 країну світу
AgroPortal
2025-08-25T11:30:26Z
Актуальні штрафи за відсутність автоцивілки в Україні у 2025 році: скільки доведеться заплатити?
VGorode
2025-08-28T11:09:39Z
На Полтавщині власник покинув просто неба рідкісний спорткар
ГЛАВКОМ NET
2025-08-24T15:12:52Z
Jeep представив онлайн-конфігуратор та повний перелік комплектацій для моделі Cherokee
Топ Жир
2025-08-23T01:06:45Z
GM наказує дилерам призупинити продаж моделей ZR1 та Z06 до з’ясування причин несправностей
Топ Жир
2025-08-23T00:21:43Z
Nissan нарешті позбувся цієї жахливої мультимедійної системи
Топ Жир
2025-08-22T23:36:36Z
Цей рестомод Alfa Romeo сміється з можливостей Giulia Quadrifoglio Verde
Топ Жир
2025-08-22T22:50:12Z
Пункт призначення по-українськи: у Рівному помітили ризикового водія
Telegraf
2025-08-22T22:36:47Z
Volkswagen перетворила Golf R на справжнього монстра доріг
Топ Жир
2025-08-22T22:06:47Z
Subaru вже використовує твердотільні акумулятори, але не для того, що ви уявляєте
Топ Жир
2025-08-22T21:21:51Z
«Ми ж не мос*алі». Заступник мера Хмельницького пояснив, навіщо місто почало будувати дорогий туалет на початку вторгнення
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T17:48:58Z
В Україні 69% об'єктів водопостачання не відповідають нормам – Держпродспоживслужба
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T17:39:15Z
Поліція показала перші хвилини після російської атаки на Київ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T17:00:10Z
Окупація без води: чому в Донецьку катастрофа з водопостачанням
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T16:21:55Z
На Полтавщині відкрито меморіал на честь загиблих працівників ТЦК
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T15:26:13Z
Росіяни вдарили по посольству Азербайджану у Києві
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T15:21:48Z
Унаслідок російської атаки на Київ постраждала книгарня
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T14:01:05Z
Столична влада повідомила про антирекорд: пошкодження є у всіх районах
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T11:45:26Z
Окупанти вдарили по сортувальному депо «Нової пошти»: поранені працівники
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T10:03:34Z
Іспанський експрес: один маршрут потягом став хітом сезону у європейців
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T14:15:31Z
Туристи знову обирають «старий» формат відпочинку – Financial Times
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T10:36:58Z
На відомому курорті продають морозиво, що світиться у темряві
AgroPortal
2025-08-25T13:00:36Z
ЄС забороняє важливий компонент для манікюру
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T12:15:24Z
Найкращі міста світу для віддаленої роботи: рейтинг
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T08:21:35Z
У боротьбі за квиток: мем та прості поради, як купити місце в потязі в Україні
Telegraf
2025-08-23T06:39:10Z
Цікава задача на уважність: потрібно відшукати одну незвичну лілію серед 15 квіток
Фокус
2025-08-23T06:30:06Z
Як легко замаринувати томати: базовий рецепт маринаду
Telegraf
2025-08-23T06:18:39Z
Найкращі місця в Європі для осінньої подорожі: рейтинг Lonely Planet
ГЛАВКОМ NET
2025-08-23T05:42:04Z
Покоління зумерів відроджує «мильниці»: чому молодь обирає старі фотокамери
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T18:00:04Z
PlayCity оштрафувало інстаграм-блогера за незаконну рекламу казино
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T13:00:21Z
Прогноз магнітних бур на 28-30 серпня: якою буде сонячна активність
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T04:30:58Z
Google перекладач отримає нові інструменти на базі штучного інтелекту
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T17:30:37Z
Знайдено воду віком 2 мільярди років: що вона «розповіла» про Землю
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T10:54:15Z
Відкриття, що переписує історію: у Туреччині знайдено вулицю, якій 9750 років
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:27:50Z
SpaceX успішно запустила ракету Starship після декількох невдалих спроб
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T03:54:16Z
TikTok робить ставку на ШІ: сотні модераторів втратять роботу у Великій Британії
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T00:15:44Z
Онлайн vs офлайн? Місце знайомства впливає на щастя пари – дослідження
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T18:03:51Z
Один із ключових захисників «Черкаських Мавп» підписав новий контракт з клубом
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T15:26:18Z
«Жахнемо, щоб Європа забула». Олімпійський чемпіон відреагував на недопуск росіян до Олімпіади
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T15:21:33Z
Жіноча збірна України з баскетболу U16 поступилась Швеції на чемпіонаті Європи
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T15:09:01Z
«Русофобія!». Депутатка Думи влаштувала істерику через недопуск біатлоністів з РФ до Олімпіади
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T13:27:28Z
Відбулося жеребкування 1/16 фіналу Кубку України з футболу
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T12:15:32Z
Лікарі видалили пухлину триразовій олімпійській чемпіонці
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T11:51:22Z
УЄФА змінила час початку фіналів Ліги чемпіонів
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T11:48:46Z
Чи візьмуть росіяни участь в Олімпіаді? Відповідь Міжнародного союзу біатлоністів
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T10:24:08Z
Суд оштрафував біатлоніста, який під час полюванню випадково вистрілив у хрещеного
ГЛАВКОМ NET
2025-08-28T09:18:17Z