MY.UAНовини
Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята
Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята

Українське Різдво від пращурів до сьогодення: підготовка вірян, популярні міфи і головні страви свята

Історія і традиція святкування Різдва в Україні сягають своїм корінням у давнину. Деякі традиції збереглися ще з дохристиянських часів.

Напередодні святкування Різдва за одразу декількома православними обрядами питання збереження традицій знову набуває актуальності. "Телеграф" поспілкувався з представниками церкви, знавцями звичаїв і господинями, котрі дбайливо зберігають традиції в своїх родинах. Однак саме церква диктувала не лише правила харчування та поведінки, а й стала частиною народної традиції колядництва.

Тож ми розбиралися, які святвечірні та різдвяні звичаї існують в Україні, чим частували господині, що українці вважали добрими прикметами, а чого намагались уникати. Разом із фахівцями розберемось, де є міф, а де правда в тих традиціях, які зараз існують.

Велике свято Різдва: чому піст — це не про їжу, а про духовність

Різдво Христове — це одне з дванадесятих, найбільших свят у церкві. Цьогоріч Різдво для основної частини християн східного обряду настане 25 грудня. На оновлений новоюліанський календар ПЦУ перейшла тільки з вересня. Зміна дат нерухомих свят для вірян трохи незвична, розповідає секретар управління Львівської єпархії ПЦУ протоієрей Руслан Матвієнко. Він зазначає, що може знадобитися рік або більше для того, щоб вони звикли остаточно. Та священник наголошує — перед святом важливо пам'ятати що ми святкуємо і зосередитися на цьому. "Ми, живучи вже дві тисячі років по тому, як народився Христос, наче ті люди, які перебували там в той час — готуємось до зустрічі з ним. Господь народжується завжди і він нагадує нам про це, чого він прийшов і в чому полягає його ціль. Ціль приходу полягає у спасінні наших душ, зближенні з нашим Творцем", — додає протоієрей.

Святу передує Різдвяний піст, який, за новоюліанським календарем, почався 15 листопада. Це не тільки обмеження у їжі, головна в нього інша складова: "Це духовний наш зріст, це розуміння, до чого ми готуємось, що нам для цього потрібно і якими нам потрібно стати. Тому церква закликає нас поститися, аби ми достойно зустріли свято Різдва. Зустріли як справжні духовні діти свого небесного батька. Нам не потрібно встановлювати пости, якщо ми будемо жити достойно. Піст — період особливого приготування, але і поза постом ми маємо намагатися жити, як в пості — правдою, любов’ю, молитвою, стриманням від недобрих справ. Це має бути пріоритетом для кожної людини", — розповідає Руслан Матвієнко.

Наступного дня після Різдва прославляють Богородицю. До вагомих свят церковного циклу також належить згадка про великомученика Стефана, 1 січня — святителя Василя, 6 січня — Богоявлення. Нагадаємо, це свято в народі більш відоме як Водо́хреще. За новим календарем воно припадає на 6 січня.

"Це також велике свято, коли вже традиційно ми освячуємо в храмах воду, яка зберігається впродовж всього року, це називається чином великого освячення води. І за нашою традицією, цикл свят завершується святом Стрітення Господнього", — додає протоієрей. Він зазначає, що на свята людям варто відкинути штучні розбіжності. — Ми повинні бути єдині та об’єднатися навколо своєї держави, яка є в нас одна. І ми повинні настільки її любити, або бути готовими її захищати, але мало того, її любити, потрібно ще й працювати та творити все щиро, совісно, так, аби ми відчували, що це є земля наших предків, нас і грядущого покоління".

Різдвяні міфи та зміна традицій

Так бачить стіл на Різдво штучний інтелект

Церковна традиція поститися значно вплинула і на народні звичаї. На Святвечір страви мають бути пісні. Нині ми вважаємо 12 різдвяних страв аксіомою, оскільки, за віруваннями, це пов'язано із кількістю апостолів Христа. Однак така традиція не була повсюдною, каже старша наукова співробітниця відділу етнології сучасності Інституту народознавства НАН України Леся Горошко-Погорецька.

"Є різдвяні міфи про 12 страв. Але така кількість пісних страв не є обов’язковою настановою. Страв могло бути менше, досить поширеною кількістю страв було 9 – про це свідчать записи. Якщо сім’я була незаможною, тоді обов’язковими були три страви — борщ, кутя та узвар", — розповідає науковиця "Телеграфу".

Вона зазначає, що символіка числа 12 може прив’язуватися до кількості апостолів, в дохристиянські часи — до 12 сузір’їв, саме ж число є сакральним у різних культурах, бо є варіацією іншого символічного числа – 3.

Різдвяна трапеза /Рисунок Осипа Куриласа 1926 р.

Леся Горошко-Погорецька також розповідає, що в сучасному світі змінюється сприйняття багатьох символічних речей. Наприклад, на Львівщині традиційною стравою на Різдво є пампухи. Однак багато людей ставлять їх на стіл ще й у Святвечір, проте в їхньому рецепті — вершкове масло та яйця, що не є пісним. Також у традиційний борщ додавали вушка з грибами, а зараз деякі люди почали кидати пельмені.

Організаторка фестивалю Fine Food та адміністраторка багатотисячної спільноти, присвяченої розмаїттю галицької кухні, Ірина Масленікова ділиться, що в останні часи на Різдво почав зростати попит на суші. Як з'ясувалось, цю страву з риби та рису багато людей вважає пісною, попри використання у деяких варіантах сиру чи омлетів.

Обрядові страви на Святвечір та Різдво

Кутя — це обрядова страва, що є обов'язковою на столі у Святвечір. Вона була спочатку ячмінною, а потім стала пшеничною. Іноді її роблять з рису. Етнологиня зазначає, що це не автентичне, адже рис в Україні поширився пізно. Окрім зерна, в куті зазвичай були мед (медова сита, розчин меду) й інші інгредієнти. Кутю зазвичай ставили на покуті, там, де в хаті ікони.

У сучасному світі всім частинам куті знайшлося пояснення. Ірина Масленікова розповідає, що на Львівщині вірять — аби рік був успішний, треба поїсти куті обов’язково: "Основа куті це є пшеничне зерно, бо воно означає родючість, життя. У куті має бути мед — це є символ здоров'я, солодкого життя. На Галичині заведено на Різдво брати найкраще, і мед старались купити найправдивіший, у перевірених людей. Це складник, який має значення, а тому страва впливає позитивно. Мак та горіхи символізують родючість і багатство".

Окрім узвару, на святвечірньому столі третя обов’язкова страва — борщ. Ірина Масленікова розповідає, що зазвичай пісний борщ може бути приготований з квасолею і грибами та засмажений на олії. Вона поділилась сімейним рецептом пісного борщу на Святвечір.

Пісний борщ

На 3 літри води

  • 2 середні буряки
  • 2 середні картоплини
  • 2 середні морквини
  • 3 зубчики часнику
  • 2 цибулини
  • Сіль, цукор, перець за смаком
  • 1 ст. л. оцту або лимонного соку
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 3-4 горошини чорного та духмяного перцю
  • 1 лавровий лист
  • Олія для смаження.

Спосіб приготування:

В підсолений окріп кладемо почищений, промитий буряк і проварюємо на середньому вогні протягом 15-20 хвилин. Далі кладемо почищену, розрізану на чотири частини картоплину, цілу цибулину, порізану кільцями моркву, часник, спеції та варимо до готовності усіх овочів. За потреби знімаємо пінку. Окремо на сковорідці з олією підсмажуємо до золотавості дрібно нарізану цибулю, слідом кладемо натерту на дрібній терці моркву й томатну пасту, тушкуємо до м’якості моркви. Виймаємо з каструлі готовий відварений буряк, тремо на грубій тертці і додаємо до сковорідки з цибулею та морквою, тушкуємо 3-5 хвилин. Буряк можна використати лише один, тож коректуйте густоту борщу за власним бажанням. Картоплю виймаємо, розминаємо виделкою і повертаємо в каструлю, слідом даємо тушковані овочі зі сковорідки. На слабкому вогні доводимо до легкого кипіння, додаємо оцет або лимонний сік, варимо ще 3-4 хвилини. Якщо колір не є насиченим, можна в кінці додати чистого соку з буряка. Знімаємо з вогню, залишаємо під кришкою настоятись і можна подавати на стіл.

Також на пісному святковому столі особливе місце відводили рибним стравам — наприклад, маринованому оселедцю. Хто мав більший достаток, брали скумбрію, переважно копчену, або лосося. Також традиційними є вареники, які на Галичині називають "пирогами", однак плутати їх з дріжджовою випічкою не слід. За словами галицької господині, вареники роблять з картоплею, капустою, або одночасно із обома начинками, засмажують цибулею на олії. Готують пісні голубці і взагалі страви з додаванням грибів.

"Дуже хороша традиційна страва це підливка з грибів. Вона теж пісна і дуже смачна. Та у цей вечір навіть звичайні страви мають особливий смак. Можливо, через вибір обов’язково найкращих інгредієнтів, а можливо, через весь настрій підготовки", — розповідає Ірина Масленікова.

Одна з традиційних страв на Різдво на Галичині є струцля. Не всі місцеві господині наразі її готують. Ірина Масленікова розповіла, що також не готувала раніше, але хоче відродити цей звичай у родині:

"Струцля — це плетенка, просто дріжджова випічка, її називають ще калач. Вона робиться з 4-6 валиків тіста і має сакральне значення. Завитки тіста символізують пелени Ісуса Христа. Струцля символізує народжене дитя. Її ставили на плетену таріль, де під низ клали сіно і накривали вишитою серветкою. Це дуже глибоко і дуже автентично".

Струцля/ Плетенка з маком

  • 400 мл молока
  • 80 г цукру
  • 8 г сухих або 24 г пресованих дріжджів
  • 1 ч.л. солі
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. оцту
  • 650 г борошна
  • 30 г м’якого вершкового масла

Для змащування:

  • 1 жовток
  • 1 ст.л. молока

Для посипки:

  • 3 ст.л. маку

Спосіб приготування:

У миску виливаємо тепле молоко, додаємо дріжджі, столову ложку цукру із загальної кількості та 100 г борошна, перемішуємо і накриваємо рушником на 15 хвилин, щоб дріжджі стали активними і виросли удвічі.

Далі в опару додаємо решту цукру, одне яйце, сіль, оцет, перемішуємо до однорідності. Частинами додаємо борошно і замішуємо тісто протягом 10 хвилин, далі до тіста додаємо м’яке вершкове масло і вимішуємо ще протягом 5 хвилин. Повертаємо тісто у змащену вершковим маслом миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце для підходу на годину-півтори (залежно від температури на кухні).

Тісто гарно підійшло, обминаємо його і ділимо на три рівні частини. Кожну частину ділимо на ще три рівні частини, формуємо джгутики і заплітаємо в косичку, обидва краї добре защіплюємо і викладаємо на деко, простелене пергаментом, даємо час трохи підійти. Верх змащуємо, розмішавши молоко з яйцем і посипаємо маком. Ставимо випікати в розігріту до 180 °С духовку на 20-30 хвилин.

Різдвяний стіл на Галичині не обходиться без м’яса. Галицька кухня народилась на симбіозі багатьох культур — польської, австрійської, єврейської, тож деякі страви незвичні для решти України. На столі на Різдво завжди ставили найкращі м’ясні делікатеси — ковбаси, шинки, полядвицю (в’ялена або копчена свиняча корейка), шпондер (варений або печений зі спеціями підчеревок). Окремо готували пампухи з різними начинками — мак, фрукти або змішаний варіант.

Підготовка до святкування

Готувались до свята з розмахом — закуповували продукти, перемивали всю хату. "Є речі дуже традиційні. Наприклад, у нас це вишита скатертина з грубого полотна і її ми використовували один раз на рік на Святвечір і потім на Різдво на другий день на святковий сніданок", — розповідає Ірина Масленікова. На стіл ставили гарний підсвічник і перед вечерею запалювали святкову свічку. На стіл виставляли все найкраще, не тільки продукти, а й посуд.

Ірина називає підготовку до свята "марафоном господинь", бо треба не тільки встигнути наготувати та прибрати, а й красивими відвідати церкву, де сповідь є частиною різдвяного посту, що минає. На стіл завжди ставили додаткову таріль для померлих. Існує також традиція залишати їжу на столі, адже померлі в цей час відвідують живих. Іноді на кути стола ставили часник, щоб відлякати зло від родини.

*Про народні прикмети, традиції та ворожіння на Святвечір, автентичні колядки та творення нових читайте на сайті "Телеграф" у неділю, 24 грудня, вранці.

Теги за темою
РождествоТрадиции
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Подтверждено: "Сорвиголова: Рожденный заново" получит третий сезон
GameMag
2025-09-20T20:21:26Z
Настоящий must-have этой осенью: коричневые кроссовки — как их носить и с чем сочетать
TSN
2025-09-20T14:36:58Z
Маша Ефросинина попала в больницу и показалась в палате под капельницей
TSN
2025-09-20T14:18:26Z
Трейлер фильма «Песня любви»
Кино-Театр
2025-09-20T14:18:06Z
Миша Романова призналась, общается ли ее 7-летний сын с отцом
Комсомольская правда
2025-09-20T13:12:35Z
Вряд ли вы помните ее такой: как в молодости выглядела топовая ведущая ТСН Алла Мазур
Telegraf
2025-09-20T13:06:10Z
Дмитрий Волканов похвастался результатом похудения за 2 года
Комсомольская правда
2025-09-20T12:48:40Z
Помады сезона: оттенки, задающие тренд осенью 2025 года
TSN
2025-09-20T12:36:27Z
Екатерина Кузнецова раскрыла причины проживания за границей: "Это вынужденная мера"
TSN
2025-09-20T12:36:02Z
Несмотря на арест Сергея Шапрана: "Будиндустрия-Сервис ЛТД" продолжает зарабатывать на песке
Знай
2025-09-20T19:51:16Z
ЕС рассматривает ограничения на импорт нефти через Дружбу - СМИ
Корреспондент
2025-09-20T18:48:28Z
Україна в січні-серпні імпортувала 433 тис. т металургійного коксу
AgroNews
2025-09-20T18:39:59Z
Цены на хлеб растут ежемесячно: эксперты прогнозируют подорожание до 23%
Gazeta UA
2025-09-20T18:36:33Z
Редкие 50 копеек: какой вид имеет монета, за которую можно получить более 10 тысяч гривен
TSN
2025-09-20T16:51:32Z
"Ощадбанк" аннулирует часть пенсионных счетов: кто может потерять выплаты
Знай
2025-09-20T16:06:33Z
Цены на низком старте: украинцам советуют запасаться продуктами
Знай
2025-09-20T15:36:05Z
До конца года украинцев ждет сильное подорожание основного продукта
TSN
2025-09-20T15:27:59Z
Украинцам заплатят за старые гривны: куда можно сдать и какую сумму получить
Знай
2025-09-20T15:06:30Z
Зеленский ввел новые санкции, в частности против лиц, которые дестабилизируют Молдову
Лига
2025-09-20T21:09:33Z
СМИ: ЕС продвинулся в плане реализации активов РФ
Корреспондент
2025-09-20T21:06:16Z
Трамп расставил приоритеты: оружие достанется не Украине
Хвиля
2025-09-20T21:03:44Z
Игорь Лосев: от неудачного кандидата до мастера сомнительных схем
Знай
2025-09-20T20:51:06Z
Все мифы развенчаны: известный астролог назвал дату завершения войны в Украине
Знай
2025-09-20T20:30:11Z
"Если Украина выйдет из этого..." Келлог поделился прогнозом завершения войны
Telegraf
2025-09-20T20:24:59Z
Келлог высказался о достижении мира в Украине
Корреспондент
2025-09-20T20:21:07Z
В США предлагают регулярно передавать Украине замороженные российские актив
Корреспондент
2025-09-20T19:39:33Z
Удар по лидерству США: новый указ Трампа напугал технологический сектор
UAToday
2025-09-20T19:27:49Z
На Кировоградщине мужчина стрелял в полицейских
ZN UA
2025-09-20T21:12:46Z
На Киевщине горе-владельцы стреляли в собаку, чтобы он не сбежал со двора: фото
TSN
2025-09-20T21:12:04Z
Ракета попала в многоэтажку в Днепре: опубликовано видео взрыва
Gazeta UA
2025-09-20T17:24:58Z
От Донецка до Одессы: тёмный путь Ильи Бермана, ближайшего соратника «Наума»
Знай
2025-09-20T16:51:35Z
В Москве обрушились четыре этажа школы: есть погибшие
Новости Украины
2025-09-20T16:24:45Z
Що потрібно встигнути зробити дачнику у вересні в саду, городі та квітнику
AgroNews
2025-09-20T15:09:55Z
Загадочные смерти российских топ-менеджеров: в Москве обнаружили мертвым директора дочерней компании «Росатома»
TSN
2025-09-20T12:51:44Z
В России еще одного важного чина нашли мертвым: какая связь с производством "Шахедов"
Comments UA
2025-09-20T12:51:33Z
В Кременчуге мужчина «заминировал» Офис Президента: что известно?
Новости Украины
2025-09-20T12:39:06Z
Без суржика: как будет на украинском "пуговица"
ZN UA
2025-09-20T21:03:08Z
21 сентября 2025 года: апостола Кодрата — что сегодня нельзя делать
Фокус
2025-09-20T21:00:30Z
Чехия создаст специальную группу для защиты от российских дронов
Корреспондент
2025-09-20T20:54:35Z
Мирового аналога нет: в Украине создали лабиринт-монстр из ракушек
Telegraf
2025-09-20T20:48:10Z
Военные показали эпическое видео отражения атаки РФ
Корреспондент
2025-09-20T20:15:34Z
Как дожить до 105 лет: британец поделился секретом своего долголетия
TSN
2025-09-20T19:48:31Z
Как, когда и кто может вручать повестки: в ТЦК объяснили обновленные правила
Знай
2025-09-20T19:30:24Z
Школа за границей или онлайн украинский: какое обучение лучше выбрать для ребенка
Знай
2025-09-20T19:12:48Z
Украинские водители в Польше могут получить штраф почти 300 тысяч гривен
Знай
2025-09-20T17:51:32Z
Симптомы как при аллергии: украинцев предупреждают о новом неизвестном вирусе
Знай
2025-09-20T14:51:29Z
С Днем хирурга! Яркие поздравления в открытках и картинках с профессиональным праздником
Telegraf
2025-09-20T13:36:40Z
Расстройства пищевого поведения у детей: какие тревожные сигналы вы можете не замечать
Знай
2025-09-20T13:30:42Z
Что будет с давлением, если есть яблоко каждый день: кардиолог раскрыл преимущества
UAToday
2025-09-20T12:09:41Z
Улучшают память: диетологи назвали 5 самых полезных продуктов осени
UAToday
2025-09-20T12:09:06Z
Делайте это каждый вечер, чтобы избавиться от стресса и иметь крепкий сон
Comments UA
2025-09-20T07:00:22Z
Диетологи указали, какое варенье является самым опасным
Gazeta UA
2025-09-20T06:36:19Z
Все тренировки проходят "впустую": 5 главных ошибок, которые мешают похудеть
Знай
2025-09-20T04:51:03Z
Достаточно пол часа в день: в ВОЗ раскрыли метод, который поможет укрепить здоровье
Знай
2025-09-20T03:51:03Z
Водителям напомнили про 10 "железных" законов: это важнее любых правил
Хвиля
2025-09-20T03:30:01Z
Kia выводит K4 на европейский рынок
Корреспондент
2025-09-19T20:57:07Z
Hyundai готовит расширение линейки моделей N
Корреспондент
2025-09-19T17:45:20Z
Mercedes, Lexus и BMW: сотни дорогих авто четыре дня стояли затопленными на паркинге
Фокус
2025-09-19T15:27:30Z
Зеленый, как Халк: Brabus представил сверхмощный "Гелендваген"
Фокус
2025-09-19T14:21:45Z
Xiaomi отзывает 116,8 тыс. электромобилей SU7
Корреспондент
2025-09-19T12:39:28Z
Заброшенный раритет: в Киеве обнаружили спортивный седан с двигателем Ferrari
Фокус
2025-09-19T10:51:09Z
Революционные изменения: тест-драйв нового кроссовера Opel Grandland
Фокус
2025-09-19T09:51:19Z
7 мифов о Kia и Hyundai, в которые мы верим даром: моторист с 20-летним стажем раскрывает правду
Знай
2025-09-19T02:51:20Z
Украинские защитники останавливают наступление РФ: атаки отбиты
Новости Украины
2025-09-20T20:48:31Z
Погода в Украине 21 сентября: во все регионы возвращается "летняя" жара
Комсомольская правда
2025-09-20T19:36:55Z
Ограничение движения в Днепре: где нельзя будет проехать
Политека
2025-09-20T19:30:58Z
Когда в Украине начнется настоящее бабье лето: синоптикиня назвала даты
TSN
2025-09-20T18:57:53Z
Ситуация на фронте на вечер 20 сентября 2025 года
UAToday
2025-09-20T18:33:24Z
От осенних морозов можно "спрятаться": как не замерзнуть дома, пока не греют батареи
Telegraf
2025-09-20T18:27:28Z
Растет только у морей. В Запорожье заметили редкое растение
Telegraf
2025-09-20T16:06:26Z
Як прискорити дозрівання помідорів: ефективні методи
AgroNews
2025-09-20T16:06:15Z
Подорожание проезда в Киевской области: какие цены теперь действительны
Политека
2025-09-20T15:30:48Z
Помогать или нет: как приучить ребенка делать уроки самостоятельно
Знай
2025-09-20T18:36:43Z
Проверка кошельков на границе: какие суммы требуют в разных странах Европы
Знай
2025-09-20T17:36:32Z
Готовятся очень просто: рецепт маринованных помидоров "Сливка"
Telegraf
2025-09-20T16:57:36Z
Почему стоит закопать чернобривцы уже сегодня: эффективный лайфхак для сада
TSN
2025-09-20T15:36:42Z
Проклятое место: в Шотландии предлагают купить замок с привидениями
Фокус
2025-09-20T13:21:26Z
В асоціації бобових розповіли про наймаржинальнішу культуру сезону
AgroNews
2025-09-20T12:12:40Z
Готовится из простых продутков, но именно его «сметают» со стола первым: салат "Красный бриллиант"
TSN
2025-09-20T11:33:30Z
Париж: отреставрированные башни Нотр-Дам открыли доступ туристам
Новости Украины
2025-09-20T10:12:09Z
Там осенью не только бюджетно, но и красиво: где находится самый старый город Украины и чем он удивляет
Telegraf
2025-09-20T09:30:07Z
Возвращение в 3D: Обзор монитора Samsung Odyssey 3D
GameMag
2025-09-20T21:03:07Z
Солнечное затмение 21 сентября: мощный старт и завершение старого
Новости Украины
2025-09-20T21:00:32Z
Мир шокирует новинка: первое устройство для общения без слов
Новости Украины
2025-09-20T19:06:26Z
Pixel 10 и Pixel 10 Pro — новый стандарт смартфонов от Google
InternetUA
2025-09-20T17:45:40Z
«Метінвест-СМЦ» збільшує поставки оцинкованого прокату на ринок України
AgroNews
2025-09-20T17:36:48Z
Вы и не догадывались: Android-смартфон можно перезагрузить даже без кнопки питания
Фокус
2025-09-20T17:15:39Z
"Зеленый" водород на солнечной энергии без воды: ученые придумали совершенно неожиданный метод
Фокус
2025-09-20T16:45:11Z
60% украинцев пользуются ИИ: узнай, чем они на самом деле пользуются
Новости Украины
2025-09-20T15:57:55Z
Не только 3I/ATLAS: к Земле летят уже два загадочных космических объекта
Хвиля
2025-09-20T15:30:41Z
Челси сыграло из рук вон плохо в матче с Манчестер Юнайтед
Корреспондент
2025-09-20T20:21:10Z
Судаков забил первый гол за "Бенфику", порадовав Моуринью
Telegraf
2025-09-20T20:12:43Z
Судаков стал лучшим игроком матча, забив при этом свой первый мяч
Корреспондент
2025-09-20T20:03:08Z
Челси дало Манчестер Юнайтед победить в игре вдесятером с каждой стороны
Корреспондент
2025-09-20T19:33:00Z
"Динамо" — "Александрия": видео онлайн-трансляция матча УПЛ
ZN UA
2025-09-20T19:12:28Z
25 минут и три замены: Челси входит в историю АПЛ, первым сделав это
Корреспондент
2025-09-20T18:42:15Z
Манчестер Юнайтед обіграв Челсі в матчі з двома вилученнями
Football.ua
2025-09-20T18:39:16Z
Победное начало игры Полесья дало ощутимые плоды в виде выигрыша у Кудровки
Корреспондент
2025-09-20T18:18:23Z
Ноттингем сыграл в ничью с новым клубом АПЛ, Зинченко отыграл весь матч
Корреспондент
2025-09-20T16:42:46Z