Про корисні властивості шавлії знали ще у Давньому Римі, а в арабських країнах вірили, що вона здатна подарувати безсмертя.
Шавлія лікарська з давніх-давен застосовується у медицині та кулінарії. Трава справді допомагає від різних хвороб. Утім, як виявилося, має не тільки корисні властивості, а може й нашкодити. Факти ICTV розпитали у фітотерапевта Сергія Волошина про користь шавлії, як її вживати та кому слід бути дуже обережними з її вживанням.
Цілющі властивості шавлії
Лікувальними властивостями шавлія завдячує насамперед вмісту ефірної олії, що складається більше ніж наполовину з туйону (токсична речовина), а також дубильних речовин, фітонцидів та гіркот.
Саме за рахунок цих речовин вона має антисептичну, антибактеріальну та противірусну дії. Відвар листя шавлії рекомендується пити, бо рослина багата на вітаміни. У її складі є вітаміни групи А, Е, РР, мінеральні речовини — кальцій, фосфор, колаген і залізо.
Користь шавлії лікарської величезна. Вона допомагає лікувати майже всі хвороби дихальної системи: бронхіти, пневмонії, астму, кашлюк.
– Корисною буде шавлія лікарська і при виразці шлунку, дванадцятипалої кишки, метеоризмі, спазмах шлунка, кишківника, колітах, ентероколітах, – каже Сергій Волошин.
Шавлію лікарську можна використовувати і зовнішньо, для лікування висипів, виразок, фурункульозу чи грибкового ураження тіла.
Чай з шавлії
Оскільки шавлія має антибактеріальну та антимікробну дію, то настоєм з неї можна полоскати порожнину рота.
Чай з шавлії допомагає при запаленні ясен і зубів. Він знімає біль, водночас дезінфікуючи порожнину рота.
Допомагає шавлія і при сухому кашлі. Можна також полоскати горло настоєм шавлії під час ангін. Це ефективний засіб, щоб позбутися болю та білого нальоту в гортані.
– Приготувати засіб просто: 1 ч. ложку подрібненої трави залити 200 мл окропу. Настояти впродовж пів години, процідити і полоскати щонайменше 2-3 рази впродовж дня, – радить травник.
А ще шавлія лікарська має кровоспинну й сечогінну дії.
Листя шавлії
Цікаво, що в шавлії лікарської корисними є лише листочки. Зривати і заварювати стебло рослини не варто. Інструкція, як готувати напій нескладна.
– 1 ст. ложку суміші залити 200 мл окропу. Настояти впродовж години, вживати тричі на день до прийому їжі, – радить фітотерапевт Сергій Волошин.
За словами травника, можна також робити примочки. Для цього треба збільшити дозування: 2 ст. ложки на 200 мл окропу. Настояти, процідити, віджати і можна робити марлеві компреси або, наприклад, ватні тампони. Ними протирати уражені місця на шкірі.
А ще шавлію лікарську можна поєднувати з іншими травами. Наприклад, додавати корінь солодки та іван-чай.
Протипоказання до шавлії
Заборонено вживати шавлію лікарську вагітним та у період лактації. У першому випадку це може спровокувати викидень, а у другому — зменшення лактації.
Обережними слід бути й тим, хто має проблеми з нирками, особливо у гострій стадії захворювання та людям зі зниженим тиском.
– І головне – дотримуватися дозування, оскільки довготривалий прийом шавлії може викликати отруєння. Людина може відчувати нудоту, запаморочення, шум у вухах, – каже Сергій Волошин.
Тож не слід вживати рослину довше прописаного курсу (від 1 до 2 тижнів). І звісно, перш ніж вживати цю лікарську рослину, обов’язково порадьтеся з лікарем.