Космічні подорожі впливають на мозок астронавтів, допомогти можуть мікроби
Вчені запропонували несподіване вирішення проблеми впливу тривалих космічних подорожей на мозок астронавтів. За їхніми словами, допомогти в цьому може включення мікробів до їхнього раціону.
Феліче Джака, засновник і директор Центру харчування та настрою при Університеті Дікіна і засновник Міжнародного товариства досліджень у галузі харчової психіатрії (ISNPR), і Доріт Доновіл, виконавчий директор Науково-дослідного інституту космічної охорони здоров'я при медичному коледжі Бейлора, стверджують, що раціон астронавтів під час подорожей на Марс виходить далеко за достатньою кількістю поживних речовин та калорій, щоб вижити у багаторічній подорожі, повідомляє Space.com.
«Нам необхідно радикально переосмислити те, як ми годуємо астронавтів не лише під час складної місії на Марс, яка може відбутися наприкінці 2030-х або на початку 2040-х років, а й для підготовки до можливого заселення Червоної планети. Це включає визнання ролі мікробів у психічному здоров'ї та добробуті, а також забезпечення астронавтів правильною їжею та умовами для зростання безлічі цих корисних мікробів. Наше дослідження спрямоване саме на це», – пишуть вчені.
Вони стверджують, що здоровий баланс мікробів важливий у таких складних умовах. Тому важливо зрозуміти, як їх можна включити в меню.
Дієта людини впливає як на фізичне, так і на ментальне здоров'я людини. Якість харчування істотно впливає на розвиток депресії та тривожності. Дієта також впливає на розмір та функцію певної області мозку – гіпокампа, яка має вирішальне значення для навчання та пам'яті, а також для підтримки психічного здоров'я. Коли навіть молоді здорові дорослі їдять нездорову їжу, аспекти пізнання, пов'язані з гіпокампом, швидко погіршуються.
Дослідження також показали, що раціон, багатий на овочі та морепродукти, може поліпшити когнітивні здібності. Раціон людини також впливає на те, як мікроби кишечника взаємодіють із її мозком.
Космічна їжа повинна бути до вподоби екіпажу, який складатиметься з людей з різними уподобаннями, а також залишатиметься поживною протягом тривалого часу. Контейнери з нею повинні бути достатньо компактними, щоб поміститися в комічному кораблі. Коли ж астронавти прибудуть на Марс, їм доведеться вирощувати поживні речовини.
Мікроби відіграють важливу роль у вирощуванні продуктів харчування та необхідні для підтримки життя та функціонування людей. Трильйони мікробів населяють і організм людини, більшість із них є бактеріями. Найбільша їх кількість знаходиться у кишечнику, де вони впливають на травлення, обмін речовин, а також на імунну, ендокринну (гормональну) та нервову системи.
Важливо відзначити, що ми ділимо мікроби і з іншими людьми, в тому числі через обмін повітрям, що характерно для замкнутого середовища. Наприклад, усередині капсул космічних кораблів. Тому важливо переконатися в тому, що астронавти будуть «забезпечені» здоровими та різноманітними мікробами протягом усієї місії.
Ферментований білок із мікробів можна швидко виробляти у біореакторі на борту космічного корабля навіть із харчових відходів. Деякі види мають м'ясний смак та текстуру та можуть містити всі необхідні людині амінокислоти, а також корисні побічні продукти самих мікробів.
Сама ферментація створює тисячі різних біологічно активних молекул, включаючи деякі вітаміни, які мають різноманітний благотворний вплив на здоров'я, у тому числі можливу користь для психічного здоров'я.
Вчені також наполягають на необхідності відправлення до космосу разом з астронавтами пробіотиків та пребіотиків.
Раніше зонд Європейського космічного агентства (ESA) виявив під поверхнею Марса шар замерзлої води. Її настільки багато, що у разі танення вода могла б покрити всю планету океаном глибиною 1,5-2,7 метра.