MY.UAНовини
Український Беверлі-Гіллз: як і де живуть мажори та еліта під час війни
Український Беверлі-Гіллз: як і де живуть мажори та еліта під час війни

Український Беверлі-Гіллз: як і де живуть мажори та еліта під час війни

Це селище вважають одним із найдорожчих населених пунктів в Україні.

Елітні маєтки, “золоті ворота”, пункт пропуску й вихід до Дніпра. Це селище під Києвом називають українським Беверлі-Гіллз, куди з’їхалася жити вся еліта й де купують замки в тому числі крадії.

Хто оселився у Козині, що за 20 хвилин від столиці, розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк. 

Еліта у селі під Києвом 

Селище Козин на околиці столиці розташоване в історичній місцевості Конча-Заспа. Його заснували ченці Києво-Печерської лаври. Перші згадки про невеликі хутори на цьому місці зʼявилися ще в XI столітті. А от за часів радянщини будуватися там боялися, аби не відняли. Однак після проголошення української незалежності там як гриби почали з’являтися елітні маєтки відомих в Україні людей.

Його вважають одним із найдорожчих населених пунктів в Україні. У невеликому селищі Козин володіють ділянками політики й бізнесмени, і сучасні підозрювані, яким інкримінують обкрадання Збройних Сил під час війни. 

Хто купив маєток за крадені гроші? 

Один із нещодавніх покупців вже у СІЗО. Мова йде про родину Гринкевичів. Вони так збагатилися за час війни, що син Гринкевича старшого Роман, не маючи власного житла до повномасштабного вторгнення, раптово купив у травні 2023 року будинок в цьому самому Козині за 25 млн грн площею майже у 290 квадратних метрів, а щоб далеко не бігати, там же прикупив і дві земельні ділянки.

Звідки взяв такі гроші молодий хлопець? Все просто: його на пару із батьком підозрюють у численних махінаціях на закупівлях для Збройних Сил України. За даними правоохоронців, розікрала ця сімейка десь півтора мільярда гривень. 

Ціни на елітні будинки 

Власне будинки там “золоті”, якщо заглянути на сайт оголошень в котеджному містечку “Дніпрова хвиля”, то садибу з будинком площею 495 кв. м з басейном, сауною, гардеробними, зоною відпочинку, зимовим садом, причалом на Дніпрі продають за понад 133 мільйона гривень.

Інший будинок вже майже вдвічі дорожчий, за 209,5 млн грн з гостьовою кімнатою площею у 127 кв.м, в якій є камін, дві кухні, пʼять спалень з власними гардеробними та санвузлами, кінозал, кабінет, SPA-зона з басейном 118 кв.м, а ще сауна, хамам і тренажерна зала. В оголошенні зазначили, що котедж спланували відомі дизайнери за ексклюзивним проєктом, а в будівництві використали виключно екологічні матеріали.

Або-от, наприклад, продається особняк площею 1100 квадратних метрів, туди ж йде 60 соток землі, між двох річок — Дніпро та Козинка. Описують так: “на подвір'ї вихід до екологічно чистої річки Козинка широке та проточне гирло. Дубове берегоукріплення, власний пляж, пірс (на пірсі альтанка з піччю/каміном). Берегова охоронна сигналізація, освітлення, камери”. Такий будинок коштує понад 43 мільйони гривень.

Є в оголошеннях і пропозиція за за майже 190 мільйонів гривень. В придачу йде ставок з коропами.

Словом, у багатьох тут купа охорони, вихід до річки, хоча за законом перекривати доступ до води та будувати на березі заборонено. Але такі дрібнички тут мало кого хвилюють, а кожна територія охоплена безліччю камер спостереження — приватність перш за все. 

Читайте провідні новини дня:

  • "Це затягує війну в Україні": Жданов вказав на небезпеку
  • Нехитра схема художниці Морозюк: як екснаречена Гринкевича обвела ДБР і вберегла майно
  • "Ааа, ви хочете, щоб я здохла?": сусіди найстаршої породіллі України розповіли про дивну поведінку 78-річної мами

Хто оселився в дорогому селищі? 

І саме тут собі прикупили найдорожчі будиночки найбагатші українські політики — колишні і чинні. Серед них: нинішня нардепка, а колись перша жінка-прем’єрка Юлія Тимошенко, 5-й президент України Петро Порошенко, нардеп кількох скликань, який зараз у СІЗО за підозрою у держзраді Нестор Шуфрич, олігарх, який від 18 червня 2021 року перебуває під санкціями, запровадженими РНБО, Дмитро Фірташ, а також 2-й президент України Леонід Кучма та 3-й президент Віктор Ющенко та багато інших відомих людей.

Просто так на територію — зась

Заїхати прості смертні на цю територію не можуть. Котеджний комплекс “Золоті ворота” розташований за кілька кілометрів від центру селища. Потрапити на територію можуть тільки мешканці й працівники. На вʼїзді стоїть будинок охорони й шлагбаум. Поза цим пропускним пунктом вирує й життя звичайних українців. Подивитися на дві паралельні реальності поїхала кореспондентка “Gazeta.ua”. Так про побачена висловлюється журналістка:

“Від очей селище закриває густий сосновий ліс. Одразу на вʼїзді стоять кіоски з квітами, кавʼярні й супермаркет. Трохи далі за рогом — місцевий ринок. У цій частині селища вирує життя, але й близько немає натяку на помпезність. Обабіч доріг — невисокі багатоквартирні будинки й затишні дворики з дитячими майданчиками й лавками. Вулиця веде повз сучасну школу й торговельний центр, у вікні якого видно жінку, що займається в спортзалі. За навчальним закладом — новий стадіон із зеленим газоном. Найбільше людей біля супермаркета. Сюди заходять купити продукти, каву чи зняти готівку в банкоматі. Поруч кілька господарчих магазинів і салон краси”.

Що кажуть місцеві? 

Журналістка поспілкувалася з місцевими й дізналася, чи бачили вони в обличчя власників розкішних будинків. Одна з жінок — 59-річна Валентина, виявилася хатньою працівницею в кількох маєтках. Каже, що умови праці дуже змінилися в порівнянні з минулими роками, раніше платили більше: “Раніше кормили тут, а зараз ні, то й вожу з собою їжу. Колись була хороша зарплата — 1000$, — говорить Валентина. — Зараз трохи менше — 1200 гривень за день, але й на тому дякую. Уже маю вік, тому для мене це хороша робота. В обовʼязки входить прибирання, прання, глажка. Одразу в двох будинках працюю. Господарка працює ріелтором, а чоловік її колись був депутатом, а зараз на пенсії. Життя багатих відрізняється тільки тим, що вони мають гроші й можуть собі більше дозволити. А по відношенню у сімʼях — нічим не краще. Так само сваряться, у кожного свої інтереси. Дуже дивно було, коли тільки починала. У 2006 році попала в сімʼю нєфтяного магната. Мене ця розкіш здивувала, бо я з села приїхала й ніколи не думала, що люди можуть так жити. Його дружина приїхала з бутіка, магазина, і привезла пакети з одягом. Моїм обовʼязком було розпакувати й розвісити речі — на 50 тисяч гривень скупилася. Це в ті роки було дуже багато, і це ж одноразова покупка”.

Бізнесмен, у якого працювала жінка, мав власну яхту. Родина часто вирушала у морську подорож Європою:

“Мене брали з собою кожне літо, тому я хоч побачила світ. Чоловік був алкозалежний у мене, тому завдяки цій роботі змогла вибратися. У Хорватію, Італію, Туреччину плавали. Усі скуплялись на Бессарабському ринку — він тоді самим дорогим вважався, — згадує вона. — Брали рибу — стєрлядь, дорадо, сібас. Це зараз всі можуть купити, а в той час це вважалося делікатесом. Зараз уже не так живуть, як колись. Немає такої розкоші, хоча й можуть дозволити креветки, подорожі. До війни у моїх господарів була своя куховарка, а тепер приїжджає тільки раз в тиждень. У колишніх господарів я готувала їжу, але важко було, бо всім треба індивідуально й у різний час. Зараз би вже не витримала такої роботи”.

Ніколи в очі не бачили своїх відомих сусідів й інші місцеві. 

“Я все життя тут. Рахуйте 26 років цьому магазину — отоді все й почалося, і оця “Дамба” будувалася. Колись на цьому місці були просто вода й пісок. Тут майже у кожного вихід до води. Хлопці розказують, що купаються зараз тільки тут за мойкою, де обичні дачі. Корінні жителі Козина — це там у центрі. А ті, хто приїхав 15 років тому, не рахуються. Тимошенко десь тут живе, Фірташа наче маєток був, Шуфрича. Ми настільки до цього звикли за все життя, що вже не дивуємося”.

До слова, колись це селище частенько втрапляло у скандали. То по дітях стріляли як по живих мішенях, бо вони підійшли до особняків. 

Ця історія трапилася ще в 2015 році. А у 2017 стріляли вже не по дітях, і не з берега, а запускали снаряди з повітря. 

Про візит журналістки дізнався директор містечка, спілкуватися бажання явно не мав, але все ж зізнався, для цього селища такі жителі “вигідні”: 

“Земля була занедбана. Спершу роздали тут землі працівникам поліції, потім віддали ділянки для урядовців, — згадує чоловік. — Але тривалий час на цьому місці було болото з очеретом, бо, вважай, з усіх боків вода. Перші дачі скромні будували — вони ще й досі стоять на вʼїзді. Ділянки давали працівникам підприємств. Потім уже почали зʼявлятися котеджі, і Козин змінився. Усе, що ви тут бачите — дороги, магазини, нічого б цього не було, якби сюди не надходили гроші. На податки у селищі збудували школу, спортзали, великий стадіон — хіба це погано? У нас тут живуть колишні чиновники, колишній віцепремʼєр-міністр, але зараз усі вони вже пенсіонери. Майже у всіх тут прибережні ділянки. За це щороку власники платять 20 тисяч гривень податків до бюджету Козина. За ці гроші розвивають інфраструктуру. Усіх цікавить якась сенсація, але не всі люди одинаково жили й не будуть жить. А це ж інвестори для селища”.

Чоловік запевняє, що тепер за територією і річками доглядають, а місцеві мешканці мовляв задоволені тим, що Козин розвивається. Журналістка зазначила, що вечорами вулиці села пусті, а у вікнах деяких маєтків не горить світло, і помітно, що вони навіть не заселені. А хтось ще у процесі будівництва свого елітного будинку. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Український Беверлі-Хіллз! Як і де живуть мажори та еліта під час війни?!

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
«Будапешт. Бомба під незалежність»: нарешті правильні висновки
Детектор М
2024-09-28T20:46:58Z
Покинув театр, щоб захищати Батьківщину: на війні загинув український артист балету в Литві
Фокус
2024-09-28T20:11:39Z
"Мене зрадили не один раз": під час концерту Melovin зізнався, що його мало не знищило
Знай
2024-09-28T17:51:34Z
Катя Осадча показала рідкісні фото з дорослим сином, яких ще не було в мережі
24tv
2024-09-28T17:21:05Z
3 романтичні фільми, які захочеться подивитися з коханою людиною
24tv
2024-09-28T16:42:14Z
Колишній учасник гурту DZIDZIO пояснив, чому негативно ставиться до Олега Винника
Фокус
2024-09-28T16:30:32Z
На фестивалі «Інтерлялька» в Ужгороді покажуть вистави лялькарі з восьми країн світу
УкраинФорм
2024-09-28T15:19:46Z
Фронтмен гурту Måneskin випустив першу сольну пісню
УкраинФорм
2024-09-28T15:00:33Z
Маніфест любові від MELOVIN та дебютний альбом Дорофєєвої: 10 музичних новинок тижня
24tv
2024-09-28T14:51:42Z
Єврокомісар закликав країни ЄС накопичити запаси снарядів, щоби бути готовими до ймовірної війни
УкраинФорм
2024-09-23T15:00:59Z
Насправді нам не потрібна ніяка угода з РФ
GlavRed
2024-09-29T03:36:40Z
Хусити намагались атакувати ракетою аеропорт Ізраїля у момент прибуття Нетаньяху
TSN
2024-09-29T03:09:18Z
Китай в ООН застеріг від розширення карти війни в Україні
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T03:09:16Z
В російському Єйську пролунали вибухи, мешканці сумніваються, що це ППО
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T02:51:21Z
До ріки Оскіл на Харківщині росіянам залишилось 3 км – ISW
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T02:39:10Z
У КНДР вважають американську військову допомогу «величезною помилкою»
УкраинФорм
2024-09-29T02:31:49Z
Ставлять незручні питання: чому пропагандисти Росії почали відверто критикувати "СВО"
24tv
2024-09-29T01:33:09Z
Міжнародне інформагентство AFP заявило про кібератаку
InternetUA
2024-09-29T01:01:16Z
Українці можуть безкоштовно вилікувати зуби: стало відомо, на кого розрахована програма
Политека
2024-09-28T19:11:35Z
«Перший у світі» нейрочип на основі графену імплантували онкохворому пацієнту
InternetUA
2024-09-28T19:02:27Z
5 протизапальних напоїв, що ідеальні для осені: вони захистять від застуди
24tv
2024-09-28T17:33:54Z
Якщо мучить безсоння: проста техніка, яка допоможе заснути швидко і міцно
24tv
2024-09-28T17:33:13Z
У Китаї вперше вилікували діабет завдяки стовбуровим клітинам: пацієнти відмовились від інсуліну
Фокус
2024-09-28T15:51:15Z
Побачили наскрізь: учені зробили шкіру мишей невидимою за допомогою харчового барвника
Фокус
2024-09-28T15:45:27Z
Чому вода у пляшках шкідлива
24tv
2024-09-28T14:57:18Z
Вітряна віспа: які є міфи довкола хвороби та особливості лікування
TSN
2024-09-28T14:51:40Z
Які хвороби серця є підставою для відстрочки від мобілізації: повний перелік
24tv
2024-09-28T14:30:36Z
Два ворожі носії «Калібрів» продовжують бойове чергування у Чорному морі
УкраинФорм
2024-09-29T03:31:49Z
У Запоріжжі лунають вибухи, росіяни атакують місто КАБами
ZN UA
2024-09-29T03:09:47Z
Половину країни залиють дощі: прогноз погоди на 29 вересня
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T03:00:21Z
Сапер, який підірвався на Херсонщині та залишився без кінцівок, уперше встав на протези
УкраинФорм
2024-09-29T02:55:33Z
Окупанти просунулись кількома вулицями у Селидовому – звіт ISW
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T02:45:09Z
На деокупованій Херсонщині за добу водолази-сапери очищають 15 квадратних метрів акваторії
УкраинФорм
2024-09-29T02:04:01Z
Стрільцям слід бути чесними із собою: гороскоп на 29 вересня
24tv
2024-09-29T02:03:55Z
Мешканці окупованої Голої Пристані відзначили 315-річний ювілей міста у Києві - ОВА
УкраинФорм
2024-09-29T01:31:31Z
На Сумщині пролунло 130 вибухів
TSN
2024-09-29T01:18:28Z
Поліція Гамбурга вилучила 2 тонни кокаїну на €100 мільйонів
УкраинФорм
2024-09-29T03:14:45Z
У Запоріжжі пролунали вибухи
УкраинФорм
2024-09-29T02:37:43Z
Вороніж у Росії зазнав потужної атаки БпЛА: місцеві фіксують десятки вибухів і пожеж
24tv
2024-09-29T02:24:19Z
Ворожа атака на лікарню у Сумах: кількість жертв зросла
TSN
2024-09-28T23:00:31Z
Ураган "Хелен" у США забрав життя 52 людей і продовжує вирувати
ZN UA
2024-09-28T22:19:54Z
Поліція Сум показала жахливі кадри російського удару по лікарні
TSN
2024-09-28T20:57:25Z
У кількох областях повітряна тривога через атаку БПЛА
УкраинФорм
2024-09-28T20:16:58Z
У Пакистані розбився гелікоптер з російськими пілотами на борту
iPress
2024-09-28T19:19:09Z
Цинічний обстріл Сум: ДСНС показала момент повторного удару “Шахеда”
TSN
2024-09-28T19:03:55Z
Слот повідомив, наскільки серйозною є травма Робертсона
Football.ua
2024-09-28T21:37:05Z
Україна – Венесуела: відео онлайн-трансляція чвертьфіналу футзального ЧС-2024
ZN UA
2024-09-28T21:34:45Z
Дженоа — Ювентус 0:3 Відео голів та огляд матчу Серії А
Football.ua
2024-09-28T21:13:18Z
Україна – Венесуела: прогноз букмекерів, де і коли дивитись матч 1/4 фіналу ЧС-2024 з футзалу
ZN UA
2024-09-28T21:10:34Z
Осасуна сенсаційно обіграла Барселону
Football.ua
2024-09-28T21:02:21Z
"Ліверпуль" у напруженому матчі здолав "Вулвергемптон" та очолив АПЛ
TSN
2024-09-28T20:57:19Z
Усе дуже просто, – Ф'юрі розкрив секрет перемоги над Усиком в бою-реванші
24tv
2024-09-28T20:54:26Z
Аталанта вирвала нічию у Болоньї
Football.ua
2024-09-28T20:43:44Z
Осімген уперше забив за Галатасарай
Football.ua
2024-09-28T20:23:24Z
Швейцарія заблокувала передачу бронежилетів для ЗСУ, прикриваючись нейтралітетом
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T03:39:01Z
У Міносвіти готують нововведення для учнів 8-9 класів: що задумали
Знай
2024-09-29T03:36:53Z
Перемога України у війні: ізраїльський військовий експерт назвав головну умову
GlavRed
2024-09-29T03:36:14Z
Червоне, біле, помаранчеве: як на Київщині розвивають виноробство
AgroPortal
2024-09-29T03:30:31Z
Як не втратити субсидію у новому опалювальному сезоні: попередження від YASNO
Знай
2024-09-29T03:06:51Z
День вихователя: привітання у прозі, віршах та листівках
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T03:03:26Z
Точне влучання: авіаексперт назвав найкращі цілі для бомб JSOW, які отримає Україна
24tv
2024-09-29T02:42:21Z
Нова масштабна мобілізація в рф: офіцер ЗСУ розповів, як зміниться ситуація на фронті
Политека
2024-09-29T02:31:12Z
Взуття та харчування: українцям роздають гуманітарну допомогу
Знай
2024-09-29T02:12:58Z
Пенсії 2025: нові правила та несподівані зміни для переселенців
Хвиля
2024-09-29T03:03:41Z
Бензин, дизель, автогаз: українцям показали актуальні ціни на пальне
Хвиля
2024-09-29T02:06:31Z
Найдорожчий рис у світі: який вигляд має та скільки коштує
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T02:00:11Z
На Рівненщині вже засіяли понад третину запланованих площ пшениці, ячменю та жита
УкраинФорм
2024-09-28T23:52:08Z
Засновника найбільшої криптобіржі Binance звільнили з-під варти
InternetUA
2024-09-28T23:01:23Z
Пенсію можна збільшити: у ПФУ розповіли, як забезпечити собі спокійнішу старість
Знай
2024-09-28T20:12:35Z
Як користуватися газовою плитою, щоб платити менше: поради від "Нафтогазу"
Знай
2024-09-28T19:06:43Z
Союзникам України не вистачає коштів на допомогу у 2025 році
360ua.news
2024-09-28T18:16:09Z
Керівник ДТЕК відзвітував про переговори з міжнародними партнерами у США
ГЛАВКОМ NET
2024-09-28T17:12:26Z
Перша зачіска чоловіка за 20 років вразила людей: що з ним зробив барбер
24tv
2024-09-29T03:24:31Z
Календар городника на тиждень з 30 вересня по 6 жовтня: який врожай ще можна отримати
Политека
2024-09-29T03:23:40Z
Як замаринувати та запекти качку: "Мастер Шеф" Глінська дала правильний рецепт
Политека
2024-09-29T03:01:43Z
Гід покупця: поради щодо вибору кольорової гами штор
Украина Криминальная
2024-09-29T01:28:25Z
Як зберегти врожай часнику на зиму: погріб не потрібен
Политека
2024-09-29T00:04:01Z
День ангела 29 вересня: кого та як вітати з іменинами
TSN
2024-09-28T23:00:00Z
Європейці змінили поведінку у ресторанах: дані дослідження
ГЛАВКОМ NET
2024-09-28T20:30:21Z
Який стіл більший: лише 1% людей з високим рівнем IQ впораються за 8 секунд
24tv
2024-09-28T20:12:28Z
Не бійтеся експериментів: "Мастер Шеф" дала рецепт оригінального каррі з гарбузом
Политека
2024-09-28T20:01:30Z
Школярі створюють новий ШІ, щоб допомогти автомобілям вчасно реагувати на тварин
24tv
2024-09-28T14:06:37Z
Японська компанія представила електричний кран у вигляді гігантського скорпіона
24tv
2024-09-28T09:02:11Z
В Україні розпочнуть бронювати пікапи Isuzu D-Max
AutoCentre
2024-09-28T09:01:25Z
Незвичайний 18-річний пікап Chevrolet майже без пробігу виставили на продаж
AutoCentre
2024-09-28T07:09:43Z
Рідини для електромобілів – електричне майбутнє
ЗаРулем
2024-09-28T07:03:12Z
Час переходити на електротягу: автомобілі в Україні дешевшають
Знай
2024-09-28T05:51:57Z
Стартує передпродаж Changan Mazda EZ-6
Portaltele
2024-09-28T05:04:29Z
Під час випробувань помітили таємничий електричний позашляховик Audi
ГЛАВКОМ NET
2024-09-27T18:36:23Z
Найбільший позашляховик Ford показали до прем'єри
ГЛАВКОМ NET
2024-09-27T14:45:51Z
Окуляри Apple Vision Pro отримають потужний чип M5 і підтримку ШІ
InternetUA
2024-09-29T03:01:29Z
Наступна функція безпеки WhatsApp виділятиме небезпечні посилання перед натисканням
InternetUA
2024-09-29T02:01:26Z
Соцмережа Х має сплатити понад $5 мільйонів штрафів перед відновленням роботи у Бразилії - суд
УкраинФорм
2024-09-29T01:49:12Z
Швидший ніж звук в 26 разів: повз Землю пронісся небезпечний астероїд
ГЛАВКОМ NET
2024-09-29T01:27:27Z
"Чебурнет" все ближче: росіяни скиглять, що в них відібрали TikTok
24tv
2024-09-28T22:54:07Z
Космічний корабель Crew Dragon вирушив на МКС по астронавтів Boeing Starliner
ZN UA
2024-09-28T20:55:59Z
Південнокорейський водневий дрон тримається в повітрі 14 годин
InternetUA
2024-09-28T20:25:17Z
Вчені виявили, що штучний інтелект може спрогнозувати вибух метану в шахтах
InternetUA
2024-09-28T20:01:08Z
Причина найбільшого масового вимирання на Землі більше не є загадкою
Portaltele
2024-09-28T18:08:22Z