Амарант – безглютенова, ситна та легка каша, що містить повний амінокислотний профіль. При цьому в ній є незамінні вищі поліненасичені жирні кислоти ОМЕГА-3, ОМЕГА-6, ОМЕГА-9, насичені жирні кислоти (пальмітинова та стеаринова), а також вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С , D, Е, Р, РР, макро- та мікроелементи: кальцій, калій, залізо, натрій, магній, мідь, цинк, селен, марганець, фосфор.
Редакція FoodOboz ділиться корисною інформацією від фахівців, чим корисний амарант та як правильно готувати кашу з нього.
Користь амаранту
"Насіння амаранту має цілий комплекс корисних речовин, але по справжньому унікальним продуктом їх роблять неймовірно сильний антиоксидант сквален і вітамін Е в особливо активній токотрієнольній формі. Антиоксидантні властивості вітаміну Е в такій формі в 40-50 разів вище, ніж у звичайній пасивній токоферольній", – уточнюють фахівці.
Ще важливо знати, що регулярне вживання амаранту в їжу здатне значно зміцнити імунітет та знизити ризик виникнення нових захворювань. Припинити розвиток запальних процесів в організмі та знизити рівень поганого холестерину в крові.
Що роблять з амаранту
З насіння роблять борошно, яке можна використовувати для приготування будь-яких хлібобулочних виробів, а також його можна додавати в підливу до м'яса, грибів, салатів. А також вийде досить смачний гарячий напій із перемелених зерен конопель, амаранту, льону.
Як правильно готувати кашу з амаранту
Якщо варити сухий амарант, зелений смак буде більш відчутним. А щоб усунути трав'яну терпкість, насіння слід спочатку замочити на декілька годин, а краще на ніч. Вранці злийте воду, залийте чистою водою і варіть після закипання 15 хвилин, перемішуючи. Накрийте кришкою і варіть ще 15 хвилин, час від часу перемішуючи.
Для смаку можна додати ягоди, фрукти, мед, корицю.
Кашу з амаранту можна приготувати заздалегідь і зберігати в герметичному контейнері в холодильнику до 4 днів.
Чи можна дітям амарантову кашу
Педіатри стверджують, що вводити "золоте зерно" в раціон малюка потрібно після трьох років! А починаючи з 9 місяців можна додавати в смачний і корисний прикорм, наприклад, в йогурт, лише декілька зерен амаранту. Якщо ви хочете використовувати амарант у випічці для себе або дитини старшого віку, варто пам'ятати, що він ущільнює тісто.
Також на OBOZ.UA повідомлялося, чим корисна перловка, як її правильно готувати і з чим їсти, а кому краще від неї відмовитися.