MY.UAНовини
Стресові калорії: що їсти під час криз
Стресові калорії: що їсти під час криз

Стресові калорії: що їсти під час криз

Антикризовий та репутаційний радник Сергій Біденко розпитав Наталію Самойленко – лікаря-дієтолога, ендокринолога, засновницю клініки дієтології Самойленко та авторку книжок про здорове харчування: як правильною їжею допомогти собі пережити стрес, які топ-п’ять продуктів мають бути у меню бізнесмена та що їсти, коли на це «немає часу».

Сергій Біденко: Під час криз людина потребує сил та енергії боротися із стресом. Тому моє перше питання: як стрес впливає на харчову поведінку? Як відслідкувати, що з нею щось не так?

Наталія Самойленко: стресова реакція відбивається на різних рівнях здоров’я – фізичному, емоційному, енергетичному. Харчова поведінка теж змінюється під дією стресових гормонів. Ці зміни по-різному проявляються під час гострого і хронічного стресу. Наприклад, на початку повномасштабної війни всі ми знаходились під дією гострого стресу і багато хто скаржився на зменшення апетиту, багатьом людям взагалі не хотілося їсти.

Чому так відбувається? Задача гострого стресу мобілізувати ресурси організму, акумулювати енергію для того, щоб вирішити питання виживання на короткій відстані. Це відбувається під дією стресових гормонів. Вони стимулюють функції одних органів і систем, при цьому деякі інші стають менш важливими. Наприклад, імунітет, репродукція або травлення. А якщо подивись на природні приклади, то навряд чи ти помітиш дику тварину, яка тікає від хижака і жує траву, зриває на бігу листя або соковиті фрукти.

І в людей також під дією гострого стресу немає бажання їсти. Це нормально. Але ця реакція не триває роками і місяцями. Як наслідок гострої стресової реакції може настати адаптація до стресового чинника (найкращий розвиток подій) або виснаження (що є небажаною бо призводить до хвороб). Якщо стресовий чинник повторюється, то на зміну гострому стресу приходить хронічний. Це те, що відбувається з нами зараз.

А якщо один стрес накладається на інший? Негативні емоції, кризові ситуації, особисті події не припиняються, виснажуючи всі внутрішні ресурси? Система може не витримати і як наслідок, маємо збільшення випадків хвороб серцево-судинної, нервової, ендокринної систем. Ще й додайте стрес від неправильного і хаотичного харчування. Яке по суті замкне коло нездоров’я.

Як лікар, який щоденно стикається з різними медичними кейсами, можу впевнено сказати, що наше здоров'я – справа наших же рук. І якщо ми будемо відповідальними і свідомими, то нам стовідсотково вдасться зберегти і навіть примножити своє здоров’я.

З моїх особистих спостережень: мої мозок та тіло по-різному реагують на ситуації обстрілів. Мозок дає сигнал тілу про небезпеку. Відповідно, тіло швидко напружується, підвищується тиск, прискорюється дихання. А після сигналу відбою тривоги мозок швидше перемикається на продовження життя, ніж тіло. І, фактично, мозок «забуває» дати сигнал «відбій» тілу, яке продовжує знаходитися в стресовому стані через небезпеку. Як можна знову поєднати розум і тіло в такій ситуації?

Таким логічним поєднанням може стати фізичне навантаження. М’язова робота це те що потрібно, щоб приборкати стресові гормони. Виконуйте будь-які фізичні вправи, які приносять задоволення.

Як це працює: під дією стресу виробляються стресові гормони, які виконують головну реакцію – бий або біжи. І якщо нам необхідно втекти від нападника або бути сильними і добре битися, то нам потрібні м'язи, активізація серцево-судинної і дихальної систем. Все це і спрацює під дією кортизолу. 

Виходить, що задля того, щоб уникнути негативних наслідків і симптомів, які ти описував, потрібно після закінчення повітряної тривоги піти на прогулянку, потанцювати, або повідтискатися від підлоги, зробити інші фізичні вправи. 

Будь-яка фізична активність – це правильна комунікація зі стресом.

Це правильний шлях реалізації всіх тих змін, всіх реакцій, які відбуваються під дією стресових гормонів. А от «заїдати» стрес – це не зовсім фізіологічно.

Є прості правила, які допомагають уникати багатьох проблем:

  1. Правило1: ваш рівень фізичної активності повинен бути вищим при хронічному стресі, ніж в стані спокою.
  2. Правило2: у вас має бути вибудуваний режим активності, відпочинку та сну. Сон допомагає нам відновитися, знизити рівень кортизолу, підготуватися до нових викликів на наступний день.
  3. Правило3: треба взяти за правило харчуватися три рази на день, незалежно від того чи перебуваєте ви у стресі. Має бути сніданок, обід і вечеря, між якими приблизно 5-6 годин. Коли раціон хаотичний та включає нескінченні перекуси – це «удар нижче поясу» для обміну речовин і для гормонів, які його регулюють. 

Інколи шкоду від не зовсім здорових продуктів можна звести нанівець, якщо зберегти правильний режим харчування. 

Коли у вас немає сніданку і обіду, то рано чи пізно ви все одно захочете їсти і зазвичай це буде щось таке, що «під рукою». А якщо буде збалансований сніданок, обід та вечеря, то ви побачите, що вам не хочеться весь цей харчовий непотріб. Як результат – будете мати успіх в корекції стресу, покращенні самопочуття, правильній комунікації клітин з інсуліном.

Які топ-5 продуктів мають бути в меню керівника, топменеджера для того, аби бути ефективним у роботі та під час бізнес-криз?

Стрес потрібно вчитись правильно «заїдати», а точніше – «загризати». І робити це можна, обираючи ті продукти, які потребують тривалого жування. Уникайте того, що має калорії і швидко п’ється (наприклад, смузі). Причина: виключення з травлення процесу жування і відсутність навантаження жувальних м'язів. А це важливо – коли ми тривало жуємо, у нас знижується рівень кортизолу.

Приблизно за 20 хвилин жування кортизол знижується на 20-25 %.

Що можна обрати з продуктів, які потребують тривалого жування та одночасно несуть в собі користь по макро та мікронутрієнтах:

1. Квашена капуста. Дуже актуальна зараз страва. Я вважаю, що кожна українка і кожен українець повинні вміти готувати квашену капусту, бо це джерело клітковини, корисних бактерій. У квашеній капусті є вітамін С, і вітаміни групи В. Тому робіть її власними руками. Бажано менше додавати цукру і взагалі не додавати оцет.

По суті, це продукт з пребіотичними властивостями. А це означає, що при вживанні квашеної капусти у вас будуть рости корисні бактерії, які живуть в кишківнику. За ними потрібен правильний догляд, їх треба годувати, пестити.

2. Горіхи. Вони також потребують тривалого жування і є мають велику кількість корисних жирів.

Я дуже раджу волоський горіх, а також мигдаль і лісовий. Це ще й дуже смачно, тому горіхи – це продукти номер 2 в нашому рейтингу, які формують раціон бізнесмена.

3. Яйце. Ідеальний білок, який містить все, що нам необхідно для побудови, захисту і оновлення організму – імунітет, синтез гормонів і багато іншого.

Дуже часто ставлять питання щодо холестерину, який в ньому міститься і погано впливає на судини. Насправді яйця вже давно реабілітовані в цьому сенсі. Вони містять не лише холестерин, а й антихолестеринові речовини, корисні жири, багато вітамінів.

Суть яйця – дати життя, концентрація поживних речовин в жовтку є максимальною, тому яйця надзвичайно корисні. Їх зручно і швидко готувати, наприклад, на сніданок, а за тиждень можна дозволити собі 6 яєць. 

4. Вуглеводи. Ми знаємо, що прості вуглеводи шкодять, дають зайву вагу, підвищують рівень цукру. Але нагадаю, що є й інші вуглеводи, корисні, які дуже повільно всмоктуються, не так швидко піднімають рівень глюкози та інсуліну, надають нам енергію і ще й є джерелом клітковини, вітамінів, мікроелементів.

Взимку вуглеводами можуть бути, наприклад, коренеплоди. Я прихильниця буряку. Тим паче там є досить багато заліза, яке буде корисним для дівчат. Ну і український буряк, на мій погляд, найсмачніший. А для когось улюбленим коренеплодом може бути морква. Особливо, якщо її не варити, а в сирому вигляді “похрумтіти”. Сира морква може бути чудовим варіантом антистресового продукту і джерелом необхідних вуглеводів.

Крім того, до вуглеводів відносяться злакові продукти. Це гречка або цільнозернові хлібці. Якщо ви з’їли хлібець разом з яйцем, квашеною капустою, ще й полили все оливковою олією, то зробили все правильно.

5. Приємне й солодке. Всі люблять смаколики. І я прихильниця дієт без жорстких заборон. Краще надати перевагу цукрам природнього похоження. Наприклад, фрукти і сухофрукти (чорнослив, курага). Раджу звернути увагу на ківі, в ньому багато вітаміну С, клітковини, фолатів. Ківі знижує серцево-судинні ризики, які підвищує кортизол.

Яким має бути бізнес-ланч антикризового штабу, аби його учасники ефективно працювали з користю і для того, щоб у них був ресурс? 

Я пропоную цю задачу вирішувати, формуючи так звану «гарвардську тарілку», яка зараз є еталоном у світі дієтології. Вона вміщує в себе наступне:

– половина тарілки – овочі, які є актуальними за сезоном (наприклад, зелень чи квашена капуста, яку ми вже згадували, літом – огірки і помідори). В сирому вигляді, квашеному чи термічно обробленому. Приготовлені овочі також можуть бути на цій тарілці;

– другу половину тарілки ми розподіляємо навпіл: чверть – вуглеводи, а інша чверть – білок. Хорошим варіантом вуглеводів є печена картопля, батат, вінігрет. Або це може бути будь-яка цільна каша.

– в якості білка – риба, птиця, м'ясо, бобові – сочевиця, квасоля, маш, нут.

– обов'язковим інгредієнтом є корисні жири: оливкова олія, волоські і інші горіхи (якими можна зверху посипати овочі), авокадо, насіння (лляне, кунжутне). Жири дають відчуття тривалої ситості, не буде бажання чимось перекусити.

Такий ланч буде сприяти роботі головного мозку, тому ви будете ефективним і енергійним.

Якщо людину хейтять та «скасовують» – вона фактично опиняється в соціальній ізоляції та відчуває сильний психологічний тиск. Що робити з точки зору харчування в таких ситуаціях? Чи варто тим, хто знаходиться поруч, примушувати людину їсти правильно? 

Відповідь буде залежати від того, в якому психологічному стані знаходиться людина. Можливо, перша допомога буде взагалі не в площині їжі, а в роботі психологів або лікарів-психіатрів. Тому перш за все я б радила критично оцінити стан людини, яка поруч з вами. Можливо, їй потрібна допомога не ваша і не лікаря-дієтолога.

Другим етапом, якщо вже знято тривожні симптоми, але людина не хоче їсти, то варто дати їй спокій. Нічого страшного не буде, якщо вона деякі прийоми їжі пропустить. Але не слід заміняти їх тістечками, цукерками. Тому що це замкнене коло, як ми вже говорили. Це точно не зробить її щасливою, а навпаки це буде погіршувати її стан.

Якщо людина вже готова сприймати їжу, то це має бути таке харчування, яке збільшує її стресостійкість. Все те, про що ми вже раніше поговорили. Тобто це дотримання режиму в прийомах їжі, правильна структура тарілки.

І третє – це вживання достатньої кількості рідини. Брак води стає додатковим стресом, а всі наші органи і системи потребують щоденного пиття. Тому якщо людина не хоче в стресовому стані їсти, то можна їй дати спокій на день чи два. Нехай вона п'є воду, трав'яні чаї, які мають додаткову заспокійливу дію.

Якщо поруч є люди, які піклуються, люблять, дбають про харчування, то це створює підтримуюче середовище, яке має свій лікувальний вплив.

Що можна назвати найцікавішим продуктом цього року?

Для мене немає якогось одного продукту, який був би на весь рік актуальним. Я за різноманіття, за різні барви в тарілці.

У зимовий сезон як дієтолог, крім буряку, який дуже люблю, я рекомендую ще гарбуз. По-перше, він красивий, по-друге, корисний, а по-третє, гарбузове насіння є джерелом цинку. Там є багато хороших жирів для роботи головного мозку і здоров’я серцево-судинної системи. 

Мій висновок з почутого: важливе поєднання структурованості та творчості у харчуванні. З одного боку є структура: гарвардська тарілка, пропорції, а з іншого – варто ставитися до їжі творчо, з розумінням як її міксувати та балансувати.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
The Times узнал новые детали плана победы Зеленского: что хочет Украина взамен вступления в НАТО
Comments UA
2024-09-23T09:30:20Z
Таких санкций ждали давно: ЕС определил новый приоритет для удара по РФ
Comments UA
2024-09-18T14:19:47Z
В нескольких пунктах пересечения границы с Польшей, Румынией и Венгрией могут образоваться очереди: в чем причина
Апостроф
2024-09-22T21:24:40Z
Простые русские невиноваты: известный российский оппозиционер вновь обратился с призывом к Западу
Comments UA
2024-09-23T10:15:50Z
Бывший пресс-секретарь "Газпрома", воюющий за Украину, отправил послание Путину
Фокус
2024-09-23T10:15:20Z
Маразм зашкаливает. РФ определилась со странами ЕС, не угрожающими ее "традиционным ценностям"
Comments UA
2024-09-21T21:27:19Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Алиев - о Тимощуке: Российская продажная собака
Корреспондент
2024-09-23T09:40:54Z
Довбик: Мне нужно было адаптироваться к другой лиге и защитникам
Корреспондент
2024-09-23T08:57:52Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Усик - об ударе от Фьюри: Возле меня летали какие-то аисты
Корреспондент
2024-09-16T09:30:33Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Только люди с высоким IQ могут за 7 секунд заметить панду среди людей
Фокус
2024-09-23T09:45:54Z
Минимум продуктов: рецепт ленивых пирожков за 5 минут
Фокус
2024-09-23T09:36:49Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
Дочь актера Джейми Фокса вышла замуж
Комсомольская правда
2024-09-23T10:13:28Z
Звезды Друзей озабочены эмоциональным состоянием Леблана после смерти Перри
Корреспондент
2024-09-23T10:06:55Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
Звезда "Лиги смеха" Розовый высмеял окупантов, которые внесли его в российский аналог "Миротворца"
TSN
2024-09-13T09:39:17Z
Новое непо-поколение: 5 звездных детей, которых мы теперь будем видеть везде
Marie Claire
2024-09-18T13:31:39Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Названы органы, которые начинают стареть в молодом возрасте
Comments UA
2024-09-23T10:06:04Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Когда нужно обращаться к психотерапевту – специалист назвал основной фактор кризиса
Апостроф
2024-09-23T08:18:12Z
«Говорящая» кожа и зеркала с ИИ: как мы будем ухаживать за собой в 2030 году
Marie Claire
2024-09-23T07:33:56Z
Некоторые в опасности, другие — нет: стоит ли разрешать кошке спать с вами в постели
Фокус
2024-09-23T06:36:29Z
Плохие новости замедляют метаболизм и провоцируют набор веса, — нейробиолог
Фокус
2024-09-23T06:00:12Z
Быстро и полезно. Диетолог назвала 5 завтраков, которые можно приготовить за 10 минут
Фокус
2024-09-23T04:57:06Z
Демобилизация по состоянию здоровья: какие основания для увольнения и что делать в случае отказа
Комсомольская правда
2024-09-23T04:04:09Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
В Киеве задержана группа вымогателей
Корреспондент
2024-09-23T10:15:05Z
Корпус разорвало на клочки: появилось видео затонувшего батискафа "Титан"
Фокус
2024-09-23T10:09:26Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
Новый подозреваемый в деле об избиении ветерана в Смеле: подробности
Comments UA
2024-09-11T17:30:35Z
В Одессе задержан мужчина, убегавший от представителей ТЦК
Корреспондент
2024-09-11T14:55:29Z
Россия сняла моряков с авианосца "Адмирал Кузнецов" и отправила их на фронт, — Forbes
Фокус
2024-09-23T09:31:29Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
Одним ударом весь дивизион: разведчики показали, как уничтожили российский С-400
Фокус
2024-09-23T10:12:24Z
Два года без отца: Как семья героя борется за признание его подвига
Знай
2024-09-23T10:00:37Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Удар по Запорожью: повреждено 40 многоэтажек
Апостроф
2024-09-23T10:12:20Z
Ради платежек придется жертвовать желудком: денег на коммуналку понадобится еще больше
Знай
2024-09-23T10:12:01Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Кроссовер Nissan Leaf и дешевый Land Cruiser: какие внедорожники покажут в 2025 году
Фокус
2024-09-23T10:00:02Z
Вокруг покупки Управлением госохраны элитных авто произошел скандал
Апостроф
2024-09-23T09:15:55Z
ТОП 5 передовых технологий в электрическом Porsche Macan
ITC
2024-09-23T08:07:39Z
На ЗАЗе собрали кабриолет "Таврия": багажник только для плавок и полотенец
Знай
2024-09-23T06:51:51Z
Гость из 90-х: в Киеве засветился раритетный спорткар Porsche
Фокус
2024-09-23T06:42:00Z
США хотят запретить использование российского и китайского программного обеспечения в автомобилях — СМИ
ZN UA
2024-09-22T14:58:25Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украина стремительно нарастила экспорт сахара
Корреспондент
2024-09-23T10:09:31Z
Санкции заморозили строительство LNG-заводов российского Новатек
Корреспондент
2024-09-23T09:54:36Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Показали смартфон iQOO Z9 Turbo+ с ультратонкой батареей на 6400 мАч: когда выйдет
Фокус
2024-09-23T10:16:11Z
11 млн лет назад в Европе жили большие панды и они жевали вовсе не бамбук: каким был их рацион
Фокус
2024-09-23T10:15:52Z
Китай нашел нестыковки в первых образцах с обратной стороны Луны: что обнаружили
Фокус
2024-09-23T10:15:48Z
Слух: Intel отменила «рефреш» процессоров Arrow Lake-S для платформы LGA1851
Overclockers
2024-09-23T09:54:07Z
Китайцы показали первые кадры ААА-шутера The Defiant — его разработчики хотят конкурировать с Call of Duty и Battlefield
GameMag
2024-09-23T09:19:32Z
Изменения климата могут погубить инопланетян: что выяснили ученые
ZN UA
2024-09-23T09:13:54Z