MY.UAНовини
Енді Воргол: син бідних емігрантів із Лемківщини, який став найдорожчим художником ХХ століття
Енді Воргол: син бідних емігрантів із Лемківщини, який став найдорожчим художником ХХ століття

Енді Воргол: син бідних емігрантів із Лемківщини, який став найдорожчим художником ХХ століття

Значну частину свого стану король попарту – художник, фотограф, кінорежисер, скульптор та літератор Енді Воргол – заповів фонду свого імені, який мав підтримувати художників. Досі Фонд Енді Воргола допомагав лише американським художникам, але у 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, організація вперше за час свого існування вирішила взяти під своє крило художників з іншої країни – з України. Коли його співробітників запитали, чи вони знають, що в Україні вважають Воргола своїм, вони відповіли: "Знаємо".

"Танець святого Віта" як привід навчитися малювати

Енді Воргол народився 6 серпня 1928 року в Піттсбурзі (штат Пенсільванія), його батьки були родом із лемківського села Микова за сто кілометрів від Ужгорода на Закарпатті – тієї його частини, яка в наш час належить Словаччині. Батько майбутнього художника Андрій Варгола був будівельником, мати Юстина Завацька – вишивальницею. Побожні католики, вони щотижня відвідували церкву і дбайливо зберігали свої звичаї, традиції та культуру, проживаючи у східноєвропейському анклаві Піттсбурга.

У віці восьми років хлопчик, якого на честь батька назвали Андрієм, захворів на хорею, відому також як "Танець святого Віта" – небезпечну, а в деяких випадках і смертельну хворобу. Вісім довгих місяців він був прикутий до ліжка, і мати, яка була талановитою художницею, щоб чимось зайняти сина, дала йому перші уроки малювання, не знаючи, що цим визначає його подальшу долю. Крім малювання Андрій захоплювався фотографією. Коли хлопчик одужав, мати подарувала йому камеру, він фотографував усе, що його оточувало, а знімки проявляв у імпровізованій лабораторії, яку обладнав у підвалі будинку.

Заповіт батька

Окрім початкової школи Андрій відвідував безкоштовні уроки малювання в Інституті Карнегі, нині – Художній музей Карнегі у Піттсбурзі. 1942 року, коли йому було 14 років, помер батько – у нього були серйозні проблеми з печінкою. Андрій так сильно переживав, що не зміг піти на похорон, а під час поминок ховався під ліжком. За заповітом батька, який вірив у талант сина, всі його заощадження мали піти на навчання Андрія живопису. Того самого року Варгола вступив до середньої школи, а після закінчення – до Технологічного інституту, де вивчав графічний дизайн.

Поп-арт Воргола

У 1949 році, отримавши ступінь бакалавра витончених мистецтв, він виїжджає до Нью-Йорка, де, прибравши літеру "а" наприкінці прізвища і ставши Енді Ворголом, розпочав кар'єру художника. Він досить швидко отримав роботу в журналі Glamour і став одним із найуспішніших художників 50-х років ХХ століття. За свої роботи, виконані в незвичайному, химерному стилі з використанням унікальної техніки – клякс і штампів – Воргол часто отримував всілякі нагороди.

1961 року від чистого живопису Воргол перейшов до робіт у стилі попарт – писав картини, орієнтовані на комерційні товари масового виробництва. Так, 1962 року він виставив зображення банок, що стали культовими, з супом Кемпбелл. На інших, не менш популярних, картинах Воргола були зображені пляшки кока-коли, пилососи та гамбургери. Невеликі полотна із зображеними на них товарами повсякденного вжитку справили справжній фурор у світі мистецтва, що привернуло увагу і до самого художника, і до його попарту. Британський художник Річард Гамільтон так охарактеризував стиль, у якому працював художник: "Популярний, минущий, витратний матеріал, дешевий і масово вироблений, але при цьому молодий, дотепний, сексуальний, марний, гламурний та великий бізнес". Сам Воргол вважав: "Щойно ви "відчуєте" попмузику, ви ніколи більше не зможете бачити рекламну вивіску колишньої, а як тільки ви подумаєте про попмузику, Америка вже ніколи не буде для вас колишньою".

Портрети за сотні доларів

Художник писав портрети знаменитостей у яскравих та несподіваних кольорах, серед його моделей були Мерилін Монро (у травні 2022 року його продали на аукціоні Christie's за рекордні 195 мільйонів доларів), Елізабет Тейлор, Мік Джаггер і навіть Мао Цзедун. Коли його портрети стали популярними, Воргол почав отримувати сотні замовлень на зображення світських персон та знаменитостей. Його картину під назвою "Вісім Елвісів" було перепродано неодноразово, під час останньої угоди її оцінили у 100 мільйонів доларів.

"Найбільше люди хочуть бачити поряд із собою зірок"

1964 року Воргол відкрив власну художню студію – величезний, пофарбований у сріблястий колір склад, який він назвав "Фабрикою", яка дуже швидко стала одним із головних культурних центрів Нью-Йорка. Розкішні вечірки, які тут проводилися, відвідували багаті люди та зірки, до яких дуже тягнуло митця – спілкування зі знаменитостями було його слабкістю. Тим більше, що він насолоджувався і власною популярністю, ставши завсідником нью-йоркських нічних клубів, зокрема і культових "Студія 54" та "Макс Канзас-Сіті". Коментуючи свою пристрасть перебування в суспільстві багатих і знаменитих, Воргол сказав: "Найбільше на світі люди хочуть бачити поряд із собою зірок".

"Я щойно вбила Енді Воргола"

У 1968 році успішна кар'єра художника ледь не закінчилася трагічно – разом із його життям. 3 червня він пережив замах на своє життя: 32-річна актриса, письменниця-початківець і радикальна феміністка Валері Соланас, яка раніше знімалася в його фільмах, увійшла до "Фабрики" і просто з порога тричі вистрілила в нього. Потім вона вийшла на вулицю, підійшла до поліцейського і сказала: "Я щойно вбила Енді Воргола". Коли згодом слідчі питали Валері, навіщо вона це зробила, вона відповіла, що Воргол "надто сильно контролював" її життя, хоча насправді вона засмутилася через те, що він відмовився знімати фільм за її сценарієм.

Воргол був серйозно поранений у живіт, переніс кілька операцій і провів довгий час в одній із лікарень Нью-Йорка. Через отримані травми художник змушений був усе життя носити жорсткий хірургічний корсет.

Кіно, література, скульптура та телебачення

Фільми художника не назвеш традиційними – з відео-артом він експериментував так само сміливо, як із фарбами та пензлем. Всього за своє життя Воргол зняв понад 60 фільмів, найвідомішими з яких є стрічки "Сон", в якому поета Джона Джорна зображено сплячим протягом шести годин, і "Їж" – у ньому камера протягом 45 хвилин спостерігає за чоловіком, який жує гриб. Крім кінематографа Воргол спробував себе в літературі, написавши і опублікувавши такі книги, як "Філософія Енді Воргола (від "А" до "Б" і назад") та "Викриття". Воргол також займався скульптурою та фотографією, а у 80-ті роки перебрався на телебачення, де працював ведучим.

Таємниче особисте життя

Особисте життя Енді Воргола було оповите таємницею і було предметом численних суперечок. Широко поширена думка про те, що художник був геєм, а його творчість просякнута гомоеротичними образами та мотивами. Проте сам художник стверджував, що все життя залишався незайманим, сублімуючи сексуальні переживання у творчість.

Смерть та пам'ять

У другій половині життя Воргол, як і його батько, страждав на проблеми з печінкою. 20 лютого 1987 року його госпіталізували до однієї з лікарень Нью-Йорка, де провели операцію з видалення жовчного міхура. Вона пройшла успішно, і Ворголу, на думку лікарів, уже ставало краще, але 22 лютого його не стало. Один із найдивовижніших художників ХХ століття помер у віці 58 років. На прощання з ним, що відбулося в Соборі святого Патрика на Мангеттені, прийшли тисячі людей. В Ужгороді існує два пам'ятники Енді Ворголу (один з них – авторства скульптора Михайла Колодка та коваля Василя Криванича), а на місцевій Алеї слави його іменна зірка є центральною.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Армія РФ просунулася в районах 10 населених пунктів - DeepState
Хвиля
2024-05-20T06:37:29Z
РФ сконцентрувала третину боєздатної стратегічної авіації в "Оленьї": що задумав ворог
Фокус
2024-05-19T23:06:25Z
"Щуру звернуть голову": розкрито несподіваний сценарій ліквідації Путіна
GlavRed
2024-05-18T18:27:25Z
Хто буде керувати Іраном після загибелі Раїсі і які наслідки це матиме: прогноз
Обозреватель
2024-05-20T08:48:17Z
Великий пшик та реінкарнація "закону Савченко": ветеран оцінив спроби держави посилити ЗСУ
Telegraf
2024-05-20T13:36:52Z
Битва за харківську область не стане вирішальною у війні — генерал США
ZN UA
2024-05-20T13:34:40Z
Макрон запросив росіян на річницю висадки в Нормандії. Реакція Білого дому
ГЛАВКОМ NET
2024-05-18T10:25:29Z
Росія не хоче замороження війни: який насправді задум Кремля
24tv
2024-05-19T01:45:31Z
Народна депутатка Марія Мезенцева після таємного роману вийшла заміж
ГЛАВКОМ NET
2024-05-19T15:36:18Z
Стало відомо, чому вершкове масло у Європі можна купити вдвічі дешевше, ніж в Україні
AgroNews
2024-05-18T12:13:23Z
"ПриватБанк" дав пораду українцям: як зняти готівку та переказати гроші, якщо відключили світло
Политека
2024-05-19T15:04:55Z
Техніка BEDNAR від Тайтен Машинері Україна: оптимальне рішення сезону
AgroNews
2024-05-20T13:37:01Z
Травневі відключення світла: чому українці лишилися без електрики саме зараз
Обозреватель
2024-05-20T13:33:29Z
Курс валют на 21 травня: скільки коштуватимуть долар, євро і злотий
TSN
2024-05-20T13:33:04Z
В Україні цьогоріч 4 тисячі родин взяли кредити на житло за програмою «єОселя»
УкраинФорм
2024-05-20T13:27:00Z
ПФУ почав повертати кошти пенсіонерам, які недоотримали індексацію
24tv
2024-05-20T13:21:31Z
Австрія надасть ще €5 мільйонів на відновлення енергетичної інфраструктури України
УкраинФорм
2024-05-20T13:18:23Z
Мінстратегпром розширив можливості бронювання працівників оборонки
ГЛАВКОМ NET
2024-05-20T13:16:57Z
СБУ та ГУР атакували обʼєкт, який "перевершує Кримський міст": військове зведення від Світана
24tv
2024-05-17T17:03:50Z
ЗС РФ націлені на створення "сірої зони": які великі міста України під загрозою
Фокус
2024-05-19T19:57:38Z
У Харкові пролунали потужні вибухи
TSN
2024-05-19T09:03:38Z
Росіяни застосовують "кримську тактику" по Одесі: огляд фронту від Світана
24tv
2024-05-18T17:03:42Z
Здав ворогу місто: ексмер Куп'янська сісти у тюрми довічно
ГЛАВКОМ NET
2024-05-20T13:42:10Z
Бій йде ледь не за кожну вулицю: що зараз відбувається у Вовчанську
ГЛАВКОМ NET
2024-05-20T13:37:48Z
Подарована княгинею Ольгою та була частиною Чернігівщини: київська Дарниця на початку 1900-х. Фото
Обозреватель
2024-05-19T03:25:54Z
У Ленінградській області пролунав вибух - горить нафтобаза
УкраинФорм
2024-05-19T02:48:33Z
Росіяни обстріляли Вовчанську громаду: одна людина загинула і п'ятеро поранені
УкраинФорм
2024-05-18T16:43:13Z
Росіяни зібрали на Кольському півострові велику кількість боєздатних бомбардувальників
TSN
2024-05-19T21:18:41Z
Церковне свято 19 травня: що заборонено робити у другу неділю після Великодня
GlavRed
2024-05-18T08:27:00Z
Коли закінчиться війна: майор ЗСУ зробив прогноз - Україна перехопить ініціативу
GlavRed
2024-05-19T03:27:27Z
Не продати, не переписати, не вивезти: у новому законі про мобілізацію запровадили жорсткі обмеження для власників авто
Telegraf
2024-05-18T11:03:19Z
Сумщина отримала гуманітарну допомогу із Данії - медичні ліжка та ходунки, візки, обігрівачі
УкраинФорм
2024-05-20T13:39:35Z
На Хмельниччині судитимуть клірика УПЦ МП, який виправдовував агресію Росії
УкраинФорм
2024-05-20T13:37:31Z
Популярна помилка: Авраменко розкрив слово, яке багато українців говорять суржиком
Telegraf
2024-05-19T13:15:19Z
Україною шириться повітряна тривога: ворог запустив "Шахеди" одночасно з двох напрямків
Обозреватель
2024-05-19T00:57:42Z
Визначено уповноважених і місця для вручення повісток
1News
2024-05-20T13:42:12Z
Гелікоптер із президентом Ірану на борту зазнав аварії, тривають пошуки – ЗМІ
ZN UA
2024-05-19T21:33:32Z
В Україні затримали американського добровольця, якого у США підозрюють у подвійному вбивстві
24tv
2024-05-18T06:22:07Z
У Росії горять нафтобази та НПЗ після атаки дронів
TSN
2024-05-19T02:33:12Z
26 тис. росіян залишилися без світла: у Новоросійську горить підстанція
ГЛАВКОМ NET
2024-05-18T11:28:30Z
У Тисі біля кордону з Румунією виявили тіло ще одного потопельника - прикордонники
УкраинФорм
2024-05-20T12:48:28Z
Відомий російський авіаконструктор розбився на саморобному літаку
1News
2024-05-20T12:48:19Z
У Львові горів житловий будинок
Варта1
2024-05-20T13:34:47Z
САП завершила слідство у справі про заволодіння аеропортом «Одеса» й оголосила нову підозру
УкраинФорм
2024-05-20T13:01:57Z
Шахрай ошукав мешканку Скалатської громади на Тернопільщині на ₴74 000
Украина Криминальная
2024-05-20T12:57:10Z
Усик потрапив у лікарню після перемоги над Ф'юрі: що сталось із абсолютним чемпіоном
24tv
2024-05-19T01:18:21Z
Катерина Усик — жінка, без якої Олександр Усик не може ні дихати, ні перемагати
Фокус
2024-05-19T06:12:30Z
Дідик: Рух має показати все, на що здатний
Football.ua
2024-05-19T05:43:41Z
Син Ф'юрі сфотографувався із Усиком перед битвою за абсолют: несподіване фото
24tv
2024-05-18T18:21:27Z
Ядов та Голобородько залишилися без нагород на ЧС-2024 з дзюдо
УкраинФорм
2024-05-20T12:31:38Z
Де Дзербі може очолити Ювентус
Football.ua
2024-05-20T12:16:59Z
Позбавлення Усика звання абсолютного чемпіона світу привело розлютило Белью
Обозреватель
2024-05-20T13:16:28Z
Страсбург: Світоліна розпочала захист титулу перемогою над француженкою Паррі
УкраинФорм
2024-05-20T12:48:37Z
Вакулко – про 1:3 з Динамо: Результат не по грі
Football.ua
2024-05-20T12:40:04Z
Розкрито цікаві подробиці нового кросовера Mazda CX-5 2026
Фокус
2024-05-20T13:36:39Z
Чому з кондиціонера дме гаряче повітря: причини несправності і способи її виправлення
Telegraf
2024-05-20T13:18:54Z
Недорогий Opel із нульовою витратою палива з'явився на українському ринку. Фото
Обозреватель
2024-05-20T12:58:44Z
В Україні розпочинаються продажі електричного мінівена Opel Combo Electric: названо ціни та характеристики
AutoGeek
2024-05-20T12:46:33Z
Мільйонер розбив свій суперкар вартістю $380 тисяч, щоб покарати злодія
Фокус
2024-05-20T12:36:56Z
Знадобляться кожному водію: топ-5 крутих речей з Aliexpress
Telegraf
2024-05-20T12:33:58Z
Як працює салонний фільтр в електромобілях та чому його важливо міняти вчасно: ключові поради
AutoGeek
2024-05-20T12:33:37Z
Електричний пікап Toyota Hilux запускають у виробництво
AutoGeek
2024-05-20T11:45:32Z
В Україні стрімко зріс попит на автівки з бензиновими двигунами: топ-10 популярний марок
Обозреватель
2024-05-20T11:31:33Z
Чи зможете знайти людину на цій оптичній ілюзії
TSN
2024-05-19T12:03:46Z
Населених планет набагато більше, ніж вважалося раніше: нове дослідження вчених
TSN
2024-05-19T12:03:59Z
Ядерна зброя РФ у космосі — вчені попередили про апокаліпсис у разі вибуху
InternetUA
2024-05-18T08:28:10Z
Президент «Київстар»: Внаслідок кібератаки наприкінці 2023 року росіяни знищили 70% віртуальної інфраструктури компанії
Детектор М
2024-05-20T13:37:41Z
Секретный полимер защищает от осколков и пуль: в РФ разработали новую униформу, — ISW
Фокус
2024-05-20T13:06:52Z
Що означає, якщо потік кондиціонер: як не зіпсувати незамінний у спеку агрегат
GlavRed
2024-05-20T13:36:36Z
QR-код замість військового квитка. Нардеп анонсував оновлення в застосунку «Резерв+»
ГЛАВКОМ NET
2024-05-20T13:34:49Z
Миттєва зарядка: вчені зробили крок до розробки квантової батареї
ZN UA
2024-05-20T13:19:33Z
Апарат NASA знайшов на Марсі зонд InSight
Portaltele
2024-05-20T13:16:04Z
Як правильно – "згУщене" чи "згущЕне молоко": якої поширеної помилки треба уникати
GlavRed
2024-05-19T13:27:56Z
Що робити на городі від 20 до 26 травня за місячним календарем
TSN
2024-05-20T13:33:57Z
Як позбутися мошок у шафі з крупами: що треба покласти поруч
Telegraf
2024-05-20T13:33:08Z
Як підібрати одяг під колір очей: поради для жінок
Фокус
2024-05-20T13:21:54Z
Три знаки Зодіаку отримають цікаві можливості вже у травні
Telegraf
2024-05-20T13:09:50Z
Запечена риба зі спаржею: рецепт смачної страви до вечері
Фокус
2024-05-20T13:06:57Z
Серфінг посеред пустелі: Саудівська Аравія збудує гігантський аквапарк в одному з найсухіших місць
InternetUA
2024-05-20T12:49:14Z
Тарталетки з печінкою тріски: цікава страва на святковий стіл і на перекус
Telegraf
2024-05-20T12:45:05Z
Голова запаморочиться від задоволення: рецепт млинців з полуницею та вершками
Telegraf
2024-05-20T12:39:19Z
37-річна Ірина Сопонару вперше вийшла заміж і показала фото зі свого весілля
TSN
2024-05-20T13:42:43Z
З високим рейтингом: 3 найкращі мінісеріали про кохання та стосунки
24tv
2024-05-20T13:33:47Z
Ольга Сумська показала, як з чоловіком засмагає та відпочиває в Одесі: "Насолода"
TSN
2024-05-20T13:33:17Z
Додому не поспішає: Потап зізнався, де зараз перебуває
GlavRed
2024-05-20T13:27:04Z
"Відвідує мене": Кортні Кокс "розмовляє" з покійним Меттью Перрі
Фокус
2024-05-20T13:21:12Z
Найгарячіші тренди літнього взуття: топ 6 пар для жінок
Фокус
2024-05-20T13:06:20Z
Ольга Фреймут припинила приховування обличчя 6-річної доньки і здивувала їхньою схожістю
TSN
2024-05-20T13:04:42Z
Чоловік Скарлетт Йоганссон пожартував про тіло акторки
Фокус
2024-05-20T12:57:58Z
Команда Skeiron створила цифрову модель Луцького замку
Детектор М
2024-05-20T12:46:41Z
5 простих порад, які допоможуть позбутися небажаного жиру на животі
Обозреватель
2024-05-20T13:37:40Z
Аптечні “власні торговельні марки” ліків не гарантують безпеки споживачів, – експерти
TSN
2024-05-20T12:51:50Z
Neuralink шукає добровольця для другого мозкового імплантату після проблем з першим пацієнтом
24tv
2024-05-20T12:15:03Z
5 простих рекомендацій, що збережуть здоров’я печінки
Обозреватель
2024-05-20T12:04:38Z
Як схуднути за допомогю звичайних прогулянок: корисні поради
Обозреватель
2024-05-20T11:34:44Z
За епідсезон на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіли понад 4,5 мільйона українців
УкраинФорм
2024-05-20T11:34:30Z
Львівські лікарі отримали престижну медичну премію у Швейцарії
УкраинФорм
2024-05-20T11:22:44Z
Знайти та знешкодити: 5 причин, чому ваші ноги погано пахнуть, і що з цим робити
Фокус
2024-05-20T11:15:38Z
Небезпечні продукти. Дієтологи назвали 3 найшкідливіших десерта для серця і судин
Фокус
2024-05-20T10:36:56Z