Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України три нові позиції. Наказ про це підписав в. о. міністра Ростислав Карандєєв.
– Тепер громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини, – ідеться в повідомленні.
Три позиції
Як повідомляється на сайті відомства, йдеться про:
- традиції приготування та споживання каші Зозулі на Вінниччині;
- традицію приготування затирки в селі Крива Лука Донецької області;
- кавову традицію кримських татар.
Кримськотатарська кава
Справжню кримськотатарську каву мелють вручну в мідних млинах до однорідної дрібної пудри. Заварюють на повільному вогні в мідній джезві. Подається в маленьких чашечках із колотими невеликими квадратиками домашнього цукру.
Каша Зозуля
Кашу Кукушка на Поділлі готують понад 100 років. Вона пшоняна, з додаванням молока, масла, цукру та маку. Особливо смачна, коли готується в печі.
Затирка
Затирка здавна готується в усіх родинах мешканців села Крива Лука на Донеччині.
Процес приготування страви тривалий. Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього просіюють борошно, у яке по одному вбивають яйця, додають сіль і перемішують. Для консистенції можна додати трохи молока чи води.
Коли тісто можна “катати”, його починають затирати приблизно півгодини до того моменту, поки горошини з борошна не будуть однакової форми та розміру.
Потім заготовку розділяють на дві частини: одну сушать на печі або в теплому і сухому місці для подальшого споживання, а другу варять. Страву вживають як у будні, так і на свята.