MY.UAНовини
Велика депресія індустрії відеоігор. Чому студії масово звільняють працівників
Велика депресія індустрії відеоігор. Чому студії масово звільняють працівників

Велика депресія індустрії відеоігор. Чому студії масово звільняють працівників

Минулого року у сфері інтерактивних розваг почалась одна з наймасштабніших хвиль звільнень за останній час. Практично кожного тижня з’являлися новини про значне скорочення колективу в тій чи іншій відеоігровій компанії.  

Це притому, що фінансові звіти за 2023-й не показали якогось драматичного падіння доходів у цій галузі. Однак звільнення тривають – тільки на початку 2024-го було зафіксовано понад 6000 випадків. Liga.Tech розбиралась в тому, чому компанії вдались до такої політики та її потенційних наслідках для галузі. 

Робочий процес

Після завершення угоди про поглинання корпорація Microsoft оголосила, що звільнить 1900 співробітників видавництва Activision Blizzard та підрозділу XBOX. Шведський холдинг Embracer Group попрощався з щонайменше 900 працівниками. Команда авторів Fortnite з Epic Games зменшилася на 830 осіб. Видавець Electronic Arts скоротив 6% свого колективу – приблизно 780 працівників. До аналогічних кроків вдалось керівництво Ubisoft, Naughty Dog, Unity та Sega – і це все лише мала частина компаній, охоплених хвилею скорочень. 

Проте варто відзначити, що в деяких випадках мали місце об’єктивні суто внутрішні причини. Так, Activision Blizzard стала частиною Microsoft і вже не потребує власних підрозділів PR, HR, маркетингу і бухгалтерії. Це досить поширена практика, коли після злиття компаній "під ніж" потрапляють відділи, які дублюють один одного. Також, найімовірніше, значна частина звільнень охопила безпосередньо видавничий відділ: Microsoft вже має свій, а до цього придбала Bethesda Softworks, тож відповідних спеціалістів їй вистачає. 

Що стосується Embracer Group (EG), то вона постраждала від власної бізнес-стратегії. Раніше компанія активно скуповувала студії та ігрові франшизи, переважно старі. Найбільш гучними їх придбаннями стали права на "Володаря перснів", відеоігрову серію Metro 2033 та культову Tomb Raider. Проблема полягала в тім, що кошти на це розширення EG отримувала завдяки зовнішнім інвестиціям. Тож коли минулого року зірвалась угода про залучення $2 млрд, компанії довелось корегувати свої плани та провадити реструктуризацію. 

Карантинна бульбашка 

Ігрова індустрія стала жертвою того, що фінансисти називають "перегрівом економіки". Каталізатором цього стала пандемія COVID-19: в умовах глобального карантину люди почали проводити кратно більше часу за відеоіграми. Цікаво, що позитивна динаміка спостерігалась не лише в сегменті ПК і консолей, а й навіть на мобільних платформах. На коні опинився жанр онлайн-ігор, адже він допомагав залишатись на зв’язку з друзями та просто забезпечувати спілкування в умовах вимушеної самоізоляції. Показова історія з соціальною грою про дедукцію та пошук зрадника Among Us: перші два роки після релізу вона була маловідомою широкому загалу, зате 2020-го стала одним з головних бестселерів. 

Підвищення доходів відеоігрових студій разом зі стагнацією інших секторів бізнесу викликало жвавий інтерес зовнішніх інвесторів. На фоні потужного потоку вливань видавці почали давати "зелене світло" дедалі амбітнішим і масштабнішим проєктам. Зрозуміло, що подібний стан речей не міг тривати вічно, і вже з першими послабленнями карантинних обмежень зростання доходів сектора відеоігор почало закономірно сповільнюватись – люди почали витрачати більше коштів на інші види розваг. 

Не дивно, що у світлі цих подій видавці почали коригувати свою стратегію та згортати проєкти, в успіху яких вони не впевнені. Найбільш показова історія з extraction-шутером Hyenas: проєкт був з помпою представлений у червні 2022 року, а його розробником виступала студія Creative Assembly (серія Total War і Alien: Isolation). Гра робила ставку на барвистий візуальний стиль та перестрілки в умовах зниженої гравітації. У вересні минулого року було оголошено про скасування гри. За словами інсайдерів, її спочатку задумували як преміальну гру з фіксованим цінником, потім free-to-play з мікротранзакціями. Зрештою Sega дійшла висновку, що ринок багатокористувацьких шутерів перенасичений і "Гієнам" немає що ловити на ньому. 

До речі, це загалом типова для сучасної ігрової індустрії проблема. Навіть гіганти воліють не розробляти якісь тривалі стратегії, а просто намагаються заскочити в потяг ажіотажу довкола якогось жанру чи концепції. Так після успіху Dota 2 і League of Legends усі активно випускали МОВА-ігри. В кращому разі вони зібрали невелику аудиторію, проте більшість просто закрилась. Тому жанр і залишився полем протистояння всього двох головних хітів. Після шаленої популярності PUBG і Fortnite був запущений конвеєр королівських битв, проте закріпитись на ринку змогли лише Apex Legends і Call of Duty Warzone.

Нарешті після Destiny 2 ігрові компанії "захворіли" залученням у свій портфель принаймні декількох тайтлів, що використовують "модель гра як послуга". Це призвело до появи лавини однотипних стрілялок і екшенів про збір луту з максимально спрощеним геймплеєм і невиправдано великою кількістю мікротранзакцій. Цікаво, що тут попри величезну кількість провалів, відеоігрові гіганти продовжують свої спроби робити ігрові сервіси.

Інколи складається враження, що боси великих видавництв взагалі не турбуються про дослідження попиту аудиторії чи стану ринку, а просто відкривають зранку стрічку новин і дають настанову робити те, що в цей час має найбільший попит. Чи у разі успіху якоїсь своєї гри, просто дають наказ зайнятися масштабуванням. Особливо це помітно на прикладі Ubisoft, в планах якої зробити за найуспішнішою своєю франшизою – Assassin’s Creed – понад 10 різних проєктів. І у разі провалу плану починається "оптимізація", яка і передбачає звільнення співробітників. 

Фінансова криза і великі сподівання на ШІ

Під час пандемії уряди багатьох країн виділяли дотації на підтримку бізнесів, що опинились в скруті, та соціальні виплати для громадян. Деякі через це навіть вдавались до "запуску друкарських станків", що після зняття обмежень лише погіршило ситуацію з інфляцією. Іншим чинником стало вторгнення РФ в Україну, яке негативно вплинуло на глобальну економіку. Після початку операції військ Ізраїлю в Секторі Гази, зросли побоювання щодо нової великої війни на Близькому Сході, яка неминуче призведе до нестабільності на ринку нафти. Деякі розвинені країни досі не можуть вгамувати інфляцію та повернутись до сталого зростання економіки. Словом, часи зараз непевні, тому й у відеоігровій індустрії вирішили максимально скоротити свої видатки. 

Іншим вагомим фактором став бурхливий розвиток нейромереж. Ще до кінця не зрозуміло, як саме ШІ вплине на процес розробки відеоігор: він може як позбавити працівників рутинних однотипних завдань, так і забрати роботу в цілих відділів. Очевидно, що у топменеджменті компаній роблять ставку саме на другий варіант і задумали завчасно зменшити штати працівників. Так у квітні минулого року з’явилися новини про скарги китайських ілюстраторів, що генератори зображень залишили їх без роботи. Втім, враховуючи однотипність артдизайну китайських ММО гравці навряд чи помітять відмінність. До речі, Ubisoft теж спробувала скористатись послугами нейромереж, за що отримала гнилі томати від спільноти. 

Нарешті деякі оглядачі вважають, що мав місце банальний ефект снігової кулі. Мовляв, деякі компанії давно планували провести скорочення персоналу, проте не мали якоїсь підстави. Зараз же вони можуть пояснити своїм працівникам, що це не їхнє рішення, а загальна ситуація для індустрії. Звідки таке бажання? Років 10 тому середня річна зарплата розробника комп’ютерних ігор складала $84 000. Себто, звільнення дюжини людей дозволяє зекономити майже мільйон доларів. Така економія може бути дуже доречною напередодні великої зустрічі з акціонерами.

Замкнене коло

На думку автора книги "Кров, піт і пікселі" Джейсона Шреєра, в основі масових скорочень лежить сам підхід до організації праці в ігрових студіях. Колективи в них рідко є сталими: коли гра є на стадії пропрацювання концепту і прототипу, над нею працює невелика кількість людей. Потім після запуску повноцінного виробництва персонал в декілька разів збільшується. 

Видавці майже панічно бояться прострочити анонсовану дату релізу гри, адже біржа одразу відреагує на це падінням вартості їх цінних паперів, а це вже не сподобається акціонерам. З метою встигнути до дедлайну компанії масово наймають нових співробітників, а майже одразу після релізу з метою економії їх звільняють. Якщо розробка гри гальмує і видавець вирішує переглянути її концепцію, то штат звільняють, а всі три вищенаведені етапи повторюються. Часом це призводить до іронічних ситуацій, коли одного розробника можуть декілька разів за рік звільнити і поновити в одній і тій самій студії. 

Багатьох розробників дуже ображає, що процес звільнення абсолютно не залежить від їх кваліфікації чи ефективності. Списки звільнених формуються ледь не методом жереба у кабінеті HR. Багатьом співрозмовникам Шреєра доводилось одразу після завершення проєкту вимушено змінювати місце роботи та переїжджати до іншого міста. Багатьох втомлює такий темп роботи, і вони йдуть в інші сектори ІТ-галузі чи повністю змінюють вид діяльності. Цікаво, що вперше ці тези Шреєр опублікував у статті майже десятирічної давності, коли теж відбувалась схожа за обсягами хвиля звільнень.

Зрештою від такого підходу страждають і геймери: хаотична розробка призводить до поганого технічного стану і відсутності раніше заявлених ігрових елементів. Багато розробників також переходять в інді-сегмент, але там вистачає власних проблем на кшталт проблем з залученням фінансування. Дуже ймовірно, що нинішня хвиля скорочень призведе до хоч і незначного, але зменшення кількості нових релізів. А розробників підштовхне до активнішої організації власних профспілок. 

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Таких санкций ждали давно: ЕС определил новый приоритет для удара по РФ
Comments UA
2024-09-18T14:19:47Z
В нескольких пунктах пересечения границы с Польшей, Румынией и Венгрией могут образоваться очереди: в чем причина
Апостроф
2024-09-22T21:24:40Z
Маразм зашкаливает. РФ определилась со странами ЕС, не угрожающими ее "традиционным ценностям"
Comments UA
2024-09-21T21:27:19Z
На местных выборах в Бранденбурге партия Шольца впереди, но есть тревожный нюанс
Comments UA
2024-09-23T05:12:54Z
Зеленский: Трамп в действительности не знает, как остановить войну
Корреспондент
2024-09-23T05:09:08Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
"Барселона" разгромила "Вильярреал", одержав шестую победу подряд на старте Примеры
TSN
2024-09-22T21:24:14Z
Довбик забил во втором подряд матче за "Рому"
ZN UA
2024-09-22T19:40:33Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Свитолина досрочно завершила теннисный сезон
ZN UA
2024-09-11T16:27:06Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
Новый трейлер комедии «Кодовое имя "Красный"»
Кино-Театр
2024-09-23T05:03:07Z
Сын Майкла Дугласа поделился впечатлениями об Украине: "Это было приключением всей жизни"
ZN UA
2024-09-23T00:10:39Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
Прямые брови возвращаются в моду и подходят практически всем: в чем секрет
Обозреватель
2024-09-16T16:08:08Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Украинская Венеция и поселение казаков: чем удивляет город Вилково
Comments UA
2024-09-22T21:45:07Z
Украинское блюдо на новый лад: рецепт вареников с тыквой
Фокус
2024-09-22T18:27:45Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Быстро и полезно. Диетолог назвала 5 завтраков, которые можно приготовить за 10 минут
Фокус
2024-09-23T04:57:06Z
Демобилизация по состоянию здоровья: какие основания для увольнения и что делать в случае отказа
Комсомольская правда
2024-09-23T04:04:09Z
Важно знать: как уберечься от бешенства
ZN UA
2024-09-23T01:04:39Z
Длительная эрекция и здоровое сердце: почему мужчинам полезно мастурбировать
Comments UA
2024-09-22T20:45:04Z
Китайские ученые нашли объяснение, почему женщины чаще болеют старческим слабоумием, чем мужчины
Comments UA
2024-09-22T20:36:23Z
Кортизоловый живот: почему появляется, чем опасен и как от него избавиться
UAToday
2024-09-22T20:24:15Z
Дело не в плохой гигиене: о каких проблемах со здоровьем говорит неприятный запах изо рта
Фокус
2024-09-22T19:06:57Z
Опасный отдых: ветеринар рассказала, почему не стоит спать в кровати вместе с кошками
Фокус
2024-09-22T18:36:57Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
Выехал на встречную полосу: на Киевщине произошла смертельная авария
Корреспондент
2024-09-22T23:54:42Z
В Запорожье выросло число пострадавших
Корреспондент
2024-09-22T23:30:44Z
Новый подозреваемый в деле об избиении ветерана в Смеле: подробности
Comments UA
2024-09-11T17:30:35Z
В Одессе задержан мужчина, убегавший от представителей ТЦК
Корреспондент
2024-09-11T14:55:29Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
В США уже знают, как уничтожение складов вблизи Торопца повлияет на армию РФ
Comments UA
2024-09-23T04:57:35Z
Минус штабы и склады БК: Силы обороны за 2 недели уничтожили 15 важных объектов ВС РФ
Фокус
2024-09-23T04:42:15Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Немецкие истребители сопровождали российские самолеты возле Латвии
Европейская правда
2024-09-13T19:37:07Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
У оккупантов снова есть продвижение на Донеччине: ISW представил детальную карту
Comments UA
2024-09-23T04:45:23Z
Гороскоп на неделю 23-29 сентября для всех знаков Зодиака: развитие Козерогов, зависимость Дев и растерянность Раков
Знай
2024-09-23T03:36:22Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
США хотят запретить использование российского и китайского программного обеспечения в автомобилях — СМИ
ZN UA
2024-09-22T14:58:25Z
Жажда к скорости с первых дней жизни: Lamborghini презентовала детскую коляску
Знай
2024-09-22T09:51:46Z
Новый спорткар BMW за 100 000 евро использовали для перевозки картофеля
Фокус
2024-09-22T08:51:59Z
Украинцы за восемь месяцев ввезли в страну почти триста тысяч автомобилей
ZN UA
2024-09-21T18:33:40Z
Юные жеребцы и мощные авто - слабости Мадонны: роскошный Jaguar поп-дивы выставлен на продажу
Знай
2024-09-21T15:51:03Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
ПФУ объяснил, как можно увеличить размер пенсии: под силу каждому
Знай
2024-09-23T05:06:05Z
Блюда из курятины – уже не бюджетный ужин: какие виды мяса ударят по кошельку
Знай
2024-09-23T03:06:15Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Максимальный копиум: Создатель мема This is Fine анонсировал игру
GameMag
2024-09-23T04:36:56Z
Журналисты трех СМИ опровергли заявления про 400 млн долларов, потраченных на Concord
GameMag
2024-09-23T04:06:13Z
Популярную секс-игрушку отзывают с рынка: чем может быть опасна
Comments UA
2024-09-22T20:00:06Z
Выходцы из Sony против дочки миллиардера: Что произошло в Annapurna Interactive
GameMag
2024-09-22T19:46:13Z
Рванула сразу после старта: появились новые фото с места взрыва ракеты "Сармат"
Фокус
2024-09-22T19:42:40Z
To the Moon выходит на консолях 8 октября — ПК-версия получила дополнительный эпизод
GameMag
2024-09-22T19:21:03Z