MY.UAНовини
Вічний революціонер. Чому Степан Хмара виступав проти режиму та президентів
Вічний революціонер. Чому Степан Хмара виступав проти режиму та президентів

Вічний революціонер. Чому Степан Хмара виступав проти режиму та президентів

Єдиний більш-менш схвальний відгук Степана Ільковича отримав лише один глава держави

У четвер, 29 лютого, виповнилося дев’ять днів після смерті Героя України Степана Хмари, який за часів Радянського Союзу боровся з режимом і провів кілька років у таборах, а в роки незалежності — продовжив відстоювати українську ідею. Його гострі висловлювання в бік політиків та непримирима позиція щодо ворогів держави — вже частина історії. "Телеграф" зібрав цікаві факти з життя видатного українця.

Друкарська машинка з Москви та псевдонім

Переконання Степана Хмари і його нелюбов до тоталітарної системи сформували час і місцевість, в якій він народився. Він застав прихід радянської влади на Західну Україну ніби з визвольними ідеями, а по факту — з терором. У свідомості майбутнього правозахисника і політика закарбувалась картина, як під школою енкавеесники добивали членів підпілля.

"У нас владу совєцьку ніхто не сприймав. Всі чудово розуміли, що це чужа влада, вороги, загарбники. "Прийшла совєцька влада – нема на то ради". Вірусом радянським люди не були заражені", — згадував про цей період Степан Ількович у спецпроєкті "Дисиденти".

Згодом під час навчання у медичному університеті молодий Хмара збирав дані про репресії, переслідування української інтелігенції та поширював цю інформацію. Крім того, знайомив українців із забороненою літературою. Йому належить переклад праці правозахисника й академіка Андрія Сахарова "Роздуми про мир, інтелектуальну свободу і прогрес". Свій шлях до самвидаву сам Степан Ількович в одному з інтерв'ю пояснив тим, що групи, які цим займалися в той період, не просували ідею державності та самостійності України, а зосереджувались на боротьбі за права людини.

Архівним фото Степана Хмари у 21-річному віці поділилась у соцмережах його дружина Роксолана.

"Це було добре, але цього було мало і недостатньо. І треба було, щоб хтось ніс ту естафету державництва… Бо які можуть бути гарантовані права людини, якщо не припускаються права нації?! А право нації — творити свою державу національну. Я власне з таких міркувань підключився [до самвидаву] на переломі 70-х років силою обставин, і писав статті політичного характеру. А потім коли було потрібно відновити видання "Українського вісника" (після ув'язнення його редактора В’ячеслава Чорновола. — Ред.), долучився до цієї роботи. Я вважав, що це було потрібно робити з двох причин. По-перше, висвітлити репресії КДБ того часу, особливо 1971-1972 років, коли почався тотальний терор в Україні. Друге завдання — показати, що ніякі репресії не можуть зламати опір", — зазначав Хмара.

Крім питань, пов'язаних із видавництвом, Степан Ількович на основі історичних фактів і демографічних даних підготував грунтовне дослідження "Етноцид українців в СССР".

"Ця книга, видана 1976 року на Заході українською та англійською, свого часу стала інформаційною "бомбою" з-за залізної завіси. На відміну від правозахисних і загальнодемократичних текстів дисидентів автор розглядав СССР як окупаційну владу над українцями, а режим як колоніальний і етноцид",пояснював її цінність журналіст Вахтанг Кіпіані.

Книга Хмари про етноцид українців стала інформаційною "бомбою", що розкривала злочини радянщини.

Щоб якомога довше робити свою справу, Хмара писав під псевдонімом Максим Сагайдак. А щоб заплутати сліди комітетчиків, використовував для розповсюдження самвидаву обладнання, придбане аж в Москві.

"В Україні всі друкарські машинки, які були в продажу, реєструвались КДБ. Вони з кожної "знімали" шрифт і потім відслідковували, хто купив. Так само і в комісійних магазинах. Я про це знав і знав, що в Москві така реєстрація не проводиться. Тому послав людину, щоб вона купила там за мої гроші друкарську машинку та фотоапарат з дзеркальним об'єктивом, щоб розмножувати фотокопії. Це дорогий і громіздкий засіб, але інших не було", пояснював в згаданому інтерв'ю Хмара.

Попри всі заходи безпеки, КДБ таки вийшов на слід Степана Ільковича й арештував у березні 1980-го. При обшуку вдома у нього нічого не знайшли і три дні протримали в ізоляторі, а потім пред'явили машинописний варіант "Українського вісника" та учнівський зошит зі свідченнями одного зі знайомих. "Добре, що він не все знав, і ні на кого іншого, хто мені допомагав, не вийшли", — наголошував Хмара і і пояснював вчинок людини, яка його фактично "здала", страхом.

Катування голодом, холодом і самотністю

Слідство і суд над Хмарою були швидкими — вже за пів року його визнали винним за двома статтями — "антирадянська агітація і пропаганда" та "приватне підприємництво" (ч. 1 ст. 62 та ст. 150 КК УРСР). Покаранням стало сім років таборів суворого режиму та п’ять років заслання з конфіскацією майна.

"Яка була тактика КДБ? Обов'язково тим, кого садили за 62-ю статтею, знаходили ще одну — чисто кримінальну. Чому вони це робили? Думаю, з двох причин. По-перше, ця стаття абсолютно не відповідала чинній Конституції й вони перестраховувалось. І потім щоб кинути тінь на нашого брата. От бачите, той продавав… підсунули наркотики, іншому 10 доларів, ніби він торгував валютою, в Олекси Тихого знайшли обріз на Донбасі, де він жив. Мені приписали підприємницьку діяльність, бо я працював стоматологом і ніби це логічно сприймалось", пояснював Степан Ількович в розмові з журналісткою Тетяною Даниленко.

Відсидів весь термін Хмара на Уралі — в концтаборах суворого режиму ВС-389/35 (ст. Всехсвятська) та №36 (с. Кучино Пермської області), в останньому відбував покарання й український поет-шестидесятник Василь Стус. Степана Ільковича, як і інших в'язнів, увесь час продовжували "обробляти". Спочатку це були пропозиції співпраці, на які тюремники отримали відмову, а потім й інші методи впливу. Серед них — позбавлення побачень з рідними та систематичне направлення до карцеру. Хмара провів у спеціальних ізольованих камерах загалом 302 (!) доби, тобто майже рік.

Так виглядала загальна камера в таборі "Пермь-36", де тримали політичних в'язнів.

"Карцер на Уралі — це серйозні тортури. Я не кажу про голод — це таке, хоча і він був присутній. Давали 50 грамів хліба, але такого, що його не можна було їсти, через день суп, в якому плавало пару крупинок і ще був чай — така гаряча брудна рідина. Але найбільше, що вдаряло — це холод", — пояснював Хмара журналістці.

За його словами, шансів зігрітися, а від цього і заснути, у людини в карцері не було. Адже перед тим, як тебе туди відправляли, перевдягали в тоненьку робу, крім того, не давали постіль і ковдру, тож лежати можна було тільки на дощатих нарах. До речі, через те, що система таборів досі діє в сучасній Росії, де зараз утримують тисячі українців, Степан Ількович радив в інтерв'ю берегти нирки під час перебування в карцері. Для цього лежачи, за його словами, варто підкладати під поперек руки, щоб трошки ізолювати їх від холодного покриття. А ще краще звернутися в калачик, щоб зменшити площу тепловіддачі, і взагалі менше рухатися, щоб не навантажувати серце і берегти кожну калорію.

Хмара зізнався, що умови утримання були фактично несумісними з життям, попри це організм продовжував функціонувати. Для пояснення цього дисидент придумав власний термін — "феномен павука". Як це членистоноге, що мешкало в кутку камери й на тривалий час завмирало, не маючи чим поживитися, а потім починало плести своє павутиння, так і людина без їжі, сну та тепла на певний час уповільнювалась, економлячи ресурси, а згодом попри всі закони природи продовжувала жити і боротися.

Голодування, революції та закони

Після виходу на свободу 1987 року і повернення в Україну Хмара став активним учасником громадських і політичних процесів, що відбувались в СРСР. Наприклад, він був серед організаторів голодування в Москві, щоб привернути увагу до репресованої Української греко-католицької церкви та України загалом.

"Коли був мiжнародний кiнофестиваль у Москві, ми там зумiли обдурити московськi спецслужби i мiлiцiю, i все-таки коли перед перервою нашi пікетувальники викинули гасла, i це все було знято, зафотографовано, це теж сприяло розголосу i приверненню міжнародної громадськості до питання України, питання Церкви, питання свободи, врештi-решт, i взагалi до українського питання, що є така Україна, є такий народ, вiн бореться за свободу i незалежнiсть", згадував про один з етапів тієї боротьби Хмара у проекті "Усна історія Незалежної України 1988-1991".

Згодом як народний депутат (був обраний вперше 1990 року як мажоритарник, а потім ще двічі проходив до парламенту. Ред.) разом з небагатьма колегами фізично став на бік студентства під час "Революції на граніті", що проходила в Києві у жовтні 1990-го.

Хмара і 12 його колег-депутатів голодували разом зі студентами під час "Революції на граніті". на

"Формально нас підтримували всі тодішні опозиціонери з Народної ради і Народного руху, та тільки їхня підтримка не поширювалася на головну нашу вимогу — "Перевибори Верховної Ради на багатопартійній основі", і лише Ількович зорганізував групу таких же затятих як він (12 чоловік), привів їх до нас в табір, і вони голодували на рівних зі студентами, — згадує у Facebook Олесь Доній, журналіст і депутат Верховної Ради VII скликання. — Якби опозиція і Україна до нас тоді до дослухалися і провели перевибори Верховної Ради, то ми б у 1991-му усунули комуністичну номенклатуру від влади, і Україна вслід за всією Центральною Європою вже б давно була і в НАТО і в ЄС, і, значить, фашистська росія на нас би не напала. Ількович це відчував. І як борець (вічний борець!) відстоював. Тобто випереджав і час, і своїх колег по опозиції (включно з колишніми дисидентами-політв'язнями)".

Того ж року через сплановану провокацію Хмара попри депутатський статус ще раз опиниться за ґратами — його звинуватили в побитті працівника міліції і на дев’ять місяців усунуть від законотворчої діяльності. На свободу він вийде наступного дня після проголошення Незалежності України. Проте Степан Ількович ще до арешту був задіяний у роботі парламентарів над Декларацією про державний суверенітет України і в першу каденцію став автором ще декількох важливих документів, які мали значення для подальшого розвитку країни.

Степан Ількович тричі обирався до ВР України і брав участь у законотворенні.

"30 липня 1990 була ухвалена постанова Верховної Ради (а тоді постанови мали силу закону) про строкову службу громадян України, — називав один з них Степан Хмара в інтерв'ю "Україні молодій". — То був мій проект, за який проголосували з незначними змінами. І вже восени наші юнаки залишилися служити в Україні — їх більше не розкидали по території Союзу, не відправляли бозна-куди. Тоді ж дехто спробував скасувати таку постанову, але це не вдалося. Так був відкритий шлях для створення Збройних сил України, тим паче що в тому ж 1990-му ми прийняли і закон про Національну гвардію України. А крім цього — закони на підтримку економічної самостійності України".

Братиме Степан Ількович участь у Помаранчевій революції та Революції гідності. І ще кілька разів оголошуватиме голодування на підтримку тих чи інших ідей чи особистостей. Наприклад, 2015-го на один день відмовиться від їжі разом з учасниками АТО, відправленими до Лук’янівського СІЗО. Крім того, Степан Ількович долучатиметься до гучних судових процесів. Серед них справа Семена Семенченка колишнього нардепа і екскомандира 2-го батальйону спецпризначення "Донбас", звинуваченого у створенні приватної воєнізованої структури. Також Хмара пильно стежив за процесом над "беркутівцями", які розстрілювали протестувальників на вулиці Інститутській у лютому 2014-го та Романом Червінським полковником ССО ЗСУ, який, на думку силовиків, перевищив службові повноваження під час невдалої операції з викрадення російського літака.

Президент & парламент

Протягом усього життя Степан Хмара піддавав критиці владу України загалом, і перших осіб зокрема і в цілому негативно відгукувався про інститут президентства. В одному з інтерв'ю він наголошував, що після руйнування СРСР його активно просували з "Москви" у всіх колишніх республіках як противагу парламентаризму і досягли свого. Це не дозволило вчасно провести політичні трансформації, наслідки чого країна відчуває і досі.

"У нас основа всіх криз — криза влади в Україні. Бо в Україні не було і досі нема справжньої української влади. Я маю на увазі верхівку. Це тому, що у нас майже зруйнований парламентаризм. У нас нема незалежного парламенту. Є ніби Верховна Рада, але насправді це є філія Адміністрації президента, зараз це ОП, сама вона нічого самостійно не ви-рі-шу-є! І це трагедія Україні і це треба буде міняти одразу після війни. Бо якщо ми обираємо шлях правової держави, то без повноцінного парламенту це зробити неможливо, тому боротьба за парламентаризм — це боротьба за демократичну правову державу. На жаль, багато хто з політиків тодішніх і теперішніх цього не розуміють. І, відповідно, суспільство. Тому що акценти завжди робляться на тому, а хто буде президент?! А не дивляться на те, що представницький орган, який має відстоювати їхні інтереси — це є парламент!" — підкреслював Степан Ількович.

Хмара стежив за багатьма судовими процесами, зокрема, підтримував екскомандира "Донбасу" Семенченка.

Торкаючись персоналій українських президентів, Хмара зазначав, що жодного доброго країна ще не мала і навряд чи матиме. Леоніда Кравчука в спілкуванні з пресою називав "абсолютно нездатним до державницької праці на такому рівні" та "сволотою, що стояла на колінах перед Кремлем". Також він неодноразово підкреслював, що той припустився прикрої для країни помилки, відмовившись від ядерної зброї.

А Леоніда Кучму в інтерв'ю Дмитру Гордону характеризував як "людину не інтегровану в українську культуру, яка навіть не знала української мови та історії". А ще він дорікав йому в зруйнуванні третього складу парламенту та перетворення влади на мафіозну за часів його правління .

Єдиний більш-менш схвальний відгук від Степана Ільковича мав лише Віктор Ющенко, якого він визначив як єдиного українського президента, при цьому наголосивши на його слабкості як державного менеджера та нездатності відмовитися від "любих друзів".

У 2021 році Хмара прийшов до парламенту у футболці з красномовним написом.

До Петра Порошенка дисидент мав численні претензії, серед яких те, що той не визнав де-юре росію агресором і не ввів воєнний стан, коли вже був окупований Крим і російські війська почали війну на Донбасі, а також дав розгулятися п’ятій колоні.

Не раз від Степана Хмари перепадало на горіхи і чинному президенту Володимиру Зеленському та його команді. Останню з трибуни Верховної Ради він звинуватив у відсутності патріотизму, сумління та совісті; назвав "шпаною, ліквідаторами держави" і "перекотиполем, що не має коріння".

Денуклеарізація і демілітаризація рф

Степан Хмара завжди однозначно висловлювався щодо перспектив війни Росії з Україною. На його думку, вона триватиме, доки північно-східний сусід існуватиме у формі федерації.

"Яку росія обере форму війни з Україною, залежатиме від багатьох обставин, — зазначав в ефірі проекту "Великий Львів" Степан Ількович. — Від самої України, від її готовності захищатися. Від міжнародної ситуації. І, безперечно, від стану росії — економічного та соціального найперше. Сподіватися на те, що війна припиниться, не варто. Інша річ, яку її форму, найбільш вигідну для себе, обиратиме російське керівництво. Маємо пам'ятати, що росія проголосила свій вердикт відносно України, що такої держави нема і не може бути. І до того вони б хотіли прямувати, щоб нарешті реалізувати цю ідею фікс".

Хмара не мав ілюзій, щодо намірів Росії воювати з Україною ще тривалий час.

Коли нарешті повномашстабне вторгнення почалось, то Хмара не всидів вдома і патрулював свій квартал у Києві з іншими такими ж "старими партизанами". Про це він розповів журналісту Євгену Кузьменку.

Наступні два роки і аж до самісінької смерті Степан Хмара активно стежив за подіями у політичному житті країни та на фронті. Своїми думками з цього приводу ділився у Facebook. Тут і роз'яснення ще в перші дні, чому варто не просити у закордонних партнерів "закрити небо над Україною", а боротися за отримання від них достатньо кількості літаків та снарядів. І більш свіжі роздуми про запоруку вдалого контрнаступу, якому допомогло б відкриття "білоруського фронту" з одночасним ударом по Керченському мосту.

Радісний допис з нагоди звільнення острова Зміїний Степан Ількович доповнив поясненням необхідності витіснити російський військовий флот з Чорного й Азовського морів після остаточної перемоги над ворогом.

"Чим більше тепер знищимо військових суден Московії, тим суттєвіше покращимо передумови для переконання наших союзників, змусити рашистів забратися з теплих південних морів (на Балтиці ця ідея вже на початковій стадії втілення в життя). Адже Фінляндія і Швеція фактично вже члени НАТО. Ідею витіснити постсовєтську росію з теплих морів ще 40 років тому я виклав своїм побратимам з поневолених республік СРСР, у концтаборі на Уралі. Вже тоді я вважав, що реалізація цієї ідеї — це потужний крок для демонтажу Російської імперії", нагадував читачам дисидент.

Степан Ількович був до останнього в курсі подій в Україні і сподівався дочекатися її перемоги.

Також Хмара в дописі про незадовільні для країни результати восьмого "Рамштайну" розмірковував про три можливі сценарії закінчення війни. Перший нищівний розгром російських військ і звільнення всіх українських територій, включно з Донбасом і Кримом. А також наступна денуклеарізація (ядерне роззброєння — Ред.), демілітаризація та дезінтеграція РФ як імперії під контролем міжнародної антиімперської коаліції та наступним покаранням всіх причетних. Другий звільнення всіх українських земель від російської окупації і припинення бойових дій. Третій повна поразка ЗСУ.

"Україну влаштовує перший варіант. І це потрібно не лише нам, українцям, а й усьому людству — ліквідація вселенського зла, як влучно назвав Російську імперію великий президент США Рональд Рейган", — зазначав Хмара.

Останній пост Степан Ількович опублікував 15 лютого в той час, коли підступна хвороба залишала йому вже зовсім мало часу на цьому світі. Хмара висловив занепокоєння тим, що в Авдіївку завели "нашу чудову, професійну, добровольчу 3-тю штурмову на чолі з Андрієм Білецьким". А вже за шість днів його не стало.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу
Теги за темою
РоссияПрезидент
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Войска РФ опять ударили по Харькову - минимум 5 раненых, в их числе дети
Комсомольская правда
2024-05-19T18:40:32Z
Критик Путина прогнозирует мрачное окончание войны: какие города потеряет Украина
Comments UA
2024-05-19T10:06:21Z
Услуга Моссада: президент Ирана летел в старом вертолете в плохую погоду, — журналист Bild
Фокус
2024-05-19T20:45:25Z
Конец "партнерства без ограничений": шокирующие итоги визита Путина в Си
TSN
2024-05-17T21:06:28Z
"Мы с вами, сколько потребуется" ничего не значит": Годжес раскритиковал Запад за слабую поддержку Украины
Обозреватель
2024-05-19T22:22:14Z
Президент Ирана погиб в авиакатастрофе – СМИ
TSN
2024-05-19T21:48:58Z
В тупике: Арестович рассказал, когда закончится война в Украине
TSN
2024-05-17T18:51:08Z
Войска НАТО в Украине: все начнется с первыми полетами F-16 – экспредседатель СБУ
UAToday
2024-05-18T05:33:50Z
Китайцы выставили за дверь Шойгу: что не так пошло на переговорах Си Цзиньпина и Путина
Новости Украины
2024-05-17T18:30:27Z
Будет время до конца года: кому нужно менять договор с ПФУ
Знай
2024-05-19T18:12:04Z
ПФУ назвал 5 причин, по которым могут остановить начисление пенсии: как не остаться без денег
Знай
2024-05-19T12:30:48Z
Карту перевыпустили, деньги исчезли: ПриватБанк поставил клиентов перед фактом
Знай
2024-05-19T13:12:09Z
"Аграрный социализм": почему сливочное масло в Европе можно купить вдвое дешевле, чем в Украине
Фокус
2024-05-17T10:36:56Z
Отключение света продолжится: известны графики на 20 мая
Обозреватель
2024-05-19T22:22:59Z
Фермеры из пяти областей могут получить помощь: детали
Хвиля
2024-05-19T22:00:20Z
Времени будет не так и много: "Нафтогаз" предупредил о важной процедуре для всех потребителей
Знай
2024-05-19T15:36:45Z
Графики почасовых отключений света на вечер 17 мая
Известия Киев
2024-05-17T20:57:32Z
За старые 50 копеек коллекционеры устроили драку: сколько заплатили на аукционе
Обозреватель
2024-05-17T02:25:38Z
Украинский военный рассказал, как началось наступление РФ на Харьковщине: "Это было где-то в 4 часа"
TSN
2024-05-18T18:18:35Z
Под Волчанском ликвидирован авангард противника: в ВСУ рассказали об обстановке на фронте
Новости Украины
2024-05-19T13:15:06Z
Град из трех тысяч гранат ATACMS уничтожил самые опасные самолеты РФ в Крыму, — Forbes
Фокус
2024-05-17T13:00:06Z
Штурмовать Сумы не будут: эксперт объяснил, на что способен враг на Харьковщине и Сумщине
Обозреватель
2024-05-17T01:40:14Z
Старых цен больше нет: в Киеве резко переписали стоимость квартир
Обозреватель
2024-05-19T22:46:07Z
В Харькове прогремел взрыв
Корреспондент
2024-05-19T22:36:53Z
Не только электроэнергия ударит по кошельку: какая коммунальная услуга подорожает с 1 июня
Знай
2024-05-17T18:30:17Z
Наступление России на Харьковщину 2024: ТСН побывала в Волчанске и узнала, что там происходит
TSN
2024-05-17T18:21:50Z
Не "Арсенальная": где расположена новая самая глубокая станция метро в мире
TSN
2024-05-17T12:51:34Z
Должно быть публичное наказание. В ВСУ жестко раскритиковали противников мобилизации
Comments UA
2024-05-18T19:51:20Z
"Любовь победит": депутат Мария Мезенцева вышла замуж
Фокус
2024-05-19T17:57:59Z
Закон о мобилизации вступил в силу: к чему это приведет, что нужно доработать
Comments UA
2024-05-18T09:48:04Z
Как получить пенсию, если не прошли идентификацию: украинцам дали последний шанс
Знай
2024-05-19T20:12:38Z
Переселенцам подсказали, как получить бесплатное жилье
Хвиля
2024-05-19T22:36:31Z
Что такое "анкета добровольца" в ТЦК и обязательно ли ее подписывать: ответ юриста
TSN
2024-05-19T21:36:29Z
Погиб при выполнении боевого задания: Украина оплакивает известного летчика
Новости Украины
2024-05-19T10:22:12Z
Состоится большое сражение: старец Кирилл описал победу Украины и период перемен
Апостроф
2024-05-19T19:48:21Z
Состояние прогрессивно ухудшается: популярному певцу РФ становится все хуже
Comments UA
2024-05-19T19:57:35Z
В результате обстрела Купянского района погибли пять человек
Комсомольская правда
2024-05-19T18:40:52Z
Пассажиры начали кричать: невнимательный мужчина открыл дверь и упал с самолета
Фокус
2024-05-17T04:57:18Z
Удар по Харьковщине: пять жертв и 15 раненых
Корреспондент
2024-05-19T10:42:04Z
В трех областях Украины раздались взрывы
Корреспондент
2024-05-18T23:39:41Z
В Харькове в результате обстрела повреждена детская железная дорога. Ужасные кадры
Апостроф
2024-05-19T18:48:41Z
Россияне обстреляли авто с гражданскими в Волчанске, погибли два человека
Комсомольская правда
2024-05-19T18:40:49Z
Бомбовый удар по Харькову: погибли два человека, много пострадавших
TSN
2024-05-17T19:12:43Z
Знал, что произойдет беда: мужчина рассказал, как он выжил после масштабной авиакатастрофы
Фокус
2024-05-18T14:15:10Z
В Киеве на Троещине вспыхнул пожар, столб дыма виден из разных районов: фото и видео
Обозреватель
2024-05-19T07:28:11Z
Александр Усик потеряет титул чемпиона мира: в чем причина
Фокус
2024-05-19T19:03:40Z
В каком состоянии Александр Усик после победы и когда запланирован бой-реванш с Фьюри
VGorode
2024-05-19T07:12:05Z
Усик - Фьюри: на шоу избили легенду российского бокса
Telegraf
2024-05-18T18:30:19Z
Усик победил Фьюри: стал абсолютным чемпионом и повторил достижение 25-летней давности
Фокус
2024-05-18T23:42:45Z
"Реал" расписал безумную ничью с "Вильярреалом" – Лунин пропустил 4 гола от конкурента Довбика
TSN
2024-05-19T20:06:50Z
Голкипер сборной Украины в матче "Реала" пропустил три гола за восемь минут. Видео
Обозреватель
2024-05-19T19:58:06Z
Александр Усик установил уникальное достижение победив Тайсона Фьюри
Comments UA
2024-05-19T12:51:44Z
На камеру попал шок Туркі Аль-Шейха и промоутера Фьюри на нокдаун от Усика. Видео
Обозреватель
2024-05-19T19:13:57Z
Чемпион мира по боксу в сверхтяжелом весе: жена Александра Усика трогательно поздравила любимого с победой/Александр Усик победил Тайсона Фьюри
Апостроф
2024-05-19T08:21:28Z
Вишневые, желтые и даже розовые: почему в СССР черные автомобили были большой редкостью
Обозреватель
2024-05-18T06:07:47Z
Как проверять качество бензина: водители могут сделать это дома
Апостроф
2024-05-17T14:57:36Z
Новый кроссовер Renault дешевле конкурентов рассекретили в деталях
Обозреватель
2024-05-17T15:34:49Z
Топ-10 подарков для настоящего автомобилиста: понравится каждому
Telegraf
2024-05-19T16:00:56Z
Как быстро отремонтировать фары и сэкономить деньги: лайфхак от механика
Апостроф
2024-05-18T23:18:02Z
Где и когда появился первый в мире автомобиль-амфибия
AutoCentre
2024-05-19T13:16:07Z
На дорогу вернули 101-летний Ford Model T
AutoCentre
2024-05-19T09:10:29Z
Audi A7 Avant сохранит бензиновый мотор
AutoCentre
2024-05-19T08:07:00Z
Какое транспортное средство неправильно было поставлено на стоянку? Хитрый тест по ПДД
Обозреватель
2024-05-19T03:07:14Z
Что будет, если зарядить телефон "чужим" зарядным устройством
Telegraf
2024-05-19T17:24:45Z
Ученые увидели в черной дыре то, что предсказывал Эйнштейн
ZN UA
2024-05-18T14:32:22Z
Ученые нашли уникальную планету: она похожа на сахарную вату
Comments UA
2024-05-19T12:45:26Z
Как древним египтянам удалось построить огромные пирамиды: найдена подсказка
ZN UA
2024-05-17T12:22:50Z
Как зарядить телефон, если выключили свет: полезные лайфхаки
Политека
2024-05-19T20:01:53Z
Starlink заработает в Индонезии
Корреспондент
2024-05-19T20:01:47Z
Эйнштейн был прав: ученые нашли доказательства его теории внутри черной дыры
TSN
2024-05-18T19:07:59Z
Самое большое "зеркало" на Земле видно даже из космоса: из чего оно сделано
Фокус
2024-05-19T11:42:14Z
Россия осталась за бортом: Китай сам спешит внедрить квантовый интернет назло США
Фокус
2024-05-17T09:57:43Z
Главные везунчик мая: каких знаков Зодиака ждут приятные перемены
Telegraf
2024-05-17T08:12:23Z
Четыре знака Зодиака ждет большая удача до конца мая
Telegraf
2024-05-18T10:27:23Z
Следует быть очень осторожным: 8 фраз, используемых манипуляторами
Апостроф
2024-05-17T15:54:04Z
Как отчистить раковину из нержавейки без химии: лучшие способы
Обозреватель
2024-05-19T10:07:31Z
Тренируем зрение и внимательность: найдите на картинке удивительный смайлик за 4 секунды
Апостроф
2024-05-19T22:12:27Z
Приятного общения: фразы, которые помогут избежать неудобных пауз
Апостроф
2024-05-19T20:21:43Z
Закуска из лаваша: как удивить родных необычным видом и вкусом
Обозреватель
2024-05-19T05:13:08Z
Грязная духовка - позор кухни: как быстро ее отмыть без больших затрат времени и сил
Знай
2024-05-17T11:51:45Z
Зачем в малосольные огурцы добавлять черный хлеб: делимся советами и рецептом
Обозреватель
2024-05-17T15:04:34Z
Дотанцевалася в РФ: опухшая певица из Украины вышла на связь после больницы
Comments UA
2024-05-19T20:45:55Z
5 вещей, которые никогда не наденет богатая женщина: они выдают безвкусицу и имеют дешевый вид
Обозреватель
2024-05-19T14:28:05Z
Известная украинская певица на фоне алкогольной зависимости неожиданно заговорила об измене: "Пропасть"
TSN
2024-05-17T11:21:18Z
Победительница "Евровидения" Руслана Лыжичко похвасталась шикарным домом для отключений света
Знай
2024-05-19T05:51:53Z
FIЇNKA перепела хит "Гуцулянка" Ивана Поповича
Комсомольская правда
2024-05-19T18:40:47Z
Каролина Ашион рассказала о потере матери и расставании с возлюбленным после 15 лет отношений
Комсомольская правда
2024-05-19T18:40:14Z
Дмитрий Гордон показал редкое фото с тещей и рассказал, как они провели время
TSN
2024-05-19T19:51:10Z
Брэд Питт победил Анджелину Джоли: подробности
Новости Украины
2024-05-17T15:54:03Z
Модель, которая сделала 19 пластик, шокирована тем, что рентген в аэропорту обнаружил у нее в голове
TSN
2024-05-17T09:15:46Z
Чеснок желтеет весной: что делать, чтобы спасти урожай
Апостроф
2024-05-18T18:24:20Z
Признают непригодным и исключат из учета: с какими болезнями глаз не мобилизуют
Апостроф
2024-05-17T06:15:29Z
Чем поливать морковь: рецепт натурального удобрения
Политека
2024-05-17T14:40:27Z
Можно ли снизить давление, если парить ноги: правда и мифы о распространенном методе
Апостроф
2024-05-17T12:06:44Z
Что делать, когда ребенок в депрессии: об этом должны знать все родители
Апостроф
2024-05-19T21:06:10Z
Польза меда: сладкие маски «сотрут» с лица несколько лет, а чай спасет от икоты
Комсомольская правда
2024-05-19T18:40:03Z
Ученые перевернули мир с ног на голову - для чего людям нужен сон и точно ли он "лечит"
Знай
2024-05-18T16:51:46Z
Повышает риск ранней смерти: ученые назвали опасный уровень тестостерона для мужчин
Фокус
2024-05-17T15:30:45Z
Как быстро избавиться от жира и грязи на плите: поможет один продукт
Telegraf
2024-05-17T13:57:23Z