Не всі звикли вживати ківі зі шкіркою, але багато хто вважає, що ця частина плоду дуже корисна. Чи можна так їсти фрукт, Факти ICTV дізнавалися у лікаря–терапевта, дієтолога Богдана Богоноса.
Ківі – відносно молодий фрукт, який з’явився на світ у середині 19 століття в результаті окультурення актинідії. Середня вага плоду ківі – близько 100 г, його більшу частину становить вода. Фрукт має низьку калорійність завдяки наявності в ньому простих вуглеводів. Енергетична цінність одного ківі – приблизно 50-60 ккал.
Чи можна їсти ківі зі шкіркою – які корисні властивості
За словами Богоноса, ківі слугує чудовим джерелом харчових волокон, у незначній кількості в ньому містяться всі вітаміни та мікроелементи, але увагу слід звернути на вміст вітаміну C. У ківі його вдвічі більше, ніж у лимоні. Також багато вітаміну K та E. Усі ці речовини є і в шкірці, а також клітковина та фолієва кислота. Причому в шкірці їх набагато більше, ніж у м’якоті, тому з приводу того, чи можна їсти ківі зі шкіркою, у дієтолога сумнівів немає.
– Ківі не тільки можна, а й потрібно їсти зі шкіркою, – підкреслює лікар.
Клітковина живить корисні бактерії в організмі, що важливо для запобігання закрепам кишечника. Фолієва кислота незамінна для поділу та росту клітин, а вітамін Е має антиоксидантні властивості. Високий вміст вітаміну C покращує роботу імунної системи. Одне з досліджень засвідчило, що ківі може підтримувати імунну функцію і зменшити ймовірність розвитку застуди або грипоподібних захворювань.
Є дані, що регулярне вживання ківі зменшує ймовірність окисного стресу та захищає ДНК від пошкоджень. Регулярне вживання ківі може знизити артеріальний тиск, що в довгостроковій перспективі є профілактикою інсультів та інфарктів.
Високий рівень зеаксантину і лютеїну (жовті рослинні пігменти) в ківі, зокрема і в його шкірці, сприяє профілактиці вікових і дегенеративних захворювань очей, які часто є причиною порушення зору.
Кому можна їсти ківі зі шкіркою
Оскільки ківі має низький глікемічний індекс, ним можуть ласувати хворі на цукровий діабет та ожиріння. Ківі також містить інозетол, який допомагає тримати рівень цукру під контролем.
– Вживання ківі разом зі шкіркою вважається безпечним для більшості людей, – пояснює дієтолог.
Чи можна їсти ківі зі шкіркою – які протипоказання
Основний виняток – для тих, хто страждає на алергію. Іноді таку реакцію можуть викликати саме ворсинки на шкірці. Ознаками алергії на ківі є свербіж у горлі, набряк язика, проблеми з ковтанням чи навіть блювота або кропив’янка одразу після вживання цього фрукта.
На запитання, чи можна їсти ківі зі шкіркою, лікар пояснює, що ризик алергії на ківі часто зростає, якщо в людини вже є алергія на фундук, авокадо, пшеницю, інжир або насіння маку.
– Тому не варто давати дітям молодше двох років, – попереджає Богонос.
Добова норма вживання – два-три ківі. Їх можна їсти сирими або змішувати в смузі. Утім, якщо ви їсте його разом зі шкіркою, то краще кількість скоротити, радить лікар.
Надмірно ворсисту шкірку можна протерти паперовим рушником, скористатися щіткою для фруктів або не дуже гострим ножем. Також не варто забувати ретельно промивати ківі під проточною водою, як і будь–які інші фрукти.