Яйця вважаються цінним джерелом різноманітних корисних вітамінів, мінералів та інших поживних речовин.
Однак, на жаль, є помилкова думка, що слід вживати сирі яйця. Насправді така практика може бути небезпечною для здоров'я людини. Фахівці попереджають, що основним ризиком споживання сирих яєць є можливе зараження бактерією сальмонели. Про це повідомляє Live Strong.
Ця небезпечна бактерія може утримуватись у кишечнику птиці до того, як утворюється шкаралупа яйця. Відповідно, внутрішня частина сирого яйця вже буде заражена. Як і шкаралупа.
Якщо людина заразиться сальмонелою від сирих яєць, у неї можуть виникнути такі симптоми: діарея, блювання, лихоманка, спазми у животі. Найбільшу небезпеку інфекція становить для дітей до 5 років, літніх людей старше 65 років і тих, чий імунітет ослаблений. Крім ризику зараження виявляється, що організм не може повноцінно засвоїти білки та вітаміни із сирих яєць. Зокрема, людина здатна засвоїти близько 50% білка із сирого яйця, тоді як із вареного засвоюється 90% білка.
Причиною є наявність у сирих яйцях ферментів, які блокують засвоєння білка. Теплова обробка руйнує ці ферменти-інгібітори.
Схожа ситуація з вітаміном біотином (В7). У сирих яйцях міститься білок авідин, який пригнічує засвоєння біотину організмом людини. А ось варені яйця його не містять.
Звичайно, в сирих яйцях все ж таки містяться корисні речовини - каротиноїди, вітамін А (для здоров'я очей), холін (важливий для профілактики інсультів). Однак співвідношення користі та ризику явно не на користь сирих яєць. Тому дієтологи радять повністю відмовитися від їх вживання і віддавати перевагу варінню, смаженню або запіканню яєць. Це максимально збереже всі корисні властивості.
Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.