MY.UAНовини
Загибель трьох людей біля зачиненого укриття у Києві: допит директора поліклініки
Загибель трьох людей біля зачиненого укриття у Києві: допит директора поліклініки

Загибель трьох людей біля зачиненого укриття у Києві: допит директора поліклініки

Деснянський районний суд Києва продовжує розглядати справу сторожа КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» Вадима Мошкіна, якого звинувачують у загибелі трьох людей, яких не пустив людей в укриття під час повітряної тривоги.

Репортаж журналістки. видання  «Судовий репортер»  з зали суду.

1 червня 2023 року о 2.49 у місті Києві оголосили повітряну тривогу. У Деснянському районі мешканці багатоповерхівок прямували в укриття підвалу місцевої поліклініки. Але двері були зачинені і на стукіт та крики людей ніхто не відповідав.

Близько 3 години між будинками дитсадка і поліклініки відбувся вибух балістичної ракети. Постраждали люди, які не змогли зайти в укриття: загинули мама і її 11-річна донька та ще одна молода жінка, інші восьмеро осіб поранені уламками ракети.

Сторож Вадим Мошкін протягом 10 хвилин від початку тривоги не відчиняв двері і його дії кваліфікували як залишення у небезпеці, що спричинило смерть особи. У випадку доведення вини Мошкіна чекає від 3 до 8 років вʼязниці.

  • Репортаж з зали суду: як у Києві судять сторожа, який не відкрив двері укриття під час ракетного удару рашистів

«Нікого не вбивав, але причетний»

Наразі у засіданнях допитують свідків і потерпілих  жителів вулиці Мілютенка, які жили поряд із поліклінікою, в підвалі якого було це найпростіше укриття. Люди розповідають, що їх справді дуже часто не впускали в підвал під час тривоги, умови всередині були не ідеальні, але кращого укриття поблизу вони не мали. Про повітряну тривогу вони дізнавалися із мобільного додатку на телефоні. Тільки через тиждень-два після трагедії зʼявилася дуже гучна вулична система оповіщення.

Місцева жителька Світлана розповіла, що іноді ходила в це укриття із донькою, але їм не завжди відкривали. Всередину їм вдалося попасти аж один раз. Вона добре запамʼятала, що за рік до трагедії, 5 червня 2022-го, Київ обстрілювали балістикою. Вони з донькою прийшли в 6 ранку і їм ніхто не відкрив. Тому часто тривоги перечікували вдома в коридорі. Тої ночі вони з дочкою лишилися біля дверей у підїзді, бо побоялися виходити, і до підвалу поліклініки прибігли вже після вибуху.

Суд заслухав потерпілого Петра Івашка, в якого загинули внучка і невістка.

— Я дідусь Вікторійки, а Олюшка — моя невістка. У ніч на перше червня ми відпочивали з дружиною. Пролунала тривога, ми прокинулись і близько 3 години перебували на балконі. Балкон нашого будинку виходить на другу сторону від поліклініки. Пролунав вибух. Тут же зателефонувала сваха і сказала, що діти попали під обстріл. Ми з дружиною зразу кинулись до поліклініки. Підбігши туди, побачили яму. Забігли до поліклініки: двері були вибиті. Кинулись на пошуки. Я оббіг всі закутки, голосно кричав: «Вікторійка! Олюшка!». Почав оглядати всі кабінети, в які були двері вибиті. Їх ніде не було. Почали шукати на подвірʼї, біля поліклініки, на стоянці, біля домів. Потім ми знайшли внучку, потім ми знайшли невістку. Все. 

Чоловік також користувався цим укриттям. Ходив туди з онукою разів зо пʼять і там завжди було відчинено. Каже, що укриття виконувало свою основну роль і там вони почувалися безпечніше, ніж на вулиці.

 Якщо буде доведена винуватість Мошкіна, ваша думка що міри покарання? — поцікавився суддя.

— Мошкін нікого не вбивав, але, але… Ми знаємо, хто вбив мою внучку, мою невістку і ще одну жінку. Як це сказати… Мошкін не виконав свої обовʼязки чи сприяв, чи… Він причетний до цієї трагедії, тому що двері були закриті. Я не можу зараз однозначно сказати, що заслуговує Мошкін. Я не суд, я не всевишній. У нас є закон. Наш Кодекс передбачає всі порушення, які може скоїти людина, ну, може, не всі… Нехай все буде за законом.  

Своєчасне відкриття підвалу  робота сторожа

У засіданні 6 березня дав показання директор поліклініки і безпосередній шеф Мошкіна  Олег Шугалевич. Він проживає за 50 метрів від поліклініки і в ніч на 1 червня 2023-го прокинувся від звуку сирени, бо спав із відкритим вікном. Через 3-4 хвилини пролунав вибух.

— Було таке відчуття, що попали в наш будинок, — пригадав Шугалевич.

Він пояснив, що зайти до укриття можна двома шляхами  центральний вхід і евакуаційний вихід, який був закритий.

Сторожі мали ключі від усіх дверей і дублікати ключів також знаходилися в реєстратурі. Але всередині поліклініки вхід в укриття був завжди відчинений (вночі, коли прибігли людей, закритий був саме центральний вхід  ред.).

Наказом директора поліклініки від 30.12.2022 відповідальність за своєчасне відкриття підвалу під час повітряної тривоги покладено на сторожа будівлі.

— Хто заходить, скільки людей і де вони знаходяться — це робота сторожа. Із підвалу потрапити можна в будь-яке приміщення поліклініки. Комунальні лікувальні заклади відносяться до обʼєктів критичної інфраструктури і знаходитись їм просто в вільному доступі неможливо (…) В укриття можна попасти і з вулиці, і з внутрішнього двору, але вихід у внутрішній двір рахувався як еваковихід і для контролю. Людина, яка знаходиться одна, сторож у нічний час, — не може контролювати одночасно всі ходи і виходи.

З відео огляду місця події видно, що двері евакуаційного виходу заросли павутиною і присутній інженер Решетняк пояснив, що ключ від дверей загубився і видно, що ними довгий час не користувалися. Шугалевич нічого пояснити не зміг, тільки сказав, що зручніше було запускати людей із центрального входу.

Комунальний заклад має чотири приміщення за різними адресами. Після 24 лютого 2022, в перші дні воєнного стану, персонал і обладнання поліклініки зосередили на вулиці Матеюка,3. Там у підвалі із мешканцями сусідніх будинків жив і сам Шугалевич. У приміщенні на вулиці Мілютенка медпрацівників взагалі не лишилося і місцеві начебто самі організували там укриття. Протягом двох місяців у підвалі там жило близько сотні людей.

Згодом підвал поліклініки зʼявився на мапі укриттів міста Києва. Шугалевич погоджується, що це найпростіше укриття. Але твердить, що ніяких документів про внесення підвалу до списку укриттів немає, просто хтось вніс його на мапу. До трагедії це укриття ніколи не перевіряли і Шугалевич каже, що писав у КМДА, ДСНС і поліцію, що підвал не відповідає вимогам до укриття, бо під стелею проходять електрокабелі і труби з гарячою водою  температурою 85 градусів.

 Є на підприємстві посадова особа відповідальна за контроль, перевірку і утримання в належному стані укриття?  запитав прокурор Назарій Фединяк.

 Приміщення, коли передавалося, я його приймав повністю з персоналом. Але інженер Решетняк, який працював там, йому вже 81 рік, у нього стався інсульт…

 Решетняк був відповідальний, якщо ви його згадали?

 Ні, немає такої відповідальної особи іменно за укриття у нас і по сьогоднішній день. Відповідальна особа був заступник, який звільнився…

З Мошкіним Шугалевич був знайомий мало, оскільки той працював у нічну зміну. Як директор він ніяких нарікань на сторожа не чув. Після тої страшної ночі вони не говорили. «І по сьогоднішній день не спілкуємося»,  уточнив Шугалевич.

Адвокат каже, що знайомився із «функціоніальними обовʼязками» сторожа Мошкіна і йому начебто заборонялося у нічний час взагалі впускати в приміщення сторонніх. Шугалевич відповів, що цього не може бути, бо сторожі запускали людей.

Чи були які-небудь доручення від місцевої влади облаштувати підвал під укриття, Шугалевич  не памʼятає. Туалет у підвалі, за його словами, «і по сьогоднішній день працює».

Мошкін показань іще не давав, але відомо, що вину не визнає.

У попередніх засіданнях Мошкін говорив, що не встиг дійти до дверей, щоб відкрити. А після дослідження відео з місця події заявив, що не міг пускати людей в укриття, бо вони користувалися туалетом у підвалі, а там не працювала каналізація. Люди це заперечують, кажучи, що користувалися туалетом на першому поверсі лікарні, а медсестра поліклініки повідомила, що туалет у підвалі завжди був у належному стані.

У наступному засіданні суд продовжить допитувати решту свідків обвинувачення. Захист Мошкіна планує викликати і своїх свідків.

Минулого тижня до Десняського райсуду Києва передали справу за обвинуваченням у службовій недбалості директора поліклініки Олега Шугалевича і його заступника, а також директора Департаменту муніципальної безпеки Київської міськдержадміністрації і першої заступниці голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації.

За версією слідства, ці чиновники не проконтролювали стан укриттів і їх доступність. Їм загрожує від 2 до 5 років тюремного покарання.


Автор: Ірина Салій

Джерело:  «Судовий репортер» 

Like
Tweet
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
США волнует не наш план победы, а как выглядит поражение России
ГЛАВКОМ NET
2024-09-26T17:15:07Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
Правящая партия Грузии использовала на предвыборных плакатах фото разрушенных городов Украины
Апостроф
2024-09-26T20:51:43Z
Таролог объяснил, когда и при каких условиях возможно окончание войны с рф: «Карта цикличности говорит, что…»
Знай
2024-09-26T20:21:19Z
Спикер Палаты представителей требует увольнения посла Украины в США
ZN UA
2024-09-25T20:22:50Z
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
США ознакомлены с планом Зеленского про конец войны
ZN UA
2024-09-17T21:34:38Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Стендап-комик Стенюк извинился за шутку о мусульманах
Апостроф
2024-09-26T10:26:07Z
Ана де Армас избивает мужиков и встречает Киану Ризву в трейлере фильма "Балерина" во вселенной "Джона Уика"
GameMag
2024-09-26T20:52:30Z
Проще победить Лавового монстра: Новый трейлер мультфильма "Моана 2"
GameMag
2024-09-26T19:13:11Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Звезда "Лиги смеха" Розовый высмеял окупантов, которые внесли его в российский аналог "Миротворца"
TSN
2024-09-13T09:39:17Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Ліга Європи. Тоттенгем розгромив Карабах, Аякс — Бешикташ, результативна нічия Айнтрахта і Вікторії та інші матчі
Football.ua
2024-09-26T21:33:12Z
Кубок Італії: Наполі розгромив Палермо, Монца пройшла Брешію
Football.ua
2024-09-26T21:23:19Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
"Город еще не захвачен": в Угледар пытаются прорваться российские ДРГ, — ОВА
Фокус
2024-09-25T15:27:55Z
РФ готовится к наступлению на Запорожье: враг накапливает технику и штурмовиков
Comments UA
2024-09-26T21:36:47Z
Повлияет на поддержку ВСУ и консенсус: какими будут последствия зимы без света, — WP
Фокус
2024-09-26T21:06:24Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Повышают уровень коллагена: 3 вида чая для молодой и сияющей кожи
Фокус
2024-09-26T19:21:24Z
Психосоматика лишнего веса: 6 причин, когда дело вовсе не в еде
Фокус
2024-09-26T18:36:26Z
Стать жаворонком: 7 преимуществ раннего подъема для здоровья
Фокус
2024-09-26T17:12:51Z
Стресс из-за войны: топ рекомендаций психолога, как не сойти с ума и сохранить здоровье
TSN
2024-09-26T17:09:42Z
Косметологи останутся без денег: как подтянуть лицо без процедур, вам поможет ложка
Знай
2024-09-26T16:51:47Z
Проснуться легко и быстро поможет правильная мелодия будильника: какую выбрать
Comments UA
2024-09-26T15:36:35Z
Топ напитков, которые придают бодрости и концентрации больше, чем кофе
Comments UA
2024-09-26T14:51:39Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
Китай впервые вывел в море все свои авианосцы – СМИ
Корреспондент
2024-09-25T02:15:37Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
27 сентября 2024 года: мученика Калистрата — что сегодня нельзя делать
Фокус
2024-09-26T22:51:39Z
В ФРГ истекает льготный период регистрации авто для украинских беженцев
Корреспондент
2024-09-26T21:30:40Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
В Умани ввели особый режим на въезд
Корреспондент
2024-09-23T16:13:13Z
США объявили новый пакет военной помощи Украине: что в него вошло
ZN UA
2024-09-26T07:49:58Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Лунный гороскоп на 27 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-26T21:07:31Z
Паста с лососем от Джейми Оливера: ресторанное блюдо для тех, кто мечтает о быстром и вкусном ужине
Marie Claire
2024-09-26T16:30:24Z
Как отсутствие отца в детстве влияет на мужчину: 7 последствий
Marie Claire
2024-09-20T07:01:59Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
В Киеве задержан агент ФСБ, который шпионил за Силами обороны
ГЛАВКОМ NET
2024-09-26T20:21:23Z
Винтовки, патроны, гранаты: у границы с Польшей обнаружен тайник ржавого оружия. ФОТО
Новости Украины
2024-09-26T19:36:55Z
В России троих подростков обвинили в сотрудничестве с СБУ
Корреспондент
2024-09-26T19:18:30Z
Мошенник под Киевом обманул граждан на 150 тыс. грн: полиция раскрыла схему
Апостроф
2024-09-26T18:48:52Z
В Хмельницком от лихорадки Западного Нила умерла 60-летняя женщина: что известно
Фокус
2024-09-26T17:12:07Z
Банкомат съел деньги, но не выдал наличные: студента оставили без последней копейки
Знай
2024-09-26T16:06:00Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Беженцам нужно немедленно перерегистрировать авто: с 1 октября задействует новый запрет
Знай
2024-09-26T18:21:57Z
Двигатель от BMW, а на вид - Land Rover: в Киеве засветился легендарный британский внедорожник
Знай
2024-09-26T17:51:54Z
200 км за 5 минут: General Motors готовят батарею для электрокаров со сверхбыстрой зарядкой
Фокус
2024-09-26T14:21:26Z
Автомобильный бум: м потратили более 10 млрд грн на новые автомобили за месяц
Comments UA
2024-09-26T11:18:23Z
Новый российский электрокар на базе старого "Логана" оказался дороже Tesla
Фокус
2024-09-26T10:00:09Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Нефтяные доходы РФ упали до минимума за восемь месяцев
Корреспондент
2024-09-24T17:12:58Z
Пенсионный фонд в сентябре сократил выплаты украинцам
ГЛАВКОМ NET
2024-09-26T18:30:44Z
ПФУ накопил астрономический долг по пенсиям чернобыльцев: названа сумма
Хвиля
2024-09-26T18:21:50Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Horizon Zero Dawn для PlayStation 4 подорожала в два раза после анонса ремастера
GameMag
2024-09-26T21:01:44Z
На МКС произошла смена командования: астронавт NASA заменила россиянина
TSN
2024-09-26T20:51:36Z
В России открылись предзаказы на PS5 Pro — «М.Видео-Эльдорадо» продаёт консоль за 130 тысяч рублей
GameMag
2024-09-26T20:46:16Z
В Gran Saga с 11 по 14 октября пройдет закрытый бета-тест — для участников приготовили особую награду
GameMag
2024-09-26T20:37:18Z
Приятный подарок подписчикам расширенных PS Plus — Sony добавила в каталог The Last of Us Part I для PlayStation 5
GameMag
2024-09-26T19:01:09Z
Ученые нашли похожую на Землю планету, но есть нюанс
ZN UA
2024-09-26T18:57:11Z