Масниця: традиції святкування
11 березня у християн східного обряду розпочинається Масляний тиждень. Святкування Масляної триває сім днів. Його завершує Прощена неділя, яка передує Великому посту.
Традиції свята
В Україні Масницю також в народі називають Колодій або Сиропуст. На Масляному тижні заведено пекти млинці, влаштовувати гуляння та ходити один до одного в гості.
Традиції святкування Масниці сягають корінням у часи язичництва, тоді свято було присвячене богу сонця Ярилу і було пов'язане із зустріччю весни.
Після поширення християнства, Масляна залишилася в календарі свят, але наповнилася новими сенсами. Але у традиціях святкування залишилося багато язичницьких обрядів, серед яких спалення опудала зими в останній день свята.
Господині традиційно готують млинці з різними начинками, але важливо, щоб вони були без м'яса. У Масляний тиждень вже не можна вживати м'ясо, оскільки одразу після нього розпочинається Великий піст.
Під час святкувань люди намагалися наїстися олії, молока, яєць та риби, а головне – млинців. Це допомагало витримати довгий піст.
Останній день святкового тижня – Прощена неділя (17 березня). В цей день заведено просити прощення у всіх, щоб увійти у Великий піст без образ.
Що заборонено робити на Масляну
У давні часи на свято діяли певні заборони. Так, на Масляну не можна відмовлятися від млинців. Вважалося, що так можна відвернути удачу.
На свято заборонялося лаятися, лихословити, бажати зла іншим.
Не можна їсти м'ясо, але дозволяє яйця і молочні продукти.
На свято не можна різати млинці ножем – це вважалося поганою прикметою