MY.UAНовини
«Оскар 2024». Найкраща церемонія за багато років і не лише через перемогу України
«Оскар 2024». Найкраща церемонія за багато років і не лише через перемогу України

«Оскар 2024». Найкраща церемонія за багато років і не лише через перемогу України

Але є в цій діжці меду ложка Навального.

Дев’яносто шосте вручення «Оскарів» виявилося однією з найбільш насичених церемоній Американської кіноакадемії за багато років. Тут були і неоднозначні речі: як вступний монолог ведучого Джиммі Кіммела(який дуже невдало пожартував) та, щонайменше для українців, раптова демонстрація фрагментів фільму про Навального, яким чомусь відкрили традиційну частину церемонії, присвячену померлим кінематографістам. Так і моменти, що увійдуть в історію, наприклад, виконання «I'm Just Ken» Райаном Гослінгом. Найбільше 96-те вручення запам’ятається тими, кому, власне, вручили нагороди: свої давно заслужені статуетки нарешті отримали режисер Крістофер Нолан, актор Роберт Дауні-молодший і, звісно ж, українські митці.

Перше правило — не заважати

Після перезапуску церемонії «Оскар» у 2011 році жодна людина не вела нагородження двічі. Крім американського коміка та ведучого власного вечірнього шоу Джиммі Кіммела, який хостить нагородження вже вчетверте. Усе тому, що Кіммел добре засвоїв урок, який погубив колег, — не треба заважати. Хоча «Оскар» не можливий без модератора (як показали експерименти кілька років тому), ведучий на церемонії часто заважає. Ніхто не прийшов дивитися на нього, будь-які його номери лише затягують і без того занадто довгу церемонію, баланс гумору неймовірно важко зберегти й зазвичай жарти виходять крінжовими. Кіммел тричі це розумів і тричі зводив свою присутність до необхідного мінімуму.

Так само вирішила зробити і ведуча української трансляції Лєна Чиченіна: «Вважаю, що головним моїм завданням буде не заважати глядачам слухати ведучого премії, спікерів та переможців, яких перекладатимуть колеги». У пані Лєни це вийшло незрівнянно краще, ніж у ведучих попередніх ефірів Ірми Вітовської чи, прости господи, Альони Вінницької. Ведуча говорила між важливими подіями, повідомляла лаконічні та, що важливо, актуальні факти про номінантів. Але, з іншого боку, доречно давала волю емоціям, наприклад, під час перемоги України чи демонстрації Навального. Не тому, що пані Лєна — моя колега з «Детектора медіа», але я би дійсно хотів, аби вона ж коментувала 97-ме вручення «Оскару».

А ще краще, якби ті, хто хоче дивитися церемонію мовою оригіналу,  мали б таку можливість, наприклад,  на інших платформах. Серйозно, якщо так багато людей готові не спати перед робочим понеділком о четвертій ночі, бачили фільми, що ніколи не дублювалися українською (чи цього року навіть англійською), то  напевне трансляція в оригіналі матиме  свою аудиторію. 

Варто віддати «Суспільне.Культура» належне, цьогоріч перекладачі відпрацювали незрівнянно краще. Деякі промови, як от переможця в номінації «Найкращий режисер» Крістофера Нолана, вони дійсно синхронно перекладали. Зачасту можна було зрозуміти принаймні загальну тему виступів. Але деталі та особливо жарти все одно були втрачені як сльози під дощем.

Наприклад, гра слів про highest point (найвища точка та найбільш накурена точка) Роберта Дауні-молодшого пройшла повз українців. Так само, що дуже іронічно, українці не змогли в усіх деталях почути, мабуть, найкращу промову вечора — українця Мстислава Чернова, автора «20 днів у Маріуполі». Я знаю українських журналістів, що вночі гуглили цитати українського режисера на The Washington Post. Бо хто його знає, що він там насправді сказав за цим частковим перекладом. 

Цікаво, що під час оголошення однієї з нагород, репер Bad Bunny говорив іспанською, а кіноакадемія дала англійські субтитри. Було б класно, якщо б і в українців була б технічна можливість подивитися «Оскар» з україномовними субтитрами, принаймні у повторі трансляії. «Бідолашні створіння», які врешті виграли 4 статуетки та стали хітом в Україні, зробили це без українського дубляжу, тож можна не сумніватися, що в такої трансляції була б купа глядачів. 

В іншому до «Суспільного» претензій не було: канал відточив вміння не заважати. А перекладачі та ведуча цього року дійсно працювали краще, ніж раніше. На відміну від ведучого самої церемонії.

Останній «Оскар» Джиммі Кіммела?

Жоден жарт у 15-хвилинному вступному монолозі Кіммела не приземлився на обидві ноги. Дивно, але чомусь ні історії про поїдання рвоти, ні натяки на роман Бредлі Купера з мамою, ні критика тривалості номінованих фільмів (на святі кіно, ага), ні жарти про наркотичне минуле Роберта Дауні-молодшого не зрезонували з аудиторією. Особливі проблеми у ведучого вийшли з останнім. 

Дауні історично некомфортно говорити про залежність і він очевидно не так уявляв вечір, коли нарешті виграє «Оскара». Більше того, Кіммел врешті програв сутичку, яку сам і почав: спочатку зробив жарт про наркотики грубо очевидним, потім навіщось пожартував про квадратний пеніс актора (це був натяк на його карту з заготовленою для перемоги промовою). Урешті зала більше сміялася з виразу обличчя Дауні «Мда, щось у тебе не виходить, Джиммі», ніж із жартів самого ведучого. Пізніше, отримавши статуетку, перший супергерой Марвел сам не забув натякнути на минуле життя. 

На щастя, не весь вечір коміка пройшов так. Наприклад, Кіммел ситуативно змінив сценарій: зацитував реальний пост Трампа, що раптом вирішив опублікувати реакцію на церемонію. Та запитав, чому президент дивиться, хіба йому вже не час до в’язниці?

Але загалом за 56-річним ведучим починає відчуватися втома від нагородження. Його не найкращі жарти починають заважати. А на адресу коміка в соцмережах наростає помітне роздратування. Наприклад, Кіммел чомусь вирішив, що номінація за анімацію — дитяча. Мабуть, тому цього року перемога стрічка Хаяо Міядзакі про смертність? Про неї ж ведучий пожартував, що хлопчик із мультфільму «Хлопчик та чапля» на нагородження зрозуміло не прийшов, але де хоча би чапля? 

Є ненульовий шанс, що на чотирьох церемоніях кар’єра Кіммела в ролі ведучого церемонії вручення  “Оскара” поки зупиниться. 

Показуй, а не розказуй

За що «Оскари» однозначно варто похвалити цього року, так це за форму. По-перше, вийшло красиво та різноманітно. Різні номінації премії були по-різному стилізовані: від клавіш піаніно, що зображували номінованих композиторів та фільми одночасно, до премії за сценарій, що супроводжувалася маленькими шматочками тексту. 

Сцена цьогорічної церемонії складалася з екранів різної форми чи поверхонь для проектування зображень. Й інколи ти відчував справжню магію кіно, задумуючись, як цей перехід взагалі стався? Мабуть, найкраще різноманіття помітно під час In Memoriam (згадки про загиблих цього року митців та одного русака). Окремо варто виділити оркестр, який посадили не в яму, а в напівколо вище сцени. Виглядало дуже велично, а перше представлення оркестру — взагалі магічно. 

Щодо номінацій, то фантастичною ідеєю було, аби номінантів у чотирьох головних акторських номінаціях представляли переможці попередніх років. П’ять людей детально та по-різному розповідали про п’ятьох номінованих колег. На відміну від багатьох радше розважальних елементів «Оскару», це відчувалося наче справжня індустріальна нагорода. І середньо далекі від кіноринку глядачі могли дізнатися, чим ці люди взагалі заслуговують на нагороду. Особисто я легко обміняв би ще двадцять зайвих хвилин сну на аналогічне вручення нагород за кращий сценарій та кращого режисера. 

Насправді, навіть розважальні номери цього року вдалися здебільшого захопливими, чого вже давно не бувало на церемонії. Пісня Райана Гослінга «I'm Just Ken» об’єднала  залу так, немов це фінальний номер мюзикла. У Арнольда Шварцнегера та Денні ДеВіто вийшла дуже смішна сценка про колишніх злодіїв «Бетмена», який, до речі, теж сидів у залі та дивився на своїх колег тридцятирічної давнини очима Майкла Кіттона. Джон Сіна якимось чином зміг зробити милою сценку, де розповідає про важливість костюмів — повністю голий (насправді, там була шкарпетка, але актора спокійно взяли би до «Хаммерманів»). 

Без крінжових виступів теж не обійшлося, як інакше, коли на шоу запрошують «комікессу» Меліссу Маккарті.  Але здебільшого «Оскари» добре розважали та візуально радували. Форма явно перевершила зміст. 

Україна та Навальний

«Оскар» — це нагорода, де вступний жарт до номінації триває довше, ніж промова переможця. При чому цього року стандартне «загравання» учасників оркестром вирішили додатково дискримінувати. Музика не зупиняла акторські номінації, навіть, коли зірки очевидно не могли зібратися з думкою. Натомість на покидання сцени натякали аніматорам, гримерам, декораторам, костюмерам,  майстрам спецефектів. 

Команда «Годзіли» з Японії, коли дякувала за перемогу в номінації візуальних ефектів, була найближчою до старого-доброго Голлівуду. У їхній інтонації була щира вдячність, у словах — відсилки до фільмів Спілберга та «Роккі». Вони розповідали про те, що кожен має шанс. І оркестр зігнав їх зі сцени на моменті, коли автори показали фото загиблого колеги. А потім канал ABC запитує, чому церемонію дивиться все менше людей. 

Неприємним видався також момент, коли Райан Гослінг та Емілі Блант вийшли подякувати каскадерам за їхню роботу. Людям, які ризикують своїм життям, заради розваги глядачів та безпеки зірок, показали натхненне відео. Але Кіноакадемія все ще відмовляється виділити їм окрему категорію на «Оскарі». 

Там, де організатори обійшли гострі, зокрема і політичні, кути, ситуацію у свої руки взяли учасники. Переможці номінації «Найкращий фільм іноземною мовою», автори стрічки «Зона інтересу» про жахи Голокосту, засудили атаки Ізраїлю на Палестину. Кілька акторів одягли символічні значки за припинення вогню в Секторі Гази. 

А потім Мстислав Чернов отримав перший «Оскар» за фільм в історії України й показав, як це робиться. Режисер вийшов на сцену та заявив, що не хотів би знімати «20 днів у Маріуполі». Нагадав про російські злочини. Та сказав, що разом люди у залі можуть принаймні забезпечити поширення правди про російську агресію. Навіть, якби Чернов не був українцем, це була, мабуть, найкраще написана подяка вечора. Сподіваємося, вона когось переконає у Штатах. Зараз це дуже потрібно. 

Хоча би тому, що американці досі обманюються росіянами, що чудово продемонструвала поява кадрів із Навальним на початку In Memoriam. Росіянину навіть приписували авторство фрази «Зло перемагає, коли добро бездіє», якій щонайменше двісті років. Крім того, це дуже іронічна цитата, щоби закінчити нею появу Навального. Адже його послідовники бездіяли, коли лідера вбили. Та й сам опозиційний політик після смерті став не набагато більше впливати на ситуацію в Росії. Чому Американська кіноакадемія знову ідеалізує та згадує не тих? Шукає менше зло в Росії, а не вставляє в In Memoriam будь-кого з убитих Росією українських митців? Сподіваємося, перемога «20 днів у Маріуполі» нарешті відкриє двері до іншого ставлення до України та Росії. 

І сподіваємося, що тепер, коли «Оскар» показують на годину раніше, все більше українців будуть його дивитися. Адже наша держава може змагатися за найпрестижнішу премію у світі кіно, а наші митці уже повноправна частина світового кіноринку. 

Звісно, для цього Україні не потрібне визнання інших. Але, чорт забирай, це дуже приємно.

PS: Але серйозно. Дайте наступного року послухати «Оскар» в оригіналі на хоч яких умовах.  

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Стало известно, кто мог предоставить Путину разрешение напасть на Украину
Comments UA
2024-05-28T17:12:28Z
Политический эксперт рассказал, кто может стать президентом Украины после Зеленского
Знай
2024-05-23T12:42:25Z
Зачем Янукович прилетал в Беларусь: какую игру затеял Путин
Comments UA
2024-05-25T16:27:22Z
Страшная катастрофа остановит войну в Украине: старец Игнатий получил пророческое видение
Апостроф
2024-05-23T19:33:23Z
Кабмин хочет лишить ГСЧС брони от мобилизации – нардеп
TSN
2024-06-02T10:05:53Z
"Они будут прибиты": Китай заявил, что силой остановит независимость Тайваня
Comments UA
2024-06-02T10:03:55Z
Стало известно о тайной просьбе союзников к Зеленскому: что теперь будет с членством Украины в НАТО
Comments UA
2024-05-29T07:42:01Z
У Зеленского объяснили, почему люди не хотят идти на войну
Comments UA
2024-05-22T08:54:19Z
Есть ли уже признаки того, что скоро F-16 будут в Украине: почему нервирует РФ
Comments UA
2024-06-01T04:07:09Z
Лечение не помогает: бывшая певица из Украины показала своего мужа-стриптизера в неадекватности
Comments UA
2024-05-26T20:45:50Z
Забрала детей и бросила мужа: российская певица уехала из страны
Comments UA
2024-05-21T20:42:59Z
Светлана Тарабарова сообщила о горе в семье
Корреспондент
2024-05-28T10:51:01Z
Боксерские, скорт, бермуды и джинс: горячие тренды шорт на лето 2024
Знай
2024-05-23T18:51:59Z
Потап, снимавший штаны в Москве, порадовался смерти Заворотнюк: "Больше не сыграешь"
Знай
2024-06-02T09:53:39Z
Звезда Голливуда Вайнона Райдер: потомок беженцев из Харькова
Обозреватель
2024-06-02T09:04:37Z
"Вова, почему ты меня не вызываешь?" Грубич рассказал о знакомстве с Зеленским в лифте
Обозреватель
2024-05-22T13:52:28Z
Оле Поляковой пришлось быть адвокатом для своей дочери Маши: "Люди будут пи*деть всегда"
Знай
2024-05-21T20:51:18Z
Тина Кароль рассказала об обучении 15-летнего сына в Лондоне: Суперпрофессор немного
Комсомольская правда
2024-05-27T08:24:44Z
Удар по пятиэтажке в Харькове 31 мая: число погибших увеличилось
ZN UA
2024-06-01T10:33:20Z
В центре Москвы "накрыли" большой бордель с мужчинами-шлюхами
Корреспондент
2024-05-21T10:24:28Z
В Харькове раздался взрыв во время воздушной тревоги: Терехов сообщил о попадании
Обозреватель
2024-06-01T11:03:44Z
"Смерть на улице": Москву затопило, молния охотится за россиянами. ВИДЕО
Новости Украины
2024-06-01T10:54:19Z
Подрыв россиянами Каховской ГЭС: что произошло на затопленных землях после катастрофы
TSN
2024-06-02T09:21:54Z
В Одессе прогремел взрыв
TSN
2024-06-02T09:04:34Z
Чиновника воинской части могут лишить свободы на 8 лет: что он натворил
Политека
2024-05-31T22:01:59Z
В Харькове произошла драка с участием мужчин в военной форме: что известно
Фокус
2024-05-22T16:36:42Z
На Волыни ликвидировали подпольный завод по производству бытовой химии
Корреспондент
2024-05-31T19:06:39Z
Пенсии в Украине пересчитают с 1 июня не всем: кто получит 1000 грн прибавки
Обозреватель
2024-05-24T22:34:45Z
В Минэнерго почти определились с новым тарифом на свет: каким будет подорожание
Знай
2024-05-23T18:30:51Z
"Вынужденный временный шаг": "Укрзалізниця" сообщила об изменениях в курсировании нескольких поездов
Обозреватель
2024-06-01T10:32:12Z
Цена важного продукта растет по всему миру: какая стоимость будет в украинских магазинах
Политека
2024-06-01T10:32:41Z
Обязательство для промышленности импортировать 80% электроэнергии станет спиралью смерти для экономики, – Каленков
Обозреватель
2024-06-02T10:02:11Z
На пенсию рассчитывать не стоит: украинцам советуют откладывать деньги на старость
Апостроф
2024-06-02T10:00:14Z
Украинцам могут отменить пенсии: существует пять оснований для прекращения выплат
Политека
2024-05-22T16:40:30Z
Отключение света отменят: в "ДТЭК" сделали важное объяснение
Политека
2024-05-23T08:52:30Z
В Украине скорректировали цены на крупы: сколько заплатим за гречку, рис и пшено
Знай
2024-05-30T05:06:20Z
Прогноз погоды на июнь 2024 года: появилось предупреждение о возможных морозах
Политека
2024-06-01T03:23:11Z
Попали куда надо: ВСУ нанесли удар по оккупированному Донецку. Видео
Обозреватель
2024-05-29T19:48:04Z
Аналитики назвали площадь Украины, захваченную россиянами с 2024 года
TSN
2024-06-01T09:33:45Z
Возле Киева появился гигантский столб дыма: что произошло
TSN
2024-05-25T13:18:37Z
ВСУ контратаковали в Волчанске и отбили несколько кварталов — BILD
TSN
2024-06-02T09:55:47Z
Ливни с градом и шквалы: первая неделя июня преподнесет неприятные сюрпризы
Апостроф
2024-06-02T09:09:34Z
Россияне нацелились на крупный украинский город: враг хочет "перерезать" ключевую трассу на востоке
Comments UA
2024-05-28T18:51:36Z
"Стыдно на них смотреть": пенсионер пытался записаться в ВСУ из-за уклонистов
Фокус
2024-05-23T08:51:37Z
Россияне отводят войска от украинского города, который хотели захватить: в ВСУ объяснили ситуацию
Comments UA
2024-05-22T18:51:44Z
Настанет время великой радости: старец Анастасий увидел конец войны
Апостроф
2024-05-27T20:39:47Z
Уничтожили все: мужчина показал, что арендаторы сделали с его идеальным жильем
Фокус
2024-06-01T06:10:15Z
Ольгу Сумскую всколыхнуло новое большое горе: "Светлая память"
Политека
2024-05-31T08:04:15Z
Вы спите, а ваш телефон отправляет платные СМС: украинцев предупредили о "делишках" Vodafone
Знай
2024-05-20T18:12:47Z
С трудоустройством могут помочь: куда обратиться в поисках работы
Знай
2024-06-02T10:08:34Z
В Украине выпишут штраф даже тем, кто обновил данные в ТЦК: в чем проблема
Знай
2024-06-02T09:37:20Z
Стало известно, как в Китае унизили Путни с помощью еды: чем кормили диктатора
Comments UA
2024-05-20T16:09:15Z
Украинцы могут перейти на другой вид пенсии и получать большее: в ПФУ сообщили важные моменты
Политека
2024-05-21T18:01:59Z
ВСУ выбивают окупантов на севере Харьковщины: что происходит на фронте
Comments UA
2024-05-26T18:03:01Z
"Одна из ужаснейших вещей". То, что сделал Фьюри после боя с Усиком, вызвало возмущение в сети
Обозреватель
2024-05-23T16:58:14Z
Экс-чемпион мира пересмотрел бой Усик – Фьюри и сделал откровенное признание о случившемся в поединке
Обозреватель
2024-05-22T16:52:39Z
Реванш Фьюри против Усика все же будет: промоутер британца назвал время и место
Comments UA
2024-05-22T08:22:49Z
Промоутер Фьюри заявил, что британец действительно победил Усика
Корреспондент
2024-05-24T14:12:21Z
Шахтер официально вышел в групповой этап Лиги чемпионов
Комсомольская правда
2024-06-02T09:04:06Z
Россиянин в сумасшедшем гневе свирепствует на теннисном корте
Comments UA
2024-06-02T09:00:30Z
Драматичная развязка! Полуфинал чемпионата мира по хоккею завершился громкой сенсацией. Видео
Обозреватель
2024-05-25T19:49:04Z
Непобедимый супертяж указал на "очень странную" ситуацию в бою Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-05-19T10:22:38Z
Тренер "Реала" огласил вердикт по вратарю сборной Украины перед финалом Лиги чемпионов
Обозреватель
2024-05-31T21:30:55Z
Отсрочка от призыва: может ли ее получить отец ребенка с редким заболеванием
ZN UA
2024-05-21T03:04:28Z
Найдите зонтик за 11 секунд: непростая головоломка для умников
Обозреватель
2024-05-21T02:04:27Z
Можно ли похудеть, потребляя миндаль: какую пользу имеет орех
Обозреватель
2024-05-23T05:25:12Z
5 лучших поз йоги для уменьшения жира на животе
Обозреватель
2024-05-21T03:40:48Z
Будете удивлены: преимущества работы за столом стоя
Обозреватель
2024-06-02T10:02:53Z
Лучшие домашние средства от боли в горле
Обозреватель
2024-06-02T09:23:50Z
Почему с возрастом появляются пятна на коже и как это предотвратить
Знай
2024-05-29T18:21:27Z
В каких продуктах содержится растворимая и нерастворимая клетчатка: список
Обозреватель
2024-05-23T03:14:04Z
Ценность и источники клетчатки: преимущества и источники в рационе
Обозреватель
2024-05-22T02:50:59Z
"Дьявольская комета подлетает": известный астролог определил, что ждет Украину летом на всех фронтах
Знай
2024-05-27T01:30:12Z
Слух: раскрыты спецификации первых процессоров AMD Ryzen 9000 для платформы AM5
Overclockers
2024-05-31T21:15:17Z
Как дома сделать фонарь из подручных средств: будет светить долго
Апостроф
2024-05-22T18:27:53Z
Что будет, если зарядить телефон "чужим" зарядным устройством
Telegraf
2024-05-19T17:24:45Z
Обновлённая ASUS ROG Ally выйдет в следующем месяце по рекомендованной цене от $799
Overclockers
2024-06-02T09:51:39Z
Головоломка для самых внимательных: найдите луну на картинке
Апостроф
2024-06-02T09:48:37Z
Разыскиваемый за хакерство в США украинец зарабатывает миллионы в Украине
Comments UA
2024-05-23T06:21:37Z
Правды никто не рассказал. Насколько действительно больно терять голову на гильотине
Фокус
2024-05-24T09:51:53Z
Не от мира сего. В глубинах Северного Ледовитого океана нашли то, чего "там быть не должно"
Фокус
2024-05-24T08:36:56Z
Шеф-секреты: как приготовить молодой картофель с чесноком и травами
Comments UA
2024-05-21T07:45:46Z
Секреты хозяйкам: как почистить молодой картофель без ножа
Апостроф
2024-05-24T19:12:41Z
Как замариновать свежие огурцы за 5 минут: с чесноком, укропом и медом
Обозреватель
2024-05-26T20:07:19Z
Пышная сырная запеканка без муки: чем заменить продукт, чтобы блюдо не было очень калорийным
Обозреватель
2024-05-24T03:10:54Z
Как из куриного фарша приготовить сочные ленивые голубцы: капусту пропаривать не придется
Обозреватель
2024-06-02T10:10:57Z
Как отмыть руки после шелковицы через несколько минут
Знай
2024-06-02T09:22:31Z
Летний ужин: как приготовить фаршированные кабачки – три лучших рецепта
Comments UA
2024-05-23T09:15:37Z
Лучше любых закусок: "Мастер Шеф" Ярославский дал оригинальный и очень вкусный рецепт
Политека
2024-05-23T09:01:57Z
Комплексы наружу: 5 цветов в одежде, которые выдают женщину с заниженной самооценкой
Marie Claire
2024-05-24T15:31:10Z
Свежий, мощный и современный: в сети неожиданно появились эскизы новой модели "Lanos"
Знай
2024-05-24T16:51:23Z
В Украине собственники авто с ГБО под угрозой потери прав: почему не получится "сэкономить"
Знай
2024-05-25T14:51:52Z
Новый недорогой Volkswagen для большой семьи выехал на дорогу. Фото
Обозреватель
2024-05-31T21:49:22Z
Как развивалось автомобильное ателье Pininfarina
AutoCentre
2024-05-22T21:57:34Z
Volkswagen показал новый высокопроизводительный Golf
AutoCentre
2024-06-02T07:05:34Z
Проще, чем с самокатами: в Украине хотят облегчить процесс аренды автомобилей
Знай
2024-06-02T06:23:56Z
В Китае выпустили стильный и недорогой гибрид с рекордным запасом хода
Фокус
2024-05-24T16:45:48Z
На дорогах был замечен автопоезд со стратегическим бомбардировщиком B-1
AutoCentre
2024-05-25T17:04:42Z
Зарядки на колесах: какие модели электрокаров могут питать дом
Апостроф
2024-05-22T21:18:25Z