Наковці виявили три види бактерій у кишківнику людей, які мають здатність розщеплювати целюлозу. Їх немає у сучасних представників індустріальних популяцій.
Хто має бактерії
Ці мікроорганізми були поширені у первісних людей та залишаються численними в деяких сучасних осіб.
Однак ці бактерії присутні тільки в кишківнику мисливців-збирачів та жителів сільських районів. Їх практично немає у мешканців міст.
Дослідники вважають, що відсутність організмів може бути пов’язана зі змінами у способі життя та харчуванні.
Як виявили мікроорганізми
Коли вчені аналізували геном мікробіому кишківника, вони виявили три нові види бактерій роду Ruminococcus champanellensis (румінококів), які здатні розщеплювати клітковину:
- Hominiciens;
- Primaciens;
- ruminiciens.
Дослідники дійшли висновку, що виявлені бактерії походять від мікроорганізмів з кишківника жуйних ссавців. Вони перейшли до людського організму під час одомашнення тварин.
Науковці вважають, що відкриття цих бактерій може допомогти у створення пробіотиків для підтримки здорового мікробіому.