Великий піст: головні правила харчування
Щороку напередодні Великодня – одного з найголовніших християнських свят, віряни дотримуються Великого посту. Традиційно він розпочинається за 48 днів до Світлого Христова Воскресіння і його дата залежить від дати Великодня. Цього року Великий піст починається 18 березня, а закінчиться 4 травня.
Що можна їсти у Великий піст
Під час Великого посту можна вживати злаки, крупи, горіхи, фрукти, овочі, насіння. Також дозволяється їсти пісний майонез та соуси на основі томату (кетчуп, аджика).
Можна додавати у раціон також шпинат, руколу, петрушку, кріп, черемшу, а ще свіжі, мариновані або сушені гриби.
У піст також дозволяється їсти нежирні солодощі. Наприклад, сухофрукти, мармелад, галетне печиво, мед. Можна пити воду, компоти, узвар, чай, сік, каву.
Можна вживати плодоовочеву консервацію, квашену та морську капусту, водорослі та соєвий соус.
У несуворі дні посту можна додавати рослинну олію до страв. У Вербну неділю та Благовіщення Пресвятої Богородиці дозволяється вживати морепродукти та рибу.
Під час Великого посту їжу рекомендується вживати виключно невеликими порціями. Священники радять не переїдати, навіть якщо це рослинні страви. За їх словами, краще з’їсти невеликий шматочок м’яса, ніж з’їсти надто багато сухофруктів чи горіхів.
Що заборонено їсти під час Великого посту
В цей час не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти, вершкове масло.
В цей період не можна вживати шоколад та шоколадні цукерки, жирні солодощі та випічку та фастфуд.
Не можна пити алкогольні напої та палити.