Великий піст: правила харчування по дням
Кожного року напередодні Великодня, віряни обов’язково дотримуються Великого посту. Він розпочинається за 48 днів до Світлого Христова Воскресіння і його дата залежить від дати Великодня. Цього року Великий піст починається 18 березня, а закінчиться – 4 травня.
Що можна та що не можна їсти по дням
Традиційно, в перший день посту прийнято відмовлятися від їжі. Найсуворішим же періодом посту є Страсна седмиця, яка передує Великодню. В цей час встановлені найбільш суворі обмеження в їжі.
Обмеження по днях:
- у понеділок, середу і п'ятницю дотримуються сухоїдіння - можна їсти неварену їжу без масла (хліб, вода, сухофрукти, фрукти, горіхи, мед, сирі овочі);
- вівторок і четвер - гаряча (приготована) їжа без олії (каші, крупи, гриби, бобові, варені і тушковані овочі);
- субота та неділя - дозволена гаряча їжа з рослинною олією, можна пити вино.
Двічі за піст можна з'їсти рибу і морепродукти - на Благовіщення Пресвятої Богородиці та у Вербну неділю.
Такі суворі обмеження є обов'язковими тільки для ченців, віруючі можуть пом'якшити обмеження. Головне в піст - не відмова від їжі, а позбавлення від гріха і єднання з Богом.
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала