/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fb0a553ba9349666e62824a822219d358.jpg)
Розпочався Великий піст: заборони та особливості передвеликоднього періоду
Як повідомляє Укрінформ, християни дотримуються чотирьох постів: Пилипового (40-денний піст перед Різдвом), Великого, Петрового (присвяченого святим рівноапостольним Петру і Павлу) та Успенського (двотижневий піст у серпні на честь Успіння пресвятої Богородиці).
Час початку Великого посту щороку залежить від дати Великодня, який цього року припадає на 5 травня.
Великий піст складається із Чотиридесятниці й Страсної седмиці. Остання - тиждень напередодні Великодня.
Під час посту важливо відмовитися від розваг та шкідливих звичок. Людина має очиститися духовно, переглянути ставлення до оточуючих, світогляд і сприйняття цінностей. Основний акцент під час Великого посту - чистота думок і справ, а обмеження в їжі - лише допоміжна частина.
Під час посту необхідно більше молитися, читати Святе Письмо, частіше відвідувати храм та каятися. Важливо стежити за думками і вчинками - не хвалитися, не заздрити, не засуджувати.
Також слід відмовитися від їжі тваринного походження та алкоголю, куріння. У деякі дні дозволені риба і вино.
Як повідомлялося, з вересня минулого року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, і тепер всі неперехідні свята із фіксованою датою відзначають на 13 днів раніше.