Більшість людей переконані, що соуси шкідливі, оскільки приховують зайві вуглеводи та калорії. Але з’явилися дослідження, які розбивають вщент цю точку зору. Виявляється корисні соуси є! Серед них гірчиця, бальзамічний оцет, песто, гуакамоле.
Усі ці соуси і деякі інші називає американська дієтологиня Еббі Шарп і запевняє, вони можуть позитивно впливати на наше здоров’я.
Найкорисніші приправи і соуси
Дієтологиня зауважила, що іноді господині віддають перевагу низькокалорійним соусам, хоча це не завжди є найздоровішим вибором. У знежирені та низькокалорійні приправи часто додають додатковий цукор або сіль, щоб компенсувати смак.
Лише ті соуси і приправи, які збагачують страву не тільки смаком і ароматом, а й поживними речовинами – корисними жирами, клітковиною або білком, потрібними організму, можна вважати корисними.
Серед найкорисніших Шарп називає:
- гуакамоле;
- гірчицю;
- бальзамічний оцет;
- сальсу;
- хумус;
- песто.
Вона сама надає перевагу гуакамоле, де використовується авокадо, яке містить корисні жири, калій і клітковину
Як знизити шкоду майонезу
Майонез – чи не найулюбленіший соус у більшості родин. З ним готують салати, запікають м’со та рибу, навіть додають у десерти.
Дієтологиня застерігає, майонез містить більше калорій і насичених жирів. Проте цей соус можна “знешкодити”.
По-перше, потрібно стежити за розміром порції стави, присмаченої майонезом. Менша порція – менше шкоди.
По-друге, Шарп радить змішувати майонез з іншою приправою.
Приміром, для салатів варто використовувати мікс майонезу і нежирного грецького йогурту – один до одного. Або, замість йогурту у тих же пропорціях змішувати майонез з пюре авокадо.
А додавання невеликої кількості курячого або кісткового бульйону зробить соус більш насиченим і менш калорійним.
Джерело: USA Today