Саме так святкували Великдень 150 років тому
Ми ділились рецептом старовинної української паски. Тепер розповідаємо, як приготувати папушник за рецептом, якому 150 років. Папушник — саме так у давнину називали цю випічку.
Кухар Євген Клопотенко поділився дещо осучасненим рецептом з книги Зиновії Клиновецької "Страви й напитки на Україні". Секрет у тому, щоб додати у тісто багато жовтків — тоді тісто буде особливо ароматним та жовтим.
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 20 г дріжджів
- 150 мл молока 2,5% (+50 мл для замочування горіхів)
- 140 г цукру (240 за бажанням)
- 100 г вершкового масла 82,5% (+для змащування форми)
- 8 жовтків
- 2 апельсини (цедра)
- 50 г волоського горіха
- дрібка солі
Спосіб приготування:
- У теплому молоці (не більше 36°C) розводимо дріжджі. Додаємо цукор та перемішуємо.
- Залишаємо на 20-30 хвилин, щоб дріжджі запрацювали. Для тіста змішуємо жовтки з борошном.
- Додаємо опару, цедру апельсинів, горіхи (замочені в молоці), розтоплене вершкове масло та дрібку солі. Вимішуємо тісто до однорідної консистенції.
- Накриваємо рушником. Залишаємо піднятися в теплому місці на годину.
- Коли тісто підійде, обминаємо його. Ділимо на дві частини (або більше, залежно від розміру форм).
- Викладаємо у змащені маслом форми. Даємо піднятися в теплому місці протягом 20-25 хвилин. Випікаємо пасочки в заздалегідь розігрітій до 180°C духовці протягом 50 хвилин.
Готові паски покриваємо глазур'ю та прикрашаємо на ваш смак. До речі, ми ділились рецептом справжньої глазурі на основі желатину.
Теги за темою
ПасхаПоділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони