Вчені виявили, що вживання кави значно зменшує ризик повторного розвитку ракових пухлин у кишківнику.
Приблизно у 30% випадків у пацієнтів знову заявляється онкологія у кишківнику після лікування.
Кава проти раку: дослідження
У дослідженні, яке проходило у Нідерландах, брало участь 1719 людей.
Науковці не аналізували дані пацієнтів з онкологією на останніх стадіях.
Результати показали, що люди з колоректальним раком мають значно меншу ймовірність рецидиву у майбутньому, якщо споживають принаймні дві чашки кави на день.
Кава продовжує життя
Дослідження також показало зв’язок між кількістю випитої кави та ризиком смерті з будь-якої причини.
Від трьох до п’яти кружок напою щодня знижує шанси померти на 29%.
Науковці припускають, що кава активує метаболічні шляхи, зменшує окислювальний стрес або змінює мікробіом кишківника. Однак вони наголошують: необідні додаткові дослідження.