MY.UAНовини
Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич:
"Більшість страв XVII-XIX століть здивують сучасного українця!"
Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич: "Більшість страв XVII-XIX століть здивують сучасного українця!"

Бренд-шеф ресторану "Корені" Віталій Гуралевич: "Більшість страв XVII-XIX століть здивують сучасного українця!"

Чи полюбляли козаки бастурму? Де харчувалися сучасники Тараса Григоровича Шевченка? Коли в Україні почали готувати соуси та страви з картоплі? На ці та інші цікаві запитання відповів знавець та дослідник української кулінарії Віталій Гуралевич – бренд-шеф ресторану "Корені" та "Кухні гір", який розташований у самому серці Буковелю.

Віталій Гуралевич – бренд-шеф ресторанів "Кухня гір" та KORENI ("Корені") у Буковелі. Навчався у Баскському кулінарному центрі (Іспанія) та Парижській кулінарній школі Ferrandi (Франція). Член асоціації шеф-кухарів України. Кулінарний експерт та консультант. Дослідник традиційної української кухні.

Для ресторану KORENI ("Корені") бренд-шефом було розроблене спеціальне меню з осучасненими традиційними стравами української кухні. У назві закладено багато смислів – це історія та коріння нашої традиційної кухні, і традиційне використання коренеплодів як основи більшості страв, і використання трав та злаків.

- Українська кухня стає популярнішою?

- Українська кухня набирає надзвичайної популярності! Нею починають серйозно цікавитись люди, хочуть її куштувати та вивчати, що є дуже приємним. Ми поспілкувались з засновниками ресторану "Корені" і вирішили зробити сучасний ресторан нової української кухні. Багато місяців чекати, а потім – осучаснювали забуті рецепти української кухні. Далі розробляли цікаві та нетрадиційні методи їх подачі та презентації.

Я вважаю, що сучасної української кухні не існує, адже страви в її основі лежать ті самі, що й 200 та 300 років тому, але в дещо оновленому вигляді. Отже, сьогодні ми маємо право говорити про оновлену або осучаснену традиційну українську кухню.

Ми в "Коренях" працюємо над тим, щоб, коли офіціант приносить гостю страву – то ще й розповідає про неї історичні відомості та секрети приготування, котрі нам вдалося знайти.

- Ви досить глибоко вивчаєте історію української кухні. Чи були продукти, з тих що використовували наші предки, які вас здивували?

Чесно кажучи, більшість страв XVII-XIX століть здивують сучасного українця. Забуті рецепти можна приготувати й зараз, але чи сподобаються вони? Змінились не лише часи, а й культура харчування, смаки, способи приготування і підхід до продуктів. Наприклад, жирність деяких страв, може шокувати сучасних дієтологів. (Посміхається). Втім, для наших предків енергетична цінність страви була набагато важливішою, ніж збалансованість калорій у рецепті. Крім того, їжа була менш соленою. У ній було менше спецій. Для приготування тих же соусів не використовувався цукор. Скуштувавши недосолений соус ви ніколи не назвете його смачним, правда ж? А от українцям які жили 100 років тому такі страви смакували, бо для них цей смак був нормою.

- Розкажіть, які спеції ви найчастіше використовуєте для приготування страв у ресторані "Корені"?

У своєму ресторані я теж намагаюся використовувати мінімум спецій та цукрів. Використовую лише сіль та перець. Коли підсолити страву можна не сіллю, а, наприклад, бринзою, використовую її. Замість солі можна додати в’ялений томат, ікру оселедця. Замість спецій використати сушені гриби. Якщо подивитись технологічні карти приготування наших страв, ви практично не побачите спецій. На моїй кухні ви знайдете лише сіль та перець, адже головне завдання - приготувати смачну страву, яка буде мати природний смак. Взагалі, найкращим компліментом для мене є слова гостей, які кажуть, що було смачно, як у дитинстві.

- Що означає ресторан локальної кухні?

- Це означає, що ми використовуємо тільки локальні вітчизняні продукти, вирощені та вироблені тут – у Каратах та регіонах, що знаходяться поруч. Автентичних ресторанів в Україні є дуже багато, а ми хотіли зробити сучасний ресторан української кухні, де для приготування використані лише місцеві локальні продукти, що ростуть та виробляються у 150-кілометрові зоні від Буковелю. Відповідно до європейської практики меню ресторану "Корені" базується не на стравах, а на місцевих продуктах. І в цьому унікальність нашого закладу.

Для приготування страв використовуються лише місцеві локальні продукти – від м’ясних та сирних до овочевих та зернових. Наприклад, м'ясо страусів з ферму на Закарпатті, Верховинські козині сири, рибу з місцевих річок та озер, біля 8 видів грибів, м'ясо з ферми, що під Львовом. В’ялену качку та кров’янку їм на замовлення робить господарство на Львівщині. Нам важлива стабільна якість, офіційна сертифікація та безперебійні поставки продукту. Загалом продукти з п’яти регіонів – Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Волинська та Чернівецька області.

У меню, наприклад, є багато страв з річкової риби, котра широко використовувалась українськими, як у минулому, так і сьогодні. Страва "Потапці з паштету з карасів, тушкованих у сметані" дуже оригінальна. Мабуть всі куштували смажені у сметані карасі, які готувала кожному бабуся. Ми пішли далі, осучаснили цей рецепт та приготували з карасів смажених у сметані паштет, котрий вклали у корзинки-човники та виклали їх на квасолі.

- Які страви з м’яса готували українці у XIX столітті?

- Найчастіше українці запікали м’ясо качок та гусей. До речі, у нас в меню є м’ясні страви XIX століття. На щастя, їх можна приготувати без помилок, бо рецепти добре розписані і їх легко відтворити. Наприклад, краянці в тісті. Це страва з м’яса, подібна до знайомої всім відбивної. М’ясо яловичини відбивалося, опускалося в кляр, смажилося на сковорідці, а потім, щоб було соковитим та ніжним, доходило в брайтрурі (піч - Прим.). Взагалі, в XIX столітті з’явився досить великий спектр страв з м’яса. Почали готувати яловичий язик (його називали лизень). З’явився асортимент рибних страв. Для готування найчастіше брали осетрину, коропа та щуку. Якщо раніше рибу просто смажили, то саме в XIX столітті для її приготування почали використовувати різні техніки.

- Солені та квашені продукти - це традиційна українська кухня?

- Так. Наші пращури навчилися квасити овочі та фрукти приблизно у десятому столітті. Ідея квасити продукти виникла тому, що людям потрібно було чимось харчуватися у зимовий період. Тож вони почали робити заготовки у дубових діжках. Щоб якомога більше продуктів помістилися у діжці, їх спресовували. З часом продукти перекисали, але оскільки їх можна було вживати без шкоди для здоров’я - квашення стало звичною і популярною справою.

- Коли в Україні почали використовувати соуси?

- Соуси з’явилися на початку XIX століття. В книгах відомих українських кулінарок Ольги Франко та Дарії Цвек багато рецептів соусів. Ба більше: в їх книгах цілі розділи присвячені соусам. Наприклад, книга Ольги Франко "Перша українська загально-практична кухня" була надрукована у 1929 році, тому можна сміливо сказати, що до того часу українці вже років 20-30 як успішно готували соуси. Базою для соусів переважно ставали м’ясні бульйони та сметана, до яких додавались різноманітні інгредієнти – хрін, часник, спеції. Також додавали лимонний сік: в рецептах це звучить, як "додати цитрину". Популярним інгредієнтом був мед. Також використовувались олії: найпопулярнішими були конопляна та олія з горіхів. Соняшникова олія з’явилась в Україні дещо пізніше. Також готували соуси із квашенини: наприклад, подрібнювали квашені огірки та додавали до них олію з водою. Ця емульсія підкреслювала смак страв, додавала їм пікантності.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Крабик з 90-х знову повертається в моду: як його стильно носити
24tv
2025-09-21T11:48:58Z
Рецензія на фільм “Велика смілива красива подорож” / A Big Bold Beautiful Journey
ITC
2025-09-21T11:30:25Z
Відомий український гурт заінтригував поверненням на нацвідбір: "З Джамалою ми розмовляли"
TSN
2025-09-21T11:27:10Z
Їх не захочеться ставити на паузу: 3 детективи, від яких неможливо відірватися
24tv
2025-09-21T11:21:36Z
Концерт MONATIK в Києві: Дантес з синцем, "вагітні" танці ROXOLANA та повернення Аліни Паш
TSN
2025-09-21T11:06:25Z
Alina Pash, Дорофєєва і Дантес на одній сцені: у Києві відгримів грандіозний концерт Монатіка
24tv
2025-09-21T10:12:03Z
«Україна перебуває на межі виживання». Іван Дорн заговорив про закінчення війни
ГЛАВКОМ NET
2025-09-21T10:09:03Z
Соломія Вітвіцька з нареченим приїхала до батька і показала, як вони проводять час у Житомирі
TSN
2025-09-21T10:03:22Z
Дуже просто, а головне функціонально: як покращити вигляд кухні за допомогою одної деталі
24tv
2025-09-21T09:54:34Z
Нові суми ЄП, ЄСВ та військового збору: скільки податків платитимуть ФОПи у 2026 році
24tv
2025-09-21T11:48:02Z
Нафта про запас: що ховається за стрибком російського експорту
24tv
2025-09-21T11:45:43Z
У Росії почали частіше продавати прострочені продукти, а порушники легко уникають відповідальності
ZN UA
2025-09-21T11:36:52Z
Піврічний прибуток Louis Dreyfus зменшився на 15%
AgroPortal
2025-09-21T11:30:34Z
Україна за вісім місяців експортувала курячих яєць на $119,5 мільйона
УкраинФорм
2025-09-21T11:24:09Z
7 областей України з найзабрудненішою водою: як легко очистити в домашніх умовах
Знай
2025-09-21T11:12:09Z
АРМА у вересні вже отримало понад 650 запитів щодо виявлення та розшуку активів
УкраинФорм
2025-09-21T11:09:43Z
Не підходить – плати більше: як авіакомпанії навмисно "карають" пасажирів економу
24tv
2025-09-21T11:03:37Z
Міністр фінансів назвав, скільки Україна отримала грошей від партнерів у 2025 році
ГЛАВКОМ NET
2025-09-21T10:54:39Z
Фон дер Ляєн каже, що не думає про посаду президентки Німеччини
Европейская правда
2025-09-21T12:06:45Z
Загроз із боку Білорусі на кордоні з Україною наразі не фіксується - Демченко
УкраинФорм
2025-09-21T12:06:30Z
Фінляндія виділить додаткові €3 мільярди на оборону через загрозу з боку РФ
УкраинФорм
2025-09-21T12:03:51Z
Контррозвідка Британії навчатиме депутатів захищатися від шпигунів
УкраинФорм
2025-09-21T12:00:27Z
Росія фінансує мережу фейкових новин для впливу на вибори у Молдові - BBC
УкраинФорм
2025-09-21T11:54:31Z
Путін вигнав з армії відомого генерала, який провалив наступ на півночі України, – ЗМІ
24tv
2025-09-21T11:48:11Z
Застала коханку у своїй квартирі: хто розповів дружині Путіна про його зради
Фокус
2025-09-21T11:36:58Z
У Британії MI5 проконсультує парламентарів щодо захисту від іноземного шпигунства — The Times
ZN UA
2025-09-21T11:33:04Z
Президент Португалії заявив про підтримку визнання Палестини
Европейская правда
2025-09-21T11:27:57Z
У Росії за добу обрушилися дві школи
УкраинФорм
2025-09-21T12:12:20Z
У Польщі виявили уламки дронів одразу в трьох воєводствах
Лига
2025-09-21T12:12:04Z
На Вінничині суд арештував чоловіка, підозрюваного у зґвалтуванні 10-річної дитини
ГЛАВКОМ NET
2025-09-21T11:45:24Z
Нетвереза дама, яка підпалювала авто в Києві "для розваги", отримала тюремний строк
Khreschatyk
2025-09-21T11:15:00Z
ДСНС показали кадри після ліквідації масштабної пожежі після обстрілу "Епіцентру" цього тижня
Khreschatyk
2025-09-21T11:09:41Z
На Сумщині дрон влучив у цивільне авто: поранений водій
УкраинФорм
2025-09-21T09:57:17Z
У Туреччині вирують сильні лісові пожежі: під загрозою готелі і будинки в Анталії та Муглі
24tv
2025-09-21T09:42:22Z
"Завалилася": у Росії на очах очевидців обрушилася будівля школи
Фокус
2025-09-21T09:36:51Z
Поліція попереджає про нову шахрайську схему із застосуванням штучного інтелекту
InternetUA
2025-09-21T09:27:03Z
З російської армії звільнили генерала Лапіна, відомого своїми "провалами" в Україні
Комсомольская правда
2025-09-21T12:09:38Z
Удари на 3000 кілометрів: чи справді ракета "Фламінго" здатна переламати хід війни
Хвиля
2025-09-21T11:45:58Z
Ректорка Львівської політехніки розповіла про відтік студентів та викладачів за кордон
24tv
2025-09-21T11:33:39Z
“Навчання чи катування?”: батьки обурені новими іспитами для 4-х класів
Знай
2025-09-21T11:30:32Z
ЗСУ знищили російського “термінатора на гусеницях”
1News
2025-09-21T11:30:25Z
Тендер на антидронові сітки для Херсона виграла колишня вебкам-модель – ЗМІ
1News
2025-09-21T11:27:43Z
Історія пса Міші з метро: після скарг у соцмережах поліція перевірила умови утримання собаки
InternetUA
2025-09-21T11:27:30Z
У США розшукують зниклу два місяці тому українку, яка вважала себе пророчицею
Украина Криминальная
2025-09-21T11:24:40Z
Летіло 4 тисячі JDAM: чому бомбардувальники B-1 Lancer США стали "жахіттям" Талібану
Фокус
2025-09-21T11:15:14Z
Як працює сучасне IT у міжнародних компаніях: Роман Абакумов про якість і виклики командної роботи
Gazeta UA
2025-09-21T12:00:24Z
Не просто звичка: чому собака лиже лапи та коли варто бити на сполох
GlavRed
2025-09-21T11:27:39Z
Назвали дієту, яка сповільнює старіння мозку
24tv
2025-09-21T10:09:05Z
Яке харчування може захистити від післяпологової депресії
24tv
2025-09-21T07:09:25Z
Українці зможуть отримати безкоштовно ще 85 препаратів: що змінилося у програмі "Доступні ліки"
Хвиля
2025-09-21T05:30:26Z
У США зростає кількість смертей внаслідок інфікування бактерією, що «поїдає тіло»
Украина Криминальная
2025-09-20T23:36:36Z
Краде ваш сон: як частинки PM впливають на здоров'я
24tv
2025-09-20T16:18:30Z
Замість масла: простий суперфуд на хліб, що піклується про серце та мозок
TSN
2025-09-20T16:18:21Z
ООН планує закрити агентство боротьби з ВІЛ: смертність збільшиться на 400%
FaceNews
2025-09-20T15:33:28Z
Тест-драйв Honda ZR-V: японці відкривають новий клас?
AutoCentre
2025-09-21T12:09:24Z
Гібридний триколісний велосипед дозволяє розвивати швидкість до 120 км/год за будь-якої погоди
Топ Жир
2025-09-21T11:51:06Z
На технофестивалі у Стамбулі представили нову модель турецького електрокара
УкраинФорм
2025-09-21T11:21:47Z
Китайський електрокар побив світовий рекорд, 496 км/год
360ua.news
2025-09-21T10:48:10Z
У Вірменії «швидку» РАФ продають за $58 тисяч
AutoCentre
2025-09-21T10:12:19Z
AMG може застосувати безшумну зброю проти Porsche 911
Топ Жир
2025-09-21T10:06:21Z
В Україні виявили рідкісний BMW 70-х із дуже цікавою історією
Фокус
2025-09-21T10:06:05Z
Навіщо автомобілісти натирають лобове скло сирою картоплею: цікавий лайфхак
Gazeta UA
2025-09-21T09:33:47Z
Найшвидше авто у світі: новий 3000-сильний суперкар BYD розігнався до 496 км/год
Фокус
2025-09-21T08:21:37Z
У Чугуєві російським обстрілом пошкоджена котельня
УкраинФорм
2025-09-21T12:06:06Z
Підвищення тарифів на комунальні послуги у Миколаївській області: хто змушений платити найбільше
Политека
2025-09-21T12:00:00Z
На Львівщині виявили уламки ракети
24tv
2025-09-21T11:48:55Z
"Уже фронтове місто": у ЗСУ зробили заяву про Куп'янськ і розкрили деталі
GlavRed
2025-09-21T11:45:32Z
Росіяни з артилерії обстріляли Костянтинівку, є загиблий
УкраинФорм
2025-09-21T11:30:52Z
Графік відключення світла на тиждень з 22 по 28 вересня в Дніпропетровській області: важливе оголошення для жителів
Политека
2025-09-21T11:30:39Z
Останні теплі дні перед похолоданням: названо дату, коли пригріє до +27
GlavRed
2025-09-21T11:27:39Z
Місто-легенда тоді та зараз: як та чому Чернігів отримав свою назву
24tv
2025-09-21T11:24:34Z
У столиці цього тижня відкрили мозаїку, присвячену Георгію Ґонґадзе
Khreschatyk
2025-09-21T11:24:00Z
Найскладніша загадка на уважність: де заховані два обличчя
GlavRed
2025-09-21T11:39:10Z
Осінь – найкращий час для посадки: як вплинути на колір гортензій
24tv
2025-09-21T11:33:00Z
Українка в Занзібарі зробила фото з місцевими: жінка уявити не могла, чим вони займаються
Фокус
2025-09-21T11:30:33Z
У вас вдома буде дід "на мінімалках": які породи собак складні у догляді
Telegraf
2025-09-21T11:30:09Z
Варто посіяти на зиму після збору картоплі: наступного року урожай вразить
24tv
2025-09-21T11:09:11Z
Вони просто неперевершені: як легко замаринувати опеньки – вічна класика
24tv
2025-09-21T10:42:02Z
Проблема вирішиться за хвилину: ось як треба мити вікна до кришталевого блиску
24tv
2025-09-21T10:33:19Z
Коли садити тюльпани, щоб вони зацвіли на 8 березня: поради садівникам
24tv
2025-09-21T10:03:33Z
Наближається День осіннього рівнодення 2025: історія, значення та дата свята
24tv
2025-09-21T10:03:26Z
Як безкоштовно перейти на Windows 11: експерти назвали три простих способи для будь-якого ПК
InternetUA
2025-09-21T12:03:41Z
Експерти порівняли дорогий і дешевий телевізори Samsung: результати їх здивували
Фокус
2025-09-21T12:00:13Z
Чому історія помилилася щодо Галілея
360ua.news
2025-09-21T11:57:38Z
Припинено спроби створення фейкових сайтів "держструктур Ізраїлю"
InternetUA
2025-09-21T11:57:16Z
Учені переписали один із головних законів фізики: до чого це може призвести
Фокус
2025-09-21T11:42:18Z
Паламарчук дебютує за ЛНЗ в УПЛ у грі проти Руху
Football.ua
2025-09-21T11:39:24Z
Науковці зробили крок до голограм: звичайні OLED-екрани покращили за допомогою метаповерхонь
InternetUA
2025-09-21T11:33:59Z
Мінцифри заявило про скоординовану спробу атаки на «Дію»
Детектор М
2025-09-21T11:12:32Z
Чохол для смартфона "заліковує" подряпини без сліду: що придумала Meizu
Фокус
2025-09-21T11:00:36Z
Перша ліга: Металург не зміг обіграти Фенікс-Маріуполь, нулі Вікторії та Поділля, матч у Чернігові не відбувся
Football.ua
2025-09-21T12:12:25Z
Українські фігуристи вперше в історії не виступлять на Олімпіаді
Комсомольская правда
2025-09-21T12:00:46Z
Новий скандал у фігурному катанні: з українцем сталася неприємність після допуску Росії
Telegraf
2025-09-21T11:48:12Z
Кейн встановив ще один рекорд у Бундеслізі
Football.ua
2025-09-21T11:45:15Z
Аморім після перемоги над Челсі: Вилучення воротаря дуже допомогло
Football.ua
2025-09-21T11:24:21Z
Здали нерви: Мілевський накинувся на суддю під час матчу медіаліги
24tv
2025-09-21T11:03:47Z
Прихильниця Путіна попросила Міжнародну федерація лижного спорту до пустити її до Олімпіади
ГЛАВКОМ NET
2025-09-21T11:00:11Z
Синчук потрапив до рейтингу топ-200 найкращих гравців світу до 20 років
Football.ua
2025-09-21T10:57:51Z
Мареска: Червона картка, отримана через три-чотири хвилини після початку матчу – це важка проблема для будь-якої команди
Football.ua
2025-09-21T10:33:30Z