Безумовно, свіжоприготована їжа смачніша, але три рази на день стояти біля плити – на це є час далеко не у кожного. Тому часто ми готуємо наперед, щоби потім просто дістати готову страву, розігріти її та з’їсти. Але наскільки ви впевнені, що ваша їжа при цьому достатньо безпечна?
Перший крок до убезпечення готових страв – це зберігання їх у холодильнику. Але навіть поки каструля охолоджується до кімнатної температури, перш ніж опинитись у холодильній камері, у ній можуть почати розмножуватись потенційно небезпечні бактерії. OBOZ.UA розбирався, що потрібно робити, щоби вберегтися від них.
Як швидко потрібно ставити страву в холодильник?
Бактерії, які викликають псування продуктів, у теплих та вологих умовах можуть подвоювати свою кількість буквально за 20 хвилин. А саме такі умови забезпечує їм готова страва. Щоби вберегти себе від їхнього впливу, поставити каструлю у холодильник чи заморозити залишки потрібно впродовж максимум двох годин з моменту приготування. Цього часу цілком достатньо, щоби їжа охолола до прийнятного рівня.
Також обов’язково щільно накривайте каструлю або контейнер кришкою перед тим, як помістити їх у холодильник. Якщо кришки нема, загорніть посудину у харчову плівку. Так ви перекриєте доступ кисню до страви, а саме він є обов’язковою умовою розмноження бактерій. Стежте також, щоби температура в холодильнику не перевищувала 5 градусів.
Як довго можна безпечно зберігати охолоджену їжу?
За правильно відрегульованої температури в холодильнику, ріст бактерій у страві буде ефективно пригнічено. Але навіть за таких умов термін зберігання харчів не може бути безмежним. Їжу потрібно спожити протягом двох днів. Впродовж цього часу вона вважається безпечною.
Який безпечно розігріти залишки їжі?
Коли ви розігріваєте залишки, ви повинні переконатись, що їжа прогрілась повністю. В середині страви температура має складати не менше 74 градусів. Соуси, рагу, супи та підливи найкраще доводити до повного кипіння, а після цього помішувати на вогні не менше трьох хвилин. Такий метод уб’є більшість бактерій і інактивує будь-які наявні термочутливі бактеріальні токсини.
Якщо ви розігріваєте залишки в духовці, обирайте температуру не нижчу за 165 градусів. І запікайте страву достатньо довго, щоби убити в ній всі бактерії. Якщо ви розігріваєте залишки їжі в мікрохвильовій печі, вам також слід переконатися, що їхня внутрішня температура досягла 74°C перед тим, як споживати страву. Розігрівати страви в мультиварці категорично не рекомендується.
Чи можна розігрівати залишки більше одного разу?
Експерти не рекомендують повторно розігрівати те, що уже одного разу було розігріте. Щоразу, коли їжа нагрівається і охолоджується, у ній забезпечуються сприятливі умови для повторного зростання шкідливих бактерій. Усунути їх при повторному нагріванні буде складніше – на це знадобиться більше часу.
Чи можна розігріти їжу на виніс?
Все залежить від того, як страва зберігалась перед тим, як потрапити до вас на стіл. Якщо вона лежала десь за кімнатної температури більше двох годин, то вона може бути небезпечною. Тому її обов’язково треба прогріти. Теплу страву, яка зберігалася зовсім недовго, краще вжити відразу.
Так само страви з доставки необхідно розігрівати, якщо ви зберігали їх у холодильнику. Як і їжа домашнього приготування, такі продукти не можна тримати у холодильній камері більше двох днів.
Раніше OBOZ.UA розповідав, як в жодному разі не можна зберігати готову їжу.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.