“Мірина майстерня сиру” виготовляє у Карпатах сири біодинамічним методом – у цілковитій гармонії з біоритмами природи. Біодинамічна ферма – це виробництво закритого циклу, розповідає Міра Волощук, засновниця майстерні. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.
За її словами, завдяки гармонізації всіх процесів з біоритмами природи, ферма максимально використовує енергію води та світла, землі та повітря. Кози живуть щасливо, цілорічно випасаються у природі, і дають для сиру найсмачніше молоко.
Всі роботи на фермі підпорядковані фазам місяця, а грунт обробляється лише біодинамічними препаратами.
З козячого молока майстриня створює 30 видів сирів, серед яких – французький блюшевр, що зріє у попелі, коричневий норвезький сир брюност тощо.
Брюност – особливо популярний сир у скандинавських країнах. Його створюють із сироватки, яка дуже довго вариться на повільному вогні.
Коричневий колір – це результат карамелізації лактози, яка міститься у сироватці, пояснює майстриня. За її словами, такий сир насправді нагадує солодкувату масу з дуже незвичайним смаком.
Міра говорить, що досвід біодинамічного виробництва сирів запозичила в Італії під час подорожей. Там же замовила і мідний чан для варіння сиру.
Сир майстриня варить із сирого молока, змішуючи денне та вечірнє.
“Ми робимо сир на живому вогні, – ділиться вона. – Спочатку молоко підігріваємо. Потім – другий підігрів, далі – вимішування”.
Всі процеси у сироварні здійснюються вручну.
Що цікаво, у “Міриній майстерні” також не використовують заквасок, і не пастеризують молоко. Тому сири мають особливий, унікальний смак.