MY.UAНовини
Змії в Україні: отруйні і неотруйні, де водяться та що робити у разі укусу
Змії в Україні: отруйні і неотруйні, де водяться та що робити у разі укусу

Змії в Україні: отруйні і неотруйні, де водяться та що робити у разі укусу

Несподіване раннє потепління стало сигналом для природи, що час прокидатися! Під перше тепло повилазили й змії, люди зустрічають їх тепер дедалі частіше. А це, на жаль, може означати, що й кількість укусів може збільшитись.

Детальніше про змій Коротко про розповів заступник директора з наукової роботи БІОН Тераріум-Центру, науковий співробітник Інституту зоології Олексій Марущак.

Прокинувшись, змії можуть бути агресивними

Заступник директора з наукової роботи БІОН Тераріум Центру та науковий співробітник Інституту зоології Олексій Марущак. Фото: ФБ Олексій Марущак

- Коли і за яких умов змії виходять зі сплячки?
- З першими теплими днями. Теплі сонячні дні – це температура +10 і вище вдень. Бажано, щоб були місця для прогріву. Змії вилазять на них грітися. Першими, як правило, виходять самці. Буває й таке, що можна побачити перших гадюк, ще коли на вулиці лежить лід і сніг. Гадюки можуть грітися навіть посеред льоду. Особливо це помітно у Карпатах. А коли температура поступово збільшується з +10 до +15, є сонячні дні, їх стає більше і більше.
- А яка поведінка змій у цей період? Вони більш мляві чи, навпаки, агресивні?
- Коли вони прокидаються, відразу у них починається період парування. Вони доволі активні, а тому можуть бути й агресивними, оскільки самці шукають самиць. Прогріються, гормони починають грати, відповідно зростає й активність. Спокійнішими стають десь під вечір. В першій половині дня гріються, потім полюють, а потім ховаються.

В Україні є десять видів змій

- Які змії в нашій країні зараз є?

- В Україні є п’ять видів полозів, два види вужів, мідянка звичайна і два види гадюк - гадюка звичайна і гадюка степова, яка занесена до Червоної книги України. У гадюки звичайної є ще один підвид – це гадюка Нікольського, яка трохи більша і повністю чорного кольору.

Один з найбільш рідкісних плазунів фауни України - це полоз візерунковий, він зустрічається трохи на Луганщині, Донеччині і Харківщині, тобто зараз переважно на окупованій території, але є декілька довкола Краматорська. Полоз леопардовий живе на півдні Криму. Є ще сарматський, жовточеревий і лісовий полози. Всі п’ять видів полозів - у Червоній книзі України.

Вужі у нас - звичайний і водяний. Звичайний відрізняється характерними жовтими вушками на задній частині голові. У водяного таких немає, але є щось схоже на шаховий візерунок вздовж тіла. Мідянка звичайна теж занесена до Червоної книги.

Важливо! Жодного смертельно отруйного виду змій на території України немає. Тобто навіть укус гадюки - несмертельний, хоча й має ряд неприємних наслідків.

- В яких регіонах їх більше, а в яких - менше?

- Різні види розповсюджені у різних регіонах. Так, вуж звичайний зустрічається на всій території України, на всіх можливих водоймах - від маленьких копанок до берегів великих річок. Вуж водяний поширений переважно на півдні, він може населяти солоні водойми, узбережжя Чорного і Азовського морів, лимани. В останні роки є цікава тенденція - водяний вуж прямує на північ. Він вже є у Києві, у Рівному, у Луцьку, у Житомирі. Вуж звичайний харчується переважно амфібіями (жабами, тритонами), водяний вуж надає перевагу рибі.

Гадюка у нас розповсюджена в Карпатах, на Поліссі і в лісах Лівобережної України. Гадюка Нікольского більше зустрічається в лісостеповій зоні. А гадюка степова, як зрозуміло з назви, переважно, в степах на Лівобережжі. Є популяція і на Правобережжі біля Миколаєва, але,найімовірніше, її туди заселили штучно. А інші місця потребують подальшої перевірки.

Сарматський та жовточеревий полози - це переважно Донецька, Запорізька, Херсонська, Миколаївська і Одеська області. Леопардовий зустрічається на півдні Криму. Візерунковий – на Луганщині, півдні Харківщини і в Донецькій області. Полоз лісовий поширений вздовж Дністра, Південного Бугу і дуже багато його на Закарпатті. І мідянка - переважно на Поліссі, але інколи буває і в лісостепу або степу.

Цієї весни в районі Берегове в Закарпатській області, як ніколи, багато мідянок. Фото: ФБ Віктор Горонді

Сама змія не нападе, а алкоголь не врятує

- Що робити людині, якщо вона зустріла змію?

- Нічого не робити. Змії насправді доволі миролюбні. Люди їх не цікавлять. Все, що треба, якщо побачили змію, обійти її і піти своїм шляхом. Не треба з нею ніяк взаємодіяти. Змії нас бояться ще більше, ніж ми їх. І атакують вони виключно при небезпеці для них самих. Не треба намагатись взяти її в руки чи сфотографувати зблизька – така поведінка людини змію дуже лякає, вона вважає, що для неї є загроза, а тому може кусати. Тож - розвернулись і пішли. Не чіпаємо, не ловимо. Хочете сфотографувати, то лише здалеку. Не більше того.

- Що не можна робити людині, якщо змія її все ж вкусила?

- Якщо укус стався, перше – НЕ треба вбивати змію! Змія - жива істота, вона захищалася, і у неї є право на самозахист. Вона діяла в рамках самооборони.

Друге, НЕ слід припалювати місце укусу, тому що отрута уже в організмі. І тоді доведеться лікувати не лише отруту, а ще й доволі великий опік.  

Вживати алкоголь теж категорично не можна. У вас отрута в організмі вже є, навіщо її розбавляти ще однією отрутою?

НЕ треба накладати на руку тугу пов’язку чи шину. Чому? Бо отрута наших змій розрахована на дрібних гризунів, тобто на вагу тіла. Якщо ви якимось чином ізолюєте кровоток, отрута розповсюдиться тільки на вагу самої руки чи ноги, а не на всі 50-100 кг вашого тіла. Нам цього не потрібно. Краще хай йде по всьому організму і буде більш розбавленою. Якщо кінцівку перев’язати - буде біда, яка може призвести навіть до некрозу тканин, гангрени і, як наслідок, ампутації. Отрута має гемолітичну дію (розкладає клітини крові), порушує їх цілісність.

Змії, що прокинулися, дісталися вже і до київської Оболоні. Фото:тг Життя Оболонь Київ

Що потрібно робити при укусі змії

- По-перше, спокійно дістатися будь-якого пункту надання допомоги або викликати швидку.

Друге - треба вжити антигістамінні препарати, наприклад, лоратадин. Для чого? Він від наслідків отрути не врятує, але, якщо трапиться так, що у вас є алергічна реакція на компоненти отрути (хоч мені і не відомий жоден такий випадок, але все ж таки), то антигістамінне вас врятує. Це єдиний з найнебезпечніших варіантів розвитку подій. Від бджіл, до речі, у нас також немало людей гине саме від анафілактичного шоку через реакцію на отруту. Тому, про всяк випадок, лоратадин випили і починаєте багато пити води і мочитися. Чому? Отрута виводиться із сечею. Що більше п’ємо, то більше розбавляється і виводиться отрута. Так, вся виведеться не скоро, але свій організм підтримаєте.

Одним з симптомів отруєння є блювота, з нею втрачається велика кількість вологи. Тож води потрібно пити як можна більше. Вам треба спокійно добратись до безпечного місця, найкраще - лікарні. Там поставлять крапельницю і допоможуть. Щодо ураженої кінцівки, то обов’язково з неї треба зняти всі прикраси, бо вона опухатиме, тож прикраси потім доведеться зрізати.

Щодо самого місця укусу, можна накласти на нього знезаражуючу пов’язку, не надто тугу. Змії не чистять зуби, тож це убезпечить під різних вторинних інфекцій.

Щодо протиотрути, то в якихось лікарнях вона є, а десь немає. Її вам також можуть ввести для боротьби з отрутою.

Симптоми неприємні – температура, блювання, набряк місця укусу, слабкість. Все це триває у всіх по-різному. У когось - добу, а у когось - тиждень-два. Залежить вже від організму.  

Ось така гадюка перелякала навіть місцевих жителів у Сумській області. Фото: ФБ Жаби, ящірки та змії

Теги за темою
Лечение
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В России умер популярный актер: что известно
Comments UA
2024-05-30T20:15:07Z
Лечение не помогает: бывшая певица из Украины показала своего мужа-стриптизера в неадекватности
Comments UA
2024-05-26T20:45:50Z
Жена Пескова внезапно вспомнила, что она – украинка для бессмысленной причины
Comments UA
2024-06-12T20:27:51Z
"Он никакой": актриса из "Сватов" набросилась на Владимира Зеленского
Comments UA
2024-06-11T19:27:08Z
Совместная работа закончилась: Ирина Горова говорит о причинах разрыва с Потапом
Знай
2024-06-14T03:51:46Z
От воспитательницы до бронзового призера Евровидения. Как изменилась alyona alyona и какой популярный стереотип разрушила певица
Обозреватель
2024-06-14T00:40:09Z
Рыбчинский рассказал о разговоре с Пугачевой месяц назад и назвал певицу из Украины, которая стала доверенным лицом Путина
Обозреватель
2024-05-30T01:05:23Z
Виктор Павлик сыграл свадьбу с Репяховой спустя 4 года после росписи: "Платье висело в шкафу, представьте..."
Знай
2024-06-02T08:51:02Z
Названа причина смерти Анастасии Заворотнюк: "Так молодая, такая красивая"
Политека
2024-05-30T06:40:09Z
Какая цель России в войне: стало известно, что думают большинство украинцев
Comments UA
2024-06-13T11:38:57Z
Зеленский прямо ответил: кто и почему не дает победить Россию в войне
Comments UA
2024-05-17T08:57:51Z
Стало известно, кто мог предоставить Путину разрешение напасть на Украину
Comments UA
2024-05-28T17:12:28Z
Авиация РФ дает сбой: бомбы все чаще падают на российскую территорию
Comments UA
2024-06-13T20:54:50Z
Что мешает Армении выйти из российского военного блока
Европейская правда
2024-06-14T05:29:49Z
Продлит войну в Украине: Китай пытается убедить других не участвовать в Саммите мира, — ISW
Фокус
2024-06-14T05:27:29Z
Политический эксперт рассказал, кто может стать президентом Украины после Зеленского
Знай
2024-05-23T12:42:25Z
Страшная катастрофа остановит войну в Украине: старец Игнатий получил пророческое видение
Апостроф
2024-05-23T19:33:23Z
Критик Путина прогнозирует мрачное окончание войны: какие города потеряет Украина
Comments UA
2024-05-19T10:06:21Z
"Плакать хочется": в Закарпатье школьницы одели на выпускной "советскую форму"
TSN
2024-06-03T16:28:31Z
Самая сексуальная волейболистка мира поразила своими фото в бикини
Обозреватель
2024-06-02T19:25:55Z
Настанет время великой радости: старец Анастасий увидел конец войны
Апостроф
2024-05-27T20:39:47Z
ПФУ объявил о доплатах пенсионерам: "бонусы" сразу за два месяца
Знай
2024-06-01T03:38:52Z
Канье Уэста и Бьянку Цензори заметили в эконом-классе самолета на рейсе в Японию
Фокус
2024-06-14T05:27:37Z
Полиция может "накинуть" незаконный штраф: о чем должны помнить водители
Знай
2024-06-14T05:21:48Z
Уничтожили все: мужчина показал, что арендаторы сделали с его идеальным жильем
Фокус
2024-06-01T06:10:15Z
В России взлетели стратегические бомбардировщики Ту-95: когда выйдут на пусковые рубежи
TSN
2024-05-31T21:51:47Z
Ольгу Сумскую всколыхнуло новое большое горе: "Светлая память"
Политека
2024-05-31T08:04:15Z
Попали куда надо: ВСУ нанесли удар по оккупированному Донецку. Видео
Обозреватель
2024-05-29T19:48:04Z
Счастливчики судьбы: три знака Зодиака, которые получат все, о чем мечтали в июне
Апостроф
2024-05-27T18:30:19Z
Убивают за отказ подписать контракт, держат в подвалах как пленных: что происходит в российской армии
Обозреватель
2024-06-10T04:08:59Z
Аналитики назвали площадь Украины, захваченную россиянами с 2024 года
TSN
2024-06-01T09:33:45Z
Вблизи оккупированной ЗАЭС раздавались взрывы, - МАГАТЭ
Комсомольская правда
2024-06-14T05:27:47Z
"Удобная высота для атаки на Харьков": военный объяснил, почему оккупанты хотят захватить Липцы. Видео
Обозреватель
2024-06-14T05:26:27Z
РФ готовится ко второму этапу наступления в Харьковской области: что узнали аналитики
TSN
2024-05-31T04:33:31Z
Россия совершила очередной массированный ракетный обстрел: куда целился враг
TSN
2024-06-01T03:21:51Z
"По нас начали работать": оккупант пожаловался на командира, бросившего захватчиков на верную смерть, и давление ВСУ. Видео
Обозреватель
2024-05-31T08:04:31Z
Наиболее совместимые люди по знаку Зодиака: названы лучшие пары согласно астрологии
Политека
2024-06-13T13:31:50Z
Свободная любовь: что такое полиамория, как она проявляется и почему популярна
Comments UA
2024-05-13T12:36:45Z
Шеф-секреты: как приготовить молодой картофель с чесноком и травами
Comments UA
2024-05-21T07:45:46Z
Финансовый успех или важная встреча: гороскоп на 5 июня для всех знаков зодиака
Обозреватель
2024-06-05T03:09:03Z
Сырая аджика, которую можно есть сразу: простой рецепт из Закарпатья/Попробуйте приготовить по-новому
Апостроф
2024-06-14T05:24:15Z
Почему у людей "горят" щеки: народные приметы и суеверия
Апостроф
2024-06-14T05:09:17Z
Четыре знака Зодиака ждет большая удача до конца мая
Telegraf
2024-05-18T10:27:23Z
Вкуснее, чем борщ и тушеная капуста: сытный польский бигос для обеда и ужина
Обозреватель
2024-05-30T11:02:28Z
Гороскоп на июнь-2024 для всех знаков Зодиака: возможность Овнов, приятные события Близнецов и просьбы Рыб
Знай
2024-06-01T01:30:41Z
Война закончилась, но не для него: пенсионер 10 лет действовал на нервы соседям, стреляя в них из рогатки
Знай
2024-06-02T13:21:52Z
Удар по пятиэтажке в Харькове 31 мая: число погибших увеличилось
ZN UA
2024-06-01T10:33:20Z
Женщину выбросило из квартиры: в Харькове уже 9 погибших в результате ночного удара. Фото
Апостроф
2024-06-01T14:39:39Z
Погибли все: пассажиры самолета случайно запечатлели свои последние минуты жизни
Фокус
2024-06-02T18:36:17Z
Воры обокрали квартиру раненой во время обстрела жительницы Кривого Рога, пока она находилась в больнице
Апостроф
2024-06-14T04:27:50Z
В Хмельницкой области прозвучали взрывы
TSN
2024-06-14T01:18:17Z
В Одесской области водитель, убегая от полиции, въехал в людей на пешеходном переходе
Комсомольская правда
2024-06-10T04:13:43Z
"Работы не так много, как раньше". Сын Остапа Ступки признался, чем закончился для отца громкий скандал с пьяным ДТП
Обозреватель
2024-06-07T13:57:03Z
"Российскому" обидчику волонтера в Киеве вручили подозрение: сейчас он говорит, что ничего не помнит
Апостроф
2024-06-05T11:37:46Z
Китай заподозрили Россию в обмане: о чем идет речь
Comments UA
2024-06-13T14:28:03Z
До какого возраста в Украине начисляют надбавки к пенсиям, и повезет ли тем, кто в группе "65+"
Знай
2024-06-02T05:06:21Z
Правительство разрешило повышение цен на некоторые продукты: дорожающее на 10%
Политека
2024-06-02T16:40:55Z
Пенсии в Украине пересчитают с 1 июня не всем: кто получит 1000 грн прибавки
Обозреватель
2024-05-24T22:34:45Z
График отключения электроэнергии на 14 июня: продолжительность изменились
Обозреватель
2024-06-14T05:20:34Z
Украинцев побуждают залазить в кредит: все ради выживания зимой
Знай
2024-06-14T05:06:43Z
"Вынужденный временный шаг": "Укрзалізниця" сообщила об изменениях в курсировании нескольких поездов
Обозреватель
2024-06-01T10:32:12Z
Телефоны и павербанки лучше зарядить: в Украине вернули графики отключений электроэнергии
Обозреватель
2024-05-31T18:14:58Z
"Укрзалізниця" переписала меню в Интерсити: сколько обойдется обед
Обозреватель
2024-05-31T07:46:10Z
"Одна из ужаснейших вещей". То, что сделал Фьюри после боя с Усиком, вызвало возмущение в сети
Обозреватель
2024-05-23T16:58:14Z
Усик примерил специальный пояс WBC
Корреспондент
2024-05-17T10:21:36Z
Свитолина потеряла статус первой ракетки Украины: кто ее опередил
Comments UA
2024-06-10T12:14:03Z
21-летняя гимнастка, оскандалившаяся ненавистью к полякам, завершила карьеру
Знай
2024-06-02T12:51:46Z
Где смотреть футбол Румыния – Украина. Расписание трансляций Евро-2024
Обозреватель
2024-06-13T22:50:54Z
Украинские футболисты перед стартом Евро-2024 эмоциональным видео обратились с призывом помочь стране
ZN UA
2024-06-13T22:17:17Z
"Карпаты", "Ингулец" и больше никого: кто вышел в УПЛ и усилит ли это чемпионат
Обозреватель
2024-06-03T05:20:53Z
В чемпионате Иране забит фантастический победный гол с центра поля. Видео
Обозреватель
2024-06-02T12:48:53Z
Тренер "Реала" огласил вердикт по вратарю сборной Украины перед финалом Лиги чемпионов
Обозреватель
2024-05-31T21:30:55Z
На небе взойдет Большой парад планет: когда можно увидеть уникальное явление
Апостроф
2024-06-02T11:24:12Z
А теперь все, конец: в Украине владельцы PlayStation получили "трагическую" весть
Знай
2024-05-31T02:51:28Z
7 самых главных признаков высокого интеллекта: немногие люди имеют эти особые черты
TSN
2024-05-29T07:18:55Z
Сигнал для избранных. Ученые выяснили, почему кошки мяукают только для людей
Фокус
2024-05-31T05:42:13Z
Кровавые ритуалы мая: в Мексике в подземной цистерне нашли принесенных в жертву мальчиков
Апостроф
2024-06-14T01:12:32Z
Землю всколыхнут новые магнитные колебания: как уменьшить влияние бури
Обозреватель
2024-06-13T23:35:26Z
Прятался под кустами: женщину напугал "призрак" с кладбища на Google Street View
Фокус
2024-06-02T08:42:46Z
Слух: раскрыты спецификации первых процессоров AMD Ryzen 9000 для платформы AM5
Overclockers
2024-05-31T21:15:17Z
Человечество лишится воды. 66% населения планеты испытает нехватку воды уже к концу столетия
Фокус
2024-05-31T10:30:39Z
Как снизить высокий уровень сахара в крови с помощью чая: простые рецепты напитков
Политека
2024-06-11T16:03:14Z
Как уберечь собак и кошек от клещей: простые правила по средствам защиты
Обозреватель
2024-05-21T06:31:09Z
Питание для профилактики рака: врач рассказала, что должно быть в рационе
Апостроф
2024-05-28T13:42:19Z
Забудьте о большом животе раз и навсегда: какие продукты помогают сжигать жир
Знай
2024-06-07T09:52:36Z
Как избежать инсульта в 30 лет: советы от доктора Комаровского
Знай
2024-06-14T04:20:31Z
Пять удивительных способов использования картофельной кожуры в быту и уходе за собой
Обозреватель
2024-06-14T03:10:57Z
Почему черный хлеб может подорвать здоровье: вся правда о вредных свойствах продукта
Знай
2024-06-01T03:50:09Z
Скрывалась у нас под носом: ученые обнаружили причину одиночества миллиардов людей на планете
Фокус
2024-05-30T15:57:43Z
Не всегда положительно: как эмоции влияют на здоровье человека
Обозреватель
2024-06-04T12:08:36Z
Ландо Норрис обзавелся необычным внедорожником
AutoCentre
2024-06-06T18:34:52Z
Нажмите только одну кнопку: как сократить расход топлива
Апостроф
2024-06-02T23:12:06Z
Новый недорогой Volkswagen для большой семьи выехал на дорогу. Фото
Обозреватель
2024-05-31T21:49:22Z
Новую модификацию бюджетного электрокара Renault показали на свежих фото
Обозреватель
2024-06-14T05:07:23Z
Еще один недорогой Kia Sportage показали с новым дизайном. Фото
Обозреватель
2024-06-13T20:02:25Z
В Украине вырос спрос на иностранные автомобили: какие марки самые популярные
Comments UA
2024-06-13T19:48:44Z
Самая дешевая новинка Alfa Romeo стала ближе к покупателям. Фото
Обозреватель
2024-06-13T19:46:37Z
Будет чистым надолго: водителям рассказали, как избавиться от пыли в авто
Апостроф
2024-06-13T19:21:34Z
Эти кроссоверы рекомендуют покупать, чтобы сэкономить
Обозреватель
2024-06-13T19:11:53Z