Суп Буйабес – це французька апетитна перша страва, багатокомпонентний рибний суп, що став відомим на середземноморському узбережжі Франції, особливо в Марселі.
Рецепт супу Буйабес спочатку був створений як страва для рибалок, які використовували залишки різних видів риби, що не продали протягом дня.
Проте з часом рецепт супу Буйабес ставав складнішим, з’явилися нові інгредієнти, відзначаючи його елітний статус. Аналогічні страви стали популярними як у французькій регіональній кухні, так і в кулінарних традиціях інших країн.
У цій страві зустрічаються шафран, фенхель, оливкова олія, часник та помідори, які поєднуються з морською рибою та морепродуктами.
Отже, як приготувати суп Буйабес в домашніх умовах з тих продуктів, що доступні в нашій країні – читайте в матеріалі.
Суп Буйабес: рецепт класичний
Інгредієнти:
- філе морської риби (2 різних види, наприклад морський окунь і пікша) – 1 кг
- дрібна риба – 600 г
- мідії с/м – 300 г
- креветки с/м почищені – 150 г
- біле сухе вино – 1 склянка (220 мл)
- чебрець та фенхель – по 1-2 гілочки
- цибуля (бажано біла або шалот) – 1 шт.
- помідори – 3 шт.
- лавровий лист – 2 шт.
- оливкова олія – для смаження
- часник – 3-4 зубки
- сіль, мелений чорний та червоний перець, шафран – до смаку
Приготування супу Буйабес:
- Почистіть і наріжте маленькими кубиками цибулю і часник. Підготуйте чебрець та фенхель – вимийте, обсушіть і розберіть на листочки.
- На помідорах зробіть хрестоподібний надріз, обдайте окропом і зніміть шкірку. Наріжте помідори невеликими кубиками.
- У глибокій пательні розігрійте оливкову олію. Додайте цибулю і часник, смажте 5 хвилин. Потім додайте помідори та влийте вино. Готуйте, поки вино не випарується. Додайте лавровий лист, чебрець, фенхель, сіль, мелений чорний перець та чилі, шафран. Готуйте, помішуючи, 1 хвилину.
- Вміст сковороди перекладіть у каструлю, влийте воду (приблизно 1 л) і доведіть до кипіння.
- Підготуйте дрібну рибу – почистьте, випатрайте, видаліть голови, приберіть темну плівку та гарно промийте. Рибу перекладіть в каструлю. Готуйте на помірному вогні протягом 50 хвилин.
- Процідіть суп через сито в іншу каструлю.
- Розморозьте мідії та креветки. Вимийте філе риби і наріжте на порційні шматочки.
- Додайте мідії, креветки та рибу до супу і варіть протягом 20 хвилин.
Суп Буйабес готовий. Подайте страву гарячою з крутонами та будь-яким соусом до них.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.