Система травлення людини є складним механізмом, який, зокрема, працює над необхідністю перетворення їжі в поживні речовини, необхідні для життєдіяльності організму.
Питання про вживання води під час їди часто стає предметом дискусій. Дієтолог Світлана Джасвал прокоментувала, чи може споживання води негативно впливати на процес травлення.
Одним із поширених побоювань щодо вживання води під час їжі є те, що вода може розводити шлункову кислоту, що погіршує кисле середовище у шлунку, яке необхідне для ефективного травлення.
Проте наукові дані заперечують ці припущення. Дослідження показали, що споживання питної води при їжі практично не змінює показники рН у шлунку. Кислотність, що грає ключову роль у процесі перетравлення їжі, майже не залежить від кількості рідини, що споживається.
Набагато важливіше, які саме напої людина вибирає для вживання під час їжі. Чиста вода є найкращим варіантом для гідратації, оскільки вона доповнює їжу, не порушуючи роботу травної системи. Додавання свіжого лимонного соку у воду не тільки робить її смачнішою, але й сприяє кращому засвоєнню заліза і кальцію з їжі, одночасно забезпечуючи організм вітаміном С.