Незважаючи на те, що ряд дієтичних рекомендацій рекомендує зменшити споживання цукру з "усіх джерел", за словами дослідників, 100% натуральний апельсиновий сік може бути корисним.
Як пише Fox News, дослідники з Університету Торонто Метрополітен досліджували вплив вживання 100% апельсинового соку порівняно з "апельсиновмісними напоями" на апетит, споживання їжі та глікемічну відповідь у дорослих.
У ході дослідження 36 дорослих людей із "нормальною вагою" мали пити 100% апельсиновий сік, апельсиновий напій або воду перед їжею. Дослідники виявили, що споживання їжі та енергії було нижчим у тих, хто вживав 100% апельсиновий сік, ніж апельсиновий напій.
Не було істотної різниці в середньому апетиті після вживання напоїв, але рівень глюкози в крові був нижчим після того, як люди випили 100% апельсиновий сік, порівняно з апельсиновим напоєм та водою.
Апельсиновий сік схожий на підсолоджений напій тим, що містить вільний цукор, але він також містить сахарозу (фруктозу та глюкозу, пов’язані разом), а також містить вітамін С і флавоноїди.
Як вважають дослідники, флавоноїди в апельсиновому соку уповільнюють травлення та засвоєння цукру. Таким чином, ви не спостерігаєте такого ж стрибка рівня глюкози в крові, як при вживанні апельсиновмісного напою.
При цьому цікаво, що енергія в апельсиновому соку була компенсована під час наступного прийому їжі, тобто учасники зменшили споживання їжі в обід на суму, що відповідає кількості калорій в апельсиновому соку, тоді як учасники після вживання напою з’їли більше калорій в обід.
Найважливіший висновок усього дослідження, вважають дієтологи, полягає в тому, що організм може розпізнавати різницю між природним цукром і доданим цукром.
Раніше УНІАН розповідав, чи справді корисний яблучний сік для здоров'я людини.