MY.UAНовини
Президент підписав закон про мобілізацію: коли і до чого готуватися військовозобов'язаним
Президент підписав закон про мобілізацію: коли і до чого готуватися військовозобов'язаним

Президент підписав закон про мобілізацію: коли і до чого готуватися військовозобов'язаним

Цей день настав!

Місяці кропіткої роботи і скандалів принесли свій результат. Закон про мобілізацію підписано президентом та опубліковано в урядовій газеті "Голос України". А це означає, що через місяць для всіх військовозобов’язаних настане "гаряча пора".

Що саме зміниться для українців – дивіться в ексклюзиві TSN.UA.

Закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня

Верховна Рада 11 квітня остаточно ухвалила новий закон про мобілізацію, який набув великого резонансу в українському суспільстві. Документ вже підписав президент України Володимир Зеленський і його опублікували в урядовій газеті "Голос України" 17 квітня. А це означає, що документ набирає чинності через один місяць з наступного дня після публікації – тобто 18 травня. 

Частина змін з нового закону:

  • мобілізації підлягають чоловіки з 25 років;
  • військовозобов'язані повинні протягом 60 днів уточнити свої облікові дані;
  • повістки видаватимуть тільки в паперовому вигляді;
  • чоловіки від 18 до 60 мають постійно носити із собою військово-обліковий документ (і пред'являти на вимогу представника ТЦК чи поліцейського);
  • обов'язкової мобілізації жінок – не буде;
  • створення та функціонування е-кабінету для призовників, військовозобов'язаних та резервістів (реєстрація добровільна);
  • замість строкової запроваджується базова військова служба.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець позитивно оцінює ухвалений закон про мобілізацію. Він зазначив, що потрібно розуміти, що зараз на лінії фронту тривають надзвичайно важкі бої і військові, які там перебувають, мають мати змогу, зокрема, отримувати відпустку.

"Але, на мій погляд, тепер процедура виглядає максимально демократично, без примусу. Це найкращий варіант, на який ми могли сподіватися"

Облік військовозобов'язаних

Найперше з чого починається мобілізація по-новому для військовозобов’язаних – так це те, що протягом 60 днів після вступу закону у дію всім чоловікам від 18 до 60 років буде необхідно оновити власні дані. Для цього потрібно буде з'явитися у ТЦК або в ЦНАП. Також можна буде створити електронний кабінет військовозобов'язаного (добровільно) для внесення туди особистої та службової (для резервістів) інформації онлайн.

Усі військовозобов'язані громадяни віком від 18 до 60 років тепер повинні завжди мати при собі військово-облікові документи. Перевіряти їх мають право: працівники ТЦК, прикордонна служба, поліція. Процес перевірки документів може фіксуватися на фото або відео. Також передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів. Якщо ви перебуваєте за кордоном, то зможете уточнити свої дані дистанційно.

До речі, за інформацією видання Politico, близько 650 тис. чоловіків призовного віку покинули Україну. Більшість з них зробили це незаконними способами. Цифра вражає! Однак, норму про обмеження консульських послуг у законопроєкті про мобілізацію прописали для того, аби розуміти, яка кількість громадян перебуває за кордоном. Про це членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардепка від "ЄС" Ірина Фріз розповіла "Радіо Свобода". При цьому, за її словами, механізму депортації українців з інших країн не існує.

Військова підготовка та відстрочка

Строкову службу в Україні замінять базовою військовою підготовкою терміном 3 місяці. МОлоді до 25 років потрібно буде обрати час та місце проходження такої підготовки. А з 2025 року в навчальних закладах усіх форм власності запровадять загальновійськову підготовку. Мобілізація студентів в особливий період не передбачена для тих, хто навчається за денною або дуальною формами і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий. Також у Законі про мобілізацію зазначено,  що мобілізації в особливий період не підлягають: аспіранти, докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури (незалежно від того навчається людина на контракті чи бюджеті); наукові працівники та викладачі ВНЗ та технікумів, які мають науковий ступінь і працюють не менш як на 0,75 ставки за основним місцем роботи; педагоги у школах, які працюють не менш як на 0,75 ставки за основним місцем працевлаштування.

Які зміни чекають на людей з інвалідністю?

Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації особи з інвалідністю відповідно до висновку ВЛК. Однак, вони можуть бути призвані на військову службу тільки за їхньою згодою і тільки за місцем проживання. Чоловіки від 25 до 55 років, які отримали ІІ або ІІІ групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, повинні пройти медичний огляд повторно, щоб підтвердити його висновки. Однак ця умова не стосується військовослужбовців – тих, хто отримав травми під час участі в бойових діях. Якщо вам надійде повістка, потрібно прийти до військкомату у зазначений час та мати з собою документи, які підтверджуватимуть вашу інвалідність. А от чи зможуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи після прийняття Закону про мобілізацію пояснивадвокат Роман Сімутін.

"Мені невідомий законодавчий інструмент змусити людину примусово пройти медичний огляд. Фактично, залишається лише один спосіб застосувати презумпцію винуватості та визнати винним без вини. Тобто скасують інвалідність, якщо чоловік відмовиться пройти повторний огляд. Подібна норма у нас є в адмінкодексі це відмова водія від проходження освідування на предмет сп'яніння. Поліцейському просто не потрібно змушувати водія проходити огляд. Якщо він відмовляється, така відмова просто прирівнюється до керування в стані сп'яніння, складається протокол, штраф і позбавлення права керування"

Зміни для обмежено придатних

Також, нагадаю, що 2 квітня 2024 року президент Володимир Зеленський підписав зміни до законодавства про права військових і поліціянтів на соціальний захист. Серед змін є скасування обмеженої придатності для військовозобов’язаних. З травня і впродовж наступних дев’яти місяців військовозобов’язані зі статусом обмежено придатні мають пройти повторну  ВЛК- За результатами ВЛК лікарі визначать, придатні чи непридатні військовозобов’язані для служби. Однак, попри те, що парламент ухвалив закон, Міноборони України не розробило новий наказ про ВЛК, тому медикам поки немає на що спиратися у визначенні придатності чи непридатності людини до служби. Новий наказ Міноборони зараз розробляє. Департамент охорони здоровʼя Міноборони повідомив, що зміни до наказу передбачають п’ять статусів, зокрема:

  1. непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
  2. непридатні з переоглядом через 6-12 місяців;
  3. тимчасово непридатні, які потребують лікування, відпустки чи звільнення (ця категорія була і раніше);
  4. придатні; придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК, вищих військових навчальних закладах та установах.

Саме категорія придатних до служби в певних частинах і є тим, що може замінити статус обмежено придатних. Варто наголосити, що зараз це лише пропозиції, а не остаточні зміни. Раніше до війська не могли призвати людей, які хворіють на: активний прогресуючий туберкульоз; тяжкі форми вірусних гепатитів; ВІЛ, який супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами; деякі онкологічні захворювання та інше.

Повний детальний список можна знайти у наказі Міноборони. Однак, до 4 серпня – через три місяці після того, як закон набере чинності, уряд має оновити перелік захворювань. Саме за оновленими положеннями наказу будуть визначати придатність чи непридатність військовозобов'язаних.

Відстрочка та бронювання

Добровольці, які самостійно прийдуть до ТЦК для включення їх до лав ЗСУ без повістки, отримають відстрочку на два місяці для вирішення особистих справ та підготовку. Також з  2024-го року буде заброньовано всіх працівників Нацполіції України. Щодо органів держвлади та місцевого самоврядування: там можуть бути заброньовані лише керівники цих організацій. Щодо держслужбовців категорій "Б" та "В", то серед них може бути заброньовано до 50% осіб. А от кому таки нардепи зробили справжній подарунок – так це собі, звичайно. Бо кожний народний депутат зможе забронювати від мобілізації по два своїх помічники. До переліку критично важливих віднесли також працівників сфери культури та медіа. Ще право на бронь мають власники критично важливих підприємств, навіть, якщо вони там не працюють, а тільки володіють ними. 

Обмеження  для ухилянтів

Одним з найбільш дискусійних пунктів мобілізаційного законопроєкту  був пункт щодо обмеження керування транспортними засобами військовозобов’язаним на вимогу ТЦК.  Виходячи з Закону про мобілізацію, все буде вирішувати суд, але цьому передуватиме певний алгоритм дій, який має здійснити ТЦК. Обмежувати не будуть у двох вИпадках: якщо встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела доходу та якщо особа використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи або дитини з інвалідністю. Також Закон про мобілізацію передбачає штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення призовниками, військовозобов’язаними та резервістами правил військового обліку. Водночас за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пропонують штрафувати як звичайних громадян, так і посадовців. Штрафи передбачені в розмірі від 34 до 85 тисяч гривень. За ці порушення в умовах дії особливого періоду пропонують штрафувати на суму  від 153 до 204 тис. грн.

Також закон про мобілізацію передбачає вилучення транспорту для потреб ЗСУ у громадян, які мають більше одного авто. Вилучатимуть не всі машини і не  у всіх, тобто є окремі категорії власників і транспорту, яких може торкнутися мобілізація авто. Окрім органів влади, цей обов’язок поширюється на підприємства, установи, зокрема на залізницю, порти, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, які забезпечують експлуатацію транспорту, а також на громадян. Проте покроковий алгоритм вилучення транспорту у громадян станом на зараз достеменно невідомий. Йдеться лише про загальні положення. Однак у Раді запевнили, що 90% громадян точно не варто перейматися щодо цих норм.

Мобілізація жінок

Відповідно до нового закону, жінок України можуть призвати до служби лише за добровільною згодою. Разом із цим, усі жінки віком від 18 до 60 років, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, обов'язково повинні стати на військовий облік. При цьому, постанова на військовий облік не зобов'язує мобілізацію та призов на службу. Жінки, які мають освіту споріднену з військово-обліковою спеціальністю, необов'язково повинні ставати на військовий облік. Вони можуть зробити це добровільно.

Демобілізація

Норма про демобілізацію після 36 місяців військової служби була виключена з нового закону. Зараз у Кабінеті міністрів працюють над окремим документом, який буде визначати норми про демобілізацію.

Раніше на Закарпатті чоловік вирвався від прикордонників і втік до Угорщини.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
Команда Робинов в свежем ролике аниме «Бэтмен-ниндзя против Лиги якудза»
GameMag
2024-09-21T11:09:23Z
Самара Уивинг вернется в сиквеле слэшера "Я иду искать"
GameMag
2024-09-21T10:31:25Z
Девушка Роналдо в бикини похвасталась сочными формами
GlavRed
2024-09-07T21:27:17Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
Модель с 17-м размером груди сделала предложение по реваншу Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-07T15:54:26Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Карпати в меншості здолали Чорноморець
Football.ua
2024-09-21T11:58:10Z
Украинский боксер Чухаджян проведет бой за титул чемпиона мира
ZN UA
2024-09-21T11:09:56Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
"Вот почему это происходит". Ребров не сдержался в эфире после поражения сборной Украины от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T06:52:52Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Всего 4 ингредиента и 10 минут времени: рецепт неповторимо вкусных и легких мини-пончиков
Знай
2024-09-21T10:51:45Z
Восьмой поверенный, или Возможность Третьего острова
ZN UA
2024-09-21T10:04:04Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
РФ хочет нанести максимальное огневое поражение по Украине до выборов в США, — комбат ВСУ
Фокус
2024-09-08T16:51:40Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Британская разведка оценила последствия удара по складу боеприпасов в Торопце
Европейская правда
2024-09-21T12:27:36Z
«Я не буду поставлять ракеты, которые долетают до Москвы»: Шольц о Taurus для Украины
Апостроф
2024-09-21T12:21:26Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Карьера Андрея Деркача в Москве — сигнал молодым агентам Кремля в Украине
Фокус
2024-09-19T07:30:12Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
В Одессе задержан мужчина, убегавший от представителей ТЦК
Корреспондент
2024-09-11T14:55:29Z
Мимо Дании проплывет судно с 20 тыс тонн опасного российского груза
Европейская правда
2024-09-21T12:27:48Z
В РФ взорвался второй за ночь склад боеприпасов
Корреспондент
2024-09-21T12:06:41Z
В Латвии в субботу разбился российский военный дрон
Европейская правда
2024-09-08T20:09:07Z
В Киеве водитель авто врезался в коляску с 3-летним ребенком на пешеходном переходе. Фото и видео
Обозреватель
2024-09-08T16:06:23Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
Готовьте мешки для денег и открывайте валютные счета: на кого из знаков Зодиака свалятся сумасшедшие деньги еще до конца года
Знай
2024-09-21T11:51:25Z
Иран на военном параде представил новые ракеты и улучшенный БПЛА "Шахед"
Фокус
2024-09-21T11:27:54Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
День ангела 10 сентября: кого и как поздравлять с именинами
TSN
2024-09-09T21:24:50Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
В аптеках Украины появится новая французская вакцина: врачи призывают украинцев ею воспользоваться
Знай
2024-09-21T12:12:45Z
Довести уход за собой до идеала: врач рассказала об основных нюансах комплексного душа
Фокус
2024-09-21T12:12:26Z
Липосомы в косметике: как «доставить» крем в самые глубокие слои кожи
Marie Claire
2024-09-21T11:00:25Z
В США одобрена первая назальная вакцина против гриппа: детали
Comments UA
2024-09-21T10:15:55Z
Ученые спустя 5 лет нашли эпицентр распространения COVID-19: названы все "подозреваемые"
UAToday
2024-09-21T09:06:27Z
Посланник с небес: хирург увидел рай во время клинической смерти
Фокус
2024-09-21T08:45:59Z
Три утренние привычки, которые сделают ваш день ярче, а жизнь — проще
Marie Claire
2024-09-21T03:00:28Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Осеннее равноденствие 22 сентября 2024 года: история праздника и запреты
Фокус
2024-09-21T12:12:32Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Устали от неудач и пошли в обход: как ВС РФ продвигаются к Курахово, — DeepState
Фокус
2024-09-20T15:43:18Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
ВСУ переломили ситуацию под Покровском, - NYT
Хвиля
2024-09-08T20:15:34Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
В Украине работает шеринг автогражданки для водителей, сообщил hotline finance
Корреспондент
2024-09-20T13:15:09Z
Заброшенные раритеты: в Украине обнаружили коллекцию винтажных Mercedes и Cadillac
Фокус
2024-09-20T13:06:15Z
Харьковские рекордсмены: история уникальных украинских спорткаров ХАДИ
Фокус
2024-09-20T12:06:18Z
Британская армия впервые представила новый основной боевой танк Challenger 3
Хвиля
2024-09-20T11:27:35Z
Цена $10750 и запас хода 510 км: дебютировал новый электрокроссовер от General Motors
Фокус
2024-09-20T10:36:28Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
"Антонов" уже провел инспекцию конфискованного российского самолета Ан-124 "Руслан" в Канаде
ZN UA
2024-09-21T12:16:51Z
Украина конфисковала заводы российского олигарха
UAToday
2024-09-21T10:06:40Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Two Point Museum выйдет 4 марта 2025 года
GameMag
2024-09-21T12:10:12Z
Sony анонсировала линейку игр для Tokyo Game Show 2024
GameMag
2024-09-21T12:04:12Z
Сказка с двойным дном: Геймплей нарисованного от руки платформера The Eternal Life of Goldman
GameMag
2024-09-21T11:16:57Z
Объявлены системные требования Microsoft Flight Simulator 2024
Overclockers
2024-09-21T11:03:17Z
Им пропитано буквально все: ученые озвучили реальные масштабы загрязнения микропластиком
Фокус
2024-09-21T11:00:08Z
Одолейте Вихрь: Первые 15 минут одиночного прохождения Windblown от создателей Dead Cells
GameMag
2024-09-21T10:39:40Z