Ні для кого не секрет, що в чаї є той же стимулятор, що й у каві, а кожен напій має свої переваги і шанувальників.
Деякі вважають за краще той чи інший, але варто розібратися, який з них корисніший для здоров'я.
Корисні властивості кави давно вивчили фахівці. Він захищає печінку і бореться з діабетом, а чай водночас сприятливо впливає на роботу серця та мозку. Доктор Уї Яо Вей, кардіолог з лікарні Маунт Елізабет Новена у Сінгапурі впевнена, що до трьох чашок кави на день навіть убережуть від серцевих нападів.
Деякі дослідження показують, що кава захищає від хвороби Паркінсона та хвороби Альцгеймера, а також знижує ризик розвитку діабету 2 типу. Однак у всьому потрібно знати міру, інакше напій буквально "завалить" людину побічними ефектами - безсонням, тривожністю і так далі.
У той же час дієтолог Бебі Ши стверджує, що корисні властивості кави випаровуються, якщо змішувати її з цукром та молоком. З чаєм все інакше. У Китаї вірять, що він є протиотрутою від 72 видів отрут. Серед корисних властивостей також: зниження ризику недоумства, захист від раку та серцево-судинних захворювань.
"Вживання чаю може допомогти запобігти погіршенню когнітивних функцій, зменшити стрес та покращити психологічне самопочуття", - зазначив лікар.
Раніше ми повідомляли, що вино чи кава у морозилку: які продукти можна заморозити у формах для льоду – ви здивуєтеся, навіщо.