MY.UAНовини
Навіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України
Навіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України

Навіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України

Навіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України

Американські військові залишать Нігер. Про це минулого тижнядомовилися представники Вашингтона й Ніамея після того, як у середині березня хунта розірвала угоду про співробітництво зі США, згідно з якою на двох базах у цій західноафриканській країні перебувало близько 1100 американських солдатів. А торік уряд Нігеру розірвав угоди з Францією та Євросоюзом, які допомагали місцевій владі боротися з ісламістськими бойовиками.

Для Вашингтона вихід із Нігеру — серйозний удар. І не лише репутаційний. Річ у тім, що одна з двох баз використовується для запуску безпілотників для спостереження за Сахельським регіоном та ісламістськими угрупованнями. «Якщо ми втратимо свою присутність у Сахелі, це знизить нашу здатність вести активне спостереження й попередження, зокрема для оборони країни», — цитуєThe Wall Street Journal главу Африканського командування США генерала Майкла Ленглі.

Однак для Заходу є й інші негативні наслідки витіснення Франції та США з країни, зокрема економічні. Так, Нігер є одним із головних постачальників урану до Франції, і сильна антизахідна риторика місцевої хунти загрожує роботі європейської атомної промисловості. Наразі французька державна компанія Orano оголосила, що продовжує роботу. Але її подальша діяльність не гарантована.

За таких обставин іще в середині квітня до Нігеру прилетіла велика група російських військових радників. За даними радіостанції Radio Télévision du Niger, російський Іл-76 був завантажений зброєю й «новітньою системою ППО, придбаною в межах військового співробітництва з РФ». Тим часом до Буркіна-Фасо за останні місяці прибулопонад сотню російських солдатів із контрольованого Міноборони Росії «Африканського корпусу» (наступника ПВК «Вагнер»), а в Малі перебуває більш як тисяча російських найманців.

Ці події — одні з багатьох, що демонструють, як починаючи з 2018 року, коли найманці з «Вагнера» розмістилися в ЦАР, Москва крок за кроком нарощує присутність і вплив у Африці. Зокрема в зоні Сахелю, який простягнувся від Атлантичного океану до Червоного моря: після того, як у Буркіна-Фасо, Малі, Нігері відбулися військові перевороти, хунти, що захопили владу, згортають військове й політичне співробітництво зі США та Францією і зміцнюють відносини з Росією.

 Як зазначив у коментарі ZN.UA професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань, Росія переслідує в Сахелі декілька цілей. По-перше, вона прагне контролювати стратегічні галузі національних економік і мати доступ до корисних копалин. По-друге, розпорошити увагу й ресурси Заходу між кількома великими конфліктами. По-третє, створити міграційний тиск на Захід: дестабілізація в африканських державах традиційно спричиняє сплеск нелегальної міграції до Європи, а Нігер для африканців — один із транссахарських маршрутів до ЄС.

 Зі свого боку африканіст, співзасновник Центру вивчення Африки Юрій Олійник у коментарі ZN.UA звернув увагу й на те, що Росія зацікавлена в контролі над безперервним логістичним ланцюжком зі сходу на захід, від Індійського до Атлантичного океану. Крім того, вважає експерт-африканіст, «дії Москви в Сахелі — це ще й демонстрація Глобальному Півдню, що Росія активно працює в Африці, протистоячи Заходу».

 Водночас, як вважають опитані ZN.UA експерти, для Китаю, який скупив і контролює Африку набагато більше, ніж Сполучені Штати та Франція, проникнення Росії на африканський континент є вигідним, оскільки послаблює вплив США. Конкуренція ж, яка іноді виникає між китайськими й російськими компаніями, не є критичною, оскільки китайці націлені на участь у розробленні природних ресурсів континенту й наданні кредитів африканським державам, а пріоритет росіян — військова й військово-технічна сфери.

Те, що відбувається в Африці, де багато хто розглядає російсько-українську війну як протистояння дружньої Росії імперіалістичним США, вже точно не поліпшує позицій України в країнах Глобального Півдня, особливо напередодні анонсованого Саміту миру у Швейцарії. Дипломатичних та інформаційних зусиль, яких доклав Київ останніми роками, аби змінити ситуацію, геть недостатньо. Зокрема й тому, що ресурси України не порівняти з можливостями Росії. Як наслідок, нашу інформаційну роботу на континенті фактично провалено. А це позначається на голосуванні африканських країн в ООН щодо українських резолюцій.

Як зазначають у розмові із ZN.UA опитані експерти, для зміцнення власних позицій у регіоні росіяни активно використовують в інформаційній сфері антизахідну риторику. Москва постійно наголошує, що Росія ніколи не мала колоній в Африці, асоціює СРСР із РФ і нагадує про допомогу Радянського Союзу континенту в шістдесяті-вісімдесяті роки минулого століття, роз’ятрює незагойні рани колоніального минулого африканських країн, звинувачуючи Захід у їхніх економічних і політичних бідах.

Кремль також активно підтримує військових, які прийшли до влади внаслідок переворотів: в умовах тиску й ізоляції з боку Заходу хунтам потрібне бодай часткове міжнародне визнання, воєнна та політична підтримка. До того ж, на відміну від Заходу, Росія пропонує швидке вирішення проблем, постачаючи зброю та гроші й не критикуючи ситуації з правами людини. Водночас дії російських військовослужбовців і бійців ПВК створюють видимість ефективного вирішення проблеми ісламістських бойовиків.

Турецький журналіст Надір Тіфлісі зауважує: центр ваги російської присутності в Африці зміщується із ЦАР до Сахелю. У підсумку нині у Заходу — Франції та США — з колись численних союзників у Сахельському регіоні залишається тільки Чад. Але як довго він іще буде таким? Наприкінці січня президент Чаду Махамат Ідрис Дебі вирушив до Москви, де зустрічався з Путіним і обговорював співробітництво у сфері безпеки. Це також є тривожним сигналом для Парижа й Вашингтона.

Зміна зовнішньополітичних орієнтирів країн Сахелю спричинена не лише ефективною роботою проросійського лобі. На думку опитаних ZN.UA експертів, причини переорієнтації загалом зводяться до зміни влади в країнах Сахелю й установлення військових диктатур, недостатньої військової та економічної присутності Заходу у вирішенні проблем регіону, включно з підтримкою демократії й захистом прав людини.

Невипадково українські й західні експерти кажуть про вакуум, який утворився в регіоні через те, що США нехтували Африкою, а колишні метрополії, такі як Франція, не змогли повністю трансформувати неоколоніальні зв’язки в партнерські відносини. Чим і скористалася Росія, значно менш педантична в питаннях постачання зброї, контролю над розподілом кредитів, екологічних наслідків будівництва промислових об’єктів тощо.

 Водночас, як підкреслила в коментарі ZN.UA співробітниця Центру переходу до сталого розвитку в Університеті Стелленбош (ПАР) Дзвінка Качур, «у сфері економіки, крім зерна, Росія мало що може запропонувати Африканському континенту загалом і Сахелю зокрема: для них Захід залишається одним з основних зовнішньоекономічних партнерів». Згідно з даними Мінекономрозвитку РФ, обсяг торгівлі Росії з країнами Африки південніше Сахари за 2022 рік не перевищував 20 млрд дол., тоді як обсяг торгівлі країн Сахелю з ЄС становив 275 млрд, а зі США — 53 млрд.

Однак, звертає увагу Дзвінка Качур, Буркіна-Фасо, Малі й Нігер активно розвивають співробітництво з Росією, яка підтримує хунти, що прийшли до влади. Зокрема РФ агресивно просуває антизахідні наративи й надає військову підтримку через напівофіційні військові угруповання. У вересні минулого року ці три країни підписали з РФ угоду про взаємну оборону й вийшли з регіонального економічного об’єднання ECOWAS, а Малі припинила угоду з миротворцями ООН. Москва виходить на лідерські позиції з продажу військової техніки в регіоні.

Платою за таку підтримку військових диктатур стає участь російських компаній у розробленні родовищ урану в Нігері або видобутку золота в Буркіна-Фасо й Малі.

Загалом, як прогнозує Юрій Олійник, «Росія має всі передумови для посилення своїх позицій у регіоні, оскільки країнам Заходу бракує готовності вирішити цю проблему». В цій ситуації Україна має шукати нестандартні рішення, здатні переманити африканські країни на наш бік.

Для цього слід не лише проводитиспецоперації в Судані проти «вагнерівців», посилювати наші представництва кваліфікованими дипломатами, а й задіювати елементи політики «м’якої сили». Використовуючи можливості не лише африканців — випускників українських вишів, а й європейських держав, не заплямованих колонізаторським минулим, — країн Східної Європи та Скандинавії.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Российская певица двухтысячных впала в кому после попытки суицида
Comments UA
2024-10-02T20:15:54Z
Брак певицы с Украины и российского стриптизера трещит по швам
Comments UA
2024-09-29T20:15:32Z
"Кто бы мог подумать": Вакарчук признался в новой любви
Апостроф
2024-10-04T19:03:17Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
СМИ: Зак Снайдер снимет фильм про UFC — главная роль предложена Адаму Драйверу
GameMag
2024-10-05T16:40:35Z
«Настя бросила, теперь бомжует»: Потап вслед за руководительницей МСЭК искупался в копейках
Апостроф
2024-10-05T16:30:23Z
Украинская певица впервые откровенно рассказала, сколько "пластик" сделала
Comments UA
2024-10-03T19:51:13Z
"До конца моей жизни": дизайнер Алексей Залевский раскрыл подробности своей неизлечимой болезни
Апостроф
2024-10-03T17:36:05Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Под Москвой застрелили бывшего "министра" "ЛНР": интересные подробности
Comments UA
2024-10-01T21:45:57Z
В Кремле отреагировали на желание Шольца поговорит с Путиным
Comments UA
2024-10-02T14:12:49Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
Украине нужен настоящий мир и это возможно только на сильных позициях, - Зеленский
Хвиля
2024-10-05T17:39:37Z
Жена-россиянка нардепа попала в сложную ситуацию
Апостроф
2024-10-05T17:30:45Z
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
В Газе освободили девушку, которую похитили в Ираке десять лет назад
Корреспондент
2024-10-04T03:52:29Z
Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
Апостроф
2024-09-29T09:03:41Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
На контрольном посту мужчина начал резать себе руки: кто его остановил
Comments UA
2024-10-04T13:21:51Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Ситуация на фронте на вечер 5 октября
UAToday
2024-10-05T17:36:27Z
На Донбассе ликвидировали бойцов КНДР: Тимочко объяснил, в чем опасность для ВСУ
Фокус
2024-10-05T16:36:42Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
В Запорожье заявили, что оккупанты готовят штурмы, а не наступление
Comments UA
2024-09-30T19:51:18Z
Бои в Угледаре идут в черте города - ОВА
Корреспондент
2024-10-01T10:45:17Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Тарифы на электроэнергию вырастут: какие квитанции украинцам ждать с 1 ноября
Знай
2024-10-01T19:42:53Z
Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
Знай
2024-09-29T16:06:42Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T23:35:20Z
Что делать, когда исчезает свет: ДТЭК назвали главные шаги
Знай
2024-10-05T17:06:25Z
НБУ снизил продажу валюты вторую неделю подряд
Корреспондент
2024-10-05T16:15:55Z
Великобритания закрыла последнюю угольную электростанцию
Корреспондент
2024-09-30T11:24:45Z
Треть украинцев оценили действия власти для восстановления энергетики как неэффективные – опрос
ZN UA
2024-10-02T12:53:11Z
Украинцы могут остаться без стабильной мобильной связи зимой: в чем причина
Фокус
2024-09-30T13:15:44Z
В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
Знай
2024-09-29T20:12:36Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Украинцев предупредили об изменениях в выплатах ВПЛ в октябре
Хвиля
2024-10-02T16:45:45Z
Очереди на водительские права: почему украинцам приходится ждать месяцами практического экзамена
Хвиля
2024-10-05T16:21:56Z
Главное за 5 октября: новая волна мобилизации, аномальная зима в Украине и операторы не смогут обеспечить связь
Знай
2024-10-05T16:21:37Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
В "Интерпайпе" Пинчука рассказали, как поддерживают своих сотрудников-военных
Апостроф
2024-10-01T17:09:52Z
Германия готовится к войне в Европе - NTV
Корреспондент
2024-09-29T22:42:40Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
"Динамо" – "Кривбасс": видео онлайн-трансляция матча УПЛ
ZN UA
2024-10-05T09:36:30Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
"Должен забрать судьбу боя у судей": Фьюри раскрыл свой план на реванш с Усиком
ZN UA
2024-10-04T20:18:14Z
Тайсону Фьюри настоятельно посоветовали завершить карьеру после боя против Усика
Известия Киев
2024-10-04T18:36:08Z
Магучих: Думаю, до 2,15 можно прыгать - имеются такие силы
Корреспондент
2024-10-04T15:00:12Z
US Open — чемпионат, где деньги и шоу на первом месте!
Топ Жир
2024-10-04T13:54:47Z
Экс-чемпион рассказал, чего точно не произойдет в бою Усик - Фьюри
Корреспондент
2024-10-04T13:48:22Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
В Минздраве рассказали, когда в аптеках можно будет приобрести лекарства с медицинским каннабисом
Фокус
2024-10-02T05:13:18Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
Мужчины взялись колоть ботокс в мошонку: новая мода набирает обороты
Знай
2024-09-29T20:30:22Z
Какие деревья обязательно нужно обрезать осенью: полезные лайфхаки
Политека
2024-10-05T17:15:38Z
Семья и здоровье трещат по швам: ученые объяснили, в чем опасность неудачного брака
Фокус
2024-10-05T16:42:20Z
Наращивают мышцы и клетки мозга: ученые раскрыли новую пользу физических упражнений
Фокус
2024-09-29T19:06:53Z
Как сохранить урожай свежих помидоров к зиме: основные правила
Политека
2024-09-28T03:22:28Z
Как сохранить урожай овощей без холодильника: полезные советы для украинцев
Политека
2024-09-27T19:31:53Z
В Тель-Авиве произошел теракт - людей расстреляли из автоматов на трамвайной остановке
Комсомольская правда
2024-10-01T17:10:25Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
Жизнь, утраченная на дороге: в Украине с начала года в ДТП погибли почти 2000 человек
ZN UA
2024-10-05T16:32:10Z
В Дании предъявили обвинения двум парням из Швеции из-за взрывов возле посольства Израиля
Европейская правда
2024-10-05T16:14:48Z
Украли 1,4 млн грн на беде других: поселковый голова организовал коррупционную схему, подробности
Политека
2024-10-05T15:03:53Z
В Ла-Манше в переполненной лодке с мигрантами погибли несколько человек, в том числе маленький ребенок
Европейская правда
2024-10-05T14:10:43Z
В Польше задержали двух украинцев, которые помогали нелегалам пересекать границу
Европейская правда
2024-10-05T13:45:23Z
Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
Политека
2024-09-28T23:01:58Z
Прямо как в Италии: оригинальный рецепт хлебного супа с капустой и сыром
Политека
2024-10-01T11:01:44Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Звуки, меняющие нашу жизнь: когда музыка помогает и вредит человеку
Фокус
2024-10-05T17:12:33Z
Гороскоп на воскресенье 6 октября 2024 года
UAToday
2024-10-05T15:03:11Z
Как приготовить фаршированную рыбу: простой рецепт для идеального ужина
Comments UA
2024-10-05T13:15:42Z
Тест: выберите осенний напиток, а мы скажем, каких мужчин вы притягиваете
Marie Claire
2024-10-05T13:01:38Z
Осень - идеальное время для подкормки: что порадует груши и яблони, урожай будет рекордным
Знай
2024-10-05T11:51:00Z
Беженцам нужно немедленно перерегистрировать авто: с 1 октября задействует новый запрет
Знай
2024-09-26T18:21:57Z
Реализм еще выше: Представлен первый трейлер гоночного симулятора Assetto Corsa EVO — выходит в январе в Steam
GameMag
2024-10-01T06:33:07Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
Радости полный бак: деткам разрешили разрисовать настоящий спорткар Ferrari
Знай
2024-10-05T16:36:41Z
Когда менять резину на зимнюю в Украине в 2024 году: как будут штрафовать
UAToday
2024-10-05T12:57:16Z
Привет из 90-х: в Украине заметили раритетные спорткары BMW
Апостроф
2024-10-05T07:00:01Z
Придется привыкать: водителям приготовили много сюрпризов в страховании авто
Знай
2024-10-05T02:51:43Z
Tesla в пятый раз с начала года отзывает более 27 тысяч Cybertruck
Корреспондент
2024-10-04T13:45:44Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
Послушайте русскую озвучку хоррора Alone in the Dark от Cool-Games
GameMag
2024-09-30T20:31:32Z
Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
ZN UA
2024-09-28T10:49:04Z
Создали удобную правду: ученые смогли убедить людей в реальности ложных воспоминаний
Фокус
2024-10-05T17:42:43Z
Ремейк Until Dawn от Sony показал неутешительный старт в Steam
GameMag
2024-10-05T17:10:52Z
Digital Foundry: От выпуска мощной консоли PlayStation 5 Pro выиграют даже те, кто не собирается ее покупать
GameMag
2024-09-29T21:16:06Z
The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
GameMag
2024-09-28T21:13:43Z
Predator Hunting Grounds вернулась в продажу в Steam в России после смены издателя
GameMag
2024-10-05T17:05:26Z