З 29 квітня по 4 травня християни згадують про останні дні земного життя Ісуса Христа. Водночас існують певні харчові заборони цього тижня, хоча деякі з них поширюються на весь період Великого посту. Про щоденне харчування цього періоду, розповість детальніше Lifestyle 24.
Харчування на кожен день тижня
Віряни протягом 48 днів утримувалися від їжі, розваг і шкідливих звичок. Однак, цього тижня триватиме суворий піст. Так, не варто їсти продукти тваринного походження та вживати алкоголь. До того ж треба утриматися від солодощів, окрім меду. Також не забороняється сироїдіння, тобто вживання продуктів без попередньої термообробки.
Страсний тиждень 2024 / Фото з Unsplash
Понеділок - 29 квітня
У понеділок можна їсти сирі овочі, фрукти та зелень. Старайтеся не заправляти їх рослинною олією.
Так, ви можете приготувати смачний салат з селери, моркви та яблука. Водночас спробуйте салат з моркви та капусти.
Вівторок - 30 квітня
У цей день можете сміливо їсти термооброблені овочі та зварені крупи. Також дозволяється вживати хліб і мед.
Спробуйте зварити суп із сочевицею та грибами або звичайний овочевий. Водночас ви можете приготувати салат із буряка з соняшниковим насінням і петрушкою.
Середа - 1 травня
У Страсну середу утримайтесь від термооброблених продуктів. Водночас додайте до раціону сухофрукти та гриби.
Так, ви може зробити салат з морквою та селерою. Приготуйте смачний узвар із сухофруктів.
Четвер - 2 травня
Цього дня дозволяється вживати гарячу їжу, але без додавання олії.
Приготуйте салат з синьої капусти і горіхів. Водночас можете зварити крупи і поласувати ними з салатом.
П'ятниця - 3 травня
У Страсну п'ятниця варто утриматися від їжі до вечора, оскільки в цей день розіп'яли Ісуса Христа. Якщо не можете цього зробити, то дозволяється з'істи сирі фрукти та овочі.
Субота - 4 травня
Цього дня можна дозволити собі хліб, овочі, фрукти, горіхи та мед. Страсна Субота є найменш суворою, тому можна їсти гарячу їжу з олією та вживати вино.
Так, зваріть горіховий крем-суп з горохом і картоплею. Також можете приготувати кашу зі спеціями та овочами.