MY.UAНовини
Онука Ольги Франко: Рецепти баби випробовуємо та адаптуємо для сучасних господинь
Онука Ольги Франко: Рецепти баби випробовуємо та адаптуємо для сучасних господинь

Онука Ольги Франко: Рецепти баби випробовуємо та адаптуємо для сучасних господинь

Онука невістки Івана Франка, Ольги Франко - відомої кулінарки та авторки кулінарних книг, Іванна Міліянчук влітку приїде до Львова, щоб подивитися разом із ріднею фільм про рецепти її бабусі «Смак свободи».

Черепаховий суп і осетрина

Іванна Міліянчук. Фото: facebook.com/ivanka.miliyanchuk

Українці вже мали змогу переглянути фільм «Смак свободи», який вийшов у прокат у березні. Ця стрічка популяризує українську кухню, базуючись на переписах відомої кулінарки Ольги Франко. За сюжетом, дівчина-мрійниця з глибинки поставила собі за мету влаштуватись на роботу поваром у вишуканий ресторан у Львові. Досягнути цієї мети їй допомагає чарівна кулінарна книга – збірник рецептів Ольги Франко, написаний майже сто років тому.

Ольга Франко, невістка Івана Франка, була відомою кулінаркою й авторкою декількох куховарських книг. Книга «Перша українська загально-практична кухня», яка вийшла 1929 року, була першою – саме вона надихнула на створення фільму.

Сьогодні рецепти Ольги Франко адаптує для сучасних господинь її внучка Іванна Міліянчук та правнучки Наталя Міліянчук і Марта Гуменецька. Іванна Міліянчук живе у Мадриді, але вже влітку планує приїхати до Львова. Журналіст Коротко про поспілкувалася з Іванною Міліянчук і дізналася секрети кухні її бабусі.

- Секрет кулінарного мистецтва баби Дзюні (онуки називали її лише бабою, а не бабусею, а в хаті її звали Дзюнею. – Авт.) в кропіткій праці, любові та терпеливості, - розповідає Коротко про Іванна Міліянчук. - Баба дуже любила кухню – це була її територія. Дуже не любила, щоб хтось їй допомагав, все мало бути ідеально, а так, як вона, на її думку, більше ніхто зробити не міг. А тим паче діти, які завжди хотіли їй допомагати. Хіба що садила нас, внуків, а нас було п’ятеро, терти мак чи допомагати робити крем, коли вже забагато крутились під ногами.

Мистецтво приготування страв Ольга Франко вивчала на дворічних кулінарних курсах при вищій сільськогосподарській школі у Відні.

- Коли я востаннє була у Львові, саме на нашій вулиці знімали кіно «Смак свободи», - продовжує внучка кулінарки. - Ми запросили акторів до хати, пригостили їх родинним пирогом, який дружина Івана Франка Ольга Хоружинська пекла для нього та для дітей.

Дружині молодшого сина класика, Петра, Ользі Білевич-Франко, любов до кулінарії передалася від матері, дружини священника.

- В їхній хаті пекли дуже багато хліба для бідних та для подорожніх: ніхто від них не виходив із порожніми руками, – відзначає Іванна Міліянчук.

У книзі Ольги Франко зібрано майже півтори тисячі рецептів – від найдоступніших до дуже дорогих. Книгу авторка підписала так: «Це порадник для всіх, хто хоче довго жити. Всі зібрані в книзі переписи старанно випробувані – від найдешевших, скромних до добірних дорогих страв». Тут можна знайти все - від млинців до високої кухні, наприклад, черепахового супа чи страв із осетрини.

Ольга Франко та її втілення у виконанні Ірми Вітовської у фільмі «Смак свободи». Фото: ФБ Авторська Кухня Українська / Кадр з фільму

Ніколи не посміхалась і все життя чекала чоловіка

Іванна Міліянчук зазначає – хоч жила сім’я Петра Франка небідно, але все-таки осетрини та черепахового супу за її пам’яті на стіл не подавали.

– Коли я була маленька, таких продуктів навіть ніде було дістати, – розповідає внучка кулінарки. – Рецепти баби, яка жила у Відні, ні за радянських часів, ні зараз не всі господині можуть собі дозволити. Наприклад, на торт йде 20-30 яєць – це недешево, а за радянських часів люди і за десятком вистоювали черги. А от за часів баби це все було доступно. Там не лише вишукана кухня, є й дуже прості рецепти, наприклад, млинці із гречкою та грибами, запечені у сметані. Я сама їх теж готувала.

Серед рецептів можна знайти яблучний торт – це сімейний перепис, який дістався пані Ользі від її матері. Також є «руський» пиріг, який свекруха пані Ольги, дружина Івана Франка, пекла письменникові та дітям. Це пиріг із дріжджового тіста з різними начинками – м'ясом, вишнями та іншими фруктами. Він показаний у фільмі «Смак свободи».

Петро Франко, молодший син Івана Франка, з дружиною Ольгою і дочкою Вірою (мамою Іванни Міліянчук). Фото: dimfranka.lviv.ua

Петро Франко працював інженером-хіміком на молочному виробництві – через зміну роботи родина часто переїжджала. Після переїзду з Харкова до Львова Ольга та Петро Франко оселились на вулиці, яку пізніше назвали на честь Івана Франка. Їхній триповерховий будинок знаходиться поруч із Львівським національним літературно-меморіальним музеєм Івана Франка. Після арешту Петра Івановича Франка у 1941 році його дружина своє життя присвятила дітям і онукам.

- Коли дід поїхав працювати в радянську Україну в Харків, побачив голод і почав про це розповідати, це, звісно, не сподобалось тодішній владі, - відзначають в сім’ї. - Вважаємо, що діда знищили 1941 року, хоча у нас немає підтверджень.

Після цього з вуст Ольги Франко зникла посмішка, хоча вона й до того була доволі стриманою. Залишилася сама із двома неповнолітніми дітьми, роботи так і не змогла знайти – нікуди не брали. Жили на заощадження. Тому були вимушені переїхати на вулицю Снопківську по сусідству – з триповерхового будинку в трикімнатну квартиру. Матері Іванни, Вірі, тоді було 17 років, а її сестрі Іванні – 15. Незабаром в тому ж 1941 році Віру теж арештували, але вже гестапо. Рік вона провела у в’язниці у Львові (сьогодні – Музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»), після чого її відправили в найбільший жіночий табір смерті Равенсбрюк біля Берліна. Повернулась до Львова у 1945 році. Проте довго насолоджуватись свободою не довелось…

- Після звільнення мама лише три місяці побула у Львові, і її знову арештували – тепер вже НКВД, та зіслали ще на п’ять років у Сибір, - продовжує Іванна Міліянчук. – В кінці 1953 року мама повернулась з Усть-Кану з двома дітьми. Оселилися спочатку на Снопківській, а потім на вулиці Запорізькій у гарному двоповерховому особняку із фруктовим садом.

Ті важкі часи вдома ніколи не згадувалися. Говорили про діда Петра у сім'ї мало, щоб не бентежити спогадами бабусю - ця тема була дуже болючою для неї.

- Баба ніколи не жартувала, - продовжує наша співрозмовниця. - Жила думками, що колись повернеться її чоловік. І весь час на нього чекала… Завжди в креденсі (буфеті. - Ред.) тримала для нього солодке, його дід дуже любив. Сподівалася, а раптом приїде?

Будинок на Запорізькій у Львові. Фото: lvivpost.net

Вчили поважати старших

Вести задушевні розмови з дітьми в ті часи було не заведено. Їх виховували не словами, а своїм прикладом.

– Щодня баба носила обіди своїй матері - вона жила в одній квартирі зі старшим сином Олександром, – згадує Іванна Міліянчук. - Баба завжди радо приймала в себе брата. Коли він приходив у гості, вона не казала: «Іди до кімнати, я зараз прийду», а проводила його, садила в крісло, давала журнал… Це виховання теж нам передалося. Також не було заведено, щоб діти втручалися у розмову старших. А так особливих табу не було, нас виховували вільно. Іноді, звичайно, баба сварила – коли ми, наприклад, зелені порічки обривали з куща. А ми їх дуже любили, з цукром.

Якщо на кухні Ольга Франко обходилась без помічників, то з хатньою роботою їй допомагала помічниця, яка в неї і жила.

Складні страви для дітей на щодень не готувала – робила те, що точно з'їдять. Часто це були грибова, помідорова зупи, борщі – кожному варила в іншій ринці (банячку) з іншим видом квасолі, комусь густий - з картоплею та капустою, комусь – рідкий.

Дочка Івана Франко Ганна Франко-Ключко (друга праворуч) з Ольгою Франко (перша праворуч), донькою Вірою (третя праворуч) та онуками у кабінеті Івана Франка. 1967 р. Фото: dimfranka.lviv.ua

«Береш шуфлю борошна, жменю цукру»

Ольга Франко залишила не одну книгу з рецептами, яку і досі використовують українські господині. Її внучка та правнучка зараз адаптують бабині рецепти для сучасних жінок.

- Складність для сучасних господарок у тому, що в неї були свої мірки – «береш шуфлю борошна, жменю цукру», - зазначає Іванна Міліянчук. – Важко відміряти, бо жмені в всіх різні, і кухонні шуфлі (совочок для сипучих продуктів. - Ред.) теж – з цього ми з доньками завжди сміялись, бо це все дійсно у всіх різне. А баба робила «на око». Грамівок у неї не було. І там великі порції. Ми ведемо сайт «Практична кухня. Забуте та нове», на якому публікуємо вже випробувані нами адаптовані рецепти.

Внучка кулінарки та автора кулінарних книг зазначає, що спочатку за бабусиними рецептами не ризикувала готувати. Багато приправ, про які Іванна ніколи й не чула, та й дорого. У радянські часи цілий список продуктів з бабиної книги також був для неї невідомим.

- Але завжди заглядала до її рецептів, – продовжує Іванна Міліянчук. – А особливо тепер, коли ми їх адаптуємо. У нас уже багато випробуваних рецептів, які є на сайті.

З випічки Іванна Міліянчук рекомендує спробувати улюблений торт свого діда – «Пень». А улюбленими буденними ласощами дітей були сухарики-бісквіти – сухе солодке ламке печиво.

– Якось баба прийшла до мене, а я бігаю по кухні: «Ой, до мене йдуть гості, не знаю, що швидко зробити», – згадує внучка. – Баба каже: «Якщо ти бачиш у вікно гостей, роби ці сухарі. Поки гості увійдуть, вони вже будуть готові». Для них потрібно збити два яйця до білої маси зі склянкою цукру, додати склянку борошна, вилити на деко, посипати горішками або цукром і спекти. Потім гарячими нарізати на квадратики. Вони часто пекла ці сухарики, мабуть, з думкою про діда, тримаючи їх в себе в креденсі. І я також часто їх печу.

Ганна Франко-Ключко та Ольга Франко (праворуч) та Марія Кіх (директор музею Франка) біля входу до музею. Липень 1967 р. Фото: dimfranka.lviv.ua

Готувала до останніх днів

А от що любила сама Ольга Франко – для внуків залишилось загадкою.

- Я взагалі ніколи не бачила, щоб баба їла чи хвалила якусь страву, – замислюється Іванна Франко. – Роздавала всім на тарілочки їжу, всім догоджала – одному шніцель, другому – горошок з морквою, кликала всіх, але щоб теж сіла за стіл – я такого не бачила.

Вже незабаром українські господині випікатимуть паски. Ольга Франко пекла "бабки", як їх називали в родині, без родзинок – діти їх не любили і виколупували. А баба дуже не любила, коли щось викидали. Були й паски без яєць – їх вона пекла в роки, коли яєць ніде було дістати, і без молока.

Стопами видатного письменника та поета Івана Франка в родині ніхто не пішов. Натомість багато інженерів та хіміків – це від діда Петра Франка.

- Ми не обираємо, де народитися, і не можна говорити, що одна родина краща, а друга гірша, - зазначає Іванна Міліянчук. – У сім'ї ніколи не акцентували на наших родинних зв’язках з Іваном Франко. Хоча у школі на уроках завжди говорили, що ось у нас є правнучка Франка. Але вдома ми жили простим життям і знали, що у кожній сім'ї є людина, якою можна пишатися. Ніколи не говорили, яким був талановитий дід чи прадід.

Ольга Франко дожила до 91 року – і продовжувала готувати до останніх днів. А сьогодні про неї знову заговорили – завдяки роботі львівських франкознавців, її спадкоємців, а також фільмів, які вийшли цього року, - «Смак свободи» та «Інший Франко».

Родичі Івана Франка на відкритті пам’ятника на могилі письменника на Личаківському цвинтарі в 1933 р. На передньому плані внуки Івана Франка, діти Тараса і Петра. Ззаду стоять Тарас та Ганна, а також дружини Тараса і Петра - Катерина з Фалькевичів (Франко) та Ольга Білевич (Франко)

Спробуйте приготувати

Рецепти з книги «Перша українська загально-практична кухня»

"Скора баба"

Інгредієнти:

  • 115 мл вершків 15%
  • 10 г сухих дріжджів
  • 5 яєць
  • 500 г муки
  • 100 г м’якого масла
  • 100 г цукру
  • цедра з одної цитрини

Приготування:

  • Помістити всі інгредієнти в миску.
  • Місити 10 хвилин в комбайні.
  • Викласти тісто в форму, накрити та залишити на 1-1,5 години ( має збільшитись у два рази).
  • Перед випіканням помазати "бабу" білком.
  • Пекти при 180° 45-50 хвилин.

Паски в хаті Ольги Франко називали "бабами". Їх вона ніколи не люкрувала - тобто не покривала глазур'ю. Фото: praktychnakukhnia.com

"Руський" пиріг (мовою оригіналу)

Робиться із французького або дріжджевого тіста:

Л. найліпшої муки. ¼ л тої муки дати до миски і розробити ¼ л молока; подробити з літеплим молоком 3 дека дріжджів і додати ложку цукру. Влити до розчиненої муки. Вимішати добре і оставити аж тісто підросте. Тоді вбити 4 яйця, дати велику ложку свіжого масла, ложочку соли, всипати решту муки, 2 ложки цукру і місити так довго аж тісто відстає від руки. Тоді дати йому підрости. Високу бляху потягнути маслом, тісто на стільниці поділити на половину, уложити одну розвалковану часть на блясі, грубо потягнути маслом і наложити на нього слідуючу начинку: останки печені (смажене м'ясо. – Авт.), мяса з росолу (бульону. – Авт.) посічи на масу, дати до ринки велику ложку масла, покраяти 2 великі цибулі і дати до того масла, присмажити цибулю, дати посікане м'ясо, соли, перцю, 3 ложки тертої булки, 2 жовтки, 2 ложки сметани, зварити на твердо 4 яйця, а коли прохолонуть, покраяти на платки, дати до маси, вимішати, наложити тою начинкою тісто, розложене на блясі. Тоді накрити другою розвалкованою половиною тіста. Пиріг потягнути яйцем і дати до печі на ¾ години. Виложити на довгий полумисок, подати на стіл і окремо на тарільчиках добірне масло.

"Руський" пиріг дружина готувала Іванові Франку та дітям. Фото: praktychnakukhnia.com

Торт "Пень" (Baumkuchen – нім., в перекладі торт "Дерево")

Найдавніший перепис цього торта датується 1450 роком – у рукописі господині з міста Гейдельберг на південному заході Німеччини. Його готували на весілля. Цей десерт став одним з найпопулярніших в Японії, куди його рецепт привіз німецький кондитер Карл Вільгельм Юхгайм.

Ольга Франко робила цей торт з 50 яєць, її внучка з правнучками пропонують господиням варіант з 12 яєць.

Інгредієнти:

  • 500 г муки
  • 250 г цукру
  • 300 г масла
  • 12 яєць
  • 100 мл вершків
  • 50 г мелених мігдалів
  • 25 мл коньяку або рому
  • по трошки: кориці, кардамон, гвоздики, цитринової цедри, мускатного квіту

Приготування:

  • Масло розтерти з цукром.
  • Додати, по одному, жовтки.
  • Влити вершки, насипати приправи і міґдали.
  • Додати муку, перемішати.
  • Налити коньяк.
  • Вбити білки, додати до тіста, перемішати.
  • На пергаменті тоненько розмазувати тісто.
  • За бажанням, тісто можна поділити на три частини і зафарбувати в різні кольори (для цього використовуєм природні барвники: какао, куркуму, сік з чорниць, сік з вишень та інш.).
  • Пекти при температурі 220° 15 хвилин.
  • Гарячі коржі змазувати сиропом, кавою або конфітурою і швидко закручувати рулетом на дерев’яний чи картонний валок, обкручений пергаментом.
  • Готовий рулет замотати в харчову плівку і залишити в холодильнику на ніч.

Рецепт німецького торта "Пень" відомий з XV століття. Фото: praktychnakukhnia.com

Теги за темою
История
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Дружина Юрія Ткача похвалилася незвичайним талантом доньки
GlavRed
2025-11-19T23:33:46Z
Не тільки “Макстон-Холл”: 3 нові серіали, які обожнюють українці
24tv
2025-11-19T22:30:27Z
Голуб миру на сцені: українка підкорила "Міс Всесвіт-2025" сміливим національним костюмом
24tv
2025-11-19T22:00:32Z
Степану Гізі зробили операцію: що відомо про стан співака
GlavRed
2025-11-19T21:27:00Z
Що подивитись на Netflix, коли немає світла: популярні серіали, які затягують з перших хвилин
24tv
2025-11-19T21:24:22Z
Перший переможець: як Володимир Зеленський виглядав на "Танцях з зірками" 20 років тому
24tv
2025-11-19T20:54:47Z
На тлі чуток про батька-корупціонера: відома співачка знялася із номінацій музичних премій
24tv
2025-11-19T20:27:36Z
4 фільми, які зручно дивитись на смартфоні, коли немає світла
24tv
2025-11-19T20:12:44Z
Претендентів одразу кілька: хто із героїв може не пережити останній сезон "Дивних див"
24tv
2025-11-19T20:06:37Z
Очікується подорожчання та дефіцит: яким продуктом варто запастись вже зараз
GlavRed
2025-11-19T21:27:55Z
Українські АЕС у стресовому режимі: експерт попередив про страшну загрозу
Знай
2025-11-19T21:12:52Z
Годин з електроенергією буде мало: жорсткі графіки вимкнення світла на 20 листопада
GlavRed
2025-11-19T21:00:00Z
Прихований платіж у квитанціях за світло: яку суму щомісяця забирають у кожного українця
Хвиля
2025-11-19T20:45:48Z
Як російський карбамід перетворюється на “оманський” і заходить в Україну: ЗМІ опублікували розслідування
Политека
2025-11-19T20:33:38Z
Як «Інтерсіті». Сергій Лещенко розхвалив нові плацкартні вагони «Укрзалізниці»
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T20:03:52Z
Які види споруд можна будувати на власній ділянці без отримання дозволів
24tv
2025-11-19T20:03:11Z
Підвищення тарифів на комунальні послуги у Миколаївській області: населення отримало нові ціни, скільки тепер платити
Политека
2025-11-19T20:00:44Z
Нацбанк попередив українців: випуск цієї банкноти не планується
Хвиля
2025-11-19T19:06:50Z
Путін пообіцяв росіянам життя до 150 років
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T23:57:37Z
Україна може отримати нові системи озброєння: Мерц зробив важливу заяву
GlavRed
2025-11-19T23:51:57Z
Припинення війни в Україні є пріоритетом зовнішньої політики США - радник Трампа
УкраинФорм
2025-11-19T23:51:21Z
ХАМАС вийшов з заявою після авіаударів по Газі під час перемир'я
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T23:30:08Z
РФ готує нову масовану атаку: експерт пояснює вибір цілей і терміни
GlavRed
2025-11-19T23:27:41Z
"Тільки Трамп": Зеленський визначив, хто може зупинити війну в Україні
Хвиля
2025-11-19T23:15:46Z
Кремль звинуватив Україну у «небажанні продовжувати діалог»
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T23:15:34Z
Зеленський сьогодні зустрінеться в Києві з вищим керівництвом армії США
ZN UA
2025-11-19T23:06:58Z
Війна, день 1365. Ракетний удар по Тернополю, новий "мирний план" та відставка двох міністрів
Football.ua
2025-11-19T23:00:51Z
В Австрії підтвердили два випадки пташиного грипу у птахогосподарствах - ЗМІ
УкраинФорм
2025-11-19T22:54:08Z
У Хмельницькому оголосили підозру керівнику зоокуточка, звідки втекли дві левиці
УкраинФорм
2025-11-19T22:39:16Z
Викинула як непотріб: біля смітника знайшли немовля
TSN
2025-11-19T22:33:13Z
У Тернополі під завалами досі є люди, рятувальники продовжують пошуки – Зеленський
iPress
2025-11-19T21:54:04Z
Російська армія атакувала Дніпро безпілотниками, виникла пожежа
Украинская правда
2025-11-19T21:48:57Z
Прямо під час порятунку поранених: уламок влучив в авто швидкої на місці прильоту в Тернополі
24tv
2025-11-19T21:39:32Z
Правоохоронні органи протягом року викрили 420 злочинних груп, які переправляли чоловіків за кордон
УкраинФорм
2025-11-19T21:27:13Z
Тернопіль: ще понад 20 людей можуть перебувати під завалами будинку
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T21:18:32Z
У зруйнованому будинку у Тернополі зникли безвісти 26 людей - Клименко
УкраинФорм
2025-11-19T21:09:45Z
Десантники показали знищення наземного роботизованого комплексу росіян
УкраинФорм
2025-11-19T23:45:06Z
Від виключення з НАТО до зброї Україні: експерт розповів про нову допомогу Іспанії
Знай
2025-11-19T23:33:09Z
Росія через війну в Україні втрачає статус експортера зброї - ЦПД
УкраинФорм
2025-11-19T22:39:24Z
В Україні запровадять нові стипендії для військових: хто і скільки зможе отримати
TSN
2025-11-19T22:33:13Z
Центр НАТО-Україна досягне повної спроможності у другій половині 2026 року - командир JATEC
УкраинФорм
2025-11-19T22:09:59Z
Естонія зміцнює кордон із РФ "зубами дракона", але готова мінувати ділянки – глава армії
Лига
2025-11-19T22:00:46Z
20 листопада: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T22:00:06Z
"Виграли дорогоцінний час". Буданов пояснив досягнення десанту ГУР у Покровську
Лига
2025-11-19T21:48:49Z
Запускатимуть по 30 дронів в одну ціль: рф виробляє десятки тисяч "шахедів" та авіабомб для атак на Україну
Знай
2025-11-19T21:33:54Z
О котрій годині варто вечеряти взимку - вчені розкрили неприємний секрет
GlavRed
2025-11-19T19:27:14Z
Загроза від домашньої консервації: експер розповів, коли закрутки стають небезпечними
GlavRed
2025-11-19T17:27:27Z
Які три слова потрібно повторювати у складних ситуаціях, під час сварок та конфліктів
TSN
2025-11-19T15:36:26Z
"Є вторинна вигода": Alyona Alyona зізналась, чому не може схуднути
GlavRed
2025-11-19T13:27:14Z
Осінній догляд за посівами гарантує весняний результат
AgroPortal
2025-11-19T09:30:20Z
Плюс 2,5-4,5 кг за день: учені нарешті пояснили різкий стрибок ваги після свят
Фокус
2025-11-19T09:00:36Z
Йога, медитація та дихальні вправи: як легко позбутися тривожності
Знай
2025-11-19T05:51:30Z
Точність із ШІ. Українські хірурги виконують операції з використанням окулярів доповненої реальності
InternetUA
2025-11-19T03:03:53Z
Дієтологи порівняли свіжі фрукти та сухофрукти: що корисніше
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T01:30:08Z
Працівники мережі Wendy’s отримують знижки на автомобілі Durango Hellcat, і це серйозна пропозиція
Топ Жир
2025-11-19T23:57:35Z
Форд знову відкликає гібридні авто після попереднього відкликання
Топ Жир
2025-11-19T23:12:45Z
Jeep знову вражає спливаючими рекламами в салоні автомобіля
Топ Жир
2025-11-19T22:27:44Z
У 2026 році оновлена Tonale неминуче подорожчає
Топ Жир
2025-11-19T22:18:05Z
Tesla непомітно зменшила вагу Model X на сотні кілограмів, і ніхто цього не помітив
Топ Жир
2025-11-19T21:27:53Z
Машина стоїть, а батарея сідає: механік назвав невидимих "пожирачів" енергії
GlavRed
2025-11-19T20:27:54Z
Найбільша за населенням країна світу планує заборонити автомобілі з преміальним паливом
Топ Жир
2025-11-19T20:27:43Z
Нью-Йорк бореться з рецидивними порушниками швидкісного режиму за допомогою спеціального пристрою
Топ Жир
2025-11-19T19:57:42Z
Водіїв масово штрафують за неправильне гальмування – у чому причина
GlavRed
2025-11-19T19:27:31Z
СБУ затримала російського агента, який коригував удари по позиціях дронарів у Костянтинівці
УкраинФорм
2025-11-19T23:12:41Z
«Їхня ціль — цивільні»: 65-та бригада оприлюднила моторошні кадри зруйнованого Оріхова
ZN UA
2025-11-19T23:06:14Z
На Донеччині затримали чоловіка, якого підозрюють в передачі даних про ЗСУ за грошову винагороду
InternetUA
2025-11-19T22:28:02Z
"Прорвали найсильнішу лінію фронту": в Bild заявили про просування росіян
GlavRed
2025-11-19T22:27:36Z
У четвер у більшості регіонів дощитиме, від -3° вночі до +16° вдень
УкраинФорм
2025-11-19T21:36:20Z
На фронті 193 зіткнення, понад чверть з них на Покровському напрямку
УкраинФорм
2025-11-19T21:18:04Z
Тотальний блекаут накриє Київ: скільки часу все місто буде без електрики
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T20:54:50Z
Буданов: Росія планує повну окупацію Донеччини навесні 2026 року, але це нереально
УкраинФорм
2025-11-19T20:45:46Z
У Києві запровадять нові обмеження руху: як тепер добиратися на лівий берег
Хвиля
2025-11-19T20:21:38Z
День ангела 20 листопада: кого та як вітати з іменинами
TSN
2025-11-19T22:33:30Z
7 тем, які батькам слід обговорити з донькою-підлітком
Знай
2025-11-19T21:51:52Z
Усі зусилля будуть марними: топ-3 помилки при квашенні капусти
24tv
2025-11-19T21:48:59Z
Чим підживити заміокулькас: це стимулює ріст рослини
24tv
2025-11-19T21:45:29Z
Не Франція чи Італія: яка країна очолила рейтинг найкращих у світі для відвідування
24tv
2025-11-19T21:03:42Z
Знищите покриття: цими засобами точно не варто мити ванну
24tv
2025-11-19T20:33:06Z
Тут грудень нагадує літо: сонячне місто Іспанії, що стане ідеальною втечею від холоду
24tv
2025-11-19T20:21:58Z
Іншого перекусу ви тепер навіть не визнаватимете: готуємо паштет з оселедця та плавленого сиру
24tv
2025-11-19T20:21:21Z
Ламають всі стереотипи та вражають унікальністю: 7 незвичних музеїв України, що можуть здивувати
24tv
2025-11-19T20:12:34Z
TikTok дозволить користувачам обмежувати ШІ-відео у своїх рекомендаціях
InternetUA
2025-11-19T23:42:09Z
Як обрати ДБЖ, UPS та EcoFlow: експерт розвіяв міфи та дав практичні поради
GlavRed
2025-11-19T23:27:04Z
Який процесор потрібен для комп’ютерних ігор у 2026 році
InternetUA
2025-11-19T21:48:06Z
На Марсі виявили незвичайного космічного прибульця: фото
TSN
2025-11-19T21:33:20Z
STALKER 2 виходить на PS5 з фірмовими функціями консолі – як зміниться гра
24tv
2025-11-19T20:27:31Z
У Китаї вчені створили перший у світі підводний екзоскелет
360ua.news
2025-11-19T20:12:18Z
Дві третини коралів рифу Нінгалу зі списку всесвітньої спадщини загинули - науковці
УкраинФорм
2025-11-19T19:48:44Z
Microsoft визнає нові ризики безпеки через агентний ШІ у Windows 11
InternetUA
2025-11-19T19:12:10Z
У TikTok масово підробляють українських журналісток за допомогою ШІ — Texty
ZN UA
2025-11-19T18:30:24Z
Палаючий Кремль на матчі України: у РФ знатно “підгоріло” через банер фанатів
GlavRed
2025-11-19T23:12:28Z
«Шторм» закинув 11 шайб «Крижинці» у матчі чемпіонату України з хокею
УкраинФорм
2025-11-19T22:45:43Z
Манчестер Юнайтед не цікавиться Адеємі через його профіль — Романо
Football.ua
2025-11-19T22:42:03Z
Палладіно: Ігровий час Лукмана залежатиме лише від його роботи на тренуваннях
Football.ua
2025-11-19T22:21:35Z
Визначаться суперники України. Де дивитися жеребкування плей-оф кваліфікації чемпіонату світу
ГЛАВКОМ NET
2025-11-19T22:09:19Z
Одноклубник Судакова та Трубіна отримав вирок за розповсюдження відео 18+ за участю неповнолітніх
Football.ua
2025-11-19T21:54:29Z
Генасамблея ООН підтримала резолюцію про перемир’я у всіх війнах на час Олімпіади-2026
Украинская правда
2025-11-19T21:54:22Z
Ліверпуль вважається єдиним реальним претендентом на Геї узимку — Sky Sports
Football.ua
2025-11-19T21:24:40Z
Колишній промоутер Усика розповів, чому Джошуа погодився битися з Полом
24tv
2025-11-19T21:09:53Z