MY.UAНовини
Онука Ольги Франко: Рецепти баби випробовуємо та адаптуємо для сучасних господинь
Онука Ольги Франко: Рецепти баби випробовуємо та адаптуємо для сучасних господинь

Онука Ольги Франко: Рецепти баби випробовуємо та адаптуємо для сучасних господинь

Онука невістки Івана Франка, Ольги Франко - відомої кулінарки та авторки кулінарних книг, Іванна Міліянчук влітку приїде до Львова, щоб подивитися разом із ріднею фільм про рецепти її бабусі «Смак свободи».

Черепаховий суп і осетрина

Іванна Міліянчук. Фото: facebook.com/ivanka.miliyanchuk

Українці вже мали змогу переглянути фільм «Смак свободи», який вийшов у прокат у березні. Ця стрічка популяризує українську кухню, базуючись на переписах відомої кулінарки Ольги Франко. За сюжетом, дівчина-мрійниця з глибинки поставила собі за мету влаштуватись на роботу поваром у вишуканий ресторан у Львові. Досягнути цієї мети їй допомагає чарівна кулінарна книга – збірник рецептів Ольги Франко, написаний майже сто років тому.

Ольга Франко, невістка Івана Франка, була відомою кулінаркою й авторкою декількох куховарських книг. Книга «Перша українська загально-практична кухня», яка вийшла 1929 року, була першою – саме вона надихнула на створення фільму.

Сьогодні рецепти Ольги Франко адаптує для сучасних господинь її внучка Іванна Міліянчук та правнучки Наталя Міліянчук і Марта Гуменецька. Іванна Міліянчук живе у Мадриді, але вже влітку планує приїхати до Львова. Журналіст Коротко про поспілкувалася з Іванною Міліянчук і дізналася секрети кухні її бабусі.

- Секрет кулінарного мистецтва баби Дзюні (онуки називали її лише бабою, а не бабусею, а в хаті її звали Дзюнею. – Авт.) в кропіткій праці, любові та терпеливості, - розповідає Коротко про Іванна Міліянчук. - Баба дуже любила кухню – це була її територія. Дуже не любила, щоб хтось їй допомагав, все мало бути ідеально, а так, як вона, на її думку, більше ніхто зробити не міг. А тим паче діти, які завжди хотіли їй допомагати. Хіба що садила нас, внуків, а нас було п’ятеро, терти мак чи допомагати робити крем, коли вже забагато крутились під ногами.

Мистецтво приготування страв Ольга Франко вивчала на дворічних кулінарних курсах при вищій сільськогосподарській школі у Відні.

- Коли я востаннє була у Львові, саме на нашій вулиці знімали кіно «Смак свободи», - продовжує внучка кулінарки. - Ми запросили акторів до хати, пригостили їх родинним пирогом, який дружина Івана Франка Ольга Хоружинська пекла для нього та для дітей.

Дружині молодшого сина класика, Петра, Ользі Білевич-Франко, любов до кулінарії передалася від матері, дружини священника.

- В їхній хаті пекли дуже багато хліба для бідних та для подорожніх: ніхто від них не виходив із порожніми руками, – відзначає Іванна Міліянчук.

У книзі Ольги Франко зібрано майже півтори тисячі рецептів – від найдоступніших до дуже дорогих. Книгу авторка підписала так: «Це порадник для всіх, хто хоче довго жити. Всі зібрані в книзі переписи старанно випробувані – від найдешевших, скромних до добірних дорогих страв». Тут можна знайти все - від млинців до високої кухні, наприклад, черепахового супа чи страв із осетрини.

Ольга Франко та її втілення у виконанні Ірми Вітовської у фільмі «Смак свободи». Фото: ФБ Авторська Кухня Українська / Кадр з фільму

Ніколи не посміхалась і все життя чекала чоловіка

Іванна Міліянчук зазначає – хоч жила сім’я Петра Франка небідно, але все-таки осетрини та черепахового супу за її пам’яті на стіл не подавали.

– Коли я була маленька, таких продуктів навіть ніде було дістати, – розповідає внучка кулінарки. – Рецепти баби, яка жила у Відні, ні за радянських часів, ні зараз не всі господині можуть собі дозволити. Наприклад, на торт йде 20-30 яєць – це недешево, а за радянських часів люди і за десятком вистоювали черги. А от за часів баби це все було доступно. Там не лише вишукана кухня, є й дуже прості рецепти, наприклад, млинці із гречкою та грибами, запечені у сметані. Я сама їх теж готувала.

Серед рецептів можна знайти яблучний торт – це сімейний перепис, який дістався пані Ользі від її матері. Також є «руський» пиріг, який свекруха пані Ольги, дружина Івана Франка, пекла письменникові та дітям. Це пиріг із дріжджового тіста з різними начинками – м'ясом, вишнями та іншими фруктами. Він показаний у фільмі «Смак свободи».

Петро Франко, молодший син Івана Франка, з дружиною Ольгою і дочкою Вірою (мамою Іванни Міліянчук). Фото: dimfranka.lviv.ua

Петро Франко працював інженером-хіміком на молочному виробництві – через зміну роботи родина часто переїжджала. Після переїзду з Харкова до Львова Ольга та Петро Франко оселились на вулиці, яку пізніше назвали на честь Івана Франка. Їхній триповерховий будинок знаходиться поруч із Львівським національним літературно-меморіальним музеєм Івана Франка. Після арешту Петра Івановича Франка у 1941 році його дружина своє життя присвятила дітям і онукам.

- Коли дід поїхав працювати в радянську Україну в Харків, побачив голод і почав про це розповідати, це, звісно, не сподобалось тодішній владі, - відзначають в сім’ї. - Вважаємо, що діда знищили 1941 року, хоча у нас немає підтверджень.

Після цього з вуст Ольги Франко зникла посмішка, хоча вона й до того була доволі стриманою. Залишилася сама із двома неповнолітніми дітьми, роботи так і не змогла знайти – нікуди не брали. Жили на заощадження. Тому були вимушені переїхати на вулицю Снопківську по сусідству – з триповерхового будинку в трикімнатну квартиру. Матері Іванни, Вірі, тоді було 17 років, а її сестрі Іванні – 15. Незабаром в тому ж 1941 році Віру теж арештували, але вже гестапо. Рік вона провела у в’язниці у Львові (сьогодні – Музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»), після чого її відправили в найбільший жіночий табір смерті Равенсбрюк біля Берліна. Повернулась до Львова у 1945 році. Проте довго насолоджуватись свободою не довелось…

- Після звільнення мама лише три місяці побула у Львові, і її знову арештували – тепер вже НКВД, та зіслали ще на п’ять років у Сибір, - продовжує Іванна Міліянчук. – В кінці 1953 року мама повернулась з Усть-Кану з двома дітьми. Оселилися спочатку на Снопківській, а потім на вулиці Запорізькій у гарному двоповерховому особняку із фруктовим садом.

Ті важкі часи вдома ніколи не згадувалися. Говорили про діда Петра у сім'ї мало, щоб не бентежити спогадами бабусю - ця тема була дуже болючою для неї.

- Баба ніколи не жартувала, - продовжує наша співрозмовниця. - Жила думками, що колись повернеться її чоловік. І весь час на нього чекала… Завжди в креденсі (буфеті. - Ред.) тримала для нього солодке, його дід дуже любив. Сподівалася, а раптом приїде?

Будинок на Запорізькій у Львові. Фото: lvivpost.net

Вчили поважати старших

Вести задушевні розмови з дітьми в ті часи було не заведено. Їх виховували не словами, а своїм прикладом.

– Щодня баба носила обіди своїй матері - вона жила в одній квартирі зі старшим сином Олександром, – згадує Іванна Міліянчук. - Баба завжди радо приймала в себе брата. Коли він приходив у гості, вона не казала: «Іди до кімнати, я зараз прийду», а проводила його, садила в крісло, давала журнал… Це виховання теж нам передалося. Також не було заведено, щоб діти втручалися у розмову старших. А так особливих табу не було, нас виховували вільно. Іноді, звичайно, баба сварила – коли ми, наприклад, зелені порічки обривали з куща. А ми їх дуже любили, з цукром.

Якщо на кухні Ольга Франко обходилась без помічників, то з хатньою роботою їй допомагала помічниця, яка в неї і жила.

Складні страви для дітей на щодень не готувала – робила те, що точно з'їдять. Часто це були грибова, помідорова зупи, борщі – кожному варила в іншій ринці (банячку) з іншим видом квасолі, комусь густий - з картоплею та капустою, комусь – рідкий.

Дочка Івана Франко Ганна Франко-Ключко (друга праворуч) з Ольгою Франко (перша праворуч), донькою Вірою (третя праворуч) та онуками у кабінеті Івана Франка. 1967 р. Фото: dimfranka.lviv.ua

«Береш шуфлю борошна, жменю цукру»

Ольга Франко залишила не одну книгу з рецептами, яку і досі використовують українські господині. Її внучка та правнучка зараз адаптують бабині рецепти для сучасних жінок.

- Складність для сучасних господарок у тому, що в неї були свої мірки – «береш шуфлю борошна, жменю цукру», - зазначає Іванна Міліянчук. – Важко відміряти, бо жмені в всіх різні, і кухонні шуфлі (совочок для сипучих продуктів. - Ред.) теж – з цього ми з доньками завжди сміялись, бо це все дійсно у всіх різне. А баба робила «на око». Грамівок у неї не було. І там великі порції. Ми ведемо сайт «Практична кухня. Забуте та нове», на якому публікуємо вже випробувані нами адаптовані рецепти.

Внучка кулінарки та автора кулінарних книг зазначає, що спочатку за бабусиними рецептами не ризикувала готувати. Багато приправ, про які Іванна ніколи й не чула, та й дорого. У радянські часи цілий список продуктів з бабиної книги також був для неї невідомим.

- Але завжди заглядала до її рецептів, – продовжує Іванна Міліянчук. – А особливо тепер, коли ми їх адаптуємо. У нас уже багато випробуваних рецептів, які є на сайті.

З випічки Іванна Міліянчук рекомендує спробувати улюблений торт свого діда – «Пень». А улюбленими буденними ласощами дітей були сухарики-бісквіти – сухе солодке ламке печиво.

– Якось баба прийшла до мене, а я бігаю по кухні: «Ой, до мене йдуть гості, не знаю, що швидко зробити», – згадує внучка. – Баба каже: «Якщо ти бачиш у вікно гостей, роби ці сухарі. Поки гості увійдуть, вони вже будуть готові». Для них потрібно збити два яйця до білої маси зі склянкою цукру, додати склянку борошна, вилити на деко, посипати горішками або цукром і спекти. Потім гарячими нарізати на квадратики. Вони часто пекла ці сухарики, мабуть, з думкою про діда, тримаючи їх в себе в креденсі. І я також часто їх печу.

Ганна Франко-Ключко та Ольга Франко (праворуч) та Марія Кіх (директор музею Франка) біля входу до музею. Липень 1967 р. Фото: dimfranka.lviv.ua

Готувала до останніх днів

А от що любила сама Ольга Франко – для внуків залишилось загадкою.

- Я взагалі ніколи не бачила, щоб баба їла чи хвалила якусь страву, – замислюється Іванна Франко. – Роздавала всім на тарілочки їжу, всім догоджала – одному шніцель, другому – горошок з морквою, кликала всіх, але щоб теж сіла за стіл – я такого не бачила.

Вже незабаром українські господині випікатимуть паски. Ольга Франко пекла "бабки", як їх називали в родині, без родзинок – діти їх не любили і виколупували. А баба дуже не любила, коли щось викидали. Були й паски без яєць – їх вона пекла в роки, коли яєць ніде було дістати, і без молока.

Стопами видатного письменника та поета Івана Франка в родині ніхто не пішов. Натомість багато інженерів та хіміків – це від діда Петра Франка.

- Ми не обираємо, де народитися, і не можна говорити, що одна родина краща, а друга гірша, - зазначає Іванна Міліянчук. – У сім'ї ніколи не акцентували на наших родинних зв’язках з Іваном Франко. Хоча у школі на уроках завжди говорили, що ось у нас є правнучка Франка. Але вдома ми жили простим життям і знали, що у кожній сім'ї є людина, якою можна пишатися. Ніколи не говорили, яким був талановитий дід чи прадід.

Ольга Франко дожила до 91 року – і продовжувала готувати до останніх днів. А сьогодні про неї знову заговорили – завдяки роботі львівських франкознавців, її спадкоємців, а також фільмів, які вийшли цього року, - «Смак свободи» та «Інший Франко».

Родичі Івана Франка на відкритті пам’ятника на могилі письменника на Личаківському цвинтарі в 1933 р. На передньому плані внуки Івана Франка, діти Тараса і Петра. Ззаду стоять Тарас та Ганна, а також дружини Тараса і Петра - Катерина з Фалькевичів (Франко) та Ольга Білевич (Франко)

Спробуйте приготувати

Рецепти з книги «Перша українська загально-практична кухня»

"Скора баба"

Інгредієнти:

  • 115 мл вершків 15%
  • 10 г сухих дріжджів
  • 5 яєць
  • 500 г муки
  • 100 г м’якого масла
  • 100 г цукру
  • цедра з одної цитрини

Приготування:

  • Помістити всі інгредієнти в миску.
  • Місити 10 хвилин в комбайні.
  • Викласти тісто в форму, накрити та залишити на 1-1,5 години ( має збільшитись у два рази).
  • Перед випіканням помазати "бабу" білком.
  • Пекти при 180° 45-50 хвилин.

Паски в хаті Ольги Франко називали "бабами". Їх вона ніколи не люкрувала - тобто не покривала глазур'ю. Фото: praktychnakukhnia.com

"Руський" пиріг (мовою оригіналу)

Робиться із французького або дріжджевого тіста:

Л. найліпшої муки. ¼ л тої муки дати до миски і розробити ¼ л молока; подробити з літеплим молоком 3 дека дріжджів і додати ложку цукру. Влити до розчиненої муки. Вимішати добре і оставити аж тісто підросте. Тоді вбити 4 яйця, дати велику ложку свіжого масла, ложочку соли, всипати решту муки, 2 ложки цукру і місити так довго аж тісто відстає від руки. Тоді дати йому підрости. Високу бляху потягнути маслом, тісто на стільниці поділити на половину, уложити одну розвалковану часть на блясі, грубо потягнути маслом і наложити на нього слідуючу начинку: останки печені (смажене м'ясо. – Авт.), мяса з росолу (бульону. – Авт.) посічи на масу, дати до ринки велику ложку масла, покраяти 2 великі цибулі і дати до того масла, присмажити цибулю, дати посікане м'ясо, соли, перцю, 3 ложки тертої булки, 2 жовтки, 2 ложки сметани, зварити на твердо 4 яйця, а коли прохолонуть, покраяти на платки, дати до маси, вимішати, наложити тою начинкою тісто, розложене на блясі. Тоді накрити другою розвалкованою половиною тіста. Пиріг потягнути яйцем і дати до печі на ¾ години. Виложити на довгий полумисок, подати на стіл і окремо на тарільчиках добірне масло.

"Руський" пиріг дружина готувала Іванові Франку та дітям. Фото: praktychnakukhnia.com

Торт "Пень" (Baumkuchen – нім., в перекладі торт "Дерево")

Найдавніший перепис цього торта датується 1450 роком – у рукописі господині з міста Гейдельберг на південному заході Німеччини. Його готували на весілля. Цей десерт став одним з найпопулярніших в Японії, куди його рецепт привіз німецький кондитер Карл Вільгельм Юхгайм.

Ольга Франко робила цей торт з 50 яєць, її внучка з правнучками пропонують господиням варіант з 12 яєць.

Інгредієнти:

  • 500 г муки
  • 250 г цукру
  • 300 г масла
  • 12 яєць
  • 100 мл вершків
  • 50 г мелених мігдалів
  • 25 мл коньяку або рому
  • по трошки: кориці, кардамон, гвоздики, цитринової цедри, мускатного квіту

Приготування:

  • Масло розтерти з цукром.
  • Додати, по одному, жовтки.
  • Влити вершки, насипати приправи і міґдали.
  • Додати муку, перемішати.
  • Налити коньяк.
  • Вбити білки, додати до тіста, перемішати.
  • На пергаменті тоненько розмазувати тісто.
  • За бажанням, тісто можна поділити на три частини і зафарбувати в різні кольори (для цього використовуєм природні барвники: какао, куркуму, сік з чорниць, сік з вишень та інш.).
  • Пекти при температурі 220° 15 хвилин.
  • Гарячі коржі змазувати сиропом, кавою або конфітурою і швидко закручувати рулетом на дерев’яний чи картонний валок, обкручений пергаментом.
  • Готовий рулет замотати в харчову плівку і залишити в холодильнику на ніч.

Рецепт німецького торта "Пень" відомий з XV століття. Фото: praktychnakukhnia.com

Теги за темою
Історія
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
На Запорізькій АЕС вночі лунала стрілянина, біля енергоблоків знайшли гільзи - МАГАТЕ
УкраинФорм
2025-07-13T16:48:05Z
Італійському бізнесу презентували інвестиційні можливості в українські регіони
УкраинФорм
2025-07-13T15:51:43Z
Скільки нафти в одному барелі і які їх види існують
24tv
2025-07-13T15:36:51Z
НБУ готує нові правила використання готівки: що зміниться в гаманцях українців
Знай
2025-07-13T14:36:11Z
Курс валют на 14 липня: скільки коштують долар, євро і злотий
TSN
2025-07-13T14:06:18Z
Вуглецеве мито ЄС може зробити неконкурентоспроможним український промисловий експорт – експерт
ГЛАВКОМ NET
2025-07-13T14:00:18Z
Боргова криза на балансуючому ринку ставить під загрозу стабільність енергосистеми – експерт
ГЛАВКОМ NET
2025-07-13T13:51:37Z
У Росії знижується рентабельність агропромислового сектору - зовнішня розвідка
УкраинФорм
2025-07-13T13:15:17Z
На Херсонщині аграрії зібрали перші 500 тонн кавунів
УкраинФорм
2025-07-13T13:06:05Z
У спортзал йти не треба: учені розказали, чоловіків з якою зовнішністю хочуть жінки
Фокус
2025-07-03T10:12:24Z
У лікарнях побільшало пацієнтів внаслідок масового отруєння біля водоспаду Шипіт
Gazeta UA
2025-07-13T17:12:50Z
Скільки калорій треба витратити, щоб виносити немовля: дослідження австралійців
Gazeta UA
2025-07-13T15:51:42Z
Як врятувати помідори від спеки - чим поливати томати
Gazeta UA
2025-07-13T15:21:48Z
Гуманітарна допомога пенсіонерам в Одесі: українці можуть отримати ліки, куди потрібно звертатись
Политека
2025-07-13T14:30:53Z
Чим поливати аґрус та смородину після збирання врожаю - корисні розчини
Gazeta UA
2025-07-13T12:39:13Z
Як зварити картоплю, щоб вийшла смачною: більшість господинь роблять це неправильно
TSN
2025-07-13T12:36:00Z
Диня: користь, поживна цінність і калорійність
TSN
2025-07-13T12:21:40Z
Найпоширеніші помилки приготування їжі на грилі: як не зіпсувати м’ясо та овочі
TSN
2025-07-13T11:21:41Z
Радослав Сікорський висловився про "антиімігрантську та антисемітську" істерію у Польщі
ZN UA
2025-07-13T17:03:02Z
Чому США та ЄС бояться поразки Росії у війні: військовий назвав несподівані наслідки
GlavRed
2025-07-13T17:00:17Z
Ключ до перемоги: як вибір кожного впливає на майбутнє України
ГЛАВКОМ NET
2025-07-13T17:00:04Z
Трамп пригрозив позбавити телеведучу Розі О'Доннелл громадянства США
InternetUA
2025-07-13T16:58:38Z
Заміна Кабміну відкладається? У Зеленського є інший план
360ua.news
2025-07-13T16:57:36Z
Україні в разі участі Трампа в переговорах доведеться віддати частину територій, - The Telegraph
FaceNews
2025-07-13T16:54:16Z
Не лише економічний сенс, а місія: у якій співпраці з Україною зацікавлений японський бізнес
24tv
2025-07-13T16:45:17Z
ЗМІ: прем’єр Чехії написав Фіцо листа, де закликав не блокувати санкції проти РФ
Европейская правда
2025-07-13T16:42:38Z
Японія в минулому теж була імперією: чому корейці можуть краще зрозуміти українців за японців
24tv
2025-07-13T16:27:36Z
Нарешті дочекались, – Андрющенко прокоментував цікаві вибухи поблизу Маріуполя
24tv
2025-07-13T17:06:49Z
В Україні пропонують затвердити День памʼяті закатованих полонених та цивільних
ZN UA
2025-07-13T17:06:24Z
Графік відключення газу на тиждень з 14 до 20 липня у Київській області: перелік адрес
Политека
2025-07-13T17:01:24Z
Росіяни вдарили дронами по селу на Сумщині, двоє поранених
УкраинФорм
2025-07-13T16:51:48Z
Вперше за 2 роки Росія відкриває новий напрямок наступу на Харківщині, – ISW
24tv
2025-07-13T16:42:15Z
Помста за маленького хлопчика: ЗСУ потужно накрили росіян в Олешках
24tv
2025-07-13T16:36:27Z
Графік відключення води на тиждень з 14 до 20 липня у Вінницькій області: кому готуватися до обмежень
Политека
2025-07-13T16:30:43Z
Пекельна спека відступить і повернуться дощі: названо дату похолодання до +18
GlavRed
2025-07-13T16:27:39Z
Частину областей накриють дощі, грози та шквальний вітер: коли і де погіршиться погода
24tv
2025-07-13T16:21:23Z
Популярна акваріумна риба вже давно оселилася в Україні: де її можна зустріти
Telegraf
2025-07-13T16:54:53Z
Чому суворо заборонено ходити на цвинтар вночі
24tv
2025-07-13T16:42:41Z
Випробування показали катастрофічне відставання США у виробництві дронів, - NYT
Хвиля
2025-07-13T16:30:02Z
Аби захистити того, кого любиш, треба його втратити, – військовий про розлуку з рідними
24tv
2025-07-13T16:12:16Z
Не лише Олег: в Україні є населений пункт під назвою Максим
Telegraf
2025-07-13T16:09:31Z
Пільги для багатодітних родин: про них знають не всі
Знай
2025-07-13T16:06:45Z
Як помилки ТЦК впливають на військовий облік
24tv
2025-07-13T16:06:07Z
Українцям приходять комунальні платіжки з рекордними сумами: за що змушують платити вдвічі дорожче
Знай
2025-07-13T15:36:06Z
РФ атакує Україну новими безпілотниками: що відомо про нові дрони і як вони виглядають
GlavRed
2025-07-13T15:27:27Z
Терміново оновлюйте гардероб: Андре Тан назвав нові тренди цього літа
Знай
2025-07-13T16:51:46Z
Хоче бути опорою: інсайдер повідомив, що Бред Пітт сподівається на примирення з дітьми
24tv
2025-07-13T16:36:44Z
"А де Віталік?": Кондратюк привіз "Караоке" у Львів та насмішив українців
Telegraf
2025-07-13T16:36:07Z
Майже 2 мільярди людей дивилися в прямому ефірі: якою була наймасштабніша трансляція в історії
24tv
2025-07-13T16:30:11Z
Літній одяг, який ніколи не вийде з моди: він потрібен всім дівчатам
24tv
2025-07-13T16:21:14Z
У Львові знімають "Караоке на Майдані": у які ще міста приїде Кондратюк
Фокус
2025-07-13T15:51:40Z
Оголошені переможці Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах
УкраинФорм
2025-07-13T15:06:26Z
"Пам'ять, як у гуппі": музикант-воїн оцінив ризик повернення Потапа та Винника в Україну
Фокус
2025-07-13T14:12:42Z
Була простою дівчинкою з Ялти і підкорила увесь світ: де похована Алла Назімова, яка має зірку на Алеї слави
Telegraf
2025-07-13T13:24:49Z
Перетворився на вогняну кулю: у Лондоні вибухнув пасажирський бізнес-джет
Фокус
2025-07-13T17:06:39Z
Прокуратура пояснила, як київський наркодилер Чернецький опинився на волі
Комсомольская правда
2025-07-13T16:58:07Z
Заблукали у болотах біля Білорусі: чоловіки без документів шукали порятунку в ДПСУ
24tv
2025-07-13T16:57:55Z
Величезний айсберг загрожує знищити ціле селище у Гренландії: оголошено евакуацію
24tv
2025-07-13T16:45:15Z
В аеропорту біля Лондона робився пасажирський літак
24tv
2025-07-13T16:36:03Z
Трагедія на воді у Запоріжжі: потонув 17-річний хлопець
24tv
2025-07-13T16:18:14Z
На Прикарпатті чоловік, побачивши працвників ТЦК та поліцію, взявся за сокиру
ГЛАВКОМ NET
2025-07-13T16:15:43Z
У швейцарських Альпах розбилася німецька альпіністка, ще двоє людей постраждали
Европейская правда
2025-07-13T16:12:58Z
СБУ ліквідувала кілерів, які убили полковника Служби безпеки у Києві
Украина Криминальная
2025-07-13T16:09:55Z
108 років жаги до життя: іспанка розкрила рецепт довголіття і назвала обов'язковий обідній напій
24tv
2025-07-13T17:12:43Z
До вас липнутимуть гроші - астрологиня назвала найщасливіші дні тижня
Gazeta UA
2025-07-13T17:09:12Z
Три види розчинної кави: з чого її виготовляють і чому різниться ціна
Gazeta UA
2025-07-13T17:00:03Z
Гороскоп на тиждень з 14 по 20 липня: Тельцям - терпіння, Рибам - зміни
GlavRed
2025-07-13T16:00:54Z
5 трюків, щоб у домі завжди був приємний аромат
24tv
2025-07-13T15:57:39Z
Чим обприскати огірки на городі для більшої зав’язі, ніж прискорити їх зростання
TSN
2025-07-13T15:51:47Z
Ось один простий трюк, щоб миттєво підвищити впевненість у собі назавжди
24tv
2025-07-13T15:15:14Z
Вічне "немає грошей": які фрази прирікають дитину на бідність
Gazeta UA
2025-07-13T15:09:56Z
Кабачки вийдуть фантастично смачними, якщо додати до них лише один інгредієнт: рецепт ідеальної літньої вечері
Telegraf
2025-07-13T14:51:52Z
Як за рік зробити пухкий і поживний компост: городниця показала простий спосіб
GlavRed
2025-07-13T17:06:12Z
Чому не варто заряджати смартфон до 100%: правило, яке подовжить життя батареї
InternetUA
2025-07-13T16:31:18Z
Менше спаму, більше спокою: нова функція в iPhone фільтруватиме дзвінки
360ua.news
2025-07-13T16:24:18Z
Гроші за опитування від банку: українців попередили про нову схему шахрайства
InternetUA
2025-07-13T15:46:54Z
SpaceX запустила супутник на геостаціонарну перехідну орбіту
УкраинФорм
2025-07-13T15:36:55Z
Чи залучатимуть ШІ до створення та перевірки завдань НМТ
24tv
2025-07-13T15:15:23Z
У США продають найбільший шматок Марса зі знайдених: за нього вторгують кілька мільйонів доларів
InternetUA
2025-07-13T15:01:36Z
Лежали у землі 2000 років: археологи розкрили таємницю стародавньої медицини
24tv
2025-07-13T15:00:24Z
Спробуйте знайти трьох птахів за 9 с: надскладна головоломка для геніїв
Gazeta UA
2025-07-13T14:57:23Z
Представлений Geely Galaxy A7 — гібридний седан із запасом ходу понад 2100 км та ціною від $14,5 тис
ITC
2025-07-13T16:58:10Z
У Китаї з 2027 року заборонить суперечливу функцію електромобілів
Топ Жир
2025-07-13T16:48:33Z
Фордівський електричний спорткар стає лише кращим: тест-драйв
Топ Жир
2025-07-13T15:03:05Z
Представлений Smart #3 : електричний кросовер із запасом ходу до 555 км та ціною від $23 тис
ITC
2025-07-13T13:34:56Z
Toyota GR Celica може приховати двигун у найнесподіванішому місці
Топ Жир
2025-07-13T13:33:55Z
Не BMW, а інший бренд врятував квартальні показники концерну
Топ Жир
2025-07-13T11:48:08Z
Як Volkswagen Transporter отримав двері у незвичайному місці
AutoCentre
2025-07-13T09:03:30Z
Audi доповнює лінійку електрокросоверів новими Q6 та SQ6 Sportback e-tron
AutoCentre
2025-07-13T07:15:15Z
Як змінилися правила проходження техогляду транспортних засобів, кому потрібно його проходити, де це зробити і скільки це коштує?
Украина Криминальная
2025-07-13T05:42:15Z
Реванш Усик – Дюбуа: о котрій годині почнеться історичний бій на "Вемблі"
24tv
2025-07-13T17:12:25Z
Усик вирушив до Лондона на бій-реванш проти Дюбуа
УкраинФорм
2025-07-13T17:01:00Z
"Талант не може просто зникнути": тренер юнацької збірної про Луніна
24tv
2025-07-13T16:57:07Z
Йоахім Лев може очолити збірну Узбекистану — сторони вже ведуть переговори
Football.ua
2025-07-13T16:54:45Z
Один з найкращих легіонерів Динамо завершив кар'єру
24tv
2025-07-13T16:36:40Z
Ендрік відмовився від оренди — бразильський форвард хоче залишитися в Реалі
Football.ua
2025-07-13T16:24:54Z
Українка Олійникова виграла турніру ITF у Гаазі
УкраинФорм
2025-07-13T16:12:19Z
У Франції розповіли, коли Забарний офіційно приєднається до ПСЖ
24tv
2025-07-13T16:06:18Z
Олімпіакос підписав Діогу Насіменту
Football.ua
2025-07-13T16:00:31Z