Важливо знати: чим небезпечні трансжири
Харчові звички людини впливають на якість її життя. Експерти в галузі харчування мають одностайну позицію щодо трансжирів. Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ Олег Швець розповів, чим небезпечні трансжири та як їх можна уникнути. Про це пише пресслужба Міністерства охорони здоров'я (МОЗ).
Які трансжири небезпечні
Експерт зазначив, що є два види трансжирів:
- Перший – природні трансжирні кислоти, які утворюються у шлунку жуйних тварин завдяки бактеріальній ферментації.
- Другий – промислові трансжири, які виробляються внаслідок додавання водню (гідрогенізації) до рослинних олій, відтак останні набувають властивості твердішати за кімнатної температури.
«Дослідження не демонструють небезпеки від споживання природних трансжирів, які можуть міститися у помірній кількості у продуктах тваринного походження, наприклад, у молочних продуктах», – пояснив Швець.
Але споживання промислових трансжирів у складі оброблених продуктів асоційоване зі значним зростанням ризику ураження атеросклерозом судин серця і мозку, небезпеки виникнення інфарктів та інсультів. Є також результати досліджень, які пов’язують трансжири із підвищенням ймовірності хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку.
В яких продуктах містяться штучні трансжири
Найчастіше штучні трансжири містяться у кондитерських виробах, випічці, маргарині, швидкоїжі, які тривалий час смажаться на рослинній олії.
«Дешевші кондитерські вироби та випічка, у виробництві яких використовуються трансжири, до того ж має більш тривалі терміни зберігання. Все це робить її привабливою для виробників та споживачів, якщо не замислюватися про наслідки у вигляді появи небезпечних хвороб», – йдеться у повідомленні.
Окрім промислово гідрогенізованих рослинних олій, другим джерелом трансжиру у сучасній дієті є трансжирні кислоти, що утворюються під час тривалого смаження страв швидкого харчування у рослинних оліях.
«Втім, за даними ВООЗ, смаження олії за високих температур призводить до помірного збільшення концентрації трансжирів (кількість утворених трансжирів є низькою (до 2-3%) порівняно з їхньою кількістю в частково гідрогенізованій олії)», – пояснив експерт.
Як мають зазначатися трансжири у складі продуктів
У складі харчових продуктів трансжири повинні зазначатися як частково гідрогенізована рослинна олія.
Так, відповідно до закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», якщо в продуктах містяться гідрогенізовані рослинні олії, це має бути чітко зазначено у маркуванні.
«Таке маркування має обов’язково супроводжуватися словами «повністю гідрогенізована» або «частково гідрогенізована», – йдеться у повідомленні.
І саме частково гідрогенізована рослинна олія є відображенням вмісту трансжирних кислот. У такому випадку харчовий продукт вже не можна вважати безпечним для споживання.
Скільки штучних трансжирів можуть містити продукти в Україні
В Україні вміст штучних трансжирів обмежений на рівні менше ніж 2 г на 100 г жиру, який міститься у харчовому продукті.
Так, з 3 жовтня 2023 року в Україні набуло чинності обмеження вмісту трансжирів.
«Це передбачено наказом МОЗ України № 1613 щодо обмеження вмісту трансжирних кислот, які не є такими, що природно містяться в жирах тваринного походження. Вміст таких трансжирів не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів у харчовому продукті», – йдеться у повідомленні.
Відповідно до вимог цього наказу, вже пів року харчова промисловість не має права застосовувати штучні трансжирні кислоти у виробництві продукції.
Але результати досліджень FEEDCities, які у цьому місяці презентовані Представництвом ВООЗ в Україні, продемонстрували перевищення обмежень вмісту трансжирів у 30% протестованих продуктів.
«До переліку входили торти, печиво, десерти на основі молочних продуктів, морозиво, заморожені продукти, маргарин, сири і перероблене м’ясо. Також досліджувалися зразки «вуличної їжі» – домашня випічка, піца, паніні, донери, фалафель, круасани та тістечка», – пояснив експерт.
Таким чином, всі вище перераховані продукти лишаються потенційно небезпечними щодо вмісту трансжирів. Слід зазначити, що вони також можуть містити високі кількості інших небажаних інгредієнтів, таких як сіль, цукор і насичений жир.
Хто займається контролем над дотриманням вимог щодо обмеження трансжирів
В Україні це виконує Держпродспоживслужба. Якщо серед інгредієнтів харчового продукту ви побачили «частково гідрогенізовані рослинні олії», то варто відмовитися від його придбання й обрати альтернативу без вмісту небезпечних трансжирів.
У МОЗ пояснили, що така знахідка є підставою для звернення до органу контролю (Держпродспоживслужби). Зробити це можна за допомогою електронної пошти: econsumer-info@dpss.gov.ua або, зателефонувавши на цілодобову гарячу лінію: (050) 230 04 28 або (044) 364 77 80.
Раніше ми писали, чи можна споживати солодощі, якщо людина дотримується здорового харчування.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!