Обережність не завадить: як захиститися від ботулізму
З приходом тепла зростає ризик харчових отруєнь та кишкових інфекцій. Зокрема, минулого місяця в Україні зафіксували 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у п'яти осіб діагноз підтвердився, ще по семи випадках очікуються результати досліджень. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, чому виникає ботулізм та як уберегтися від нього.
Чому виникає ботулізм
Ботулізм – це харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. У ЦГЗ пояснили, що причиною ботулізму є токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum.
«Ці бактерії зустрічаються в природі в багатьох місцях. Вони утворюють спори, які діють як захисні оболонки та допомагають бактеріям виживати в навколишньому середовищі, навіть в екстремальних умовах. Зазвичай спори не викликають у людей хвороби, навіть якщо їх з’їсти. Але за певних умов вони можуть рости й виробляти один із найсмертоносніших токсинів», – йдеться у повідомленні.
Найпоширенішою причиною ботулізму є саме домашні консервовані продукти з м’яса та риби, адже їх зазвичай виготовляють без дотримання відповідних технологій приготування.
Як розпізнати ботулізм: головні симптоми
Людина, до організму якої потрапили токсини, через 12-36 годин після цього може відчувати такі симптоми:
- м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати);
- сильно виражена сухість у роті;
- нечіткий («сітка або туман» перед очима) зір та/або виражене двоїння предметів перед очима.
У ЦГЗ додали, що ботулінічний токсин блокує сигнал до скорочення м’язів і викликає їхній параліч.
«Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти», – пояснили фахівці.
Як захиститися від ботулізму
У ЦГЗ пояснили, що для того, щоб уберегтися від ботулізму, потрібно:
- відмовитися від вживання в’яленої риби, сушеного м’яса, м’ясних консервів домашнього приготування. Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.
- cпоживати тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами.
- зберігати та перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.
Якщо виникла підозра на ботулізм, потрібно негайно звернутися до лікаря.
Тривале перебування на сонці є небезпечним, оскільки зростає ризик отримання сонячного удару. Також від спеки особливо потерпають люди похилого віку, діти до двох років, а також особи з хронічними захворюваннями та психічними розладами. Нагадаємо, як уберегтися від спеки та запобігти погіршенню стану здоров’я.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!