Продовольчий феномен: де ховається зростання цін?
Гречка по 22–25 грн замість 62–65. Постійні акції на соняшникову олію. Капуста, ціни на яку тануть просто на очах. Як і гривні у гаманці, бо насправдіїжа дорожчає. Хоча є й добра новина — продовольства достатньо. Що-що, а голод Україні наразі точно не загрожує.
Сакральні індикатори
Серед різноманіття харчів на полицях чи базарі є свого роду індикатори, на які насамперед звертає увагу покупець. Не через те, що це продукти першої потреби, а тому, що це такі собі орієнтири в хаосі цін. Останній список приблизно такий. Цукор, олія, борошно, яйця. Ні, це не про Великдень. Він уже минув. Це про ціни. Картопля, цибуля, банани. І гречка.
Хтось влучно зазначив: нарешті дешево. Слушно перепитаємо: надовго? Бо ми вже бачили цінники на популярну крупу, де стояло 100 грн і вище. Навесні 2023-го було 60+. Чи буде по … ? Напевне скажемо завтра, коли побачимо, скільки гречки посіяли аграрії.
Схоже, має утримати позиції цукор. По-перше, подешевшав проти торішньої весни. Був 35,5 грн. Наразі маємо 30 і динамічну посівну. Посіяли вже 240 тис. га, види на врожай, відповідно на виробництво цукру, вселяють надію. Поставки на експорт будуть стримуватися списком «чутливих для ЄС продуктів». Головне, аби споживач не згадав про варення чи продавці не побачили в архівах схеми, яка завжди дає можливість заробляти.
Точно не пройдемо повз яйця. Чому? Бо вони ламають традиції: перед Великоднем і після стабільні або котяться вниз — 25–20–19. Усі забули, що так і було до великої війни. Саме перед Великодніми святами ціни знижувалися, бо торгівля, нарешті, розгадала ребус і завчасно підписувала контракти на великі обсяги поставок із виробниками.
Додайте сюди трабли на кордоні з Польщею, стабілізацію ринку у сусідів (назви яких не згадуємо). Маємо полиці, де середня ціна за десяток станом на початок травня — 25 грн.
Протягом літа ціни на яйця не мають лякати. Чому? Три моменти.
Великі виробники констатують, що в умовах профіциту та збільшення пропозиції від населення продаватимуть за ціною, яка складеться. За даними профільної асоціації, собівартість яєць становить 20 грн/десяток за умови економії на всіх етапах виробництва.
На ринку з’явилися й продовжують з’являтися нові учасники — невеликі підприємства. Плюс додаткова пропозиція від населення.
Плюс дешевші корми і падіння світових цін на яйце. Поки орієнтир — 25–30 грн за десяток.
Капустяний демпінг
Попри війну, питання повноцінного харчування ніхто не відміняв. Українці вже смакують вітамінні салати, адже 30 грн за кіло молодої капусти — це вам не 149 грн/кг, як кілька тижнів тому. Стрімке зниження цін на ранню капусту на локальному ринку свідчить про кілька факторів.
Перший. Овочівників побільшало. Підприємці шукають нові ніші для заробітку. Навіть окремі агрохолдинги піддалися овочевій лихоманці.
Другий. Надалі овочеві ціни мають тільки знижуватися, попереду сезон літніх овочів/фруктів. Стрімке зростання пропозиції та зниження цін на ранню капусту обвалили ціни на капусту торішнього врожаю, яка пропонується по 7–10 грн, однак попитом не користується. Рік тому капуста коштувала на 50% дорожче.
Третій. Фермери таки не володіють інформацією про ринок і вчергове перевантажили його тоннами свіжої продукції, аж до помітного падіння ціни. Причому поспішали, випереджали одне одного, судячи з розміру капустин. (Формат товару дуже зручний: одна капустина — в середньому 1 кг.)
Четвертий. Локальні аграрії трохи потіснили західних колег, якщо аналізувати експорт-імпорт. За перший квартал 2024 року завезли (імпорт) 7,1 тис. тонн капусти, тоді як за аналогічний період 2023-го — понад 9,8 тис. тонн.
Ще завезли моркви 1,25 тис. тонн проти 7,1 тис. тонн у першому кварталі 2023-го. Цибулі імпортували 4,1 тис. тонн проти 30,84 тис. тонн роком раніше.
П’ятий. Фінансовий. Багато хто з овочівників не заробить, бо ціни порівняно з весною 2023-го просіли. Торік молода капуста почала дешевшати лише в середині травня, а до того ціни трималися на позначці 70 грн/кг. А може, й заробить. Баланс попиту- пропозиції — штука делікатна.
Феномен сезону
Так вийшло, що сезон овочів нового врожаю зразка-2024 стартував неочікувано рано.
На ринках Києва вже продається молодий горох, а фермери в соцмережах висловлюють занепокоєння щодо ранніх жнив. Овочі — одна з перших категорій продовольства, що оновлює/поповнює асортиментний ряд кожної весни.
Разом із капустою з’явилися молода цибуля, молодий буряк, молода морква. Ціни на ранні позиції ще кусаються, від 139–149 грн за кілограм, але факт — новий врожай уже є, відтак, тиснутиме на старий неймовірно. Щодня, щогодини.
Ритейл компенсуватиме незароблені гривні на ранній капусті за рахунок інших груп товарів. Наприклад, традиційних інгредієнтів борщу.
Фермери плюс імпорт
Ціни в магазинах пішли вгору, зокрема на моркву, буряк. Наразі морква (старий урожай) по 12–15 грн/кг, хоча всю зиму трималася по 10–12 грн. Буряк можна придбати за 18 грн/кг або митий за 33 грн/кг.
У магазинах цибулю в різних куточках країни можна придбати від 16 грн/кг. До речі, порівняно з початком травня 2023-го цибуля коштує на 64% дешевше. Ще можна купити молоду, зелену — 100 грн/кг, або «все по 20» (пучок до 100 грамів).
Ціни-2024 наче радують, однак не все так просто, як промовисто кажуть цінники в магазинах чи бадьорі нотки в голосі дядька чи тітки на базарі.
Сегмент картоплі, яку взимку продавали і по 44 грн/кг, було вчасно підтримано імпортом. За перший квартал завезли 5,3 тис. тонн (торік аналогічний імпорт становив 1,76 тис. тонн).
Наразі минулорічний урожай пропонують на базарі по 10–20–30 грн або в магазині по 20–35 грн за кілограм. Молода (переважно імпортна) — 35–40 грн, пропозиція зростає.
Іноземні томати почали трохи витіснятися вирощеними в українських теплицях. Помідори радують око асортиментом і ціновими ножицями. Від 70 грн на звичайні тепличні місцеві до 400–500 грн на томати черрі (Іспанія). До слова, томатів у січні—березні ми імпортували 23,7 тис. тонн.
«Дешевий» протеїн
Середня ціна на м'ясо — 200 грн. Тут сховалися і ковбаса по 600–700 грн/кг і вище. І субпродукти за ціною 100 грн. Поки маємо сало по 170 грн/кг проти 167 грн/кг навесні 2023-го. Тушки курячі — 88 проти 86 грн/кг роком раніше.
Упевнено рухається догори молочка. Найбільша проблема молочників — дефіцит якісної сировини. За роки незалежності Україна випала з першої десятки виробників молока в світі.
Сировини не вистачає, комбінати перекуповують її один у одного, переманюють постачальників. У результаті робота галузі нестабільна, а молочні продукти на полицях дорожчають. Ціна за пакет молока — на рівні 30 грн/літр.
Маємо поголів’я корів менш як 1,3 млн голів (гірше, ніж після Другої світової). Особливих стимулів нарощувати поголів’я при ціні на сировину на рівні 14 грн/кг без ПДВ фермери не бачать.
Попит на вершкове масло досить високий. Один із чинників, за інформацією молочників, — збільшення його споживання. Причому не останню роль тут відіграють ЗСУ.
Станом на кінець квітня масло продається в магазинах за ціною 80 грн/пачка (200 грамів). Якісне масло коштує 100 грн/пачка. Для населення це просто шок.
Нагадаємо, що масло вершкове подорожчало до 74 грн/пачка (200 г) протягом 2023 року. Тоді пачка масла виросла в ціні на 8 грн.
Сьогоднішні ціни на масло — не межа, кажуть молочники, тому що третину потреб ринку закриває імпорт.
Значно зросла в ціні вся гама рибної продукції, але тут ми вельми і вельми залежні від імпорту. Для роздумів: ціна за кілограм мороженої риби станом на кінець першого кварталу — 165 грн (роком раніше — 159 грн).
Загалом продовольство в першому кварталі 2024-го зросло в ціні на 2,1%.
На тлі дешевого цукру (мінус 11%) і стабільної олії сховалося подорожчання молока та м’яса на 9%, вершкового масла — на 12, хліба — на 5,5%.
***
Скільки потрібно українцям для того, аби харчуватися та не думати про ціни. Все залежить від того, до якого саме продуктового кошика вони звикли. Любите червону рибу, вирізку, свіжі овочі, тоді, будь ласка, готуйте гроші.
Задовольняєтеся тим, що дала матінка-природа, тоді спускайтеся в погріб за старою картоплею. На молоду, привезену з-за кордону, не заглядайтеся. Ще трохи зачекайте, незабаром власна виросте.
Гіпотезу про те, що їжа дорожчає, легко перевірити. Просто подивіться на суму чека, коли вийшли з магазина, або перевірте кількість гривень у гаманці після візиту на ринок.