Усім звичні нам продукти, які ми часто вживаємо для швидкого перекусу, виявилися джерелом небезпеки. Вміщені в них речовини пов'язали з погіршенням наших когнітивних здібностей.
Споживання продуктів із високим ступенем обробки потенційно шкідливе для здоров'я мозку, йдеться в недавньому дослідженні. Проведене протягом більше десяти років на великій групі дорослих людей, воно показало, що дієта з високим вмістом продуктів з високим ступенем переробки (ПВСП) може підвищити ризик зниження когнітивних здібностей та інсульту, тоді як дієта, багата необробленими або мінімально обробленими продуктами, може допомогти знизити ці ризики, пише Medscape.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Доктор В. Тейлор Кімберлі з Массачусетської лікарні загального профілю, який очолював дослідження, підкреслив важливість як типу, так і рівня обробки їжі для здоров'я мозку. Дослідження, опубліковане 22 травня в журналі Neurology, показало, що підвищене споживання ПВСП пов'язане з вищим ризиком когнітивних порушень та інсульту, тоді як необроблені продукти забезпечували захисні властивості.
Важливо 10 хвилин, стимулюючих мозок: учені назвали активності, які роблять нас здоровішими та розумнішимиПродукти з підвищеним вмістом цукру, жиру і солі характеризуються низьким вмістом білка і клітковини, і це важливо, оскільки вони необхідні нашому організму. Частими прикладами є безалкогольні напої, чіпси та підсолоджені крупи. На відміну від них, до необроблених продуктів належать свіже м'ясо та овочі. Попередні дослідження пов'язували високе споживання ПВСП з різними проблемами зі здоров'ям, а в цьому дослідженні вивчається їхній вплив на неврологічне здоров'я незалежно від загального режиму харчування.
У дослідженні використовували дані іншої наукової роботи під назвою REGARDS, у якій спостерігали дорослих віком 45 років і старших у США. Результати показали, що збільшення споживання ПВСП на 10% корелює з підвищенням ризику когнітивних порушень на 16% і ризику інсульту на 8%. Навпаки, більш високе споживання необроблених продуктів було пов'язане з 12% зниженням ризику когнітивних порушень і 9% зниженням ризику інсульту. Ці асоціації зберігалися незалежно від дотримання інших здорових дієт, таких як середземноморська або дієта DASH.
Кімберлі та колеги вважають, що, незважаючи на спостережний характер дослідження, воно наводить на думку про те, що вибір раціону харчування може впливати на стан здоров'я мозку так само, як і на інші ділянки нашого організму. Це підтверджує і редакційна стаття, що супроводжує дослідження, в якій міститься заклик враховувати ПВСП у дієтичних рекомендаціях і політиці охорони здоров'я. Автори редакційної статті, Пейпей Гао і Чженьдун Мей з Гарварду, також наголошують на необхідності подальших досліджень для з'ясування механізмів впливу ПВСП на здоров'я мозку і розроблення стратегій зниження вживання подібних продуктів, ґрунтуючись на цих висновках.
Раніше Фокус писав про те, якчищення зубів допомагає виявити хворобу Альцгеймера. Хвороба Альцгеймера має найрізноманітніші симптоми, одним з яких є зів'янення моторних функцій, які запросто можуть проявлятися в найбуденніших діях.
Також Фокус писав про те, що боротися з хворобою Альцгеймера можна за допомогою їжі. Як показало дослідження, значно поліпшити стан людини з хворобою Альцгеймера, можна, якщо змінити підхід до прийому їжі.
Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.