MY.UAНовини
Тернистий шлях цифровізації майнових реєстрів
Тернистий шлях цифровізації майнових реєстрів

Тернистий шлях цифровізації майнових реєстрів

Тернистий шлях цифровізації майнових реєстрів

Фінансова спроможність громад у широкому сенсі передбачає активне використання місцевою владою різних джерел (податків, кредитів, грантів, благодійної допомоги й іншого) та проєктного підходу в управлінні. Проте необхідний мінімум фінансових ресурсів громади так чи інакше повинні отримувати за рахунок сплати місцевих податків і зборів.

Успіх у питанні адміністрування майнових податків не в останню чергу залежить від того, наскільки добре місцева влада і податкові органи володіють інформацією про об’єкти нерухомості та характер їхнього використання. І тут, на жаль, існують чималі прогалини, особливо коли йдеться про нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Значна кількість проблем у сфері реєстрації та обліку прав на нерухоме майно є закономірним наслідком тривалої та складної історії її розбудови. Понад чверть століття тому Кабінет міністрів прийняв постанову від 18.02.1998 року №192 «Про заходи щодо створення системи реєстрації прав на нерухоме та рухоме майно», якою було утворено міжвідомчу комісію, а безпосереднім виконавцем функцій зі створення відповідної інфраструктури визначено Міністерство юстиції.

Однак минуло аж чотири роки (протягом яких була невдала спроба врегулювати питання на законодавчому рівні), поки Мін'юст 2002-го власним наказом створив Реєстр прав власності на нерухоме майно та затвердив Тимчасове положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно. Функцію реєстрації прав власності на нерухоме майно було покладено на підприємства бюро технічної інвентаризації (БТІ), які виконували її, керуючись зазначеним положенням, протягом наступних десяти років. Реєстрація прав власності здійснювалась у двох формах: електронній і на паперових носіях (у реєстрових книгах і реєстраційних справах).

Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» (далі — Закон) був ухвалений Верховною Радою 1 липня 2004 року. Початково Закон передбачав створення єдиної системи державної реєстрації речових прав на земельні ділянки та інше нерухоме майно, а також обмежень цих прав у складі державного земельного кадастру. Проте на практиці такої системи не створили.

Важливим етапом у становленні системи державної реєстрації прав на нерухоме майно стало ухвалення 2010 року нової редакції Закону, внаслідок чого він позбувся прив’язки до земельного кадастру, а у визначенні термінів уперше з’явилася назва «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно» (у початковій редакції Закон передбачав створення Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обмежень). 2012 року в результаті внесення чергових змін до Закону функції державного реєстратора було поширено на нотаріусів.

У підсумку систему державної реєстрації прав відповідно до Закону було запроваджено з 1 січня 2013 року. Це, зокрема, означало, що всі права та обтяження на нерухоме майно почали реєструватися у (новому) Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП).

Наприкінці 2016-го Реєстр прав власності на нерухоме майно (діяв з 2002 року), Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна (діяв з 1999 року) і Державний реєстр іпотек (діяв з 2004 року) стали невід’ємною архівною складовою частиною ДРРП. Фактично вказані реєстри залишилися в напівживому стані, оскільки дані з них не було перенесено до ДРРП. Перенесення даних до нового реєстру відбувається лише у разі звернення особи за реєстрацією права власності або вчинення інших нотаріальних дій.

Попри те, що адміністратором усіх перелічених реєстрів є державне підприємство «Національні інформаційні системи» (і його попередник ДП «Інформаційний центр»), зважаючи на особливості інтеграції цих реєстрів, нерідко трапляються випадки некоректного відображення даних. Однією з найпоширеніших проблем є непогашення записів у (старому) Реєстрі прав власності на нерухоме майно, що може призвести до ситуації, коли один і той самий об’єкт нерухомості з погляду ДРРП і його архівної складової може належати різним особам. І коли на таку нерухомість нараховується податок, ця «технічна помилка» перетворюється на реальну проблему.

Закон передбачає, що державний реєстратор під час проведення реєстраційних дій обов’язково використовує відомості Державного земельного кадастру (ДЗК) та Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ), а також відомості інших реєстрів (кадастрів), автоматизованих інформаційних систем, держателем яких є державні органи, шляхом безпосереднього доступу до них чи у порядку інформаційної взаємодії з ДРРП. На жаль, непоодинокими є випадки, коли така інформаційна взаємодія порушується.

Після початку функціонування ДРРП упродовж кількох років тривав пошук оптимальної моделі роботи державних реєстраторів, відтак, сучасного вигляду система реєстрації прав на нерухоме майно набула лише у 2019–2020 роках, після завершення процесу об’єднання територіальних громад.

2021 року уряд розпочав експериментальний проєкт щодо отримання державними реєстраторами (у тому числі нотаріусами) відомостей про реєстрацію права власності на нерухоме майно, що перебувають у розпорядженні БТІ на паперових носіях. Фактично це означало налагодження електронної взаємодії через ДРРП між державними реєстраторами і БТІ у форматі «запит — відповідь». Уповноважені працівники БТІ в межах реалізації цього проєкту отримали обмежений доступ до ДРРП (для заповнення визначених форм), без права проведення реєстраційних дій. БТІ, які є комунальними підприємствами, приєднувалися до проєкту на добровільних засадах.

Реалізація зазначеного пілотного проєкту створила можливість запровадити послугу з онлайн-реєстрації прав на нерухоме майно (набуте до 2013 року) через портал «Дія». Наразі зазначена послуга є доступною для жителів 12 областей, а також окремо міста Луцька. Алгоритм надання такої послуги передбачає, що після отримання заяви та копій документів, які посвідчують право власності, державний реєстратор самостійно надсилає до БТІ запит на отримання відомостей щодо відповідного об’єкта нерухомості. Після отримання підтвердження від БТІ державний реєстратор вносить дані до ДРРП.

За даними Мін’юсту, станом на початок 2024-го державними реєстраторами було сформовано понад 11 тис. електронних запитів через ДРРП до БТІ, абсолютна більшість з яких (10,5 тис.) припадає на 2023 рік. Тобто процес набирає обертів, проте кардинально не вирішує проблеми обліку об’єктів нерухомості.

Важливо зауважити, що вищезазначена електронна взаємодія не передбачає оцифрування оригіналів реєстраційних справ, які перебувають в архівах БТІ. Крім того, процес реєстрації прав відбувається за заявницьким принципом, а отже, не охоплює більшості об’єктів нерухомості, збудованих до 2013 року.

За таких умов оптимальним варіантом було б масштабування на всю країну досвіду Києва, де з 2017 року триває проєкт зі створення електронного архіву технічної та правовстановлюючої документації БТІ. За даними КМДА, до квітня 2023-го було оцифровано понад 120 тис. документів і планувалося за два наступні роки оцифрувати ще 270 тис.

З одного боку, це дало б змогу захистити архіви БТІ від фізичного знищення (що є надзвичайно актуальним завданням в умовах війни), а з іншого — створило б додаткову можливість для наповнення бази Державної податкової служби інформацією про об’єкти оподаткування без жорсткої прив’язки до ДРРП. За приклад можна взяти те, як наповнювалася база ДПС щодо земельних ділянок, — за даними Державного земельного кадастру і навіть шнурових книг.

Однак, зважаючи на значні витрати на такий проєкт, можна припустити, що він має невисокі шанси бути реалізованим на практиці повною мірою. Водночас ті громади, які готові взяти на себе функції адміністрування місцевих податків, цілком могли б скористатися вищезгаданим досвідом Києва і принаймні розпочати процес цифровізації архівів БТІ.

Натомість держава (в особі Мін’юсту) цілком могла б докласти зусиль до впорядкування даних ДРРП та його архівної складової (Реєстру прав власності на нерухоме майно), не перекладаючи на громадян обов’язок виправляти «технічні помилки», які виникли зовсім не з їхньої вини.

 

Цю публікацію підготовлено за підтримки Європейського Союзу і його держав-членів: Німеччини, Швеції, Польщі, Данії, Естонії та Словенії. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її автора та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає погляди Програми «U-LEAD з Європою», уряду України, Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Швеції, Польщі, Данії, Естонії та Словенії.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Зеленский прямо ответил: кто и почему не дает победить Россию в войне
Comments UA
2024-05-17T08:57:51Z
Стало известно, кто мог предоставить Путину разрешение напасть на Украину
Comments UA
2024-05-28T17:12:28Z
"Оставлять этих людей в Украине не надо": Кошевой из "Квартал 95" сделал громкое заявление
Политека
2024-05-09T18:01:19Z
Политический эксперт рассказал, кто может стать президентом Украины после Зеленского
Знай
2024-05-23T12:42:25Z
"Путин подпишет капитуляцию...": старец Модест обрадовал пророчеством об окончании войны
Знай
2024-06-23T01:30:30Z
Хуситы атаковали четыре корабля в израильском порту
ZN UA
2024-06-23T01:30:23Z
Критик Путина прогнозирует мрачное окончание войны: какие города потеряет Украина
Comments UA
2024-05-19T10:06:21Z
Орбан рассказал, как он планирует закончить войну в Украине
Comments UA
2024-06-11T06:45:45Z
Страшная катастрофа остановит войну в Украине: старец Игнатий получил пророческое видение
Апостроф
2024-05-23T19:33:23Z
В России умер популярный актер: что известно
Comments UA
2024-05-30T20:15:07Z
Лечение не помогает: бывшая певица из Украины показала своего мужа-стриптизера в неадекватности
Comments UA
2024-05-26T20:45:50Z
Сердючка кулинарной метафорой ответила Фарион, которая раскритиковала ее за суржик
Комсомольская правда
2024-06-22T12:47:55Z
"Он никакой": актриса из "Сватов" набросилась на Владимира Зеленского
Comments UA
2024-06-11T19:27:08Z
Принц Уильям от души оторвался на концерте Тейлор Свифт с детьми: фанаты назвали видео с ним "лучшим за все время"
Обозреватель
2024-06-23T01:11:24Z
И с этим теперь живет Кацурина: Владимир Дантес показл те самые пятна и как они повляются
Знай
2024-06-22T18:51:08Z
Названа причина смерти Анастасии Заворотнюк: "Так молодая, такая красивая"
Политека
2024-05-30T06:40:09Z
Жена Пескова внезапно вспомнила, что она – украинка для бессмысленной причины
Comments UA
2024-06-12T20:27:51Z
Молдовский «Макбет» в Ивано-Франковске
ZN UA
2024-06-22T10:06:49Z
"Плакать хочется": в Закарпатье школьницы одели на выпускной "советскую форму"
TSN
2024-06-03T16:28:31Z
Самая сексуальная волейболистка мира поразила своими фото в бикини
Обозреватель
2024-06-02T19:25:55Z
Сколько стоило украинцам «расположение» Мацуки к Офису президента
Comments UA
2024-05-29T15:33:12Z
Мобилизация по-новому: адвокат назвала вероятные изменения для мужчин из-за военной полиции
UAToday
2024-06-05T13:04:48Z
Россияне атакуют Киевскую область крылатыми ракетами
ZN UA
2024-06-23T02:22:38Z
Россияне запустили Калибры по Украине
Корреспондент
2024-06-23T02:21:42Z
Ольгу Сумскую всколыхнуло новое большое горе: "Светлая память"
Политека
2024-05-31T08:04:15Z
В России взлетели стратегические бомбардировщики Ту-95: когда выйдут на пусковые рубежи
TSN
2024-05-31T21:51:47Z
В развитых странах значительно упала рождаемость
UAToday
2024-06-21T04:30:18Z
Наиболее совместимые люди по знаку Зодиака: названы лучшие пары согласно астрологии
Политека
2024-06-13T13:31:50Z
Свободная любовь: что такое полиамория, как она проявляется и почему популярна
Comments UA
2024-05-13T12:36:45Z
Шеф-секреты: как приготовить молодой картофель с чесноком и травами
Comments UA
2024-05-21T07:45:46Z
Финансовый успех или важная встреча: гороскоп на 5 июня для всех знаков зодиака
Обозреватель
2024-06-05T03:09:03Z
Гороскоп Таро на 23 июня для всех знаков Зодиака: кого ждет новый поворот событий
Политека
2024-06-23T01:01:35Z
День ангела 23 июня: кого и как поздравлять с именинами
TSN
2024-06-22T21:21:53Z
Любимый летний десерт: "Мастер Шеф" Глинская дала рецепт легкого клубничного желе
Политека
2024-06-15T09:01:43Z
Лунный гороскоп на 23 июня, воскресенье
Marie Claire
2024-06-22T21:07:00Z
Вы точно любите, если "правильно" ответите на эти три вопроса: они раскроют о вашей паре правду
Знай
2024-06-22T20:51:02Z
Оккупанты начали использовать химическое оружие с люизитом
Апостроф
2024-06-22T15:39:12Z
Россияне нацелились на крупный украинский город: враг хочет "перерезать" ключевую трассу на востоке
Comments UA
2024-05-28T18:51:36Z
"Некому в окопах сидеть": боец ВСУ назвал главные проблемы Украины в войне с РФ
Фокус
2024-06-18T00:42:35Z
Убивают за отказ подписать контракт, держат в подвалах как пленных: что происходит в российской армии
Обозреватель
2024-06-10T04:08:59Z
Генштаб назвал самые горячие направления на фронте
Корреспондент
2024-06-22T23:04:07Z
Удар по Харькову: спасателям пришлось демонтировать верхние этажи дома
Корреспондент
2024-06-22T21:27:54Z
ВСУ успешно охотятся на российские дроны: оккупанты считают эту угрозу "серьезнее, чем десятки Abrams"
Новости Украины
2024-06-16T14:24:04Z
Много пленных: банзай-атаки под Волчанском закончились для россиян разгромом
Новости Украины
2024-06-10T15:36:06Z
Наступление россиян провалилось: ВСУ отразили самый мощный штурм в Донецкой области
Comments UA
2024-06-17T18:57:11Z
В Одессе простились с 4-летней Златой, которую смертельно ранила Россия 29 апреля
TSN
2024-05-26T18:54:45Z
В Хмельнитчине мужчина во время секса убил женщину
TSN
2024-05-30T11:03:58Z
Война закончилась, но не для него: пенсионер 10 лет действовал на нервы соседям, стреляя в них из рогатки
Знай
2024-06-02T13:21:52Z
В Болгарии по подозрению в шпионаже задержали мужчину с украинскими документами
Европейская правда
2024-06-19T19:29:06Z
Россия запустила по Украине "Калибры": на Киевщине прогремели взрывы, работает ПВО
Обозреватель
2024-06-23T02:27:30Z
На Сумщине депутат облсовета застрелил человека из карабина
Комсомольская правда
2024-06-22T23:12:36Z
Во время обстрела Херсона в парке погиб мужчина
Корреспондент
2024-06-17T19:13:38Z
Экстремальный полет: аномальный град напугал пассажиров и серьезно повредил Airbus A320 в воздухе. ФОТО
Новости Украины
2024-06-10T17:54:46Z
В Одесской области водитель, убегая от полиции, въехал в людей на пешеходном переходе
Комсомольская правда
2024-06-10T04:13:43Z
Какую функцию на смартфоне нужно немедленно отключить: действительно полезный совет
Политека
2024-06-13T11:17:06Z
Что будет, если зарядить телефон "чужим" зарядным устройством
Telegraf
2024-05-19T17:24:45Z
Правды никто не рассказал. Насколько действительно больно терять голову на гильотине
Фокус
2024-05-24T09:51:53Z
Искусственный интеллект предложил рецепт заправки для салата и едва не убил мужчину, — соцсети
Фокус
2024-06-21T04:27:55Z
Ученые планируют решить проблему нехватки электроэнергии в мире, взяв в долг у Солнца
Знай
2024-06-22T20:30:21Z
Xiaomi оновила список пристроїв, які отримають прошивку HyperOS
Portaltele
2024-06-22T19:40:32Z
На небе взойдет Большой парад планет: когда можно увидеть уникальное явление
Апостроф
2024-06-02T11:24:12Z
Ученые считали это невозможным: на Марсе обнаружили миллионы литров воды в неожиданном месте
Comments UA
2024-06-13T14:27:51Z
Эти приложения нельзя загружать на смартфон: главные признаки опасных программ
Политека
2024-06-15T11:31:51Z
Китай заподозрили Россию в обмане: о чем идет речь
Comments UA
2024-06-13T14:28:03Z
Курс доллара и евро стремительно падают: гривна показала силу даже во время войны
Знай
2024-06-20T17:36:53Z
Инвесторы готовы строить новую энергетику в Украине при одном условии – ЕУЭА
Хвиля
2024-06-03T20:07:00Z
В Украине скорректировали цены на крупы: сколько заплатим за гречку, рис и пшено
Знай
2024-05-30T05:06:20Z
В Украине появились новые 5 грн с уникальным дизайном: как выглядит монета
Обозреватель
2024-06-23T02:31:41Z
За украинские старые 5 копеек предлагают большие деньги: как она выглядит
Знай
2024-06-23T02:06:34Z
Правительство разрешило повышение цен на некоторые продукты: дорожающее на 10%
Политека
2024-06-02T16:40:55Z
Цена важного продукта растет по всему миру: какая стоимость будет в украинских магазинах
Политека
2024-06-01T10:32:41Z
Средства на оплату ЖКХ: в Минсоцполитики объяснили, как получить субсидию
Новости Украины
2024-06-16T19:36:04Z
Украина победила в Золотой Евролиге, одержав победу над Хорватией
Комсомольская правда
2024-06-17T08:39:51Z
Свитолина потеряла статус первой ракетки Украины: кто ее опередил
Comments UA
2024-06-10T12:14:03Z
Усик примерил специальный пояс WBC
Корреспондент
2024-05-17T10:21:36Z
Шансы сборных на победу на Евро-2024: какие в Украины
Comments UA
2024-06-05T08:36:36Z
Все расклады. Как Украине выйти в плей-офф Евро-2024 после победы Бельгии над Румынией
Обозреватель
2024-06-22T23:12:25Z
Провал главных фаворитов, камбэк Украины, интрига в каждой группе. Итоги 2-го тура группового этапа Евро-2024
Обозреватель
2024-06-22T21:07:31Z
21-летняя гимнастка, оскандалившаяся ненавистью к полякам, завершила карьеру
Знай
2024-06-02T12:51:46Z
"Одна из ужаснейших вещей". То, что сделал Фьюри после боя с Усиком, вызвало возмущение в сети
Обозреватель
2024-05-23T16:58:14Z
Евро-2024. Результат матча Бельгия - Румыния опустил сборную Украины. Видео
Обозреватель
2024-06-22T20:59:21Z
Скрывалась у нас под носом: ученые обнаружили причину одиночества миллиардов людей на планете
Фокус
2024-05-30T15:57:43Z
Как снизить высокий уровень сахара в крови с помощью чая: простые рецепты напитков
Политека
2024-06-11T16:03:14Z
Как очистить микроволновку: полезные советы от опытных хозяек
Политека
2024-06-15T02:02:20Z
Безопасно ли есть блюда, в которых содержится желатин
Обозреватель
2024-06-23T02:10:31Z
Холера: причины возникновения, какие симптомы, лечение и профилактика
Comments UA
2024-06-22T20:06:44Z
Месиво из плотоядных бактерий, поражающих мозг: ученый описал "прелести" общественного бассейна
Фокус
2024-06-22T17:27:51Z
Белокрылки на капусте и других овощах не будет: назван единственный способ
Политека
2024-06-22T17:16:29Z
Почему некоторые люди икают, когда едят морковь: объяснение экспертов
Обозреватель
2024-06-22T16:52:38Z
Три секрета долгожителей — делайте эти три вещи, чтобы дожить до 100 лет
Marie Claire
2024-06-22T16:31:03Z
Может ли шлем на самом деле спасти жизнь: в каких случаях он бесполезен
Comments UA
2024-05-23T13:33:07Z
Ландо Норрис обзавелся необычным внедорожником
AutoCentre
2024-06-06T18:34:52Z
Маск заявил, что электромобиль Tesla сможет взлететь
Новости Украины
2024-06-22T19:24:28Z
Как сохранить подержанное авто надолго на ходу: советы для автолюбителей
Обозреватель
2024-06-22T15:11:02Z
"Тачку на прокачку" воскрес из нулевых: Netflix возродил классику
Знай
2024-06-22T14:21:24Z
Как гонки в Альпах дали название известным спорткарам
AutoCentre
2024-06-22T12:45:32Z
Некачественный бензин в баке: как понять, что залили бодягу и что может случиться с авто
Знай
2024-06-22T11:51:17Z
В Украине продают интересный британский родстер MG F
AutoCentre
2024-06-22T09:10:20Z
1800 сил и 2 с до сотни: презентован преемник Bugatti Chiron
Фокус
2024-06-22T08:46:35Z