Крес-салат – доволі невибаглива культура, яку зможуть виростити навіть новачки. Рослина є справжнім джерелом корисних речовин – містить протеїн, вітамін С, солі кальцію, заліза, калію, вітаміни групи В тощо.
Крес-салат можна вирощувати цілий рік: взимку – на підвіконнях, влітку – на грядках. Як виростити цю культуру в домашніх умовах, розбирався OBOZ.UA.
Як виростити крес-салат
Насіння крес-салату світло-коричневі, округлі і дуже дрібні. Перед посадкою його треба замочити. У звичайну тарілку слід налити чисту відстояну воду, покласти на дно серветку, а зверху "посіяти" насіння.
Потім тарілку необхідно поставити у тепле, можна темне, місце. Щойно з’являться паростки – ємність можна переносити на підвіконня. Серветка не має пересихати, тож не забувайте доливати воду.
Вже за кілька тижнів тарілка буде покрита кучерявою ніжною зеленню.
Їсти крес-салат можна з картоплею, м’ясом, рибою, додавати зелень до бульйонів чи заливних страв. Салат дещо гострий на смак, адже містить гірчичну олію.
Як отримати насіння з крес-салату
Висадивши насінини на грядку, слід ретельно поливати сходи, щоб земля якомога довше залишалася вологою, завдяки поливанню зелень буде більш соковита.
Через 30-45 днів рослини, які не використовуються в їжу, дадуть високі стебла з суцвіттями, а приблизно у серпні поспіє багато стручків. Їх потрібно зібрати, висушити, змолотити і лишити на зиму для вирощування на підвіконні.
Найпоширенішими та найродючішими сортами є:
- звістка;
- кучерявий крес;
- звичайний крес;
- садовий крес.
Раніше OBOZ.UA розповідав, як правильно поливати город під час літньої спеки.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.