Дієтолог зі США Карлі Седлачек пояснив численні переваги споживання черешні для здоров'я. Поспішаємо вас запевнити, що поки триває сезон, на черешню варто "налягати".
Профілактика раку, хвороб серця і діабету
Колір черешні зумовлений вмістом антоціанів та поліфенолів, таких як флавоноїди. Ці фітонутрієнти мають антиоксидантні властивості. А, як відомо, антиоксиданти захищають організм від запалення і допомогають боротись з вільними радикалами, які власне і можутьп ровокувати пошкодження клітин і сприяти розвитку хронічних захворювань, серед яких – рак, діабет і хвороби серця.
Черешні містять антиоксиданти:
- Вітамін А (бета-каротин)
- Вітамін С
- Вітамін Е
Покращують стан м'язів
У дослідженні, де брали участь бігуни на довгі дистанції, виявили, що терпка черешня і сік з ягоди можуть полегшити запалення і заспокоїти запелені м'язи після тренування.
"Протизапальні та антиоксидантні властивості вишні діють подібно до нестероїдних протизапальних препаратів. Фактично це природній ібупрофен, для зменшення або запобігання болю", – заявив дієтолог Карлі Седлачек.
Ба більше, бігуни, які приймали добавку із черешні упродовж 10 днів перед півмарафоном, фінішували на 13% швидше, ніж ті, хто приймав плацебо. І вони відчували себе менш втомленими після забігу.
Полегшують біль при артриті
В іншому дослідженні 1 з 4 людей з подагрою, які вживали черешню, заявили про полегшення болісного загострення недуги. Річ у тім, що накопичення сечової кислоти спричиняє запальний артрит, через який великі пальці ніг та інші суглоби можуть відчувати себе так, ніби вони горять.
Натомість, як пояснив Седлачек, вживання черешні щодня, або ж соку з неї може знизити рівень сечової кислоти та полегшити біль і набряк при артриті.
Захистять здоров'я серця
Щодо цього ефекту, то користь черешні полягає у вмісті калі. У чашці черешні містить 260 міліграмів калію,трохи натрію і багато рослинних стеролів (фітостеролів).
Продукти з високим вмістом калію і низьким вмістом натрію, вжиті в помірних кількостях, можуть допомогти знизити кров'яний тиск і зменшити ризик серцевих захворювань,
– пояснив Седлачек.
Також черешня допоможе знизити рівень холестерину, що теж позитивно впливає на здоров'я серця.
Із консервованими черешнями не усе так однозначно, краще їсти свіжі ягоди / Фото Unsplash
Допоможе контролювати рівень цукру в крові
Ця ягода має низький глікемічний індекс, а тому не провокує стрибків цукру в крові. Також черешня містить клітковину (у шкірці), що теж цьому сприяє. Тож, люди, які страждають на діабет спокійно можуть ласувати черешнею на десерт.
Учені під час дослідження запропонували людям з діабетом пити 40 грамів вишневого соку щодня упродовж 6 тижнів. В усіх учасників зафіксували значне зниження рівня цукру в крові.
Скільки черешні варто їсти
Дієтолог Седлачек радить з'їдати одну чашку свіжих вишень на день або чверть чашки сушених ягід. Урзноманітнюйте свої страви цими ягодами: вони можуть смакувати не лише із млинцями, а додадуть пікантості салату з капусти чи навіть плову.